5. Från publik till praktik Flashcards

1
Q

Varför fungerar det sämre att prata i termer av publik i relation till den sociala medie-dokumentation/skildring som Humphreys diskuterar?

A

Att prata i termer av publik innebär att man ser människorna som passiva mottagare vilket ger en otillräcklig & felaktig förståelse för socialamedie-användningen. Användare av sociala medier är inte passiva, de är aktiva skapare och deltagare av innehåll (och tar inte bara passivt emot innehåll/info) vilket gör det hela mer komplext och det går därför inte att se på användarna som en publik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad menar Humphreys med “självet som narrativ” på sociala medier?

A

Narrativ = annat ord för berättelser.

Hon använder begreppet “självet som narrativ” för att beskriva hur användare av sociala medier skapar och delar berättelser om sig själva och sina liv genom inlägg och andra aktiviteter på medieplattformarna.

Genom att uppdatera om sig själv så skapar man sig ett narrativ som formas & förändras över tid beroende på användarens livshändelser och aktivitet på medieplattformarna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad menas med att medier och andra företeelser blir “osynliga” med tiden?

A

Medier blir självklara och därmed osynliga. Förgivettagna. Till exempel så är det svårt att tänka på hur ofta man använder elektricitet och lite samma är det med medier.

I texten förklarar Humphrey att när medier och andra teknologiska företeelser blir vardagliga för människor, smälter de in i bakgrunden av människors medvetande och uppfattas inte längre som något nytt eller speciellt. Detta innebär att de blir en naturlig del av den sociala interaktionen och dokumentationen, vilket gör att vi inte längre aktivt reflekterar över deras närvaro eller påverkan. De blir en integrerad del av våra liv och rutiner till den grad att vi tar dem för givna och uppmärksamheten riktas mot andra nya fenomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Resonera kring Humphreys argument om att delandet av vår vardag på sociala medier både är för andra och för oss själva.

A

Vi skapar vår egen identitet via det vi publicerar och visar på sociala medier, dock skapas den i samspel och genom tolkandet av andra.

Vi gör det även för att vi vill måla upp en speciell bild av oss själva och det är inte alltid hela sanningen av vårt liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är media accounting? Vilka tre delar består det av?

A

Media accounting är den process där användare av sociala medier dokumenterar och publicerar vardagsupplevelser & aktiviteter genom inlägg på medieplattformarna.

1. Account: Användarens konto eller plats där inlägg osv publiceras.

2. Accounting: Själva dokumentationen av händelser osv som sker på kontot.

3. Accountability: Detta handlar om att vara ansvarig för ens handlingar på sociala medier och att vara skyldig att svara på frågor eller kommentarer från andra användare.

Accountability is fundamentally about one’s liability to account for and answer for one’s conduct. There are three primary ways to understand accountability within media accounting. First, we are accountable to others for the traces we create. Second, we are accountable for the traces created about us by others. Third, we are accountable to others for the traces they create about themselves.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Har Humphreys ett transmissions- eller ritualperspektiv på “media accounting”? Hur motiverar hon?

A

Ett ritualperspektiv - hon menar att innehållet inte är det viktiga, utan själva ritualen om att dela med sig av det vardagliga är det viktiga.

Hon motiverar det med att användarna av sociala medier inte bara använder plattformarna för att konsumera och överföra information (vilket skulle vara mer i linje med ett transmissionsperspektiv), utan också för att delta i sociala ritualer och symboliska handlingar som bidrar till att skapa och upprätthålla sociala band och identiteter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly