9 - Kjemisk Energi Flashcards
Forbrenning?
En forbrenning skjer når et stoff reagerer med oksygen og det blir frigjort energi.
Det er tre betingelser for at det skal brenne:
1. Brennbart stoff
2. Oksygen
3. Tenntemperatur
De tre betingelsene utgjør sidene i branntrekanten. Skal vi slokke n brann må vi fjerne minst en av sidene i branntrekanten.
Vi deler gjerne forbrenning inn i ufullstendig og fullstendig forbrenning.
Fullstendig og ufullstendig forbrenning?
En fullstendig forbrenning har vi når et organisk stoff brenner med rikelig tilgang på oksygengass, og det blir dannet CO2 og H2O. I en ufullstendig forbrenning blir det firgjort mindre energi enn i en fullstendig forbrenning. Når et organisk stoff brenner ufullstendig, blir det dannet karbonmonoksid og sot. Karbonmonoksid er en svært giftig gass.
Hydrogengass og forbrenning?
Hydrogengass er brennbar, men danner ikke CO2. Omdannes direkte til vann med tilgang på oksygen.
Kjemisk reaksjon?
I en kjemisk reaksjon skjer det en forandring der det blir dannet nye stoffer med andre egenskaper enn de stoffene vi startet med. Forandringen kommer av at atomene binder seg sammen på nye måter. I en balansert reaksjonslikning er antallet atomer av de forskjellige grunnstoffene det samme på begge sider i reaksjonslikningen. Når vi balanserer en reaksjonslikning, kan vi bare endre koeffisientene, ikke indeksene. Energi blir frigitt dersom atomene binder seg sammen på en måtesom inneholder mindre energi enn utgangsstoffene.
Brennverdi?
Brennverdien til et brennstoff er frigjort energi per masse når brennstoffet brenner fullstendig.
Biomasse?
Biomasse er energirike organiske forbindelser som finnes i plante- og dyremateriale. Det kan være trevirke fra skog eller biologisk avfall fra husholdninger, landbruk og industri. Biomasse er den viktigste energikilden for om lag halvparten av menneskene i verden. Biomasse regnes som en fornybar energikilde, som i utgangspunktet er CO2-nøytral. Men jo mer energi vi bruker på å samle inn og bearbeide biomasse, desto større netto utslipp av cO2 får vi.
Fast biomasse?
Eksempler på fast biomasse er trevirke fra skog og rester fra jordbruk, for eksempel halm. Skogsavfall som treflis og bark, kan bearbeides til foredlet biomasse i form av pellet, briketter eller trepulver.
Biogass?
Biogass er biomasse i gassform. Den blir dannet ved nedbrytning av organisk materiale uten tilgang på oksygengass.
Biodrivstoff?
Biodrivstoff er foredlet biomasse i flytende form. Det kan være for eksempel bioetanol eller biodiesel.
Førstegenerasjons og andregenerasjons biodrivstoff?
Førstegenerasjons biodrivstoff blir først og fremst produsert av oljeholdige vekster som rybs, raps og soya som gir biodiesel. Eller sukkerholdige vekster som sukkerrør og mais som gir bioetanol. Vekstene konkurrer med vekster til matproduksjon om landbruksareal. Andregenerasjons biodrivstoff bruker celluloseholdig materiale fra skogbruk eller jordbruk. blant annet treflis og halm.
Redoksreaksjoner?
En redoksreaksjon er en reaksjon der det skjer en elektronoverføring. Vi skiller mellom oksidasjon og reduksjon. Oksidasjon har vi når et atom eller ion gir fra seg ett eller flere elektroner. Reduksjon har vi når et atom eller ion tar opp ett eller flere elektroner. Akkuratt som metallbranner er redoksreaksjoner, så er alle andre fobrenningsreaksjoner også redoksreaksjoner. Når et stoff brenner skjer det en elektronoverføring, helt eller delvis.
Egenskaper til grunnstoffer mtp atomoppbyggning?
Ikke-metallene har lett for å ta imot elektroner (bli redusert) og mange metaller har lett for å gi fra seg elektronene (bli oksidert).
Spenningsrekka?
Lengst til venstre i spenningsrekka står de reaksjonsvillige metallene som har lett for å avgi elektroner og danne ioner. Til høyre for hydrogen står edelmetallene, som er stabile og ikke så lett avgir elektroner. Ioner av metallene til høyre i spenningsrekka har lett for å ta imot elektroner fra metallene som står til venstre i spenningsrekka.
Galvanisk elementer?
Galvanisk element overfører kjemisk energi til elektrisk energi. Strømmen som oppstår, kommer fra redoksreaksjonene mellom stoffene, og blir utnyttet gjennom en ytre strømkrets. I et galvanisk element har man to halvceller som fungerer som hver sin pol. I halvcellene har man to elektroder av to forskjellige materialer. Vi kan si at den kjemiske energien i elektrodene blir omdannet til elektrisk energi, som vi kan utnytte. Mellom halvcellene er det en løsning av ioner som leder strøm (elektrolytt).
Ved den negative polen skjer det en oksidasjon. Elektroner blir avgitt.
Ved den positive polen skjer det en reduksjon. Elektroner blir tatt opp.
Elektrolytten kan lede strøm og forbinder de to halvcellene i en saltbro slik at vi kan få en sluttet strømkrets. Vi kaller spenningen mellom polene i et galvanisk element for den elektromotoriske spenningen, altså ems.
Danielcella?
Danielcellen er et galvanisk element og består av to halvceller og en saltbro. Det er en sinkhalvcelle som består av en sinkstang i en sinkioneklsning. Sinkstange er negativ pol ettersom sink er et uedelt metall og vil gjerne avgi elektroner. Den andre halvcellen er en kobberhalvcelle. Slik som sinkhalvcellen består den av en kobberstang i en kobberioneløsning. Kobberstanga er positiv pol ettersom kobber er et edelt metall og kobberionene i løsningen gjerne vil ta imot elektroner og bli kobber i metallform.
Det går derfor elektroner fra sinkstanga til kobberstanga gjennom den ytre strømkretsen.