Arbeidsrett kapittel 6 Flashcards
Hva handler arbeidsrett om?
Arbeidsrett handler om jobbene i samfunnet, og partene man møter innad. Partene består av arbeidstaker og arbeidsgiver, og hver part har ulike rettigheter og plikter
De viktigste lovene i arbeidsretten
- Arbeidsmiljøloven, forkortet aml. (lov av 17. juni 2005). Arbeidsmiljøloven sikrer arbeidstakerne en trygg arbeidsplass vernet mot fysiske og psykiske skadevirkninger. Den skal sikre likestilling og gode ansettelsesforhold i arbeidslivet.
- Ferieloven, forkortet feriel. (lov av 29. april 1988). Ferieloven sikrer at arbeidstakerne får ferie hvert år. Ferieloven sikrer også retten til feriepenger, og at ferietiden faktisk kan benyttes som fri fra arbeid.
- Lov om likestilling og forbud mot diskriminering, forkortet ldl. (lov av 16. juni 2017). Loven sikrer likestilling, og hindrer diskriminering grunnet kjønn, rase, etnisitet, alder, funksjonhemmelser, etc. Loven er likevel spesielt rettet mot å bedre kvinners og minoriteters stilling.
Avtalefrihet i arbeidslivet.
Eksempel: Du arbeider som en båtprodusent og skal bestille maling fra en produsent. Da er det opp til deg og produsenten å avtale farge, om det er olje eller vannbasert, samt hvor mye det skal koste. Dette er avtalefrihet. Likevel er det ikke fullstendig avtalefrihet fordi det finnes regler for hvilke fargestoffer som kan brukes, regler rundt transport, etc – slik at det er ingen ubegrenset avtalefrihet.
Arbeidsgiveren er ofte den sterke parten, og arbeidstakeren er ofte den svake parten. Uten begrensinger i avtalefriheten er arbeidstakeren/den svake parten utsatt for å bli utnyttet. Det er derfor blitt regler om arbeidstidens lengde, sikkerhet, ferie og vern mot oppsigelse. Dette beskytter den svake parten, ved at hensynet deres veier tyngst.
NB: Sammenlagt, så lenge reglene som beskytter arbeidstakeren blir fulgt, involverer ikke myndighetene seg i detaljspørsmålene.
Individuell og kollektiv arbeidsrett
- Individuell: Reglene som gjelder mellom den enkelte arbeidstakeren og den enkelte arbeidsgiveren – rettigheter og plikter for et bestemt arbeidsforhold. Disse rettighetene og pliktene finner man i arbeidskontrakten, men man finner lett ut om det er eventuelle brudd ved å se på de ulike lovene og rettskildene.
- Kollektiv arbeidsrett, også kalt tariffert, handler om rettsforholdet og samspillet mellom fagforeninger på den ene siden, og arbeidsgivere eller arbeidsgiverorganisasjoner på den andre siden. Dette rettsforholdet vil ha utspring i tariffavtaler som partene har inngått.
- Eksempel: Simona jobber på båt. Det står ikke i arbeidsavtalen hennes at dersom hun jobber 3 netter i strekk har hun krav på en ekstra fridag. Men, dersom Simona er medlem i en organisasjon som samler båtfabrikkarbeidere. Denne organisasjonen har inngått forhandlinger med en annen organisasjon, som på den andre siden forhandler arbeidsgivere innen båtproduksjon. Enkelte ganger er det nødvendighet med nattarbeid. I en tariffavtale blir de to organisasjonene enige om at «tre netter på rad med båtproduksjon skal gi rett til en ekstra fridag». Dette blir da som oftest tatt inn i den individuelle avtalen, altså i arbeidskontrakten mellom Simona og arbeidsgiveren.
Arbeidsavtalen
Arbeidsavtalene regulerer hva arbeidstaker skal gjøre for arbeidsgiver og andre sentrale vilkår som lønn.
Oppsigelse på grunn av arbeidsgivers eller virksomhetens forhold - rasjonalisering
Oppsigelse på grunn av arbeidsgivers eller virksomhetens forhold, inkludert rasjonalisering, kan oppstå når en arbeidsgiver trenger å redusere arbeidsstyrken grunnet faktorer som påvirker virksomhetens økonomi eller effektivitet.
Aml. §15-7,2. ledd:
Skyldes oppsigelsen driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker. Ved avgjørelse av om en oppsigelse har saklig grunn i driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, skal det foretas en avveining mellom virksomhetens behov og de ulemper oppsigelsen påfører den enkelte arbeidstaker.
- Dersom arbeidsgiveren har et annet arbeid til den ansatte, eksempelvis i en annen avdeling, er imidlertid en oppsigelse ikke lov.
Rett til lønn ut oppsigelsestiden:
- Dersom arbeidsgiverens oppsigelse av den ansatte er saklig begrunnet har arbeidstakere normalt rett til lønn i oppsigelsestiden, med mindre annet er avtalt eller det foreligger en gyldig grunn til å frata arbeidstakeren retten til lønn.
Arbeidsgiver skal kalle inn til drøftingsmøte:
Aml. §15-1
Før arbeidsgiver fatter beslutning om oppsigelse, skal spørsmålet så langt det er praktisk mulig drøftes med arbeidstaker og med arbeidstakers tillitsvalgte, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det. Både grunnlaget for oppsigelsen og eventuell utvelgelse mellom flere ansatte av hvem som skal sies opp, skal drøftes.
- Arbeidsgiver har plikt til å kalle inn til drøftingsmøte før beslutninger som kan få konsekvenser for arbeidstakeren fattes. Formålet for møtet er å diskutere eventuelle alternative løsninger. Arbeidsgiver skal også lytte til arbeidstakerens synspunkter og vurderinger.
Formkrav til oppsigelse:
- For arbeidsgiveren å kunne gjøre en gyldig oppsigelse på grunn av rasjonalisering, må det være en reell og saklig grunn for oppsigelsen, deretter er arbeidsgiveren forpliktet til å følge formkrav som er fastsatt i arbeidsmiljøloven.
Aml. §15-4:
(1) Oppsigelse skal skje skriftlig.
(2) Oppsigelse fra arbeidsgivers side skal leveres til arbeidstaker personlig eller sendes i rekommandert brev til arbeidstakers oppgitte adresse.
Oppsigelsen er ugyldig:
Aml. §15-12
(1) Dersom oppsigelsen er i strid med §15-6 til §15-10, skal retten, etter påstand fra arbeidstaker, kjenne oppsigelsen ugyldig. I særlige tilfeller kan retten, etter påstand fra arbeidsgiver, bestemme at arbeidsforholdet skal opphøre dersom den etter avveining av partenes interesser finner at det vil være åpenbart urimelig at arbeidsforholdet fortsetter.
(2) Arbeidstaker kan kreve erstatning dersom oppsigelsen er i strid med §15-6 til §15-11. Erstatningen fastsettes til det beløp som retten finner rimelig under hensyn til det økonomiske tap, arbeidsgivers og arbeidstakers forhold og omstendighetene for øvrig.
Avskjed:
Aml. §15-14
(1) Arbeidsgiver kan avskjedige en arbeidstaker med påbud om øyeblikkelig fratreden dersom denne har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen.
* Arbeidsavtaler kan heves øyeblikkelig dersom en part vesentlig misligholder sine plikter. Eksempelvis kriminalitet eller vold mot en kollega er et grunnlag for avskjed.
(4) Arbeidstaker kan kreve erstatning dersom avskjeden er urettmessig. Erstatningen fastsettes i samsvar med §15-12 andre ledd.
* Arbeidstakeren kan kreve erstatning dersom avskjeden ikke er rettmessig og arbeidsgiveren har overreagert.
Hva menes med begrepet «diskriminering»?
Diskriminering er ulovlig forskjellsbehandling som kan knyttes til ett eller flere av diskrimineringsgrunnlagene i LDL § 6(1). Se legaldefinisjon i LDL § 6(4).
Hva er et diskrimineringsgrunnlag?
Et diskrimineringsgrunnlag er et personlig kjennetegn ved en person, for eksempel kjønn, hudfarge, etnisk opprinnelse, alder, seksuell orientering, livssyn og fysisk uførhet. Eksempellisten er ikke fullstendig.
Hva menes med henholdsvis direkte og indirekte diskriminering?
Direkte diskriminering er forskjellsbehandling som klart og tydelig knyttes til diskrimineringsgrunnlaget: Du får ikke jobben fordi du er kvinne! Du får ikke jobben fordi du ikke har norsk opprinnelse! Du får ikke leie leiligheten fordi du er lesbisk eller homofil! Se LDL § 7.
Indirekte diskriminering omfatter handlinger som tilsynelatende er nøytrale, men har en klart diskriminerende virkning. Et typisk eksempel er krav om flytende norskkunnskaper der dette ikke er nødvendig. Slike krav er tilsynelatende nøytrale, men virker diskriminerende for de fleste som ikke er av norsk opprinnelse. Se LDL § 8.
Hva menes med lovlig forskjellsbehandling?
Hva menes med lovlig forskjellsbehandling?
Forskjellsbehandling kan være lovlig hvis den tilfredsstiller tre vilkår: Den må være saklig, nødvendig og forholdsmessig. Se LDL § 9 og særregelen om lovlig forskjellsbehandling på grunn av graviditet mv. i LDL § 10.
Hva menes med positiv særbehandling?
Positiv særbehandling er forskjellsbehandling av personer med bestemte kjennetegn, for å fremme likestilling. Det er for eksempel positiv særbehandling av kvinner hvis disse blir prioritert når faglige kvalifikasjoner ellers er like. Det er også positiv særbehandling hvis utdanningssøkere med minoritetsbakgrunn gis ekstrapoeng ved opptak. Se LDL § 11.
Hva menes med sammensatt diskriminering?
Sammensatt diskriminering er forskjellsbehandling basert på to eller flere diskrimineringsgrunnlag, for eksempel når en person blir diskriminert på grunn av alder, kjønn og etnisk tilhørighet ved tilsetting.
Hvilke lover mot diskriminering kjenner du til?
De kjente lovene er likestillings- og diskrimineringsloven og reglene i arbeidsmiljøloven kapittel 13. Det finnes dessuten straffebestemmelser mot visse former for diskriminering i straffeloven av 2005, se straffeloven § 186.
- Hvilke regler gjelder for håndheving av regler mot diskriminering?
Diskrimineringsombudsloven av 16. juni 2017 har regler om organer som skal føre tilsyn med at likestillings- og diskrimineringsloven blir fulgt. Blir du diskriminert, kan du henvende deg til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Saken din kan i enkelte tilfeller bli lagt fram for Likestillings- og diskrimineringsnemnda (LDN).
Det følger av diskrimineringsombudsloven § 7 at LDN skal håndheve reglene i likestillings- og diskrimineringsloven, men enkelte regler er unntatt. LDN skal blant annet ikke håndheve straffebestemmelsen § 39 om grov overtredelse av diskrimineringsforbudet. Slik saker reises på samme måte som andre straffesaker ved domstolene.
Hvem har bevisbyrden for at ulovlig forskjellsbehandling har funnet sted?
Likestillings- og diskrimineringsloven har bevisbyrderegler, se § 37. Bevisbyrden er delt.
For det første må den som mener å ha blitt diskriminert, sannsynliggjøre for retten at «det er grunn til å tro» at diskriminering har funnet sted. Det kan for eksempel i forbindelse med tilsetting i en stilling være nok å vise til at man har minst like gode formelle kvalifikasjoner som de andre.
For det andre må den mistenkte, hvis det er grunn til å tro at diskriminering har funnet sted, selv bevise sin uskyld. Han eller hun må kunne dokumentere at forskjellsbehandlingen var saklig, nødvendig og ikke uforholdsmessig.
Hvilke former for diskriminering er brudd på straffeloven § 186?
Diskriminering som skjer i ervervsvirksomhet eller liknende virksomhet, der noen nekter en person å kjøpe varer eller tjenester, er straffbar. Bestemmelsen lister opp fire diskrimineringsgrunnlag:
* hudfarge og etnisitet
* religion og livssyn
* homofil orientering
* nedsatt funksjonsevne
Eksempler kan være diskriminering på slike grunnlag ved utleie av bolig eller ved kjøp av frisørtjenester. Fra rettspraksis kjenner vi Hijab-dommen der en frisør fikk bot for å ha nektet å stelle håret til en kvinne som brukte hijab.
Hva menes med henholdsvis formell og reell likestilling?
Lover som forbyr diskriminering, gir inntrykk av at det står bra til med likestillingen i Norge, både når det gjelder kjønn, etnisitet og andre diskrimineringsgrunnlag. Dette er den formelle likestillingen. Tall fra SSB viser likevel at det er et godt stykke igjen til likestilling i praksis, det vil si den reelle likestillingen.
I hvilke tilfeller er det lovlig å behandle kvinner og menn ulikt?
Likestillings- og diskrimineringsloven § 9 har vilkår for lovlig forskjellsbehandling av blant annet kjønn. Forskjellsbehandlingen må ha et saklig formål, den må være nødvendig og den må ikke være et urimelig inngrep mot det kjønnet som stilles dårligere. Forarbeider til tidligere likestillingslov sier at det skal mye til for å gjøre forskjellsbehandling av kjønn lovlig, og nevner eksempler som at bare kvinner kan søke jobb som modell for å vise kvinneklær, eller bare menn som søker mannlig rolle i en film. Det anses saklig å forskjellsbehandle kvinner og menn til stillinger i trossamfunn hvis stillingen har med trosutøvelsen å gjøre. Bakgrunnen for denne omstridte rettstilstanden er hensynet til religionsfriheten, jf. Grunnloven § 16.
Det er også lovlig å forskjellsbehandle kvinner og menn ved å gi det ene kjønnet positiv særbehandling, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 11.
Hva menes med positiv særbehandling?
Positiv særbehandling etter likestillings- og diskrimineringsloven § 11 må være egnet til å fremme lovens formål (likestilling, jf. § 1(2)), og den må være rimelig. Det mest praktiske er utlysing av stilling i mannsdominerte yrker der særlig kvinner oppfordres til å søke.