Dag 6 - Basala Ganglier, Neurodegeneration & Epilepsi Flashcards
Vad har samtliga neurologiska rörelsesjukdomar gemensamt?
Patogenesen grundar sig i skador som drabbar/ger nedsatt funktion i de basala ganglierna.
Vad skiljer symtombilden vid skada på de basala ganglierna gentemot övre motorneuronskada?
Skador på de basala ganglierna resulterar inte i pares, utan leder till problem i uppstart, reglering och avslutelse av rörelser.
Ange de fyra symtomkategorierna vid rörelsesjukdomar.
Dystoni, chorea, tics & parkinsonism.
Definiera begreppet dystoni.
Dys = felaktig, toni = kontraktion av muskler; Felaktig kontraktion av antagonistiska muskler som ger oförmåga till önskad rörelse.
Ange en typisk etiologi som kan ge upphov till dystoni.
Lakunär stroke, dvs småkärlsstroke som kan uppstå vid t.ex ocklusion av Aa. Lenticulostriatales från MCA. Själva patofysiologin tros vara nedsatt aktivitet i Globus Pallidus Interna –> ökad aktivitet i thalamus –> fler rörelser “släpps igenom”, indirekta pathwayn lyckas inte hämma antagonistiska rörelser.
Vid behandling av viss dystoni kan man använda sig av det s.k botulism-toxinet, botox. Förklara verkningsmekanismen.
Botulism-toxinet verkar genom att hämma frisättning av Acetylkolin från kolinerga neuron, genom inbindning till diverse strukturer i axonterminalen. Detta innebär att muskelkontraktion hämmas, då ingenting frisätts i den neuromuskulära junctionen.
En viss fysiologisk behandlingsmetod kan användas mot diffus dystoni, med relativt goda resultat. Vilken & hur?
DBS, deep brain stimulation, dvs högfrekvent stimulering av GPi med elektroder som skall ge ökad effekt därefter.
Vilka strukturer är det som degenereras vid Huntingtons sjukdom? Vilka strukturer får ökad/minskad effekt till följd av detta?
Huntingtons sjukdom känntecknas av degradering av komponenterna i dorsala striatum, dvs nucleus caudatus och putamen. Detta leder främst till en minskad signallering via den indirekta vägen: Vi får minskad aktivitet i globus pallidus interna, till följd av ökad aktivitet i globus pallidus externa & minskad effekt i nucleus subthalamicus. Detta ger ökad aktivitet i Vl/Vm-kärnorna i thalamus –> ökad aktivitet i motoriska delar av cortex.
Nämn de tre olika kategorierna av Tics, och vad som kännetecknar dem.
Transitoriska Tics: Motoriska och/eller vokala, under 1 års duration. Drabbar ofta 5-6 åringar.
Persisterande tics: Antingen motoriska eller vokala, som kvarstår mer än ett år.
Gille de Tourettes syndrom: Multipla motoriska och vokala tics i mer än 1 år. Förklaras troligen via överaktiv kommunikation mellan basala ganglierna och det limbiska systemet.
Ange de tre kärnsymtomen vid Parkinsons sjukdom.
Bradykinesi, stelhet och vilotremor.
Förklara skillnaden mellan tremorn vid parkinssons sjukdom och tremorn vid cerebellär sjukdom.
Vid parkinsons sjukdom har man en tremor i vila, ofta i handen, när man inte försöker röra den. Man kan dricka vatten, men inte dricka kaffe. Cerebellär tremor = Intentionstremor: skakningar i rörelse, vilket ger svårighet med t.ex finger-näs-test.
Vilket vanligt symtom vid Parkinssons sjukdom brukar debutera långt innan de motoriska störningarna?
Anosmi, dvs förlust av luktsinnet. Detta tyder på att patogenesen börjar på låg hjärnstamsnivå och sprider sig uppåt.
Levodopa är en av förstahandsvalen i behandling av parkinsons sjukdom, men ges alltid i kombination med ett annat läkemedel. Vilket och varför?
Carbodopa, som är en hämmare av Dopamin-dekarboxylas. Eftersom att aktivt dopamin inte passerar BBB, vill vi hämma att omvandlingen L-dopa –> dopamin sker i periferin. Därför ges carbodopa, som ej passerar BBB, och därför hindrar perifer omvanlig av L-dopa till dopamin.
Många parkinssonspatienter får samtida depressiva symtom. Vad kan detta bero på?
Dopaminerga celler degenererar –> otillräcklig produktion –> serotonerga celler börjar frisätta dopamin i försök att kompensera –> vi får brist på serotonin! Många får därför utslag på särskilda depressionsymtom, men väldigt få blir kliniskt deprimerade.
Ange några kännetecken för neurodegenerativa sjukdomar.
Smygande insjuknande, progessivt förlopp, selektiv död/dysfunktion av nervceller –> kognitiv nedsättning och förkortad livslängd.