2. Universum Flashcards
Redogör för hur man tillverkar en stjärnkarta.
Stjärnkarta är en karta över stjärnor vi vet finns. Stjärnkartor har sett olika ut i olika epoker, och är specifika för den plats man utgår ifrån samt årstid.
När man gör en stjärnkarta börjar man med att rita en cirkel. Rita sedan in mindre cirklar inuti denna med samma mittpunkt. Dela in cirkeln i två delar från dens mitten. I varje halva ska delas in i tolv lika stora bitar. Markera varje linje från 0 till 23. Och de inre cirklarna med 90 ytterst till 10 innerst, där varje cirkeln går ner med 10. Du kan nu rita in stjärnorna med koordinaterna. Deklinationen är vilken cirkeln den tillhör, (numrena 90-10), och rät inklination är numrena är vilket streck den är indelad i, (numrena 0-23).
Förklara för varför astrologi inte kan påverka personligheten.
Det finns inget vetenskapligt stöd för att placeringen av himlakroppar under vår födsel kan påverka den personlighet som vi idag har.
Diskutera varför flera tidningar publicerar horoskop.
Många horoskop utger sig förutspå framtiden. Vad kommer hända denna vecka? Detta lockar läsare då det kan vara kul att läsa men det finns även de som tror att horoskop faktiskt berättar oss om framtiden och vilka människor vi passar med romantiskt m.m. Eftersom det lockar läsare struntar många tidningar i att det inte finns vetenskapligt stöd för astrologi.
Redogör för hur man kunde bedöma jordens storlek för mer än två tusen år sedan.
Det var Eratosthenes som gjorde en av de första beräkningarna som var nära det korrekta svaret. Han visste när solen var zenit i staden Syene, medan han själv var i staden Alexandria som var 850 km bort. Vid samma tid som när zenit är i Syene, mätte han med en stav i Alexandria. Staven skapade en skugga som var 7,2 grader vinkel. Mellan solstrålen som slog Syene och staven kan man se en likadan vinkel vid jordens medelpunkt. 7,2 grader är 1/50 av 360. Då vet vi att jordens omkrets är 50 gånger så stor som avståndet mellan Syene och Alexandria. 50*850=42 500 km
Redogör för skillnaden mellan ett solsystem och en galax.
En galax är en samling av stjärnor. Solsystem är ett system där en specifik stjärna är vid centret och allt som banor kring denna tillhör systemet.
Ange namnen på planeterna i vårt solsystem.
Merkurius Venus Jorden Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus
Nämn namnen på två dvärgplaneter i vårt solsystem.
Ceres och Pluto
Redogör för skillnaden mellan en planet och en dvärgplanet.
En planet är en himlakropp med en omloppsbana runt solen, rund form och rensat bort mindre himlakroppar runt om den såsom asteroider. En dvärgplanet skiljer sig åt på den tredje punkten då den inte har massan att ha den dominerande gravitationen i närområdet.
Definitionen på en dvärgplanet har ändrats under många och innan kunde Pluto anses vara en planet då det inte fanns ett krav att planeter skulle rensat planetismer.
Ange storleksskillnaden mellan solen och jorden.
Solens diameter är 109 gånger så stor som jordens, men i solen skulle mer än en miljon jordklot kunna få plats.
Beskriv Vintergatan så utförligt du kan.
Vintergatan är den galax vårt solsystem befinner sig i. Man beräknar att det finns 200-400 miljarder stjärnor i vår galax, och man tror även att i galaxens mitten finns ett svart hål. Vår sol befinner sig ca 28 tusen ljusår från detta centrum, men galaxens diameter är ca 100 tusen ljusår.
Diskutera i vilka sammanhang man föredrar att använda ljusår.
När man pratar om rymden är det mått man använder ljusår. Ett ljusår är den sträcka som ljuset hinner färdas på ett år.
Redogör för varför man ser bakåt i tiden när man tittar ut i rymden.
Den närmaste stjärnan till vår är 4 ljusår bort. Det ljus vi ser är därför det som stjärnan gav ut 4 år sedan. Därför ser vi hur den såg ut 4 år sedan.
Redogör för vad man menar med ett svart hål och en vit dvärg.
När en stjärna har förbrukat allt väte, all stjärnenergi, sväller den och blir en röd jätte. Efter ytterligare tid kollapsar den och blir ca jordens storlek- en så kallad vit dvärg.
När mycket tyngre stjärnor exploderar slungas materia ut och skapar gasmoln som kallas supernova. Det som inte slungas ut pressas ihop till en neutronstjärna. Om stjärnan är ännu större packas massan ihop ännu mer och skapar ett svart hål. Gravitationen i centern är så stark att inte ens ljus hålls kvar i mitten.
Beskriv kortfattat med egna ord och med hjälp av internet teleskopen Hubble och James Webb.
Hubble skickades ut i rymden 1990 men fyra service färder har ordnats för att hålla teleskopet i bruk. Med hjälp av Hubble, som legat i omloppsbana utanför jordens atmosfär, kan man bilder med en skärpa som inte är möjligt på jorden. Detta har lett till upptäckter och bilder såsom; galaxer långt borta och örnnebulosan mm.
James Webb är en efterträdare till Hubble och är ett samarbete mellan NASA, ESA och Canadian Space Agency. Teleskopet är dock ett IR-teleskop och kan se/registrera infraröd strålning. Detta betyder att vi nu kan se och upptäcka saker vi inte kunnat. Några av de mål de har med James Webb är: studera de första ljusa objekten i universum, studera stjärnors födelse och utveckling samt galaxernas utveckling.
Beskriv hur gravitationen påverkar vårt solsystem.
Den största påverkan gravitationen har är att solen och vardera planet attraheras av varandra och skapar en omloppsbana. Eftersom solen har störst massa är det det som de flesta himlakropparna snurrar runt. Men vissa saker som månar har större attraktion till den planet de snurrar runt då gravitationskraften är starkare mellan dem pga av massa och distans mellan de två.
Gravitationen påverkar också tiden. Detta påverkar allt men vi på jorden märker inte detta då skillnaden är så liten. Men jorden kärna sägs vara 2,5 år yngre än dess yta.