3 - Ernæring og helse Flashcards
Fordøyelsen?
Fordøyelse er det som skjer med maten fra vi putter den i munnen og til næringsstoffene er tatt opp i blodet og ufordøyde rester kommer ut som avføring.
Hva skjer i munnen?
Her kvernes og fuktes maten. Fortennene kutter og jekslene knuser maten. Fra spyttkjertlene kommer det spytt som bløter opp maten og gjør det lettere å svelge. Spyttet inneholder enzymet amylase som splater stivelsen til enklere karbohydrater. Spyttet inneholder også et basisk stoff som beskytter tennene mot sure stoffer som blir dannet av bakterier i munnhulen. De sure stoffene kan etse hull i tennene. Tunga elter maten og setter i gang svelgingen.
Hva skjer i magesekken?
Fra munnen blir maten svelgt ned og går gjennom spiserøret før det kommer til magesekken. Her blir maten tilsatt magesaft og eltet til en tyntflytende masse. Magesafta blir dannet i kjertler og inneholder saltsyre (HCl), slim og enzymer. Saltsyra gjør magesafta sur, og dette bidrar til å drepe bakteriene i maten. Slimet beskytter magesekken både mot saltsyre og mot enzymene, slik at magesekken ikke blir brutt ned på samme måte som maten. Enzymet pepsin starter spaltingen av proteiner. Magesekken rommer 1-1.5L hos en voksen. I magesekken har man en lukkemuskel kalt portneren som regulerer tømmingen av mageinnholdet over i tynntarmen.
Hva skjer i tolvfingertarmen (nedbrytning)?
Her blir maten brutt ned og næringsstoffene tatt opp. Maten kommer fra portneren til tolvfingertarmen, som er første del av tynntarmen. Her blir maten tilført bukspytt og galle. Bukspyttet inneholder natriumhydrogenkarbonat som nøytraliserer det sure innholdet fra magen. Bukspyttet inneholder også enzymer som spalter proteiner, karbohydrater og fett. Gallen emulgerer fettet til mange små fettkuler. Fett er ikke løselig i vann og uten galle ville fettet ha klumpet seg sammen og ikke blitt nedbrutt i tarmen.
Hva skjer i tynntarmen (opptak)?
Når næringsstoffene i maten er brutt helt ned til aminosyrer, mono-sakkarider, fettsyrer og glyserol, blir de tatt opp i tarmcellene på de mange små tarmtottene på innsiden av tynntarmen. Aminosyrene og monosakkaridene blir transportert over i blodet, mens fettsyrene først går over i lymfeårene. Fette føres senere over i en blodåre. Tynntarmen er 4-6 meter lang men tarmveggen har folder og millioner av små tarmtotter, som gir en svært store indre overflate.
Hva skjer i tykktarmen?
Når maten kommer til tykktarmen er mesteparten av næringsstoffene tatt opp. Tarminnholder består fortsatt av mye vann og salter. Dette blir sugd opp i tykktarmen. Etter hvert som vannet suges opp blir avføringen tykkere. Her finner vi også en rik flora av tarmbakterier som livnærer seg av ufordøyde rester. Disse bakteriene produserer noen vitaminer som vi trenger, feks K og noen B vitaminer. De ufordøyde restene forlater kroppen gjennom endetarmen. Halvparten av avføringen består av vann, ufordøyde materiale og døde celler fra tarmen. Resten er døde og levende tarmbakterier.
Bukspyttkjertelen sett bort ifra fordøyelsessaften?
Bukspyttkjertelen består av en del som lager hormoner som regulerer innholdet av glukose i blodet. Disse hormonene heter insulin og glukagon. Etter et måltid vil mengden av glukose i blodet øke. Insulin hjelper cellene i kroppen med å ta opp glukose fra blodet.
Hva skjer i leveren?
Veier ca 1,5kg. Når næringsstoffene og andre stoffer tas opp i blodet i tynntarmen, går de først til leveren. Leveren er en viktig kjemisk fabrikk som lagrer næringsstoffer, bryter ned giftstoffer og lager viktige stoffer som kroppen trenger. Noen av oppgavene er:
s74
Celleånding med oksygen?
Celleånding er forbrenning i cellene. For å få nytte av energien som er lagret i næringsstoffene, må næringsstoffene forbrennes. I celleånding blir glukose brutt ned til karbondioksid og vann, og det blir frigjort energi. Reaksjonen krever oksygen. Cellene bruker energien til sine livsfunksjoner. Enzymer gjør at celleåndingen kan foregå ved lav temperatur. Alle celler har celleånding. Kalles også aerob ånding.
Celleådning i flere trinn i mitokondriene?
s77-78
Celleånding uten oksygen?
Anaerob ånding. Ved store fysiske anstrengelser kan tilførselen av oksygen til cellene i musklene bli for liten. Som en midlertidig reserveløsning kan muskelcellene da utføre celleånding uten oksygen. Glukose blir da omdannet til melkesyre istedenfor til karbondioksid og vann. Det blir frigitt mye mindre energi enn hvis celleåndingen hadde skjedd med oksygen. Etter en stund blir det mye melkesyre i muskelcellene. Det fører til den stivheten og svien du kjenner i musklene når de ikke orker mer. Når du hviler etter anstrengelsen blir melkesyra omdannet til andre stoffer som inngår i den vanlige celleåndingen.
ATP?
ATP er cellenes “oppladbare batteri”. Mange prosesser i cellen krever bare en liten del av all den energien som finnes i ett glukoesmolekyl. Derfor overføres energien fra glukose først til mange små “energipakker”, i form av et stoff som kalles ATP (adenosintrifosfat). Når ett glukosemolekyl brytes ned til karbondioksid og vann blir det dannet hele36 ATP-molekyler. Når cellen trenger energi blir ett eller flere ATP-molekyler spaltet til ADP som vi kan se på som ett “flatt batteri”.
Hva kjennetegner et sunt kosthold?
Et sunt kosthold er et kosthold som dekker behovet for næringsstoffene. Altså alle kosthold som gir nok næring og riktig næring er sunne.
Kostsikrelen?
Kostsirkelen skal hjelpe deg å velge matvarer som gjør at du får et sunt og balansert kosthold. Dette er viktig for å unngå livsstilssykdommer som fedme, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Kostsirkelen er delt inn i fem sektorer:
Gruppe 1: Melk og meieriprodukter,
Gruppe 2: Egg, kjøtt og fisk,
Gruppe 3: Poteter, grønnsaker, frukt og bær,
Gruppe 4: Korn og kornprodukter,
Gruppe 5: Spisefett.
Nøkkelhull?
Nøkkelhull skal hjelpe oss å velge de sunneste alternativene innenfor hver matvaregruppe. Produkter med nøkkelhull må også oppfylle bestemte krav til innhold av fiver, fett, salt og sukker.