Enigma Otiliei Flashcards

Tema și viziunea

1
Q

Ce fel de operă este?

A

roman realist, obiectiv, balzacian, modern

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ce puteți spune despre autorul operei? Dar despre geneza operei?

A

George Călinescu este o personalitate complexă care face parte din perioada interbelică .S-a afirmat ca scriitor, critic şi teoretician al literaturii, om cu o cultură vastă.
,,Enigma Otiliei” a apărut în anul 1938, în perioada interbelică, şi are ca geneză realităţile contemporane autorului–evenimente din mediul citadin, al începutului sec. al XX-lea; articol din presa vremii; decesul soţilor Popescu; Simion, fratele, invadează casa în căutarea banilor.

                 sau

Publicat în 1938, romanul „Enigma Otiliei” apare spre sfârşitul perioadei interbelice, o perioadă de puternică afirmare a speciei, fiind al doilea dintre cele patru romane scrise de George Călinescu. Scriitorul optează pentru romanul obiectiv şi metoda balzaciană, dar depăşeşte programul estetic, realizând un roman modern, ce îmbină elemente ale realismului, ale clasicismului ale şi romantismului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ce fel de roman este Enigma Otiiei?

A

Este un roman realist, deoarece este prezentată veridic societatea contemporană a autorului, observarea socială şi psihologică; tema banului; averii; moştenirii şi paternităţii; tehnica detaliului semnificativ, tipuri umane şi subordonarea socială a femeii.
Elementele moderne sunt: construcţia personajelor (ambiguitatea personajelor-reflectarea poliedrică; comportamentismul şi umanizarea avarului).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Care este tema romanului?

A

Tema romanului este tipic bazaciană: moştenirea, zestrea, banul şi averea .O secvenţă sugestivă o constituie atitudinea Aglaei Tulea în incipitul romanului, când îi vede pe cei doi orfani (Otilia şi Felix) reproşându-i fratelui ei: ,,N-am ştiut, faci azil de orfani?”, de asemenea, se reliefează și răutatea surorii lui Costache si intentia pe care aceasta o are. Dorește să-l determine pe Costache să nu o înfieze pe Otilia.
Totodată, interesul lui Stănică pentru averea bătranului, reuşind să-i provoace atacul de apoplexie, care urmăreşte să parvină şi îi fură avarului banii de sub saltea, urmând ca apoi să o părăsească pe Olimpia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ce puteți spune despre titlul operei?

A

Un prim element de structură este titlul, care este analitic, format dintr-o strucutură nominală: un substantiv comun ,,enigma” şi unul propriu ,,Otiliei”, desemnând misterul protagonistei .Titlul ,iniţial, a purtat denumirea ,,Părinţii Otiliei”, reliefându-se tema paternităţii, relaţiile dintre personaje care îşi asumă rolul de protector pentru Otilia. De asemenea, acesta face referire la tehnicile moderne de construcţie: reflectarea poliedrică: ,,stricată şi orfană”, (Aglae), ,,amenintare” (Aurica), ,,fe-fe-ţiţa moșului” (Costache Giurgiuveanu), iubirea absolută (Felix), ,,o partidă bună” (Stănică), însă cel care intuiește cu adevărat personalitatea fetei este Weissmann ,,Orice femeie care iubește un bărbat fuge de el, ca să rămână în amintirea lui ca o apariție luminoasă. Domnișoara Otilia trebuie să fie o fată inteligentă. După câte mi-ai spus, înțeleg că te iubește’’, iar colegii lui Felix o consideră ,,cea mai elegantă conservatoristă și mai mândră’’, dar și prin comportamentism: imposibilitatea lui Felix de a înţelege comportamentul şi reacţiile Otiliei prin prisma relaţiilor .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ce tip de perspectivă narativă regăsim în Enigma Otiliei?

A

Perspectiva narativă este obiectivă, cu un narator care relatează întâmplările la persoana a treia, el este obiectiv, dar nu e în totalitate omniscient (personajul reflector, Felix, limitează omniscienţa-decrierea străzii Antim, a personajelor din casa lui Costache). Modurile de expunere sunt: naraţiunea, descrierea, rol de detaliere (strada Antim, casa, personajele) care conferă veridicitate, funcţie decorativă şi funcţie simbolică şi dialogul cu rol în caracterizarea şi individualizarea personajelor .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Care este relația dintre incipit și final?

A

Relaţia incipit-final. Incipitul romanului realist fixează veridic cadrul temporal ,,într-o seară de la începutul lui iulie 1909”si spaţial ,,strada Antim din Bucureşti, casa lui Moş Costache”, prezintă personajele, sugerează conflictul şi trasează principalele planuri epice. Finalul se găseşte în simetrie prin răspunsul de Costache la venirea lui Felix :,,Aici nu stă nimeni”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Care este conflictul romanului?

A

Conflictul romanului se bazează pe relaţiile dintre două familii înrudite. Membrii acestora aparţin unor tipologii care conturează universul social. Din prima familie fac parte Costache şi Otilia Mărculescu. În această familie pătrunde Felix Sima, nepotul bătrânului, care vine la Bucureşti pentru a studia Medicina. Tânărul va locui la unchiul şi tutorele său legal. Un intrus este Leonida Pascalopol, prietenul bătrânului. Afecţiunea moşierului pentru Otilia, pe care o cunoaşte de mică şi dorinţa de a avea o familie, care să-i alunge singurătatea reprezintă motivele vizitelor repetate ale lui Pascalopol în casa lui Costache.
A doua familie vecină şi înrudită, care aspiră la moştenirea averii bătrânului, este clanul Tulea. Astfel, rezultă un conflict succesoral. Conflictul erotic şi interior ( zbuciumul lui Felix) priveşte rivalitatea adolescentului şi a maturului Pascalopol pentru iubirea Otiliei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ce puteți spune despre discursul narativ?

A

Discursul narativ se construieşte pe tehnica planurilor paralele, trecerea de la un plan la celălalt se realizează prin alternantă, în cadrul aceluiaşi plan, secvenţele înlănţuindu-se după criteriul logic şi cronologic. Unele secvenţe narative se realizează scenic (atacul lui Costache) prin dialog.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly