Arbeidsklima Flashcards

1
Q

Arbeidsklima

A
  • Begrep som henvise til hvordan medarbeidere på en meningsfylt måte tolker arbeidsmiljøet de er en del av… (Buch, Dysvik & Kuvaas 2019)
    • Arbeidsklima, også kjent som arbeidsmiljø, refererer til den generelle atmosfæren, tonen, kulturen og de mellommenneskelige forholdene som preger en arbeidsplass. Det er et bredt begrep som omfatter alle aspekter av arbeidslivet, inkludert hvordan ansatte samhandler med hverandre og med ledelsen, hvordan oppgaver og ansvar er organisert, og hvordan organisasjonen håndterer spørsmål knyttet til helse, sikkerhet og trivsel på arbeidsplassen.
    Viktig med motiverte ansatte og da er det viktig med at arbeidsklima som motiverer
    Preget av subjektiv aspekt: hvordan de ansatte opplever suksess og nederlag. Hvordan de ansatte forholder seg til hverandre, oppgavene deres, hvilke mål de ansatte har og hvordan leder evaluerer
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Prestasjonsledelse

A
  • ¨Prestasjonsledelse kan defineres som en kontinuerlig prosess som handler om identifikasjon, observasjon og utvikling av individuelle og kollektive prestasjoner samt sikring av at slike prestasjoner samsvarer med organisasjonens strategiske mål¨ (Buch, Dysvik & Kuvaas, s.169, 2019)
    • Prestasjonsledelse er en tilnærming til ledelse som fokuserer på å sette tydelige mål, måle ansattes ytelse, gi tilbakemeldinger og belønninger basert på oppnådde resultater, og hjelpe ansatte med å nå sitt fulle potensial. Målet med prestasjonsledelse er å forbedre ansattes prestasjoner, motivasjon og karriereutvikling, samtidig som organisasjonens mål og suksess oppnås. Dette kan inkludere regelmessige prestasjonsvurderinger, målsettingssamtaler, coaching og belønningssystemer for å fremme ønsket atferd og resultater. Prestasjonsledelse er en viktig del av moderne HR-praksis og bidrar til å skape en kultur av kontinuerlig forbedring og ansattes engasjement.
    Verktøy og virkemiddel brukt i prestasjonsledelse:
    - Medarbeidersamtale og medarbeiderevaluering
    - Formelle systemer for opprykking
    - Talentutvikling
    - Motivering gjennom bonuser og andre ytre faktorerAlle er forskjellig og det vil finnes ansatte som blir motivert av å ha en slik leder, og noen som ikke blir.
    - Over gjennomsnittet av ledere og HR-sjefer ikke er fornøyd med prestasjonsledelsessystemet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Utviklende prestasjonsledelse

A

¨Utviklende prestasjonsledelse har som formål å utvikle medarbeidernes kunnskaper, ferdigheter, holdninger og motivasjon for å øke medarbeidernes arbeidsprestasjoner¨ (Buch, Dysvik & Kuvaas, 2019)

En kontinuerlig prosess der leder skal:
- Gi effektive tilbakemeldinger som tilrettelegger for å få det beste ut av hver ansatt
- Gi tilbakemelding tett opp til prestasjonen
- Fokusere mer på styrker enn svakheter
- Kjenner sine medarbeidere
- Lytte aktivt og ha tillitsbaserte samtaler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

oppsumert

A

Prestasjonsledelse:
1. Fokus på nåværende ytelse: Prestasjonsledelse har hovedfokus på å evaluere og forbedre ansattes nåværende ytelse i forhold til organisasjonens mål og forventninger.
2. Kortere tidsramme: Evaluering og tilbakemelding i prestasjonsledelse er ofte basert på kortsiktige mål og resultater.
3. Resultatdrevet: Hovedmålet er å oppnå øyeblikkelige resultater og sikre at ansatte oppfyller sine nåværende ansvarsområder og arbeidsoppgaver.
4. Fokus på belønning og sanksjoner: Prestasjonsledelse bruker ofte belønningssystemer som bonuser og forfremmelser for å motivere ansatte til å oppnå målene.

Utviklende prestasjonsledelse:
5. Fokus på fremtidig potensial: Utviklende prestasjonsledelse handler om å utvikle ansattes potensial og ferdigheter for å møte fremtidige utfordringer og muligheter.
6. Langsiktig perspektiv: Evaluering og tilbakemelding i utviklende prestasjonsledelse tar hensyn til langsiktige karriere- og kompetanseutviklingsmål.
7. Fokus på kompetanseutvikling: Hovedmålet er å hjelpe ansatte med å utvikle de nødvendige ferdighetene og kompetansene for å møte fremtidige krav, enten det er innenfor nåværende eller nye ansvarsområder.
8. Kontinuerlig læring og vekst: Utviklende prestasjonsledelse vektlegger kontinuerlig opplæring, veiledning og coaching for å fremme læring og utvikling hos ansatte.
9. Kommunikasjon og tilbakemelding: Denne tilnærmingen fremmer åpen og konstruktiv kommunikasjon mellom leder og ansatt, og tilbakemelding fokuserer på hvordan man kan forbedre kompetansen og utviklingen fremfor bare å måle nåværende resultater.
10. Fokus på individuell vekst: Utviklende prestasjonsledelse anerkjenner at hver ansatt er unik og kan ha ulike utviklingsbehov og mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly