1. Vetenskapligt perspektiv Flashcards

1
Q

Förklara med egna ord begreppen gissning, hypotes, verifiera samt teori. Använd högst 100 ord.

A

Gissning: Påstående som görs utan säkerhet eller fakta.
Hypotes: Påstående som görs utan säkerhet för att förklara ett fenomen innan man gör tester för att bevisa eller motbevisa hypotesen.
Verifiera: bekräfta påståenden och källornas äkthet.
Teori: väletablerade antagen som förklarar världen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Diskutera med egna ord om begreppet reproducerbarhet (upprepbarhet) anses viktigare inom forskning i medicin jämfört med forskning i kemi. Använd högst 100 ord.

A

Forskning inom medicin kan vara livsviktigt och det är därför viktigt att forskningen blir rätt och att man får rätt resultat. Felaktiga värden kan skada människor. Det är därför viktigt att man gör samma forskning fler gånger eller på flera olika sätt. Det viktiga är att man får samma resultat och “upprepade bevis”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv med egna ord ett exempel på induktion och ett exempel på deduktion med koppling och relevans till kursens ämne.
Använd högst 100 ord

A

Induktion är en slutsats i form av en generell lag man gör genom att observera ett fenom. Deduktion är en företeelse man drar med hjälp av den generella lagen.
Exempel: Observationen är jag blev 22 förra året och jag kommer bli 23 detta år.
Induktionen: Man blir ett år äldre varje år
Deduktion: Nästa år kommer jag bli 24

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Diskutera med egna ord kortfattat varför de flesta forskare anser att falsifierbara påståenden är grundläggande för all forskning.
Använd högst 100 ord.

A

Om ett påstående inte går att falsifierbara, går det heller inte att bevisa. Därför behöver en hypotes vara falsifierbar om den ska vara vetenskaplig.
Ett påstående om gud går ej att bevisa och är därför ej vetenskapligt.
Men viktigare är att påståenden som anses vara vetenskapliga men som ej är falsifierbara i många fall är pseudovetenskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Sammanfatta med egna ord de fyra av de sju punkter som kännetecknar pseudovetenskap enligt Sven Ove Hansson. Använd högst 100 ord.

A
  • Saknar reproducerbarhet. Man grundar sin kunskap i experiment som har gjorts enstaka gång eller inte kan bevisas då experimenten inte gett samma resultat.
  • Man prövar endast endast sin teori om det inte finns möjlighet för att den ska motbevisas. Experiment görs på de sätt att man vet att resultaten kommer stödja sin teori.
  • Man håller fast vid att teorin stämmer oavsett den forskning som talar mot den.
  • Inget intresse för att bevisa och pröva sina teorier även om det finns möjlighet till det.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Sammanfatta med egna ord ett pågående forskningsprojekt i kursens ämne vid något svenskt universitet.
Använd högst 100 ord

A

“Nya AI-metoder för att förutspå proteinegenskaper så att växters näringsupptag kan förbättras” är ett projekt på Umeås universitet och projektansvarig är Tommy Löfstedt.

EU har strategin “från jord till bord” där en aspekt är att minska gödsling av växter för att minska föroreningar. Detta kan göras genom att förbättra näringsupptaget hos växter. Forskning för detta är idag dyrt. Syftet med detta forskningsprojekt är att utveckla ny maskininlärnings-metoder som leder till: snabbare laboratoriearbete, ökad sannolikhet att hitta relevanta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv med egna ord hur man använder kontrollgrupper vid biologiska experiment och förklara varför dessa ingår. Använd högst 100 ord.

A

När man gör biologiska experiment är det viktigt att man kan jämföra sina resultat. Detta kan man göra med en kontrollgrupp. Om man testar en ny behandlingen av cancer så är folk som genomgått den äldre behandling av sjukdomen kontrollgruppen. Om man vill testa en produkt som liknar något som finns på marknaden kan kontrollgruppen få produkten som redan existerar. Det är dock viktigt att grupperna är lika i på alla sätt utom det som forskaren vill kontrollerar och ändrar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara med egna ord kortfattat hur spektroskopi fungerar. Använd inte bilder för att förklara. Använd endast välgrundade källor för att stödja beskrivningen; glöm inte ange källorna. Använd högst 100 ord.

A

“utrustning där man mäter fördelning av olika färger, absorberar och/eller strålar ut ljus”
Spektroskopi är idag ett samlingsnamn för metoder där man använder elektromagnetisk- eller partikelstrålning för att förstå material, ytor, molekyler, atomer och atomkärnor. Med hjälp av sprektrologiska studier har vi kunnat lista ut olika atomers elektronstruktur.
Tidigare handlade spektroskopi om synligt ljus som passerar prisman, men idag använder man strålning för att undersöka. Desto mer energi från strålning desto mindre saker kan man undersöka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Redogör med egna ord för hur man kan bedöma vad som är korrekt om informationen i två olika källor skiljer sig åt. Använd högst 100 ord.

A

Det man får göra är att avgöra vilken av källorna är mest pålitlig. Detta kan man göra med dessa fyra kriterier.

  1. Äkthet – är någon av källorna förfalskade?
  2. Tid – när skrevs källan? Nära till händelsen eller har ny forskning uppdaterats och en av källorna är föråldrad?
  3. Beroende – finns det andra källor som validerar någon av de källor du kollar på.
  4. Tendens – vad har författarna för tendenser? Finns det anledning att på förfalska sin forskning eller information i källan? Vad finns det för bakgrund till den som skriver? Experter inom området är mer pålitliga än amatörer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv med egna ord hur och när man använder en arbetshypotes respektive en nollhypotes inom biologi. Använd högst 100 ord.

A

En hypotes kallas oftas arbetshypotes eller forskningshypotes innan den bevisats. Man använder även en nollhypotes som är arbetshypotesens motsatt när man bearbetar statistik. När man använder sig av statistik kan man inte få reda på vad som är sant utan endast kan se hur stor chans att något är falskt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv med egna ord kortfattat vad som skiljer variationskoefficienten från standardavvikelse.
Använd högst 100 ord

A

Standardavvikelse(SD) berättar hur mycket värdena du mäter skiljer sig från ditt medelvärde. om man vill veta hur tillförlitligt ens mätmetod är använder man sig av variationskoefficienten(CV). Man finner den genom att ta SD delat på medelvärdet. Ett CV under 5% anses säkert och användbart i praxis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Länka till en nyhet som nämner forskningsfusk och sammanfatta artikeln med egna ord.
. Använd högst 100 ord.

A

Ett ryskt nätverk, vid namn av Dissernet, som avslöjar forskningsfusk har tillsammans med några redaktörer avslöjat falska forskningsartiklar i Ryssland. De använde sig av datorprogram för att jämföra texter och se när texten var kopierade m.m. Kommissionen för att motverka falsk vetenskaplig forskning kontaktade tidskrifterna som hade publicerat de falska artiklarna och tidskrifterna fick välja om de tog bort artiklarna. Detta ledde till att ca 800 artiklar togs bort.
Artikeln diskuterar även att detta inte är ett fenomen som endast finns i Ryssland, men att i Ryssland finns det troligen fler som undersöker forskningsfusk i jämförelse med andra länder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förklara med egna ord varför begreppen validitet och reliabilitet är viktiga inom biologisk samt medicinsk forskning.
Använd högst 100 ord.

A

När man forskar inom dessa områden är det livsviktigt att de resultat man får har reliabilitet- att de ska fått upprepade resultat som visar att man inte gjort något fel. Om man inte får samma mätvärden kan man inte ge ut t.ex. den medicin man vill, då man inte med säkerhet kan säga att den är säker.
Validitet är viktigt då man måste testa rätt saker för rätt resultat och att andra kommer få samma. Annars har man samma problem att man inte med säkerhet kan säga att ens resultat har trovärdighet och är säkert för allmänheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara med egna ord varför biologiska studier allt mer använder sig av datorer och modelleringar.
Använd högst 100 ord.

A

Det är svårt som kliniker eller forskare att få tag på alla nya studier. Men med hjälpa av databaser kan idag enkelt hålla sig uppdaterad om ny forskning.
Det är även viktigt att man når ut med sina studier och gör det lätt att förstå för alla. Då är det viktigt att man förmedlar information tydligt. Detta gör man idag med många diagram och kartor.
Idag har vi tillgång till modelleringar av t.ex. människokroppen som är mer detaljerade än vad ögat kan ta upp. Därför är det mer effektivt att använda sig av det än t.ex. riktiga kroppar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Sammanfatta med egna ord vad som bör ingå under följande rubriker: Introduktion, Material och metoder, Resultat, Diskussion och Referenser.
Använd högst 150 ord.

A

Introduktion
Vad är det för problem vi kollar på, vilket syfte har forskningen

Bakgrund till problemet
Tidigare forskning och vad vi redan vet
Hypotes

Material och metoder
Hur man forskar, hur kommer man fram till sitt resultat
Vad man forskar med, material men även testgrupper
vilka hypoteser som man testat och vad man tror kommer hända

Resultat
Presentera resultatet av din forskning
Grafer och diagram ska ligga nära denna rubrik.

Diskussion
Vad hände? Gick något fel?
Var det något vi inte fick reda på?
Hur ska man tolka resultatet och hur kan man använda det?
Hur jämför ditt resultat med andras?

Referenser
Vad för källor som använts

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv med egna ord kortfattat några metoder man kan använda för att bedöma om ett mätvärde (mätetal) vid en kemisk analys är trovärdigt eller inte.
Använd högst 100 ord.

A

Om man har för dålig precision i såna verktyg man använder kan man få samma mätvärde flera tester trots att resultaten är olika. Resultaten saknar reliabilitet. Därför viktigt att jämföra sina metoder till andra.
Reliabilitet för ens mätmetod finner man även med variationskoefficienten. Se beskrivning i tidigare fråga.
Mätvärde blir mer trovärdigt om man utför testet flera gånger och får samma resultat. Ens mätvärde är inte trovärdigt om det avviker för mycket från standardavvikelsen.

17
Q

Beskriv med egna ord kortfattat i vilka sammanhang man bör använda respektive skala: (1) kvotskala, (2) nominalskala, (3) ordinalskala och (4) intervallskala. Använd högst 150 ord. (C-fråga)

A

kvotskala: en skala som växer och sjunker med samma värde genom hela tallinjen. Kvotskala har nollpunkt och används vid t.ex. längd eller ålder då dessa inte kan bli negativa. eftersom det finns en nollpunkt kan man med säkerhet säga att 20cm är dubbel så långt som 10cm.
nominalskala: kategorier som ej kan ordnas efter storlek eller vikt kan skalas i en nominal skala. Exempel på detta är yrken, hår- ögonfärg.
ordinalskala: kategorier som kan ordnas i storlek. Exempel på detta är om man delar inte folk som dricker i kategorierna: dricker ej, dricker måttligt och dricker mycket. Ibland sätter man siffror på ordning men man kan ej räkna medelvärde.

intervallskala; precis som kvotskala växer och sjunker värden med lika mycket genom tallinjen.
Intervallskala har dock ingen nollpunkt och används i t.ex. celsius grader. Eftersom det inte finns en nollpunkt kan man inte med säkerhet säga att 20 grader är dubbelt så varmt som 10 grader.

18
Q

Diskutera med egna ord så utförligt och välgrundat du kan vilken betydelse den empiriska forskningen har haft för vetenskapens utveckling.
Använd högst 150 ord. C-fråga

A

Empirisk forskning som har syfte att testa, samla data och experimentera för att pröva påståenden, hypoteser, modeller etc.

Innan man aktivt arbetade med empirisk forskning fanns det fortfarande induktion och deduktion. Men innan den empiriska forskning kunde vi inte bevisa att det var sant. När vi börjat testa hypoteser, påståenden och dra slutsatser från våra erfarenheter har vi kunnat komma längre i vår forskning.
Med hjälp av den empiriska läran har man utvecklat en vetenskaplig metod som de flesta forskare använder sig av idag.

19
Q

. Diskutera med egna ord så utförligt och nyanserat du kan för skillnader i behov av stickprovens storlek mellan kemisk, fysisk, biologisk respektive medicinsk forskning.
Använd högst 500 ord. A-fråga

A

Stickprovets storlek varierar mellan projekt till projekt och beroende på vad vår nollhypotes är. I alla ämnesområden använder man sig av formler för att räkna ut hur många som behövs för att förkasta nollhypotesen.

Eftersom reliabilitet är livsviktig i medicinsk forskning är det generellt sätt bra att man använder sig av större stickprovs-gruppers. Ofta forskar över fenom som täcker stora folkgrupper och därför är det viktigt att stickproven reflekterar detta.

Om man istället forskar inom biologi på t.ex. skillnad mellan två jordgubbar kan stickprovsstorleken vara mindre då man inte tror att det kommer finnas särskilt stora avvikelser. Det är inte realistiskt med en stickprovsstorlek på flera tiotusen.

Såklart finns det skillnader inom stickstorlek inom fysik och kemi med.
Om man testar kemiska substanser i vattnet i en stad behöver man låg stickprovsstorlek i jämförelsevis med om man testar i ett helt land.

Om man har tidigare data och studier som visar att standardavvikelserna är låg bättre att använda färre stickprov så att man ej överlappar värden.

Man måste dock tänka realistiskt hur stor mängd stickprov har man råd med. Frågeformulär Studier för människors hälsa kan va billigare och lättare att skapa större mängd av en kemiska och fysiska experiment. I de ämnena kan det vara omöjligt att komma upp i samma stickprovsstorlek om det inte finns ordentlig med finansiering.

20
Q

Sammanfatta med egna ord och med hjälp av angivna och välgrundade källor från internet för hur Sverige idag hanterar miljögifter juridiskt.
Använd högst 500 ord. A-fråga

A

Miljöbalken är innehåller sju avdelningar med 33 kapitel och ca 500 paragrafer. Men miljöbalken är endast en ramlag och behöver därför kompletteras förordningar och föreskrifter som detaljerar bestämmelserna. Det är viktigt att komma ihåg att Sverige styrs även av EU:s beslut kring miljölagar. 2016 ändrades miljöbalken för att följa EU:s kemikalielagstiftning.

Kemikalieinspektionen är den myndighet som har som uppdrag av regeringen att utveckla lagstiftningarna och strategier kring kemikalielagstiftning. Ett nuvarande uppdrag de arbetar med är miljökvalitetsmålet Giftfri Miljö. Uppdragets syfte är att finna de åtgärder som behövs för att kunna skydda vår hälsa, den biologiska mångfalden och bevara livsmedelsresurser i Sverige. Det ska även visa vad som behövs göra för att nå de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030.

På kemikalieinspektionens hemsida beskriver de även vad som gäller kring kemikalier i vår vardag. De beskriver hur många kemiska produkter kan säljas utan att få speciellt tillstånd från staten. Men du har som försäljare och tillverkare ansvar att själv se till att det du producerar/säljer följer lagstiftningarna.