3. Kap 5: Selvet Flashcards

1
Q

23- Hva er selvkonsept?

A

Selv-konsept (self-concept) er sammensatt av alle erfaringer vi har av oss selv – inkludert alt fra sosiale roller, karakteristikker, mål og verdier, til frykt osv.

Denne kunnskapen vi har om oss selv kan kategoriseres som enten
kognitive representasjoner av oss selv (self-schema),
eller en affektiv vurdering av selvet kalt selvfølelse (self-esteem).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

23- hva er selvfølelse (self-esteem)? Beskriv kjennetegn på høy og lav selvfølelse.

A
  • Selvfølelsen er altså hva vi føler om oss selv – vår affektive vurdering av kvaliteter og selvverd, både positive og negative.
  • Høy selvfølelse betyr at man i stor grad har et positivt syn på seg selv. Det betyr også at man har større tro på at man kommer til å lykkes med sine mål.
  • Lav selvfølelse at man har et mindre positivt syn på seg selv, og at man er tvilende til sine evner og kvaliteter.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

23- Hva er trekk-selvfølelse?

A

Trekk-selvfølelse (trait self-esteem), den generelle affektive vurderingen man har av seg selv er relativt stabilt gjennom livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

23- Hva er tilstand-selvføelse (state-self-esteem)?

A

Tilstand-selvfølelse (state self-esteem), den varierende selvevalueringen som endres i tråd med gode og dårlige erfaringer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

23-På hvilken måte kan selvfølelse (selvesteem) opprettholdes eller styrkes?

A
  1. få en oversikt over hvilke områder/domener som er av stor betydning for deg.
  2. modifisere selvverd-begrensninger (self-worth contingencies). Altså: gjøre selvfølelsen mindre avhengig av noe spesifikt og ekstern (som resultater) og mer avhengig/bygget på interne styrker (interesser, autonomi osv.). Da vil selvfølelsen være mer genuin og robust.
  3. å ha et selvverd som bygger på flere domener/områder. Et selvverd som er fullstendig avhengig av suksess på ett område blir veldig skjørt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

23-Hva avhenger selvfølelsen av?

A
  • Individuella skillnader: Hvorvidt det er akademiske prestasjoner, utseende, sosial aksept eller noe helt annet som er viktig for selvfølelsen varierer fra person til person.
  • Prioriteringar(mål/motivation):Selvfølelsen til hver enkelt person avhenger av hva personen er mest investert i psykologisk. Eksempel: Akademiske prestasjoner være en viktig del av selvfølelsen til en student som jobber svært hardt med skolearbeid → men någon som inte har mål om att få gode karakterer och hellre vektlegger sociala relation förhåller sig kanske mer til dette.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

23- Trekk frem en studie som kan belyse hva selvfølelsen avhenger av

A

Crocker et al. (2002):studerte koblingen mellom selvfølelse og selvverd (self-worth).

studie fant at generell trekk-selvfølelse, som vanligvis er stabil, kan variere basert på viktige hendelser i livet relatert til selvverd. Studenters selvfølelse ble målt den dagen de fikk svar på universitetssøknaden. Resultatene viste at studenter med et selvverd knyttet til akademiske prestasjoner økte sin selvfølelse ved positivt svar og motsatt ved negativt svar, sammenlignet med en vanlig dag. Studenter uten et selvverd knyttet til akademiske prestasjoner opplevde ingen endring i selvfølelse uavhengig av tilbakemeldingen fra universitetet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

24- Det er tre motivene som former hvordan vi ser på oss selv: selvevaluering, selvforsterkning og selvverifiseringtypisk. Hva er selvevaluerings motivet?

A

«Self-assesment motive», et motiv som sier at vi streber etter å få så nøyaktig og objektiv informasjon om oss selv som mulig. Og at vi er ivrige etter å oppsøke tester og oppgaver som gir oss så objektiv informasjon som mulig (f.eks. en IQ-test framfor hvor intelligent vi selv tror at vi er).

NB: det ser ut til at de fleste av oss mer interessert i informasjon som er positive/om våre styrker, framfor svakheter. Selvevalueringsmotivet har altså noen åpenbare svakheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

24- Det er tre motivene som former hvordan vi ser på oss selv: selvevaluering, selvforsterkning og selvverifiseringtypisk. Hva er selvforsterkning motivet?

A

vi unngår å få informasjon om oss selv som er negativ – vi streber etter å forsterke våre positive sider. Det er et iboende behov i oss for å styrke selvfølelsen som fører til selvforsterkning. Inkluderer strategier som:
* Selvforsterkende illusjoner
* Selvforsterkende informasjonsprosessering
* Implisitt selvforsterkning
* Selvpresentasjon og selvforsterkning: feks self handicapping

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

24- Det er tre motivene som former hvordan vi ser på oss selv: selvevaluering, selvforsterkning og selvverifiseringtypisk. Hva er self-vertifisering motive?

A

En motivasjon til å bekrefte sterke selvoppfatninger. Kommer av et behov for stabilt selvbilde.

  • Vi foretrekker informasjon/mennesker som deler det samme synet på en selv.

De som har et positivt syn på seg selv vil forsøke å bekrefte dette gjennom selvverifisering og selvforsterkning. De som har et negativt syn på seg selv (de færreste) vil det være en fundamental konflikt mellom motivene for selvverifisering og selvforsterkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

24- Innenfor selv-forserkingsmotivet finnes det en rekke strategier. Selvforsterkende illusjoner er et av de. Hva menes med det? Trekk frem en studie for å støtte forklaringen din

A
  • De fleste av oss har positive illusjoner av oss selv.At våre positive personlighetsattributter er mer gyldige hos seg selv enn andre, og motsatt med negative attributter.
  • Studie av Epley&Witchurch bekrefter dette, vi identifiserer oss mer med et bilde av oss selv som er gjort «vakrere» enn et naturlig bilde av oss selv.

Andre selvforsterkende biaser: Urealistisk optimisme, parforhold-bias, favorisering av inngruppe, the false consensus effect (man tror at egne meninger har mer støtte enn de faktisk har).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

24- Innenfor selvforsterkingsmotivet finnes det en rekke strategier. Selvforsterkende informasjonsprosessering er et av de. Hva menes med det?

A

Motivert resonnering: resonneringen vår er biased til å støtte konklusjoner som styrker selvet.
1. Fokuset selekterer: vi bruker mer tid og tenker oftere på positiv informasjon om oss selv, som videre påvirker recall- og lagringseffekter.
2. Vi omtolker implikasjoner som truer selvet vårt. Vi er kritiske til informasjon som forsterker våre negative sider.
3. Vi vektlegger og velger det vi er god på. F.eks. «jeg er god i matte, derfor synes jeg det er gøy og velger å studere matte på UiO». Kan føre til at man blir ubevisst sine svakheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

24- Innenfor Selvforsterkingsmotivet finnes det en rekke strategier. Selvpresentasjon og selvforsterkning er et av de. Hva menes med det?

A

En rekke forskjellige strategier som vi tar i bruk for å forme hva andre tenker om oss. Strategier for selvforsterkning uten å skryte av oss selv.

  • Self-handicapping – tendens til å sette seg selv i situasjoner/gjennomføre atferd med hensikt å tape for å ha en «god» unnskyldning for å ikke strekke til.
  • Supplication – å oppføre seg hjelpesløs for å motta omsorg og hjelp.
  • Ingratiation – masse smigring for å få personen til å like en.

På tvers av ulike kulturer: Hvordan folk selvforsterker varierer på ters av ulike kulturer – hvilke kulturelle normer som er gjeldende. Individualistiske vs. kollektivistisk samfunn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

29- Hva er selvoppfatning?

A

Holdninger og kunnskap om seg selv, som utvikles gjennom en aktiv definisjonsprosess som utspiller seg i interaksjonene i det sosiale miljøet. Disse selvoppfatningene motiveres av hvordan vi ønsker å se oss selv. Påvirkes av kultur

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

29- Trekk frem en studie som kan brukes til å si noe om våre selvoppfatninger er påvirket av kulturen vi lever i.

A

Individer i USA har en tendens til å se seg selv som uavhengige aktører. I motsetning til individer i Japan, som i større grad ser seg selv som avhengige av andre rundt seg. Dette indikerer forskjeller i kognitiv stil og antyder at en interdependent selvoppfatning (Japan) er en konsekvens av sosialisering i en kollektivistisk kultur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

29- Trekk frem en studie som viser til at kulturens påvirkning på vår selvoppfatning ikke er så svart hvit å tolke.

Ser på Europeere

A

En studie (Vignoles) med 55 voksne fra 33 nasjoner ga bevis imot ideen om at kulturelle forskjeller enkelt kan deles inn i enten uavhengig eller gjensidig avhengig selvoppfatning. Europa hadde høyere score på tre typer selvoppfatning: å se seg selv som annerledes enn andre, foretrekke selvuttrykk heller enn harmoni, og være bekymret for andre heller enn seg selv.

Dette resultatet antyder at europeere er uavhengige på to kriterier og gjensidig avhengige på ett kriterium (og ikke forskjellige fra andre på de resterende fire). Resultatene betyr imidlertid lite isolert sett.

17
Q

29- Hva kan være en begrensning når vi måler selvoppfatning?

A

er at de antas å være faste og stabile, som personlighetstrekk. Men vi kan endre oss fra øyeblikk til øyeblikk, avhengig av hvordan vi ser oss selv som individ eller som gruppemedlem. Konteksten, hvilken gruppe og situasjon, spiller en rolle.

18
Q

29- Trekk frem en studie som sier noe om sammenhengen mellom selvoppfatning og selvbilde

A

En studie av English and Chen (2007) med høyskolestudenter fra 23 land, inkludert Kina, Russland, Japan og USA, viste at de som hadde en uavhengig selvoppfatning (USA og Nederland) hadde høyere selvrapportert selvbilde enn de med en gjensidig avhengig selvoppfatning (Kina og Russland).

19
Q

29- Vis til to studier som sier noe om grad av selvforbedring i land som er mer eller mindre avhengig av andre for selvkonsept.

A

individer fra Øst-Asia hadde lavere selvfølelsesskår og større diskrepans mellom hvordan de følte seg og hvordan de ønsket å være. De fant også at målingen av lykke (suksess) var forskjellig i Øst-Asia sammenlignet med USA. Dette antyder at det er mindre behov for selvforbedring i Øst-Asia.

Andre studier har vist at selvforbedringsmotiver er universelle. Sedikides, Gaertner, and Toguchi (2003) fant tilsvarende nivåer av selvforbedring (bedre enn gjennomsnittet-effekt) hos japanske og amerikanske studenter. Det er imidlertid variasjon i selvforbedring mellom forskjellige situasjoner blant kinesiske amerikanere sammenlignet med europeere. Dette tyder på at individer med en gjensidig avhengig selvoppfatning kan ha varierende behov for selvforbedring avhengig av situasjonen.

20
Q

29- Hva er selvforbedring?

A

En tendens til å tolke hendelser på en måte som forbedrer vårt selvbilde

21
Q

25- Selvrelatert kunnskap og holdninger dannes gjennom en kombinasjon av personlige og sosiale kilder. Nevn to kilder til hva som former vårt selvkonsept.

A

Personlige kilder
Sosiale kilder

22
Q

25- Selvrelatert kunnskap og holdninger dannes gjennom en kombinasjon av personlige og sosiale kilder. Beskriv hva personlige kilder er, og hvordan det former vårt selvkonsept.

Husk et fagbegrep

A

Personlige kilder refererer til den informasjonen og oppfatningen vi får gjennom oss selv, gjennom introspeksjon og selvrefleksjon. Vi utforsker våre egne tanker, følelser, intensjoner og handlinger for å lære mer om oss selv.

Imidlertid har personlige kilder noen begrensninger. Vår introspeksjon kan være farget av våre egne forutinntattheter og subjektive oppfatninger. Vi kan være selektive i hvilken informasjon vi innhenter og hvordan vi tolker den. Dette kan føre til et skjevt selvbilde og en begrenset forståelse av oss selv. Videre kan det være ubevisste prosesser og motiver som påvirker vår adferd, som vi ikke er klar over. Disse begrensningene kan påvirke vår selvrelaterte kunnskap og holdninger.

23
Q

25- Selvrelatert kunnskap og holdninger dannes gjennom en kombinasjon av personlige og sosiale kilder. Beskriv hva sosiale kilder er, og hvordan det former vårt selvkonsept.

A

Sosiale kilder refererer til den informasjonen vi får gjennom interaksjon med andre mennesker og vår sosiale omverden. Gjennom å sammenligne oss med andre og speile oss i dem, kan vi lære om likheter og ulikheter mellom oss selv og andre. Vi får også bekreftelse eller avvisning fra andre, som kan påvirke vår oppfatning av oss selv.

Feedback og tilbakemeldinger fra nære relasjoner veier ofte tyngre enn tilbakemeldinger fra personer vi ikke har en nær forbindelse med. Imidlertid er det viktig å være klar over at de sosiale kildene også kan ha begrensninger. Vi har en tendens til å knytte relasjoner med mennesker som er lik oss og som gir oss positiv bekreftelse. Dette kan skape en skjevhet i vår selvforståelse, da vi kanskje ikke får en objektiv og helhetlig vurdering av oss selv.

24
Q

25- Hva bør vi gjøre for å få et mer helhetlig selvkonsept?

A

åpne for å utforske våre egne tanker og følelser, samtidig som vi er mottakelige for tilbakemeldinger og perspektiver fra andre. Ved å integrere og vurdere informasjonen fra begge kildene kan vi utvikle et mer nyansert og balansert selvkonsept.

25
Q

24- Nevn de tre motivene som former hvordan vi ser på oss selv-

A
  • selvevaluering,
  • selvforsterkning
  • selvverifisering