3. Købeloven Flashcards
Hvad er et handelskøb?
B2B: Handelskøb defineres som værende et køb mellem to erhvervsdrivende, altså hvor både køber og sælger driver en virksomhed, og handlen sker i forbindelse hermed. Når din virksomhed indkøber nye varer fra en producent, er det eksempelvis et handelskøb.
Hvornår overgår aftaleloven til købeloven?
Ved tilbuddets/aftalens accept.
Hvad er et forbrugerkøb?
B2C: Et forbrugerkøb er et køb, der foretages af en almindelig forbruger, som handler uden for sit erhverv hos en erhvervsdrivende, der handler inden for sit erhverv. Når du køber tøj i en butik eller varer i et supermarked, er det eksempelvis et forbrugerkøb.
Hvad er et civilkøb?
Civilkøb foreligger bl.a., når sælger enten er en ikke-erhvervsdrivende, fx en privatperson, eller når sælger er erhvervsdrivende, men handler uden for sit erhverv. Et civilkøb foreligger således typisk ved køb mellem to privatpersoner. Det kan være køb, der er indgået mellem to private, fx via Den Blå Avis.
Hvad er et internationalt køb?
Hvis købet har et internationalt element, f. eks. en aftale mellem en dansk sælger og en udenlandsk køber, vil købet derimod kunne være omfattet af CISG.
Hvad er en genusvare?
Genusvarer, en vare, som er bestemt efter sin art. Der tilkommer sælgeren en form for valgret i forhold til, hvilken genstand køberen skal have leveret. Der er her tale om et køb af en mere generel karakter.
Hvad er en speciesvare?
Speciesvarer, her er der ikke valgret for sælgeren. Der er tale om et helt specielt køb, som er tilpasset køber. Eks. køber vil gerne have en hp computer, hvor skriften skal være speciallavet, da han er meget nærsynet.
Hvad betyder risikoovergang?
Risikoovergang er i obligationsretten det tidspunkt under overdragelsen af en ydelse fra leverandøren til erhververen, hvorefter det går ud over erhververen, såfremt ydelsen beskadiges eller går til grunde som følge af en hændelig begivenhed.
Risikoen overgår som hovedregel over på køber, når varen er leveret jf. KBL §17
Hvad betyder “koncentration”?
Det tidspunkt i fremstillingsprocessen af et produkt, hvor produktet går fra en genusvare til en speciesvare. Fx i fremstillingen af en speciallavet kjole, hvor produktet overgår fra at være blot materiale(genus) til en speciallavet vare (species).
Hvad betyder “bindende individualisering”?
Bindende individualisering er, når sælger giver køber besked om, at nu er varer stillet til side, så han kun kan opfylde aftalen med den individualiseret vare.
Hvad er en hændelig begivenhed?
En hændelig begivenhed anses for at være en begivenhed, der ikke kan tilregnes nogen af parterne som uagtsom eller forsætlig. Sådanne hændelige begivenheder inkluderer eksempelvis 3. -mands uagtsomme handlinger, tyveri, og vejrforhold.
Hvad betyder misligholdelsesbeføjelser?
Hvad er et afhentnigskøb?
Afhentningskøb er et køb, hvor sælgeren af varen har forpligtelsen til at opbevare varen for køberen, indtil køberen henter varen hos sælgeren. En afhentningskøb er ikke det samme som et køb på afbetaling, selvom der også kan være en forpligtelse til at opbevare varen for køberen indtil betalingen er modtaget.
Hvad er et forsendelseskøb?
Forsendelseskøb er, når sælgeren ved aftalen har påtaget sig at sende salgsgenstanden til forbrugerkøberen. Levering sker, når varen er i forbrugerkøbers besiddelse. Risikoen for varens forringelse eller hændelige undergang ligger hos sælger, indtil varen er i forbrugerkøbers besiddelse, se Købelovens § 73
Hvad er et pladskøb?
Køb, hvor levering sker på sælgers plads (forretning) eller i sælgers bolig, dog evt. med sædvanlig bud-udbringning inden for et geografisk område, der normalt betjenes af sælger på denne måde (jfr. Købelobens §§9-11).
Hvad er SAS-reglen?
“SAS - species, afhentning og spillerum”
- Gælder kun for Specieskøb og udskilt bindende individualisering Genus
- “Spillerum” er en aftalt frist indenfor en periode, hvor der kan ske levering ved afhentning
- Risikoen overgår her til køber i begyndelsen af perioden (hvis varen er klar til afhentning)
GÆLDER IKKE FOR FORBRUGERKØB
Hvilke 2 overordnede undtagelser er der for risikoovergangen?
- SAS-reglen
- Fordringshavermora
Hvad er fordringshavermora?
Der foreligger fordringshavermora, hvis der er forhold på købers side, som gør, at sælger ikke kan levere varen. Det kan fx være tilfælde, hvor det er aftalt, at der skal leveres en bestemt dato, men da sælger vil levere varen, har køber lukket pga. ferie eller lignende og sælger må køre hjem med varen igen. Sælger er i sådanne tilfælde ikke længere risikoansvarlig for varen, men sælger skal dog stadig drage omsorg for varen. Fejler sælger sin omsorgspligt er dette et misligeholdelsesgrundlag for køber, selvom køber er risikoansvarlig for varen.
Fordringshavermora er dog ikke jf. KBL §33-37 misligholdelse og sælger kan derfor ikke, som udgangspunkt, hæve salget grundet dette.
Hvad er omsorgspligt?
Omsorgspligt er, når der opstår fordringshavermora og sælger dermed ikke længere er risikoansvarlig for varen, men stadig er i besiddelse af den. Omsorgspligten dikterer, at sælgeren stadig skal drage omsorg for varen i sin besiddelse og mangel herpå er en misligholdelse på købers side.