(Arresten) Rechtsbescherming tegen de overheid Flashcards
(Week 1) HR Landbouwvliegers
Besluit Luchtvaartvoertuigen Bestrijdingsmiddelen (a.v.v.) uitgevaardigd krachtens Bestrijdingsmiddelenwet. Dit besluit zou strijdig zijn met verbod op willekeur (algemeen rechtsbeginsel).
Rechtsvraag:
Kan lagere wetgeving, in deze algemeen verbindende voorschriften, worden getoetst aan algemene rechtsbeginselen?
Rechtsregel:
De Hoge Raad oordeelde dat lagere wetgeving aan algemene rechtsbeginselen mag worden getoetst. Dit moet met enige terughoudendheid, niet naar innerlijke waarde of billijkheid.
(Week 1) ABRvS Maxis Praxis
Kwantum wilde pand bouwen. Kreeg een uitzondering van B&W. Maxis en Praxis gingen in beroep.
De rechtbank vernietigde het besluit op grond van art. 3:4 lid 2 Awb. Het is niet de bedoeling dat de rechter beoordeeld welke nadelige gevolgen wel en niet evenredig zijn. Bij een discretionaire bevoegdheid kan hij martingaal toetsen. Het is aan het bestuursorgaan om de belangen af te wegen. De rechter grijpt pas in bij een zodanige onevenwichtigheid in de afweging van de betrokken belangen.
De rechter mag wel vol toetsen aan het evenredigheidsbeginsel als het gaat om bestraffende bestuursrechtelijke sancties.
(Week 1) ABRvS Keuringsplaats Scheerwolde
Vergunning ingetrokken op grond Wegenverkeerswet, want niet voldaan aan Erkenningsregeling.
Rechtsregel:
Bestuursrechter moet zich beperken tot de vraag of er sprake is van een zodanige onevenwichtigheid van de afweging van betrokken belangen, dat moet worden geoordeeld dat het bestuursorgaan niet in redelijkheid tot het besluit heeft kunnen komen. Die regel treedt terug als er sprake is van een sanctie waarbij bevordering van naleving van de norm door middel van toezegging van extra leed ter afschrikking voorop staat.
(Uitzondering is dus Keuringsplaats Scheerwolde)
Maxis Praxis: de bestuursrechter mag niet toetsen aan het evenredigheidsbeginsel, gelet op art. 3:4 lid 2 Awb. De evenredigheidsnorm richt zich tot bestuur maar is geen norm waar de rechter aan mag toetsen. Beperking tot aan beginsel van willekeur.
Keuringsplaats Scheerwolde: uitzondering als het gaat om punitieve sancties, dus criminal charges (art. 6 EVRM). De rechter hoeft niet terughoudend te toetsen, maar of er evenredigheid bestaat tussen verweten overtreding en de zwaarte van de sanctie.
(Week 1) ABRvS Alcoholslot
CBR kon mensen alcoholslotprogramma opleggen.
Rechtsregel: CBR heeft geen wettelijke mogelijkheid meer om alcoholslotprogramma op te leggen. De Afdeling verklaart de regeling waarin het programma is opgenomen onverbindend wegens strijd met artikel 3:4 lid 2 Awb. Het grote aantal sloten kan onevenredig uitwerken.
Dus: algemeen verbindend voorschrift rechtstreeks toepassen zonder willekeurssluis, namelijk via art. 3:4 lid 2 Awb. Belangrijke stap voor toetsen zonder willekeurssluis.
CRvB Verdeelmodel Participatiewet
Rechtsregel:
Bij toetsing van de wijze waarop aan de beslissingsruimte inhoud is gegeven kunnen het beginsel van zorgvuldige besluitvorming (art. 3:2 Awb) en het ongeschreven beginsel van een deugdelijke motivering een rol spelen.
Een algemeen verbindend voorschrift kan buiten toepassing worden gelaten, als de inhoudelijke rechtmatigheid van dat voorschrift door een onzorgvuldige voorbereiding of gebrekkige motivering niet kan worden beoordeeld.
(Week 2) ABRvS Gevolgen van enige betekenis
Bewoners hadden gemeente verzocht tot handhavend optreden tegen mestbassin. Hiervoor moet je een belanghebbende zijn in de zin van de Awb.
Onderdelen zijn: afstand, zicht, planologische uitstraling, aard, intensiteit, frequentie van de feitelijke gevolgen.
Het is aan de bestuursrechter om te oordelen wie de belanghebbende zijn.
(Week 2) ABRvS Brummense Elzenbos
Plan van gemeente Brummen om een nieuwe wijk te bouwen. Appellant en andere omwonende van het gebied betogen dat het plan ten onrechte is vastgesteld. De gemeente zou geen rekening gehouden hebben met de zogenoemde milieuzone.
Rechtsregel:
De bestuursrechter dient een besluit te vernietigen op grond dat het in strijd is met een geschreven of ongeschreven rechtsregel of een algemeen rechtsbeginsel, indien deze regel of dat beginsel kennelijk niet strekt tot bescherming van de belangen van degene die zich daarop beroept.
Er moet een verband zijn met beroepsgrond en de reden om bij de bestuursrechter in beroep te gaan tegen een besluit.
(Week 2) ABRvS Tuibrug
Eiser woonden in directe nabijheid van natura-2000 gebied. Niet genoeg rekening gehouden met de aanleg van wegen en bebouwing. Eiser was het Guldenbos en is blijkens feitelijke werkzaamheden niet belanghebbende.
Rechtsregel:
Art. 1:2 lid 1 Awb onder belanghebbende wordt verstaan: degene wiens belang rechtstreeks bij dat besluit is betrokken. Rechtspersonen worden ook beschouwd als belanghebbende als algemene en collectieve belangen krachtens hun doelstellingen en blijkens hun feitelijke werkzaamheden in het bijzonder behartigen.
(Week 2) Inrijverbod Hattem
B&W heeft besloten een inrijverbod in te stellen voor vrachtverkeer.
Rechtsregel:
Als een besluit wordt vernietig, dan dient de rechtbank de mogelijkheden van finale geschilbeslechting te onderzoeken. Dit wordt meestal gedaan als er nog maar een mogelijkheid is tot het oplossen van het geschil. Soms kunnen rechtsgevolgen in stand worden gelaten, besluit in stand worden gelaten of een nieuwe belangenafweging worden gedaan.
In stand laten van de rechtsgevolgen is mogelijk als het bestuursorgaan nog beslisvrijheid heeft. Dit kan vaak ook met de bestuurlijke lus.
(Week 3) HvJ EU Oftalma Hospital Srl. v. CIOV
CIOV heft Oftalma opdracht gegeven om gespecialiseerde gezondheidsdiensten op gebied van oogheelkunde te verstrekken.
Rechtsregel:
Om te bepalen of er sprake is van een duidelijk grensoverschrijdend belang is relevant of ten tijde van de vergunning al soortgelijke activiteiten worden ontplooid door ondernemers uit andere lidstaten. Omstandigheid of op datum spelen ook een rol.
Opdrachten buiten het formele bereik van de aanbestedingsrichtlijn kunnen worden onderworpen aan de regels van het VWEU of de algemene beginselen.
Duidelijk grensoverschrijdend belang voorkomt dat elke opdracht (hoe gering ook) transparant moet worden gegund. Het discriminatoir gedachtegoed licht ten grondslag. Het gaat om een concrete beoordeling van de opdracht.
(Week 3) HvJ Engelmann
Niet-inachtneming van de Oostenrijkse wettelijke regeling inzake het exploiteren van casino’s.
Rechtsregel:
In Nederland geldt de rechtsnorm die strekt dat bij verdeling van schaarse vergunningen door het bestuur op enigerlei wijze aan (potentiële) gegadigden ruimte moet worden geboden om naar de beschikbare vergunningen mee te dingen –> gebaseerd op het gelijkheidsbeginsel.
Schaarse vergunningen kunnen tijdelijk worden verleend en niet voor onbepaalde tijd. Bepaald moet worden wat een redelijke termijn is voor een vergunning. Vergunningsduur moet redelijk zijn ten opzichte van jouw economische omstandigheid.
(Week 3) HvJ Betfair
Exploitatie van kansspelen via internet. Sprake van nationale regeling die verbidt om zonder vergunning sportprijsvragen en gokspellen te organiseren.
Rechtsregel:
Transparantieverplichting geldt niet in geval van een openbare exploitant wiens beheer onder rechtstreeks toezicht staat van de Staat of een particuliere exploitant op wiens activiteit de overheid een strenge controle kan uitoefenen.
Regeling wordt gerechtvaardigd door het belang: gokken kan gezondheidsproblemen meebrengen. Het gaat bovendien om de ethische norm.
(Week 3) HvJ Teckal
Gaat over het quasi-inbesteden; het toezicht criterium en merendeelcriterium.
Rechtsregel:
Gemeente is in beginsel niet verplicht om een opdracht uit te besteden als deze intern uitgevoerd kan worden. De vraag is dus waar de grens licht tussen interne en externe dienstverlening.
Quasi-inbesteden:
1. Territoriale lichaam op de betrokken persoon toezicht uitoefent zoals op eigen dienst.
2. Tegelijkertijd het merendeel van zijn werkzaamheden verricht ten behoeve van het lichaam die hem beheerst.
(Week 3) Conclusie AG- Widdershoven
Vergunning niet lang gelden –> niet automatisch verlengen of voordeel toekennen –> vrije mededinging mag niet worden belemmerd
- passende mate van openbaarheid (tijd en plaats)
- adequaat bekendgemaakt
- duidelijk, precies en ondubbelzinnig
- niet in detail, richtinggevend
Bestuur niet wisselen procedure
(Week 3) ABRvS Vlaardingen
Gaat om een exploitatie- en aanwezigheidsvergunning. Gemeente liet maar een bedrijf toe. Andere bedrijf gaat in beroep.
Rechtsregel:
Het moet een transparante procedure hebben waarbij partijen de kans hebben om mee te dingen.
Art. 12 Dienstenrichtlijn
1. Ruimte bieden om mee te dingen.
2. Vooraf kenbaar door een passende mate van openbaarheid dat er vergunningen beschikbaar zijn, en in welk tijdvak.
3. Duur van een vergunning mag niet onbeperkt zijn en niet van zodanige duur dat de vergunninghouder onevenredig wordt bevoordeeld.