5. Näring Flashcards
Beskriv med egna ord hur prokaryota organismers celler är uppbyggda.
Använd högst 100 ord.
Prokaryota organismer saknar cellkärna vilket betyder att arvsmassan inte är skyddad med ett kärnmembran utan finns i cytoplasman. De saknar även organeller med membran såsom cytoplasma och mitokondrier. Bakterier är en typ av prokaryot organism. Deras DNA molekyl kallas bakteriekromosom. Flera typer av bakteriar har plasmider som är DNA-ringar. Andra delar de typiskt har är: cellmembran, cellvägg, kapsel, ribosomer och flagell .
Beskriv med egna ord hur eukaryota organismers celler är uppbyggda.
Använd högst 100 ord.
Eukaryota celler har en cellkärna där arvsmassan finns. De har även membranskyddade organeller. En djurcell är en eukaryot cell som har följande organeller: Cellplasma, cellmembran, cellkärna, ribosomer, nätverk och mitokondrier. Växtceller har liknande struktur men vissa skillnader: De har även cellvägg, vakuol och kloroplast. Men både i växt- och djurceller skiljer sig celler beroende på vilken typ de är.
Beskriv med egna ord hur mitokondriernas respektive kloroplasternas celler är uppbyggda. Använd högst 100 ord.
Mitokondrie har två membran. På inre membranet finns enzym som kallas ATP-syntas-komplex och där tillverkas ATP. Här finns även kopior DNA ,mitokondrier-ribosomer, tRNA och proteiner som behövs vid DNA-replikation. Det inre membranet är vikt i flikar, cristae, för att mer ska få plats. Celler som har större energibehov har fler flikar. Innanför inre membranet finns matrix. Där finns de enzymer som katalysyrar citronsyracykel m.m.
Kloroplast är organellen i växtceller där fotosyntes sker. De är fyllda med membranblåser, “tyklaoider”, som innehåller klorofyll. Där fångas ljus upp och vatten oxideras till syrgas. Mellan membranblåsorna bildas kolhydrater och kan lagras som stärkelse.
Förklara med egna ord begreppen diffusion, endocytos, exocytos, jonkanal, osmos, passiv transport, semipermeabel och vesikel.
Använd högst 100 ord.
Diffusion: ämnen sprider sig naturligt och blir jämt fördelat.
Endocytos: cell tar upp partiklar och sluter dem med vesiklar.
Exocytos: Motsats till endocytos.
Jonkanal: Kanalprotein för joner.
Osmos: Vatten diffusion genom ett semipermeabelt membran.
Passiv transport: Transport ut och in av ämnen i cell som sker utan användning av energi t.ex. diffusion.
Semipermeabel: endast vissa ämnen släpps ut och in ur cellmembran.
Vesikel: Fosfolipider från ett cellmembran som avknoppats till en membranblåsa för att omsluta partiklar.
Beskriv med egna ord likheter och skillnader mellan embryonala och vuxna stamceller.
Använd högst 100 ord.
Embryonala stamceller är från embryon upp till fyra dagar efter det blivit befruktad. De är inte vävnadsspecifika och kan bli vilken typ av cell som helst. Vuxna stamceller kan man hitta runt om i kroppen och de är specifika typer av celler och därmed vävnadsspecifika. Man kan finna dessa olika ställen i kroppen men framför allt de ställen som har störst sannolikhet för skada då deras uppgift är att ersätta celler som dör.
Förklara med egna ord hur begreppen epitel, organ, organsystem och vävnad hänger samman.
Använd högst 100 ord.
Celler med samma funktion kan bilda en vävnad. T.ex. nervvävnad består av nervceller. Organ är olika vävnader. T.ex. magsäck är ett organ som består av nervvävnad, muskelvävnad och epitelvävnad m.m. Flera organ bildar organsystem som samverkar för organismen ska kunna leva. Epitel är en typ av cell som skapar vävnader som täcker och avgränsar ytor, men de kan även bygga upp körtlar och hjälpa till i ämnesomsättningen.
Beskriv med egna ord hur prokaryoter, encelliga eukaryoter respektive nässeldjur intar föda
Använd högst 100 ord.
Prokaryoter intar föda på olika sätt. Men de behöver som allt liv kol och energi. Fototrofa prokaryoter får energi från solen(liknande växtceller), och kemotrofa prokaryoter får energi från organiska eller oorganiska ämnen. Vissa får kol från organismer och andra från koldioxid.
Nässeldjurens maghåla är dess insida. “Munnen” till maghålan är både för att ta in och ut föda. Munarmar som har nässelceller dödar eller bedövar byten så att det kan tas in i maghålan. Enzymer från körtelceller längs maghållansvägg och näringspartiklar skapas som cellerna kan ta upp.
Toffeldjur är en encellig eukaryot. Den tar upp näringspartiklar genom endocytos.
Sammanfatta med egna ord organ och andra strukturer i människans matspjälkningssystem.
Rita gärna, fotografera bilden och ladda upp bilden. Använd högst 100 ord.
Matspjälkning börjar i munhålan där även salivkörtlar finns. Vi sväljer och födan går ner till matstrupen och vidare till magsäcken. I magsäcken finns övre magmun, den öppnas om man behöver kräkas, och nedre magmunnen som skickar föda till tolvfingertarmen. Tolvfingertarmen är kopplad till lever och gallblåsa. Tolvfingertarmen övergår till resterande delen av tunntarmen. Tunntarmen mynnar ut i tjocktarmen. I tjocktarmen finns även blindtarmen. Tjocktarmen fortsätter till ändtarmen och sedan töms födan genom analöppningen.
Förklara med egna ord begreppen amylas, beskt, glutamat, körtel, magmun, pepsin, peristaltik och umami.
Använd högst 100 ord..
Svar från NE.se
Amylas: enzym som spjälkar stärkelse
Beskt: en av 5 grundsmaker.
Glutamat: salt från aminosyran glutaminsyra
Körtel: organ som bildar sekret som töms i en utgång eller utsöndras i blodet.
Magmun: övre magmun är gången mellan magsäck och matstrupen. Nedre magmun är gången till tolvfingertarmen.
Pepsin: enzym som bryter peptidbindningar i proteiner.
Peristaltik: rörelse och sammandragning i musklerna vid tarmar som transporterar mat, och hjälper till med spjälkningen.
Umami: Femte grundsmaken som upptäcktes 1908. Det är aminosyran glutamat som ger smaken.
Sammanfatta med egna ord funktionerna hos tolvfingertarmen, tunntarmen, blindtarmen, tjocktarmen och ändtarmen.
Använd högst 100 ord.
Tolvfingertarmen är första delen av tunntarmen. Födan blandas med bukspott från bukspottkörteln, och galla från levern. Bukspott höjer ph-värdet och innehåller; trypsin, spjälkar proteiner, amylas, spjälkar stärkelse och enzymet lipas, spjälkar fett till glukos och fettsyror. Gallan delar fett så att kontaktytan blir större.
Tunntarmen avger tarmsaft som hjälper peristaltik. Kolhydrater, proteiner och fettmolekyler spjälkas klart. Dessa molekyler går från epitelcellerna till blodet. Tunntarmen har tarmludd som ökar kontaktyta.
Blindtarmen är första delen av tjocktarmen och anses ha funktioner för immunförsvaret. Tjocktarmen tar upp vatten från tarminnehållet och det åker sedan vidare till ändtarmen för att tömmas genom analöppningen.
Beskriv med egna ord när, var och hur matspjälkningen hanterar fetter, kolhydrater, kostfibrer samt proteiner, Använd högst 100 ord.
Fetter spjälkas i tolvfingertarmen av bukspottet (enzymen lipas). Gallan finfördelar fetterna och ökar kontaktytan(lipas når mer av fett). Spjälkningen avslutas i resterande del av tunntarmen.
Kolhydrater spjälkas i munnen mekaniskt samt av amylas. Stärkelse spjälkas vidare i tolvfingertarmen av bukspott (amylas). I tunntarmen bryter enzymer ned kolhydrater (laktas, amylas och maltas). Monosackariderna åker till blodet från tunntarmen.
Vi kan ej spjälka kostfiber helt, men i tjocktarmen stimulerar de tarmrörelse.
Proteiner finfördelas i munnen. I magsäcken spjälkar proteaser (pepsin m.m.) protein. I tolvfingertarmen spjälkas det av bukspott och enzymet trypsin. I resterande tunntarmen spjälkas de färdigt av proteaser.
Förklara med egna ord orsaken till att vi måste andas. Använd högst 100 ord.
Vi andas på två sätt; inre och yttre andning. Den inre andningen är cellandningen och den behövs för att våra celler behöver energi. Då förbränns glukos med hjälp av syre. Men cellerna behöver syret och därför använder vi oss av den yttre andningen som hjälper gasutbytet. Vi andas in luft i våra lungor så blodet kan få syre och ta det till celler och andas ut för att bli av med det koldioxid som är en restprodukt från cellandningen.
Förklara med egna ord begreppen alveoler, bronker, diafragma, flimmerhår, gasutbyte, gälar, strupe, och trakéer.
Använd högst 100 ord.
Källor: NE och kursbok
Alveoler: Utbuktning på lungans tunnaste luftrörs-förgrening. Där sker utbytet av syre/koldioxid mellan lungor och blod.
Bronker: Förgrening vid luftstrupen, trachea, som delar sig i vardera lunga. Huvudbronken är genom lungporten och bronkerna är förgreningar därefter.
Diafragma: Muskler nedanför lungorna som expanderar utrymmet så lungor expanderar.
Flimmerhår: Sitter fast i epitelcellerna. Rensar luft med hjälp av slem.
Gasutbyte: Yttre andning. Organismen upptar syre och avger koldioxid.
Gälar: Andningsorgan i huvudsakligen vattenlevande djur.
Strupe: Rörformigt organ. Luftstrupe går från struphuvud till huvudbronker. Matstrupe går från svalg till magsäck.
Trakéer: Förgrenade rörledningar i insekter som för runt syre.
Beskriv med egna ord hjärtats struktur samt hur det samverkar med kroppen och lungorna. Rita gärna, fotografera bilden och ladda upp bilden
Använd högst 100 ord.
Hjärtat kan delas in i en höger och en vänster sida. Varje sida har ett förmak och en kammare. Höger förmak får syrefattigt blod från det stora kretsloppet genom det nedre och övre hålvenen och det går därefter till höger kammare. Från höger kammare pumpas det ut i det lilla kretsloppet. Först går det till lungartärerna som tar blodet till lungorna. I lungorna syressätt blodet och det leds därefter tillbaka till hjärtat genom lungvenerna men nu till vänster förmak. Från vänster förmak pumpas det till vänster kammare som pumpar ut det i stora kretsloppet där det börjar i aortan.
Förklara med egna ord begreppen artärer, blodtryck, hemoglobin, kapillärer, klaffar, portåder, sinusknuta och vener.
Använd högst 100 ord.
Artär: blodkärl som leder bort blod, antingen syrefattigt eller syrerikt, från hjärtat. syrefattigt är lungartären?
Blocktryck: tryck som för blod genom blod genom kroppen. Beror på mängd blod och flödesmotstånd.
Hemoglobin:protein som binder syre lätt och underlättar transport för syre. Färgar blod rött.
Kapillärer: tunnaste typen av blodkärl.
Klaffar: Finns två typer i hjärtat: segelklaffar och fickklaffar. Finns i vener också. Dessa klaffar styr vilket håll blod pumpas.
Portåder: blodkärl som leder näringsrikt från tarm till lever.
Sinusknuta: Impuls-centrum i högra förmaket. Avger elektriska impulser som får hjärtat att slå.
Vener: Kapillärer som strålar ihop och leder blod till hjärtat.