Cellens organeller Flashcards
Vad har cellkärnan för funktion? Hur är den uppbyggd?
Cellkärnan innehåller den genetiska informationen (DNA) och omges av ett dubbelmembran. Innermembranet innehåller proteiner som kan binda fast kromosomer. Yttermembranet är i kontakt med membranet i ER. Dubbelmembranet är penetrerat med kärnporer som tillåter transport in och ut ur kärnan.
Vad är central Dogma
Det är den process där DNA blir till RNA och bildar ett protein.
Hur fungerar plasmamembranet
Plasmamembranet styr utbytet av material mellan det inre och yttre av cellen och dess organeller . Det uppvisar således selektiv permeabilitet för joner och små molekyler . Plasmamembran är också involverade i en mängd olika cellulära processer såsom cellvidhäftning , jonledningsförmåga och cellsignalering .
Beskriv hur ämnen transporteras över plasmamembranet
Det finns flera olika sätt att transportera substanser över membranet, tillvägagångssättet beror på storlek på det som ska förbi.
Edocytos ( in i cellen), som sker när eukaryota celler tar in större molekyler i cellen genom att omsluta partikeln som en ficka för att sedan knippsas av och lämna membranet och bubblan som bildats smälter i regel samman med andra blåsor inne i cellen som är fulla av enzymer (lysosomer) som bryter ner partikeln i mindre enheter.
Exocytos (ut ur cellen), som sker när cellen omsluter ämnen med en membranblåsa för att sedan transportera det till cellmembranet där innehållet töms ut ur cellen.
Osmos betyder transport av lösningsmedel (vatten) mellan två faser med olika koncentration av upplösta ämnen (salter och joner) och där faserna är åtskilda av cellmembranet som endast släpper igenom lösningsmedlets molekyler. De membran som finns i levande celler är alla semipermeabla. Vatten och andra små, oladdade molekyler släpps igenom, medan joner och större molekyler måste transporteras via kanalproteiner.
Cellmembranet förhindrar alltså diffusion med för stora partiklar, då vatten kommer in genom membranet genom aquaporiner som är speciella gångar för vattnet, och genom dem kommer endast molekyler som är lösta i vatten.
Istället för att stora molekyler ska komma in via diffusionen förflyttas vatten istället för att utjämna koncentrationerna.
Diffusion innebär att ämnen kan röra sig in och ut ut cellen. Diffusionen gör så att skillnad i koncentration inuti och utanför cellen av något ämne kan utjämnas. Områden med hög koncentration innehåller alltså många molekyler av det ämnet därför så rör sig också fler därifrån än från områden med låg koncentration. På så sätt verkar det som att ämnen i cellen rör sig från hög till låg koncentration. När koncntrationen är utjämnad upphör inte diffusionsrörelsen utan molekyler kommer fortsätta röra sig fast med samma hastighet från både in och utsidan.
Beskriv struktur och funktion hos epitelvävnad.
- Epitelvävnaden täcker utsidan av kroppen och kantar organ, kärl och hålrum. Epitelceller bildar det tunna lagret av celler som kallas endotelet som gränsar till den inre vävnaden i organ som hjärnan, lungorna, huden och hjärtat. Epitelvävnaden fungerar som en barriär som skyddar oss från yttre miljö. Huden är kroppens största försvar mot bakterier, virus och andra mikrober. Epitelvävnaden fungerar även för att absorbera och utsändra ämnen. Epitelvävnaden har också en sensorisk funktion eftersom det innehåller sensoriska nerver i vissa områden.
Vad har cellmembranet för funktion?
Cellmembranet innehåller ett dubbellager av fosfolipider som används för att avgränsa cellen och även för formation av intracellulära organeller och cellkärnan.
Membranet innehåller kolesterol som gör det stelt, mindre flexibelt och mindre permeabelt.
Membranet innehåller även membranproteiner så som exempelvis transportproteiner, jonkanaler, receptorer och enzymer.
Cellmembranet fungerar som en barriär mellan utsidan och insidan av cellen.
Det är membranet som avgör vad som får komma in och ut ur cellen och hjälper till med transporten in i cellen.
Cellmembranet upprätthåller membranpotentialen, vilket är skillnaden i spänning mellan in- och utsidan på cellen.
Vilken funktion har mitokondrien?
Mitokondrien brukar kallas cellens energifabrik och den har även sitt eget DNA. I mitokondrien sker citronsyracykeln, elektrontransportkedjan samt en väg av apoptosen. Mitokondrien skapar ATP som är cellens energivaluta.
Vilken funktion har golgiaparaten?
Golgiapparaten - Är en system av membranblåsor. En del bildade av golgiapparaten själv och andra av Endoplasmatiska nätverket. Blåsorna fylls och kan sedan snöras av från Golgi för att tömma sitt innehåll utanför cellen. Här bildas också lysosomer.
Golgiapparaten består av tre delar, cis, medial och tansgolgi. Cisgolgi tar emot vesiklarna med lösliga proteiner och membranproteiner från ER. Det sker även viss modifieringar i cisgolgi. Medialgolgi har hand om proteinmodifieringar. Transgolgi har hand om sorteringen och skickar iväg proteiner med transportvesiklar till sina rätta organeller. Proteiner kan lagras i vesiklar i golgi innan de skickas iväg.
vad är endoplasmatiska nätverket?
Endoplasmatiska nätverket: RER, rough och SER, smooth edoplamatic. ER är en sammanhängande hålrum/kanalsystem i cellen.
Allmänt om ER: Proteiner tas in i ER:s lumen och packas i vesiklar som skickas vidare till golgi. Olika posttranslationella modifieringar så som glykosylering och bildandet av svavelbryggor sker i ER.
SER tillverkar kolesterol och fosfolipider som båda är beståndsdelar av cellmembranet.
Slätt ER saknar ribosomer och producerar de flesta av organellernas lipider. Den frisätter även Ca2+ vid cellsignalering.
Rough ER har membranbundna ribosomer, dessa tillverkar främst transmembranproteiner men även proteiner som ska sekrenteras. RER innehåller ribosomer som transkriberar RNA till protein.
Vad har DNA:t för funktion?
DNA-molekylen lagrar viktig information och instruktioner för hur proteiner ska syntetiseras. Informationen finns lagrad i 46 kromosomer i cellkärnan som består av korta segment av DNA, gener. Varje gen kodar för specifika proteiner/proteinfragment. DNA består av kvävebaserna adenin, guanin, cytosin och tymin.
Det finns två sorters nukleinsyror, DNA och RNA. En gen är ett avsnitt av en DNA-kedja som kan skrivas om till en komplementär RNA-kedja, vilket i sin tur innehåller information om hur olika aminosyror ska fogas samman och bilda ett visst protein.
Vilken funktion har lysosomen?
Lysosomer - bildas i Golgi, små blåsor som finns i alla celler i syftet att sönderdela extracellulärt material och utslitna organeller.
Den innehåller flera olika hydrolytiska enzymer som kan katalyserar sådana kemiska reaktioner som bildar ämnen som proteiner, nukleinsyror, oligosackarider och lipider. Lysosomen har ett lågt pH vilket bidrar till olika ämnes nedbrytning.
Vilken funktion har ribosomerna?
Ribosomer - finns löst i cytoplasman men också bundet till ett av kärnmembranen. Ribisomen har inga egna membran och består själva mestadels av RNA och olika enzymer som behövs för proteinsyntesen.
Vilken funktion har endosomen?
Endosomen innehåller endocyterat material. Det endosomala systemet sorterar sådant material så att en del dirigeras till lysosomer för nedbrytning medan andra dirigeras åter till cellytan genom exocytos.
Vilken funktion har peroxisomer?
Peroxisomer - Har en antioxiderande funktion, de tar upp och bryter ner oxiderande ämnen som är skadliga för cellens organeller.
Vilken funktion har proteasomen?
Proteasomen bryter ner felveckade proteiner med hjälp av olika proteaser.