boken Flashcards

1
Q

Eriksons psykosociala teori (övergripande):

A

Teori som har försökt förklara människans utveckling genom åtta olika stadier i livet. Varje livsfas präglas av en ny uppgift eller konflikt och beroende på hur vi löser den kommer vår nästa fas i livet att påverkas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Interaktionistiskt perspektiv

A

Viktigaste hos människan är att ständigt tolka budskap, relationer och situationer. Man letar efter de innebörder och uppfattningar som är gemensamma för att göra de sociala situationerna meningsfulla. Central drift hos människan att vara en social varelse och beteenden bestäms av förväntningar, roller och status.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär språkutveckling utifrån ett behavioristiskt synsätt?

A

Föräldrar som modeller vid språkinlärning, och att de viktigaste mekanismerna är klassisk och operant betingning. Barn lär sig språk genom att betingas till det. De vuxna formar barnets språkutveckling. De ord barn lär sig beror på när och hur ofta barnet får förstärkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär språkutveckling utifrån ett nativistiskt synsätt?

A

En medfödd förmåga att förstå hur ett språk är uppbyggt och att de har en naturlig och medfödd benägenhet att lära sig språk. Man behöver inte lära barnen, de förstår att de behöver göra ljud för att bli förstådda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär språkutveckling utifrån ett kognitivt synsätt?

A

Språket är en spegling av tänkandet och tänkandet kommer först. Vygotskij menar att språket påverkar tänkandet, bland annat i form av ett inre tal som gör barnet medvetet om sitt eget tänkande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär språkutveckling utifrån ett interaktionistiskt synsätt?

A

Språket är beroende av yttre stimulans, mognad och kognitiv förmåga. Barnet måste få språkliga erfarenheter av människor i sin omgivning. Sociala situationer har en stor roll för språkinlärningen. Återkoppling från vuxna är viktigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär mentaliseringsteorin?

A

Uppfattning om vad och hur andra tänker. En förmåga att kunna tänka sig in i vad andra människor upplever. Man kan läsa av varandras avsikter. Intersubjektivitet. Praktisk social kunskap som de flesta människor har. Viktig del av det som gör samspelet mellan människor smidigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur utvecklas barns förmåga att rita? Vad kännetecknar:

A

Klotterstadie: Mest rörelseträning. Först mest streck och prickar, och blir så småningom mer koordinerat. De som barnet ritar föreställer oftast inget utan man börjar skildra verkligheten runt 4-årsåldern.
Schematiskt stadie: Inträder i förskoleåren och varar till cirka 9-årsåldern. Teckningen styrs av vad barnet vet, inte vad barnet kan se. Barnen ritar utifrån förenklade scheman. De har bredare verklighetsuppfattning än teckningen visar.
Realistiskt stadie: Cirka 9-11 år. Ritandet blir mer verklighetstroget och tredimensionellt. Mer proportionellt men kan ha svårt att förmedla djup.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur ska man stötta blyga barn i undervisningen?

A

Viktigt att visa värme och acceptans för att neutralisera blygheten. Barnet bör få hjälp att närma sig viktiga sociala situationer och sammanhang med hjälp av små steg och genom trygga förhållanden. Positiv förstärkning och struktur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Barnuppfostran:

A

Auktoritär: Föräldrarnas vilja är lag och får inte ifrågasättas. Dåligt uppförande bestraffas. Föräldrar sätter upp stängda gränser, skapar ett känslomässigt avstånd och undviker att visa beröm eller kärlek.
Tillåtande: Föräldrarna kräver få saker av barnen. Regellöshet och anarki, samt få gränser. Tillåter många brott mot regler men visar ofta kärlek.
Auktorativ: Föräldrar sätter tydliga gränser men är villiga att lyssna på barnens åsikter och önskemål. Föräldrar företräder en demokratisk grundsyn och visar kärlek. Förklara för barnen varför vissa gränser sätts. Uppmuntrar självständighet i barnens beteenden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Grovmotorik

A

Större rörelser som omfattar större delar eller hela kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Finmotorik

A

Mindre rörelser som omfattar ögon, händer eller fingrar. Exempelvis att skriva eller knäppa knappar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är en funktionsnedsättning och hur kan lärare stötta?

A

Funktionshinder är en skada eller sjukdom i kroppen som hindrar en person från att göra vissa saker på samma sätt som andra människor. För att stötta bör man kompensera så att barnet delvis, eller helt klarar av att överbrygga svårigheter. Man bör ha rimliga förväntningar och låta barnet förstå och inse sina begränsningar och möjligheter. Barnet bör få bra information om sin funktionsnedsättning och eventuella effekter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur kan koncentrationssvårigheter yttra sig och vad är det för typ av svårighet?

A

De kan svara utan att tänka sig för, svårt att höra och komma ihåg saker, samt verka oroliga, rastlösa, klumpiga eller impulsiva. Kan även ibland få plötsliga raseriutbrott. Svårt att organisera uppgifter. Undviker uppgifter som kräver mental uthållighet samt pratar överdrivet mcket.
Adhd: hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning.
Asd: Yttrar sig i kommunikationssvårigheter, svårigheter att förstå sociala samspel och fokusera på sådant som inte väcker något intresse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är metakognition och hur kan lärare främja metakognition?

A

Metakognition handlar om att tänka om sitt eget tänkande. Exempelvis reflektera över hur man bär sig åt när man löser problem, fattar beslut eller tolkar något. Lärare kan främja olika metakognitiva strategier genom att ta upp en strategi i taget, förklara och exemplifiera den samt uppmuntra eleverna att reflektera över vad de gör när de använder sig av en strategi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Minnets uppbyggnad och dess betydelse för lärande:

A

Arbetsminnet: Det kan man tänka på just nu.
Långtidsminnet: För att informationen i arbetsminnet ska komma till långtidsminnet krävs en insats i form av en kognitiv insats, exempelvis repetition.
Episodiskt minne: Händelser man har varit med om.
Semantiskt minne: Fakta vi har lärt oss.

16
Q

När har barn utvecklat en självbild? Vad har det för betydelse?

A

Självbild = hur de upplever sig själva. Runt 5-6-årsåldern utvecklas självbilden. De har både positiva och negativa aspekter, varav en negativ är att man kan börja jämföra sig med andra. Självtvivel.

17
Q

Inlärd hjälplöshet

A

Självkänsla sjunker och barnens motivation att försöka klara nya saker sjunker. De misslyckas och känner att det inte är någon mening att försöka. De ger helt enkelt upp.

18
Q

Kohlbergs teori om moralutveckling:

A

Barns etiska överväganden förändras i takt med att dess kognitiva förmåga förbättras. Uppdelad i tre olika stadier.

19
Q

Mobbning: Olweus definition:

A

Det är när en eller fler, vid upprepade tillfällen och under en viss tid, säger eller gör kränkande och obehagliga saker mot någon som har svårt att försvara sig.

20
Q

Indirekt mobbning:

A

När en person blir utesluten och socialt isolerad.

21
Q

Thornbergs fyra deltagarroller:

A

Fyra deltagarroller i en mobbningssituation:
Medhjälparna till mobbaren: Dessa ansluter sig till mobbaren.
Förstärkarna: Dessa uppmuntrar och förstärker mobbningen genom att heja på mobbaren.
De passiva: De personer som inte gör något alls när de bevittnar mobbning.
Försvararna av den utsatte: Dessa personer ingriper för att hjälpa och försvara den utsatta.

22
Q

Vilka skyldigheter har skolan när det gäller att vidta åtgärder vid mobbning?

A

Skolorna har enligt lag en skyldighet att motverka alla former av mobbning. Skolan ska agera om man får kännedom om att någon elev har blivit utsatt för mobbning. Skolan ska även visa vad man gör för att förhindra mobbning.