Begrepp Flashcards
Icke-parametriskatest
När våra data inte uppfyller de krav som parametriska test ställer så använder vi alternativa icke-parametriska test t.ex. istället för t-test för beroende mätningar använder vi Wilcoxons test.
Andra icke-parametriska test är Mann Whitney U-testet, Kruskal Wallis, Chi-två testet och Spearmans. Parametriska testens krav: Våra data måste vara tillräckligt normalfördelade och våra variabler måste vara kvantitativa.
Parametriska test
Paramteriska test är de test ställer lite hårdare krav på våra data. Det viktigaste kravet är att variablerna ska vara kvantitativa, dessutom kräver de att variabeln ska vara tillräckligt normalfördelad. Parametriska test är de vi helst vill använda oss av, men om våra data inte uppfyller krav får vi vända oss till de icke-parametriska testerna. Exempel på parametriska test är Pearsons, t-test för beroende mätningar, t-test för oberoende mätningar och ANOVA (vilket vi inte lärt oss något om i den här kursen). De olika testerna har olika egenskaper t.ex. ANOVA används när man vill jämföra tre grupper och t-test används när vi vill jämföra två medelvärden av olika slag.
Korrelationer
En korrelation är ett mått på en samvariation mellan två variabler, t.ex känslan av ansträngning (variabel 1) ökar när jag cyklar (variabel 2), där cyklingen påverkar ansträngningskänslan
Centralmått
Ett centralmått anger vad som är det normala, det typiska eller det genomsnittliga värdet för en viss variabel. Det finns tre typer av centralmått: Typvärde, median och medelvärde. Varje centralmått har ett spridningsmått ner
Spridningsmått
Spridningsmått är ett sammanfattande mått över hur mätvärdena är utspridda i datamängden t.ex. en
standardavvikelsepå1,3vsenstandardavvikelsepå4,2👉 Spridningenärjustörreidendatamängddär
standardavvikelsen = 4,2 än den datamängd där standardavvikelsen = 1,3. Det finns olika typer av spridningsmått: Variationsbredd, kvartilavstånd/kvartilavvikelse och standardavvikelse & varians (de två sistnämnda är närbesläktade).
Standardavvikelser och varians
Som sagt närbesläktade spridningsmått, skillnaden är en kvadrering. Standardavvikelsen är ett mått på observationernas genomsnittliga avstånd från medelvärdet. Standardavvikelsen är kvadratroten ur variansen. s = standardavvikelse, s^2 = varians
Medelvärde
Enda centralmåttet som låter sig påverkas av varje enskild observation, på det sättet är medelvärdet ”demokratiskt”. Medelvärdet är det vanligaste och viktigaste centralmåttet inom psykologisk forskning eftersom vi från medelvärdet kan generalisera från våra resultat. Medelvärdet är ett väntevärdesriktigt estimat vilket innebär att medelvärdet ger oss den bästa uppskattningen (jämfört med de överila centralmåtten) på hur verkligheten faktiskt ser ut och hur det ser ut i en hel population, vilket gör att vi som sagt kan generalisera från våra resultat, det funkar ju inte lika bra med t.ex. typvärdet.
Frekvenser
Antal förekomster av något variabelvärde
Pearsons
Ett av de parametriska testerna för korrelationer. Förkortas r för stickprov och ρ för population. Vanligaste
sättet att beräkna en korrelation och mäter enbart graden av linjär samvariation (icke-linjär samband t.ex. mellan arousal och prestation råder ett U-samband kolla figur 6:7 sida 142). Ger ett r-värde mellan -1 och 1 där ett perfekt/väldigt starkt samband är lika med -1 eller +1.
Cohens riktlinjer för graden av korrelationensstyrka
Utgår från Pearsons:
Svagt: r = ±0,10
Medelstarkt: r = ±0,30
Starkt: r = ±0,50
OBS! Överdriv ej användandet av Cohens riktlinjer, bara för att ett samband enligt riktlinjerna är starkt betyder det inte att det är intressant, det beror ju på vad man mäter!
Spearmans
Ett av de icke-parametriska testerna för korrelationer. Uppfyller dina data inte kraven för ett parametriskt test? Använd Spearmans. Spearmans kräver att båda variablerna har mätts på ordinalskalenivå. Spearmans är lämplig när man vill beräkna korrelationen mellan snedfördelade variabler, särskilt om stickprovet är litet. Om man har extremvärden/outliers som påverkar r kraftigt kan vi göra om våra data till ordinalskalenivå och använda oss av Spearmans istället för Pearsons, r-värdet kan förändras kraftigt (t.ex. i boken från r = 0,77 (signifikant) till r = 0,36 (icke-signifikant) bara genom att byta från Pearsons till Spearmans). OBS! Det kan bli problematiskt att transformera våra data till ordnialskalenivå.
t-test för beroende mätningar
Ett av de parametriska testerna för medelvärden. Används vid en inomindividsdesign med mätningar vid två tillfällen på samma individer. När man vill mäta ett stickprovs två olika medelvärden som mäts vid två olika tillfällen, t.ex. om jag vill mäta skillnaden i individers ångestkänslor innan och efter en ångestreducerande medicin. Man beräknar då ett medelvärde för de individuella skillnaderna (d) mellan tillfällena.
t-test för oberoende mätningar
Ett av de parametriska testerna för medelvärden. Används vid en mellanindividsdesign med ett stickprovsmedelvärde för vardera gruppen. När man vill jämföra två olika grupper/två olika stickprovsmedelvärden och se om det finns en skillnad mellan dem, t.ex. om du vill jämför en experimentgrupp som fått ångestreducerande medicin och en kontrollgrupp som fått sockerpiller för att se om den ångestreducerande medicinen gör någon verkan.
ANOVA
Ett av de parametriska testerna för medelvärden. Detta har vi bara nämnt i kursen för att förstå att ANOVA är det alternativ om man vill jämföra tre olika grupper (innan har vi bara lärt oss hur vi jämför två olika grupper).
Wilcoxon
Ett av de icke-parametriska testerna för medelvärden. Icke-parametriskt alternativ för t-test till beroende mätningar då våra data inte uppfyller t-testets krav. Bygger på rangordning av differenserna mellan observationerna snarare än de direkta värdena på observationerna. Parametern från de summerade rangerna kallas T.
Mann-Whitney U-test
Ett av de icke-parametriska testerna för medelvärden. Icke-parametriskt alternativ till t-test för oberoende mätningar då våra data inte uppfyller t-testets krav. Bygger på rangordning av observationerna. Parametern från de summerade rangerna kallas U.
Kruskal Wallis
Ett av de icke-parametriska testerna för medelvärden. Icke-parametriskt alternativ till ANOVA då våra data inte uppfyller ANOVA-testets krav.
Chi-två test
Ett av de icke-parametriska testerna för frekvenser. Chi-två används när våra data inte är normalfördelad, när våra data ligger på nominalskalenivå och när data är från oberoende stickprov. Används när vi t.ex. jämför en fördelningsform för ett stickprov med dem fördelningsform som slumpen skulle ge. Är fördelningsformen för stickprovet tillräckligt osannolik att få av en slump (är p
Envägs chi-två test är den enklaste situationen för x^2 och det är när vi vill avgöra om fördelningen av ett antal observationer på en variabels olika variabelvärden kan ha uppstått av en slump, där observationerna ska vara oberoende av varsnar (t.ex. deltagare får antingen välja alternativ A eller B) - Exempelfråga: Hur många fler måste välja det ena alternativet för att skillnaden i popularitet ska vara signifikant? Innan man sätter in värden i formeln måste man räkna ut e = 1/k (antalet kolumner).
Chi-två samvarierar med antalet frihetsgrader (df = k (antalet kolumner) - 1)
Tvåvägs chi-två test är när vi vill jämföra två variabler, och se om de är beroende eller oberoende av varandra - Påverkar variabel 1 variabel 2? Finns det ett samband mellan de två variablerna? Innan man sätter in värden i formeln måste man räkna ut e = n (antal personer)/k (antal kolumner). Chi-två samvarierar med antalet frihetsgrader (df = (r (antal rader) - 1)(k (antalet kolumner) - 1).
z-transformering
När man omvandlar sina mätvärden till ett och samma språk t.ex. att omvandla 195 cm och 65 kg till varsitt z- poäng. Detta gör man för att kunna se vart t.ex. din längd på 195 cm befinner sig på normalfördelningskurvan vilket i sin tur kan svara på frågan; är längden 195 cm vanlig eller ovanlig? Detta kan man endast göra om man vet om ett medelvärde och standardavvikelse. Om medelvärdet för ett stickprov om längd är 175 cm och standardavvikelsen är 10 så beräknas din längds z-poäng såhär: 195-175/10=2. Om vi vet om hur z- fördelningen ser ut på normalfördelningskurvan vet vi att ett z-poäng på 2 ligger långt ut på den högra svansen, vi kan därav säga att 195 cm i längd är ovanligt i det givna stickprovet.
z-poäng
z-poäng är det värde man får ut från en z-transformering, detta jämförs sedan med tabell 1 och 2 i appendix C
z-test
Ett av de parametriska testerna för medelvärden. Används när man jämför ett stickprovsmedelvärde med ett populationsmedelvärde där populationens standardavvikelse är känd.
t-test: ett stickprovsmedelvärde
Ett av de parametriska testerna för medelvärden. Snarlik z-testets formel där enda skillnaden är att man bytt ut populationens standardavvikelse (σ) med stickprovets standardavvikelse (s). Används när man jämför ett stickprovsmedelvärde med ett populationsmedelvärde där populationens standardavvikelse är okänd (därav bytet från σ till s i formeln.
t-värde
Det värde man får ut av beräkningen av ett t-test
tkrit
Det kritiska värde man jämför sitt erhållna t-värde med för att kunna förkasta eller behålla H0, och över få ut sig p-värde härigenom
Effektstyrka
Effektstyrkan säger något om hur stark den effekten som vi observerar är, till skillnad från signifikansen som bara talar om ifall det finns en effekt eller inte. Det finns olika typer av effektstyrkor bl.a. r som vi pratat om och även Cohens d.
- Cohens d: Används för skillnaden mellan två medelvärden t.ex. vid beroende och oberoende t-test, Mann Whitney U-test och Wilcoxon.
Effektstyrka
Liten: d = 0,20
Måttlig: d = 0,50
Stor: d = 0,80 (eller mer)
- Normalfördelning
Klockformad och symmetrisk, och mellan två värden i en normalfördelad variabel återfinns alltid en bestämd proportion av alla observationer. Exempelvis är det alltid så att man mellan
medelvärdet och en standardavvikelse ovanför medelvärdet återfinner
34,13% (avrundat) av alla observationer t.ex. från 0 till 1 vad gäller z-poäng
eller 100 till 115 vad gäller IQ-värden
- Positivsnedfördelning
När våra värden från våra data är snett fördelade med ”svansen” åt höger och ”huvudet” åt vänster. Tänk: ”Det börjar bra”
- Negativsnedfördelning
När våra värden från våra data är snett fördelade med ”svansen” åt vänster och ”huvudet” åt höger. Tänk: ”Det börjar dåligt”
- Bimodalfördelning
När våra värden från våra data har bildat två normalfördelningskurvor, två toppar