4 - Hva er sammenhengen mellom kreativitet og psykiske lidelser? Flashcards
Hva er kreativitet? Hva viser studier om sammenhengen mellom psykiske lidelser og kreativitet?
Kreativitet kan defineres på forskjellige måter, men pensumboka ender opp med å definere det som at kreativitet brukes for å skape nye ting som er nyttige. Forholdet mellom psykiske lidelser og kreativitet er komplisert. Noen studier som er gjort på dette temaet har vist et forhold, mens andre studier har ikke.
Hva har studier vist om at kreative mennesker er mer sårbare for psykiske lidelser? Hva viste studien med svenske statsborgere?
Det har vært noe bevis som støtter ideen om at svært kreative mennesker er mer sårbare for psykiske lidelser, og da spesielt med tanke på bipolar lidelse og psykotiske lidelser, slik som schizofreni. Men en nyere studie som brukte helse- og yrkesdata fra mer enn en million svenske statsborgere konkluderte imidlertid med at individer i kreative yrker, slik som forskere og kunstnere, ikke var mer sannsynlig enn den generelle befolkningen til å lide av psykiske lidelser. Men ett unntak var profesjonelle forfattere, som faktisk hadde en høyere risiko for å ha schizofreni eller bipolar lidelse.
Hva var et interessant funn fra studien med svenske statsborgere?
Til tross for mangelen på en sammenheng mellom kreative yrker og psykiske lidelser i den samme studien, fant man et annet spesielt interessant resultat. Det viste seg at foreldre og søsken til personer med schizofreni, schizoaffektiv lidelse og bipolar lidelse hadde større sannsynlighet enn gjennomsnittet for å være i et kreativt yrke.
Hva har annen forskning vist med tanke på kreativitet og psykiske lidelser? Hva tyder dette på?
Annen forskning har også vist at kreativitet og schizofreni-lignende symptomer forekommer i familier. Og at nære slektninger til personer med bipolar lidelse, som ikke selv ble diagnostisert med lidelsen, skåret høyere på kreativitetstester. Denne forskningen tyder på en genetisk betinget egenskap som er assosiert både med psykiske lidelser og med kreativitet.
Beskriv et trekk som ser ut til å være både relatert til psykiske lidelser og økt kreativitet. Hva er denne evnen, og hvordan er den hos personer med psykiske lidelser?
Et trekk som ser ut til å være både relatert til psykiske lidelser og økt kreativitet er latent inhibisjon. Latent inhibisjon er evnen til å skille ut stimuli som anses som irrelevant. Dette er en egenskap som alle har, og det er en av de mekanismene som forhindrer oss i å bli overveldet av det enorme antallet stimuli vi blir utsatt for hver eneste dag. Denne evnen til å filtrere ut irrelevant stimuli er svekket hos noen mennesker med psykiske lidelser. Et av kjennetegnene ved schizofreni er blant annet at de føler seg overveldet av en strøm av innkommende informasjon.
Hva konkluderte Carson (2011) med i forhold til latent inhibisjon og kreativitet?
Carson (2011) konkluderte med at redusert latent inhibisjon forsterker kreativitet ved å øke mengden ufiltrert stimuli som er tilgjengelig i bevisstheten, som øker muligheten til å skape nyttige og nye kombinasjoner av stimuli.
Hva studerte Snyder? Hva er savantsyndrom?
Snyder (2009) studerte sammenhengen mellom åpenhet til stimuli og psykiske lidelser. Han studerte savantsyndromet for å se hva det kunne fortelle oss om kreativitet. Savantsyndromet forekommer hos personer med autisme eller andre psykiske lidelser, som kan oppnå ekstraordinære hukommelsesprestasjoner, eller som har et svært kunstnerisk talent eller matematisk evne.
Hva foreslo Snyder om savante ferdigheter hos alle mennesker?
Snyder foreslår at disse savante ferdighetene ligger i alle, men at de normalt ikke er tilgjengelige for bevisstheten. Ifølge Snyder er savanter åpne for informasjon i hjernen som normalt er skjult for bevisstheten på grunn av top-down inhibisjon. Så han ville studere hva som skjer hvis man reduserte denne inhibisjonen hos normalt fungerende personer.
Hvordan studerte Snyder eksperimentelt om hvordan skade på den fremre temporallappen ville påvirke om personer ble mer åpne for å persipere stimuli på forskjellige måter? Hva var resultatet? Hvorfor mente han at 9-prikker-problemet var vanskelig i utgangspunktet?
Siden savantsyndromet ofte er assosiert med skade på den fremre temporallappen, så foreslå Snyder å deaktivere denne delen for å se om det ville gjøre at personer ble mer åpne for å persipere stimuli på forskjellige måter, og dette klarte han å vise. Han la frem et såkalt ni-prikker-problem, der oppgaven er å tegne fire rette linjer som passerer gjennom alle de ni prikkene uten å løfte pennen eller å tegne over en strek. For å klare dette så man tegne utenfor «boksen» og dette var det ingen av deltakerne som klarte i utgangspunktet. Men når denne delen av temporallappen var deaktivert så klarte 40% av deltakerne det. Han mente at grunne til at dette problemet var vanskelig i utgangspunktet er fordi hjernen vår er «wired» til å tolke verden på bestemte måter basert på erfaring.
Oppsummering av forholdet mellom psykiske lidelser og kreativitet.
Så for å oppsummere så er forholdet mellom psykiske lidelser og kreativitet komplisert, men gjennom forskning har man funnet ut at det er en genetisk betinget egenskap som er assosiert både med psykiske lidelser og med kreativitet, og latent inhibisjon er en slik egenskap. Vi har også sett hvordan forskning på savantsyndromet og åpenhet til stimuli, har gitt oss kunnskap om kreativitet. For å kunne etablere en tydeligere sammenheng mellom psykiske lidelser og kreativitet så må man gjennomføre mer forskning på temaet.