5. Uppsägning och hävning Flashcards
Hävning
kräver att avtalsparten har gjort sig skyldigt till ett väsentligt avtalsbrott
Upphörande av avtal
avtal som har ingåtts för en viss tid uppsägs inte då tiden tar slut, de bara upphör att gälla. Uppsägning är alltså någonting som inte vanligen tillämpas, det samma gäller hävning.
Avtal som förfallit i förtid
avtal som upphör tidigare än avtalet annars skulle upphöra, till följd av bägge parternas passivitet eller för att det är omöjligt att prestera enligt avtal (t.ex. långvarigt hinder).
Uppsägning
”normalt” sätt att avsluta ett sådant avtal som har ingåtts tills vidare, uppsägning kan föredras enligt rättsdoktrinen t.ex. också vid den andra partens väsentliga avtalsbrott, ifall man själv har nytta av att hålla avtalet i kraft under uppsägningstiden. Uppsägningsfrihet med iakttagande av en skälig uppsägningstid gäller.
Tills vidare gällande avtal
ett avtal som har ingåtts utan att avtalstiden har angetts i avtalet anses därtill normalt vara i kraft tills vidare
Uppsägningsfrihet
Det krävs ingen uppsägningsgrund för att avtalet ska fås att upphöra. 1. Uppsägningsfriheten kan med hänvisning till lojalitetsprincipen ifrågasättas i vissa fall där det är särskilt viktigt för den andra parten att avtalet hålls i kraft, t.ex. vid stora investeringar som inte är till nytta av parten (speciellt på den andre partens uppmaning) kan det anses att enligt lojalitetsprincipen inte avtalet får sägas upp förrän investeringarnas kostnader har täckts. 2. Uppsägningsfriheten kan även begränsas genom uppsägningsklausuler. 3. Kan begränsas genom dispositiva rättsregler, t.ex. arbetsavtalslagen.
Skälig uppsägningstid
Avtalet upphör inte normalt omedelbart efter uppsägning. Uppsägningstiden är till för att skydda den part vars avtalspart säger upp avtalet, parten måste ges en reell möjlighet att ordna sin verksamhet på något annat lämpligt sätt. Vid bedömning av skälig uppsägningstid beaktas 1. Avtalsintresset, 2. parternas beroendeförhållande, 3. Stora investeringar med sikte på ett långt samarbete kan öka skälighets tiden, 4. Dispositiv lagstiftning som arbetsavtalslagen eller agentlagen, 5. Indispositiv lagstiftning
Uppsägnings klausuler
det har i rättsdoktrinen ansetts skäligt att kräva en saklig uppsägningsgrund, om den avtalade uppsägningstiden är mycket kort. Detta gäller inte om en uppsägningstid är tillräckligt lång
Uppsägning rätt/HD 2010:69
Samarbetsavtal mellan ett kommanditbolag (kafé) och ett bränslebolag som gällde tills vidare och bägge parterna hade uppsägningsrätt. Bränslebolaget försökte säga upp avtalet med motivationen omorganisering till följd av ett förändrat marknadsläge. Detta ansågs inte vara en giltig orsak som krävdes enligt avtalet, att parten själv var ansvarig för klausulen och hen var starkare part beaktades.
Arbetsavtalslagen och uppsägning
En arbetstagare kan säga upp sitt arbetsavtal som gäller tills vidare utan att ange någon orsak för uppsägningen, medan arbetsgivaren endast av vägande sakskäl fås säga upp ett sådant arbetsavtal. De sakliga och vägande uppsägningsgrunderna kan dels vara individuella till sin natur (inte små brister, HD 2014:98, HD 2020:74), dvs. ha samband med arbetstagaren som person, dels vara kollektiva, dvs. bestå av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker.
Arbetstagare uppsägning tills vidare/ArbAvtL 7:1
En arbetstagare kan säga upp sitt arbetsavtal som gäller tills vidare utan att ange någon orsak för uppsägningen, medan arbetsgivaren endast av vägande sakskäl fås säga upp ett sådant arbetsavtal
Vägande skäl/ArbAvtL 7:2
”allvarligt brott mot eller åsidosättande av förpliktelser som följer av arbetsavtalet eller lag och som är av väsentlig betydelse för anställningsförhållandet”
Ekonomiska orsaker/ArbAvtL 7:3
”om det till bus stående arbetet av ekonomiska orsaker eller produktions orsaker eller av orsaker i samband med omorganisering av arbetsgivaren verksamhet har minskat väsentligt och varaktigt”
Arbetare inte avsagts enligt rätta grunder/HD 2014:98
försäljare blev uppsagd eftersom täckningsgraden i försäljningsarbetet var lågt, men hade i övrigt skött sin arbetsuppgift väl. HD ansåg därmed att uppsägningen inte uppnått de kräva grunderna.
Arbetare uppsagd för brott/HD 2020:74
ekonomisekreterare hade dömts till ett villkorligt fängelsestraff för grov förskingring som hon hade gjort sig skylig till under fritiden i en fackförening där hon hade en förtroendeställning.
Uppsägningstider/ArbAvtL 6:2.2
högst sex månader kan avtalas som uppsägningstid. Det kan avtalas att arbetsgivaren ska iaktta en längre uppsägningstid än arbetstagaren. I fall där den avtalade uppsägningstiden för arbetsgivaren ändå är kortare än den som gäller för arbetstagaren, får också arbetstagaren iaktta den uppsägningstid som har avtalats för arbetsgivaren.
Uppsägning av agentavtal/AgentL 23.1 §
ett agentavtal som gäller tills vidare kan sägas upp med iakttagande av en uppsägningstid. Om avtalet sägs upp under det första avtalsåret är uppsägningstiden en månad. Uppsägningstiden förlängs därefter med en månad för varje inlett avtalsår; den längsta uppsägningstiden är dock sex månader.