4. Evolution Flashcards
Beskriv med egna ord vad man menar med “naturligt urval” och hur DNA medverkar. Använd högst 100 ord.
De individer som är bäst anpassade för sin miljö överlever och sprider vidare sina gener. För att detta ska vara möjligt måste det finnas ett stort urval i DNA så att ny arvsmassa kan skapas. Mutationer spelar också in i hur DNA kan ändra sig.
Beskriv vilka delar i kroppen som är uppbyggda av proteiner.
Använd högst 100 ord
Protein finns i celler som byggstenar. Hemoglobin, enzymer, vissa hormoner, våra muskler, hår och naglar består också av proteiner.
Förklara hur DNA styr vilka aminosyror som skall ingå i ett protein.
Använd högst 200 ord.
DNA är en polymer av kvävebaser med vätebindningar som kodar för just olika proteiner. En gen är en del av DNA och är koden för ett protein. 3 kvävebaser är kod för en aminosyra. Ordningen på kvävebaser bestämmer därför ordningen på aminosyror och i sin tur vilket protein som skapas.
Förklara hur två syskon kan likna varandra men ändå är olika. Använd högst 200 ord.
Hos en förälder finns två kopior av de flesta gener. Dessa kopior är inte heller alltid lika. Det är bara en av dessa kopior som kan föras vidare till ens barn. Samma gäller för den andra föräldern. Därför finns det olika varianter av genkombinationer som ett barn kan få. Ens föräldrars genpar kommer ju också från deras föräldrar. Därför finns det chans att en person fått samma gener som morfar men syskonet fått från farfar.
Beskriv tre exempel på samevolution och förklara hur de kan ha uppstått för respektive exempel. Använd högst 100 ord.
Vad är samevolution? vad innebär det
Geparden har utvecklats till det snabbaste rovdjuret för att detta leder till mer mat, i motreaktion har antiloper utvecklats till att kunna springa ifrån geparderna.
Kolibri och pollinerande växter har utvecklats tillsammans. Blommorna har nektar kolibrin behöver och blommar i tid m.m. När blommorna har pollen som passar kolibri så sprids blommornas pollen mer. Både kan därför fortplanta sig mer/sprida gener.
Akaciaträd kan ha utvecklat ihåliga taggar som myror kan bo i. Detta bidrar även träden då myrorna skyddar träden från växtätare och detta gör att både myror och träd har större chans att överleva/fortplanta sig.
Beskriv tre exempel på könsurval och förklara hur de kan ha uppstått för respektive exempel.
Använd högst 100 ord.
vad innebär det
Påfåglar har könsurval då honor väljer hanar med de praktfullaste fjärdarna. Detta är för att fjädrarna kan ge indikation på om hanarna är hälsosamma och därmed har bra gener. Detta gör att större och praktfulla fjädrar är vanligare hos hanar.
Hjortdjur är ett exempel där hanarna slåss om honorna och därför är hanar större. Detta har också lett till att vissa hjortdjur har horn då även det är en fördel i strid.
Lejon-hanens man är en genetisk markör som visar sexuell mognad och testosteron produktion. Desto större och mörkare desto bättre. Därför väljer honor lejonhanar med sån man.
Beskriv med egna ord och med hjälp av Google tre olika mekanismer för artbildning.
Använd högst 100 ord.
BESKRIV HUR det sker. geografisk, I artikeln (A) om Majviva beskrivs en mekanism där en ny biologisk art uppstår genom Kromosomtalsfördubbling. Fjälllviva och smalviva är exempel nya arter med dubblerade kromosomer, som kan majviva som ursprung.
Uppsatsen (B) beskriver ett exempel på en begynnande sympatrisk artbildning, där den vivipara strandsnäckan bildar mikrohabitat inom samma område där en differentiering uppstår och bilda olika ekotyper av snäckan.
En av slutsatserna i uppsatsen (C) är att olikheterna i populationen av fjärilen skogsvitvinge kan vara till följd av geografisk isolering, dvs Allopatrisk artbildning.
Förklara med egna ord hur artbildning kan ta olika lång tid i olika sammanhang
Använd högst 100 ord.
Ett sätt för nya arter att bildas är att en art blir splittrad och bosätter sig i olika regioner. Detta gör att utbytet av gener blir oberoende av varandra och organismer i samma art utvecklas olika. Denna evolution kan ofta ta lång tid om det är små mutationer i taget.
Ibland sker dock evolution snabbare eftersom mutationer är slumpmässiga. Och olika mutationer påverkar olika mycket av DNA. Denna snabba artbildning kan t.ex. ske när det blir fel i befruktningen vid en planta som ger avkomman dubbelt så mycket kromosomer och därmed helt nya egenskaper.
Förklara med egna ord hur både fossil och DNA kan beskriva släktskapen mellan olika organismer.
Använd högst 100 ord.
DNA kan beskriva släktskap genom att jämföra likheter mellan organismers DNA. Organismer som är nära besläktade har många likheter och delar stora delar av deras DNA.
Fossiler kan visa släktskap med t.ex. var man finner dem tidsmässigt(vilka skikt man finner dem i talar om hur gamla de är) men de ger även svar såsom likheter i skelett. Däggdjur har gemensamma ursprung och liknande benstrukturer. Insekter är inte lika nära besläktade och det syns i deras uppbyggnad i skelett etc.
Beskriv med egna ord och välgrundade förklaringar hur det första livet på jorden uppstod.
Använd högst 100 ord.
Det började med biomolekyler. VI vet inte hur dessa först skapades men finns förslag på att de kom hit med kometer, skapades i jordens atmosfär eller i djuphavsvulkaner. Man tror att lera i sin tur underlätta sammankopplingen av biomolekyler till makromolekyler. Man har därför teorier om att livet skapades i lera/vattensamlingar med lera som katalysator, eller i djuphavsvulkaner eller kanske i berggrunden där de undvek UV-strålar.
Beskriv med egna ord och välgrundade förklaringar hur syrgasen i jordens atmosfär uppstod.
Använd högst 100 ord.
Vi förutsätter att det har funnits organismer som levt utan syrgas men när encelliga organismer som använde sig av fotosyntes börjades utvecklas så började de omvandla ämnen och sprida syrgas till atmosfären och haven. Det antas att de första organismerna som använde sig av fotosyntes var blågröna bakterier och de finns än idag.
Beskriv med egna ord vad man menar med alger, arkéer, bakterier, cyanobakterier, eukaryoter, kloroplaster, mitokondrier och prokaryoter.
Använd högst 100 ord.
Info hämtad från NE.se
Bakterier: är små prokaryota organismer som saknar cellkärna.
Alger: är en sammanfattande namn på flera grupper av organismer som består av eukaryota celler som lever i fuktig miljö samt använder sig av fotosyntes.
Arkéer: Liknar bakterier men vissa skillnader i organeller och var man finner organismerna.
Cyanobakterier: bakterier som använder sig av fotosyntes. Blågröna bakterier.
Eukaryoter: organismer där cellernas cellkärnor avgränsas av membran.
Kloroplaster: de organeller i en växtcell där fotosyntes sker.
Mitokondrier: organeller i eukaryota celler där socker och fett förbränns och bildar vatten, CO2 och energi.
Prokaryoter: organismer där cellernas cellkärnor inte avgränsas av membran.
Sammanfatta livets utveckling sedan jorden bildades med en noggrannhet på högst 100 000 000 år.
Använd högst 200 ord.
NEJ
Jorden bildades ca 4,6 miljarder år sedan. Upp till ca 4 miljarder år sedan så träffades jorden av massor av kometer som innehåll organiska ämnen som högst troligen bidrog till urcellen. Runt 4 miljarder år sedan började prokaryoter bildas och det finns olika teorier hur. 3 miljarder år sedan började blågröna bakterier bildas och på så sätt började produceringen av syrgas. Syrgas i atmosfären ledde till encelliga eukaryoter (runt 2 miljarder år sedan) vilket sedan utvecklades till flercelliga eukaryoter (runt 1 miljarder år sedan). Från 1 miljard år sedan till nu har syrgasen i vår atmosfär stigit kraftigt och detta har lett till mer land på liv som i fick nya egenskaper för att anpassa sig till livet i nya miljöer. Utvecklingen framåt diskuteras i nästa fråga.
Sammanfatta livets utveckling den senaste 0,8 miljarder åren med en noggrannhet på högst 10 000 000 år. Använd högst 200 ord.
NEJ
Innan ca 542 miljoner år sedan var tiden som vi kallar urtiden. Vid 542 miljoner år sedan började kambrium. Under början vad den kambriska explosionen och många nya livsformer bildades under ca 20 miljoner år. Gott om syrgas ledde till större organismer och under denna tid fick organismer skelett och skal. Från cirka 488-444 miljoner år sedan var ordovicium. Land fick då växter och ryggradsdjur utvecklades. Från ca 416-259 miljoner år sedan utvecklades växter och första ryggradsdjuren på land uppkom. 359-299 miljoner år sedan var Karbon. Då uppkom kräldjur och insekter som kunde flyga. 299-251 miljoner år sedan var Perm, och det övergick sedan till medeltiden. Nu skapas pangea och många organismer utrotas. Under jura (200-146 miljoner år sedan) uppkom dinosaurier och flygödlor m.m. Krita varade 146-65 miljoner år sedan och då skapades blomväxter och pollinerande insekter. Medeltiden slutade med en katastrof som utrotade 65% av arterna. 65 miljoner år sedan till idag är nya tiden. 65-23 miljoner år sedan var paleogen och nu tar blomväxter över samt däggdjur uppkommer. De sista 2,6 miljoner åren är kvartär och människor tillkommer.
Diskutera varför fåglar överlevde katastrofen för 65 miljoner år sedan men inte andra dinosaurier.
Använd högst 100 ord.
Man kan inte veta helt säkert men finns olika teorier. Fossiler och tidiga fåglars efterevnader pekar på att dessa organismer hade större hjärna och kunde därför utveckla sitt beteende snabbt tillsammans med den ändrade miljön.
Andra fynd pekar på att de förfäder som överlevde var de som ej var beroende av träd då kometen förstörde den typen av miljö. Dessa fåglar åt t.ex. frön i jorden och kunde därmed fortfarande få mat.