5. Uppsägning och hävning Flashcards

1
Q

Hävning

A

kräver att avtalsparten har gjort sig skyldigt till ett väsentligt avtalsbrott

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Upphörande av avtal

A

avtal som har ingåtts för en viss tid uppsägs inte då tiden tar slut, de bara upphör att gälla. Uppsägning är alltså någonting som inte vanligen tillämpas, det samma gäller hävning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Avtal som förfallit i förtid

A

avtal som upphör tidigare än avtalet annars skulle upphöra, till följd av bägge parternas passivitet eller för att det är omöjligt att prestera enligt avtal (t.ex. långvarigt hinder).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Uppsägning

A

”normalt” sätt att avsluta ett sådant avtal som har ingåtts tills vidare, uppsägning kan föredras enligt rättsdoktrinen t.ex. också vid den andra partens väsentliga avtalsbrott, ifall man själv har nytta av att hålla avtalet i kraft under uppsägningstiden. Uppsägningsfrihet med iakttagande av en skälig uppsägningstid gäller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Tills vidare gällande avtal

A

ett avtal som har ingåtts utan att avtalstiden har angetts i avtalet anses därtill normalt vara i kraft tills vidare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Uppsägningsfrihet

A

Det krävs ingen uppsägningsgrund för att avtalet ska fås att upphöra. 1. Uppsägningsfriheten kan med hänvisning till lojalitetsprincipen ifrågasättas i vissa fall där det är särskilt viktigt för den andra parten att avtalet hålls i kraft, t.ex. vid stora investeringar som inte är till nytta av parten (speciellt på den andre partens uppmaning) kan det anses att enligt lojalitetsprincipen inte avtalet får sägas upp förrän investeringarnas kostnader har täckts. 2. Uppsägningsfriheten kan även begränsas genom uppsägningsklausuler. 3. Kan begränsas genom dispositiva rättsregler, t.ex. arbetsavtalslagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Skälig uppsägningstid

A

Avtalet upphör inte normalt omedelbart efter uppsägning. Uppsägningstiden är till för att skydda den part vars avtalspart säger upp avtalet, parten måste ges en reell möjlighet att ordna sin verksamhet på något annat lämpligt sätt. Vid bedömning av skälig uppsägningstid beaktas 1. Avtalsintresset, 2. parternas beroendeförhållande, 3. Stora investeringar med sikte på ett långt samarbete kan öka skälighets tiden, 4. Dispositiv lagstiftning som arbetsavtalslagen eller agentlagen, 5. Indispositiv lagstiftning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Uppsägnings klausuler

A

det har i rättsdoktrinen ansetts skäligt att kräva en saklig uppsägningsgrund, om den avtalade uppsägningstiden är mycket kort. Detta gäller inte om en uppsägningstid är tillräckligt lång

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Uppsägning rätt/HD 2010:69

A

Samarbetsavtal mellan ett kommanditbolag (kafé) och ett bränslebolag som gällde tills vidare och bägge parterna hade uppsägningsrätt. Bränslebolaget försökte säga upp avtalet med motivationen omorganisering till följd av ett förändrat marknadsläge. Detta ansågs inte vara en giltig orsak som krävdes enligt avtalet, att parten själv var ansvarig för klausulen och hen var starkare part beaktades.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Arbetsavtalslagen och uppsägning

A

En arbetstagare kan säga upp sitt arbetsavtal som gäller tills vidare utan att ange någon orsak för uppsägningen, medan arbetsgivaren endast av vägande sakskäl fås säga upp ett sådant arbetsavtal. De sakliga och vägande uppsägningsgrunderna kan dels vara individuella till sin natur (inte små brister, HD 2014:98, HD 2020:74), dvs. ha samband med arbetstagaren som person, dels vara kollektiva, dvs. bestå av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Arbetstagare uppsägning tills vidare/ArbAvtL 7:1

A

En arbetstagare kan säga upp sitt arbetsavtal som gäller tills vidare utan att ange någon orsak för uppsägningen, medan arbetsgivaren endast av vägande sakskäl fås säga upp ett sådant arbetsavtal

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vägande skäl/ArbAvtL 7:2

A

”allvarligt brott mot eller åsidosättande av förpliktelser som följer av arbetsavtalet eller lag och som är av väsentlig betydelse för anställningsförhållandet”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ekonomiska orsaker/ArbAvtL 7:3

A

”om det till bus stående arbetet av ekonomiska orsaker eller produktions orsaker eller av orsaker i samband med omorganisering av arbetsgivaren verksamhet har minskat väsentligt och varaktigt”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Arbetare inte avsagts enligt rätta grunder/HD 2014:98

A

försäljare blev uppsagd eftersom täckningsgraden i försäljningsarbetet var lågt, men hade i övrigt skött sin arbetsuppgift väl. HD ansåg därmed att uppsägningen inte uppnått de kräva grunderna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Arbetare uppsagd för brott/HD 2020:74

A

ekonomisekreterare hade dömts till ett villkorligt fängelsestraff för grov förskingring som hon hade gjort sig skylig till under fritiden i en fackförening där hon hade en förtroendeställning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Uppsägningstider/ArbAvtL 6:2.2

A

högst sex månader kan avtalas som uppsägningstid. Det kan avtalas att arbetsgivaren ska iaktta en längre uppsägningstid än arbetstagaren. I fall där den avtalade uppsägningstiden för arbetsgivaren ändå är kortare än den som gäller för arbetstagaren, får också arbetstagaren iaktta den uppsägningstid som har avtalats för arbetsgivaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Uppsägning av agentavtal/AgentL 23.1 §

A

ett agentavtal som gäller tills vidare kan sägas upp med iakttagande av en uppsägningstid. Om avtalet sägs upp under det första avtalsåret är uppsägningstiden en månad. Uppsägningstiden förlängs därefter med en månad för varje inlett avtalsår; den längsta uppsägningstiden är dock sex månader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Förbjud mot kortare uppsägningstid/AgentL 23.2 §

A

parterna kan inte på förhand med bindande verkan komma överens om en kortare uppsägningstid än den i 1 mom., men de kan avtala om en uppsägningstid för agenten på tre månader trots att avtalet har varit i kraft mer än tre år.

19
Q

Längre uppsägningstid/AgentL 23.3 §

A

parter, som kommer överens om en längre uppsägningstid än den som nämns i 1 mom., inte med bindande verkan för agenten kan komma överens om en kortare uppsägningstid om huvudmannen säger upp avtalet än om agenten är den som gör det.

20
Q

Rätt att hålla fast vid avtalet och kräva att det fullgörs in natura

A

Rätten att kräva att avtalet fullgörs in natura, innebär att man kan kräva att avtalets förpliktelser uppfylls. Detta är en allmänutgångspunkt i finsk avtalsrätt. Rätten att kräva ersättning av motparten är alltså inte det enda alternativet. Enligt huvudregel ska avtalet fullgöras också när ändrade förhållanden leder till att detta blir mer betungande än parten i fråga tänkt sig vid avtalsslutet, t.ex. KöpL 23.1 §.

21
Q

Undantag till rätten att hålla fast vid avtalet

A
  1. Typen av förpliktelse. Man kan inte kräva fullgörelse in natura om fullgörelse inkräktar på gäldenärens personliga frihet, t.ex. prestationer som förutsätter skapande verksamhet kan inte krävas. 2. Fullgörelsehinder som antingen gör prestationen omöjlig (t.ex. föremålet som skall levereras existerar inte) eller oskäligt betungande för den part som är skyldig att prestera. Något kan anses oskäligt betungande då en ”offergräns” överskrids och därmed upphör skyldigheten att fullgöra avtalet, dvs. fullgörelse kräver oskäliga uppoffringar av gäldenären (för dyrt) med hänsyn till borgenärens intressen. 3. Force majeure
22
Q

Påföljder vid dröjsmål medvarans avlämnande/KöpL kap 5 23.1

A

”köparen får hålla fast vid köpet och kräva fullgörelse. Säljaren är dock inte skyldig att fullgöra köpet, om det föreligger ett hinder som han inte kan övervinna eller om fullgörelsen skull förutsätta uppoffringar som inte är timliga med hänsyn till köparens intresse av att säljare fullgör köpet” En säljare kan alltså inte bara ångra sig efter köpet och välja att skicka tillbaka köpesumman i stället för att leverera de sålda varorna.

23
Q

Tillfälliga hinder/KöpL 23.2 §

A

Tillfälliga hinder inte anses tillräckliga; köparen får därmed kräva att säljaren fullgör köpet ifall hindret upphör inom rimlig tid.

24
Q

Borgenär/fordringsägare

A

den som någon är skyldig pengar till genom utgivet lån eller obetalt köp

25
Q

Gäldenär

A

den som är skyldig pengar till borgenär

26
Q

Force majeure

A

Allmänt överraskande, utomstående händelse (t.ex. generalstrejk), avbrott i den allmänna betalningsrörelsen, krig, naturkatastrofer och liknande, som parten varken har kunnat förutse eller rå på vid avtalsingående, och som hindrar en störning fri avtalsuppfyllelse. Kan åberopas även om en sådan klausul inte finns i avtalet, dvs. ingen skyldighet att prestera.

27
Q

Avtalsbrott

A

Ett gällande avtal har inte fullgjorts på ett riktigt sätt. Avtalspartens prestation är felaktig om den avviker från det som den förpliktade parten hade förbundit sig till (till nackdel för den andra avtalsparten). Det kan handla om att en huvud- eller biförpliktelse, så länge som en viss toleransgräns har överskridits

28
Q

Rätt till olika påföljder

A

Avtalsbrott ger den andre parten rätt till olika påföljder, som varierar beroende på vilket sorts avtalsbrott har begått och vilka krav som har ställts till följd av avtalsbrott. Det krävs även att man uppfyllt skyldigheten att granska den mottagna prestationen. Rätten till olika påföljder kräver reklamation och granskning av den mottagna prestationen i beaktande till hur pass klandervärt avtalsparten har agerat.

29
Q

Reklamations skyldighet

A

Reklamation avser att man meddelar avtalsparten om avtalsbrottet. Rätten till påföljder kräver generellt reklamation inom skälig tid, åtminstone då den avtalsbrytande parten inte känner till att hen gjort sig skyldig för avtalsbrott, t.ex. KöpL 32 §

30
Q

Åberopande utan medelande/KöpL 32 §

A

Köparen får inte åberopa fel i varan, om han inte lämnar säljaren meddelande om felet inom skälig tid efter det att han har märkt eller borde ha märkt felet (reklamation)

31
Q

Skyldighet att granska den mottagna prestationen/KöpL

A

Den som förblir passiv för länge kan inte ställa några krav på basis av felet, t.ex. KöpL 31.1 §

32
Q

Undersöknings plikt/KöpL 31.1 §

A

Köparen ska när varan har avlämnats så snart omständigheterna medger undersöka den i enlighet med god sed

33
Q

Klander/KöpL 33 §

A

köparen får åberopa fel i varan, om säljaren har handlat grovt vårdslöst eller i strid mot tro och heder, även om någon reklamation inte har gjorts inom skälig tid.

34
Q

Säljarens dröjsmål vid leverans av vara påföljder KöpL

A

köparen kan enligt KöpL kräva fullgörelse, häva köpet, kräva skadestånd, samt hålla inne betalning (hela, eller delar av, köpesumman). Innehavande av betalning anses inte vara en påföljd, utan främst ett verktyg för att få säljaren att agera. Att kräva fullgörelse och häva köpet är alternativa åtgärder. Köparen kan välja mellan att avsluta avtalet eller hålla fast vid avtalet: 1. Köparen kan hålla fast vid köpet och kräva fullgörelse, samt kräva skadestånd och hålla inne betalningen, eller 2. Häva köpet, samt kräva skadestånd och hålla inne betalningen.

35
Q

Fel i varan påföljder KöpL

A

avhjälpande av felet (reparation), omleverans (ny vara), prisavdrag (rabatt), hävning, skadestånd samt att köparen håller inne betalning. Rättelse (reparation, avhjälpande av felet) av felet har generellt en primär ställning i förhållande till prisavdrag och hävning. Omleverans är endast tillämpligt då avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren borde ha insett detta. Prisavdrag och hävning är alternativa påföljder som kan tillämpas om inte rättelse av felet sker inom skälig tid. Innehållande av betalning är också här närmast ett sätt för köparen att utöva påtryckning och trygga sin egen ställning.

36
Q

Hävning

A

tillämplig som reaktion på ett avtalsbrott. Skyldigheten och rätten att fullgöra avtalet bortfaller, och situationen ska, om det är möjligt, återställas som den var före avtalet. Prestations som redan har fullgjorts ska återgå, t.ex. HD 1984 II 198 som gällde hävning av köp, liksom till KöpL 64 §. Grunder som påverkar hävning: 1. På grund av dess påverkningar på motparten (ingen uppsägningstid) har hävning begränsats genom väsentlighetsregeln. I HD 2012:89 konstaterade HD att hävning inom avtalsrätten normalt förutsätter ett sådant avtalsbrott som kan anses ha en väsentlig betydelse för de förfördelade parten. 2. Den avtalsbrytande partens ställning kan även påverka hävningen. 3. Den indispositiva rätten t.ex. AgentL 25.1 §, ArbAvtL 8:1.1. 4. Den dispositiva rätten t.ex. KöpL 25 §. 5. Korrigering av felet

37
Q

Hävning vi ofullgjort avtal/KöpL 64 §

A

säljarens skyldighet att överlämna varan och köparens skyldighet att överlämna varan och köparens skyldighet att betala och medverka till köpet bortfallet, och om köpet har fullgjorts så får vardera parten kräva att motparten lämnar tillbaka det som hen har tagit emot.

38
Q

Väsentlighetsregeln (allmän avtalsrättslig princip)

A

en allmän avtalsrättslig princip som innebär att avtal kan hävas endast om avtalsbrottet är väsentligt. Ger den avtalsbrytande ett visst skydd. Ett avtalsbrott kan anses vara väsentligt om det kan anses oskäligt att den skadelidande parten efter avtalsbrottet fortsätter avtalsförhållandet. Ur den skadelidande partens synvinkel måste en helhetsbedömning göras för att ta reda på huruvida avtalsbrottet kan anses väsentligt. Avtalsbrottets art, tillfällighet och upprepande kan påverka.

39
Q

Avtalsbrytande partens påverkan på hävning

A

Främst i samarbetsavtal där mellan parterna finns ett genomgripande ekonomiskt beroendeförhållande kan den avtalsbrytande partens position beaktas när man besluter om hävning. En intresseavvägning mellan parterna kan leda till att hävning inte är tillämpligt (lojalitetsplikten), dock kan andra påföljder tillämpas så att parten får rättelse.

40
Q

Hävningsklausuler

A

parterna kan komma överens om olika hävningsgrunder, vilket kan leda till hävning i situationer som vanligtvis inte skulle göra det. Men även i dessa klausuler kan det anses att väsentlighetsbedömningen påverkas även av annat än hävningsklausulen utformning (inte uteslutande enligt klausulen).

41
Q

Hävning av agentavtal/AgentL 25.1 §

A

en part omedelbart kan häva agentavtalet ”om något vägande skäl kräver det”. Det ska vara frågan om ”en sådan försummelse eller ett sådant annat beteende från den ena partens sida, på grund varav det av den andra parten inte skäligen kan krävas att han skall fortsätta avtalsförhållandet”. Omständigheterna nämns i regel: t.ex. om att parten 1. ”i något väsentligt hänseende vilseletts” av motparten då avtal ingicks. 2. Hens intresse blivit allvarligt kränkta av motpartens beteende. 3. Hens beteende annars har lett till att förtroendet för motparten med fog har rubbats. 4. Motparten helt enkelt i väsentlig mån har underlåtit att uppfylla sina avtalsenliga förpliktelser

42
Q

Hävning enligt KöpL 25 §

A

hävning är möjlig ”om avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren insåg eller borde ha insett detta”. Ytterligare tillhör regeln också en möjlighet att häva först efter tilläggstid: ”Har köparen förelagt säljaren en bestämd tilläggstid för varans avlämnande och är den inte oskäligt kort. Får köparen även häva köpet om varan inte avlämnas inom tilläggstiden”. Tilläggstidsförfarandet skapar klarhet i hävningsförutsättningar, men åsidosätter inte väsentlighetskravet.

Har köparen förelagt säljaren en bestämd tilläggstid för varans avlämnande och är den inte oskäligt kort, får köparen även häva köpet om varan inte avlämnas inom tilläggstiden.

43
Q

Hävning av arbetsavtal/ArbAvtL 8:1.1

A

ger en arbetsgivare en förhållandevis snäv rätt att häva en arbetstagares arbetsavtal; detta kan ske endast av synnerligen vägande skäl.

44
Q

Synnerligen vägande skäl (ArbAvtL)

A

det ska vara fråga om ett allvarligt brott mot eller åsidosättande av arbetstagarens förpliktelser som följer av arbetsavtalet eller av lag och som är av sådan väsentlig betydelse för anställningsförhållandet att det inte skäligen kan förutsättas att arbetsgivaren fortsätter avtalsförhållandet ens under uppsägningstiden.