2. Att ingå avtal Flashcards
Anbud-acceptmodellen
motsvarar den traditionella, klassiska synen på hur man ingå avtal. Enligt avtalslagen ingås ett avtal då ett anbud accepteras i tid utan ändringar, dvs. med en ren accept (anbud sedan ren accept). Man kan i regel inte ändra sig och dra tillbaka sitt anbud eller sin accept. Första kapitlet i AvtL är dispositiv enligtAvtL 1.2 §, anbud-acceptmodellen tillämpas alltså inte om annat har avtalats om hur avtalet ingås. Anbud-acceptmodellen används sällan vid långvariga förhandlingar.
Anbud
Ingen definition på begreppet finns.
1. Av anbudet måste det tydligt framgå anbudsgivarens vilja att bli bunden av det,
2. Anbudet måste därtill vara tillräckligt specificerat att kunna accepteras av mottagaren,
3. För bindande verkan krävs ytterligare att anbudet riktar sig till en tillräckligt specificerad grupp av mottagare (inte reklam eller internetsidor med marknadsföring).
Ej formbunda avtal/AvtL 1.2. §
reglerna i kapitlet inte gäller formbundna avtal
Formbundna avtal
avtal som t.ex. fastighetsköp som regleras i jordabalken (JB) eller jordlega som regleras i jordlegolagen
Fastighetsköp
kan slutas skriftligen enligt JB 2:1.1 eller elektroniskt enligt JB 2:1.2. För att avtalet skall bli bindande måste avtalet underskrivits på det sättet som beskrivs i JB. Om JB formkraven inte följts kan det åberopas av båda parterna, och är slutgiltig och därmed inte korrigerbar.
Formkrav/JB 2:1.1
fastighetsköp slutas skriftligen. Köpebrevet ska undertecknas av säljaren och köparen eller deras ombud, och dessutom ska köpvittnet bestyrka köpet i närvaro av samtliga som undertecknat köpebrevet.
Elektroniskt alternativ/JB 2:1.2
”på elektronisk väg i det fastighetsöverlåtelsesystem som avses i 5 kap. 3 §”
Jordlegolagen 3.1. §
”[l]egoavtal skall upprättas skriftligen och undertecknas av kontrahenterna”
Ren accept
Jakande svar till anbudsvarstiden på anbudet måste följas, får ej vara oren accept
Svarstiden på anbud
svaret skall enligt AvtL 2.1 § ha kommit fram i tid på ett sådant sätt att anbudsgivaren kunde ha tagit del av det i tid, eller så förfaller anbudet. Saknas det i anbudet klar svarsfrist skall svaret svarsfrist skall svaret muntligen ges direkt enligt AvtL 3.1 § och i en skälig svarstid i andra fall enligt 3.2 §. Vad en skälig svarstid är kan vara svårt att definiera eftersom olika medel har olika längder.
Svarstiden på anbud
svaret skall enligt AvtL 2.1 § ha kommit fram i tid på ett sådant sätt att anbudsgivaren kunde ha tagit del av det i tid, eller så förfaller anbudet. Saknas det i anbudet klar
Anbudets svarstid/AvtL 2.1 §
om anbudsgivaren har ”bestämt viss tid för avgivande av svar skall han anses hava föreskrivit, att svaret skall inom den tid komma honom till handa”. Anbudet skall ha kommit fram i tid på ett sådant sätt att anbudsgivaren kunde ha tagit del av det i tid, annars så förfaller anbudet
Muntlig svarstid/AvtL 3.1 §
Som utgångspunkt ska ett svar omedelbart ges på ett muntligt anbud
Annan än muntlig svarstid/AvtL 3.2 §
skälig svarstid ges i andra, dvs. i fråga om andra än muntliga anbud, som saknar en klar svarsfrist
Försenat svar
Enligt AvtL 4.1 § skall ett försenat svar på anbud behandlas som ett nytt anbud som kan accepteras om man vill. En part kan undantagsvis till följd av sin passivitet bli bunden av ett avtal som baseras på den andra partens försenade svar (personen trodd att svaret kommit fram i tid). Dock är utgångspunkten att man inte måste aktivt förkasta ett anbud (svara ”nej tack”). Ingen skyldighet att svara på ett anbud som görs genom att skicka varor till mottagaren
Försenat svar/AvtL 4.1 §
”[a]ntagande svar, som för sent kommer anbudsgivaren till handa skall gälla såsom nytt, av den som avgav svaret, gjort anbud”
Avstående från anbud
Ett anbud kan avslås innan det förfallit enligt AvtL 5 §, man kan då inte senare ändra sig. Ett bindande avtal kan inte skapas om man ändrat sig efter man avslagit ett anbud.
Avslående av avtal/AvtL 5 §
ett anbud kan avslås, varvid det förfaller, trots att den tid under vilken det är gällande ännu inte har gått till ända
Oren accept
leder inte till något avtal, utan behandlas som ett nytt anbud. Oren accept är ett jakande svar med ändringar. Tillägg som endast önskar om något leder inte till en oren accept, t.ex. om man önskar eller hoppas att leveransen är snabb. Oren accept kan undantagsvis leda till bindande avtal om den som gett den orena accepten lever i den tron att hen accepterar anbudet rent.
Oren accpet/AvtL 6.1 §
“svar, som innehåller, att anbud antages, men som på grund av tillägg, inskränkning eller förbehåll icke överensstämmer med anbudet, skall gälla såsom avslag i förening med nytt anbud”
Godkänd oren accept/AvtL 6.2 §
oren accept kan undantagsvis, till följd av ens passivitet, leda till ett bindande avtal som baseras på den andra partens orena accept. Den som ger den orena accepten själv anser att den överensstämmer med anbudet.
Återkallande av anbud/svar
innebär att anbudet eller svaret slutar gälla. Måste göras innan eller samtidigt som den andra parten hinner ta del av anbudet eller svaret.
Återkallande av anbud/AvtL 7 §
”återkallelsen kommer den, till vilken anbudet eller svaret är riktat, till handa innan han tager del av detta eller samtidigt därmed”
När anbud-acceptmodellen inte tillämpas
Då man avtalat om hur avtalet skall ingås, handelsbruk, partsbruk, situationer var avtal ingås på basis av standardvillkor, avtal som ingås konkludent, många andra situationer där varken ett tydligt anbud eller ett specifikt svar på ett anbud kan hittas i interaktionen mellan parterna, eller annan sedvänja hur avtalet ska ingås.
Tillämpning/AvtL 1.2 §
”lända i övrigt till efterrättelse blott såvitt ej annat följer av anbudet eller svaret eller av handelsbruk eller annan sedvänja”.
Handelsbruk
praxis inom en viss bransch, dvs hur avtal i regel ingås på något särskilt sätt inom branschen.
Partsbruk
Hur parterna sinsemellan under lång tid följt en viss form för ingående av avtal
Konkludent
ingående i avtal tyst. Det finns t.ex. inte nödvändigtvis ett klart anbud eller någon egentlig accept av ett anbud då en person kliver på bussen och betalar för att bli transporterad.
Anbud-acceptmodellen i nutiden
i dagens komplexa värld mest användbar som ett ”tankeschema” då det handlar om att bedöma huruvida ett bindande avtal har ingåtts eller inte.