Contemporaine ontwikkelingen in de literatuur Flashcards
Maximalen
een groep jonge dichters in de jaren tachtig die zich verzetten tegen de hedendaagse poëzie. Die vonden ze hermetisch, ingedut en verstard. Ze wilden poëzie schrijven dat zou zorgen voor meer straatrumoer, en ze wilden meer podiumpoëzie. De poëzie moest terug naar het publiek.
Generatie Nix
een verzamelnaam van verschillende jonge schrijvers die in de jaren negentig debuteerden en overeenkomsten vertoonden in de thematiek. De romans die deze schrijvers schrijven, zijn veelal in een rauw-realistische stijl geschreven en spelen zich vaak af in de jongerencultuur.
Belangrijke Generatie Nix schrijvers
Ronald Giphart, Rob van Erkelens, Joost Zwagerman en Paul Mennes.
Massacultuur
Culturele uitingen die zijn gericht op een groot publiek en vaak worden geproduceerd en geconsumeerd via populaire media, zoals televisie, films en popmuziek.
Hoog versus lage cultuur
Een onderscheid tussen de meer ‘verheven’ kunstvormen, geassocieerd met elitecultuur (zoals klassieke muziek en literaire romans), en de meer populaire, alledaagse cultuuruitingen die toegankelijk zijn voor een breder publiek (zoals popmuziek en pulp fictie).
Distantie
Distantie betekent dat de massacultuur en consumptiedrang een bedreiging zijn voor de literatuur en er dus bij moeten worden weggehouden
Toenadering
Toenadering betekent juist dat deze ontwikkelingen kansen bieden aan de kunst en de literatuur of mensen massaal naar die cultuur toe te bewegen.
Schrijver in de spotlights
schrijvers zoeken de massacultuur en consumptiemaatschappij op om deze te gebruiken in hun voordeel. Ze verschijnen in programma’s op televisie en prijzen het boek aan als goed product om te kopen.
Migrantenliteratuur
Het eerste belangrijke kenmerk is ‘identiteit’. Dat speelt in migrantenliteratuur een cruciale rol, omdat migrantenauteurs natuurlijk altijd twee of meer achtergronden of culturen hebben, namelijk die van hun geboorteland en die van het land waar zij naar geëmigreerd zijn. Een tweede kenmerk is de rol van ‘locatie’, omdat bv. de vraag wat of waar ‘thuis’ precies is, centraal staat in veel van dit werk. Veel migrantenauteurs hebben hun geboortegrond immers verlaten, vaak uit noodzaak (bv. omdat oorlog of conflict hun thuis vernietigd heeft), waarna ze hier een nieuw thuis hebben proberen te bouwen.
Multiculturalisme
Een benadering die diversiteit en het samenleven van verschillende culturen in een samenleving bevordert. In de context van literatuur kan dit verwijzen naar werken die de diversiteit van culturele perspectieven weerspiegelen.
Commercialisering boekbedrijf
Doordat ook de literaire wereld sterk is gecommercialiseerd in de afgelopen jaren, wordt het boek steeds meer gezien als een product. Dat roep verschillende reacties op. Aan de ene kant gaan ‘echt literaire’ schrijvers het land door om hun boek te promoten óf zitten zij aan
tafel bij DWDD om hun boek te promoten
Literatuurprijzen
Erkenningen die worden toegekend aan schrijvers voor hun uitmuntende literaire prestaties. Deze prijzen kunnen variëren van nationale literatuurprijzen tot internationale bekroningen zoals de Nobelprijs voor Literatuur.
Literatuur versus lectuur
Een onderscheid tussen meer ‘serieuze’ literaire werken en lichtere, meer populaire lectuur. Dit onderscheid kan subjectief zijn en afhankelijk van persoonlijke smaak en waardering.
De column
De column doet in dit tijdvak ook zijn intrede. Nederland telt ontelbaar veel columnisten. Niet alleen schrijven zij over uiteenlopende onderwerpen; ook bezetten zijverschillende media. Sommigen geven zelfs eigen bundels uit met daarin de verzameling van columns
Ontwikkelingen in proza
Belangstelling voor religie en filosofie, vernieuwing van de historische roman, koloniale en postkoloniale literatuur, interculturele letterkunde, migrantenauteurs,