17.unirea lui mihai viteazul Flashcards

1
Q

 cauzele Unirii lui Mihai Viteazul

A

Proiectul de unire are ca principala cauza contextul international, era nevoie de o forta capabila de a rezista Imperiului Otoman.Prima data acest plan este discutat intre 1551-56 cand habsburgii stapaneau Transilvania. Generalul Castaldo stia bine despre razboiul despre daci si romani. Planul a ramas la nivel de idee politica, dar ramane la nivelul elitelor politice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

 campania din Moldova şi cauzele eşecului Unir

A

Mihai era constient ca are nevoie si de Moldova. O parte a oastei sunt mercenarii sai si cealalta parte sunt trupe din Transilvania. Il indeparteaza destul de usor pe Ieremia Movila, acestuia ii raman loiale doar trupele poloneze.Isi asuma titlul de domnitor, dar il lasa pe fiul sau sa guverneze. Campania din Moldova insa i-a grabit sfarsitul. Polonia nu a acceptat ca Modova sa fie scoasa de sub influenta lor.Nobilii transilvaneni se organizeaza si il saboteaza pe Mihai. In cateva luni a inceput pas cu pas autodistrugerea planului lui Mihai Viteazul.
Cand revine in Transilvania, nobilimea deja se mobilizase, o parte vine cu o armata si impreuna cu habsburgii il inving pe Mihai la Miraslau, langa Alba Iulia. In Moldova vine Ieremia Movila cu ajutor polonez si este inscaunat domn. In Tara Romaneasca este pus de catre polonezi Simion Movila pe tron, fratele lui Ieremia. Mihai scapa deghizat din Transilvania si ajunge la Praga. Evolutia frontului dintre otomani si Liga Sfanta il determina pe Rudolf sa-l primeasca pe Mihai in audienta. Ii daruieste un castel in Silezia.I-a dat o suma de bani cu care trebuia sa mobilizeze o oaste de 10 mii de mercenari. Mihai strange o armata pana la granitele Transilvaniei. Armata lui se uneste cu armata generalului Basta. Se mobilizeaza si armata transilvaneana. Batalia are loc langa Zalau, Mihai si Basta castiga. Trupele unificate inainteaza catre Cluj si isi pun tabara la Campia Turzii. In august 1601, a fost asasinat Mihai Viteazul de soldat germani trimisi de generalul Basta. Acesta a intrat in negocieri cu nobilii ardeleni si devine loctiitor al imparatului si guverneaza Transilvania. Face foarte multe abuzuri.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

 cucerirea Transilvaniei

A

Mihai Viteazul este obligat sa accepte unificarea Tarii Romanesti cu Transilvania, de data aceasta sub autoritatea habsburgilor.Nu au stat prea mult habsburgii in Transilvania. Sigismund se plictiseste in Silezia si revine incognito in Transilvania. Intra in Cluj unde este recunoscut de cetateni, este convocata o dieta si este numit din nou principe.Pe 4 septembrie la 5 dimineata, Stefan Josika este decapitat deoarece a fost acuzat de tradare. Peste cateva luni, renunta din nou la tron, dar in favoarea varului sau, Andrei Batory, nepotul lui Stefan Mailat.Acest Andrei era cardinal al bisericii catolice. Nu era inclinat spre lupte, dar era influentat de polonezi. Planul sau politic era sa scoata Transilvania din Liga Sfanta si sa revina la platirea tributului catre turci. In toamna lui 95 vine pe tronul Moldovei Ieremia Movila.Acesta obtine si cetatenia poloneza, promova politica polonezilor in zona.Politica lui Andrei Batory devine un pericol pentru Mihai Viteazul.Acesta semneaza din nou documentul de unire. Andrei Batory insa isi urmareste mai departe planul. In toamna lui 1599, Mihai trece la fapte. La inceputul lui noiembrie schimba cativa membrii ai sfatului domnesc si intra cu armata pe 2 trasee in Transilvania, se reunesc la Sibiu. Are loc batalia de la Selimbar unde insusi andrei bathory este decapitat de secui
Mihai Viteazul intra in Alba Iulia. Acesta decide sa ocupe Transilvania din cauza planurilor lui Andrei Batory de a scoate tara din Liga Sfanta. Mihai Viteazul este primit cu onoruri.Ocupa cetatile principale, numeste proprii castelani. S-a comportat ca un principe al Transilvaniei, dar nu a luat titlul deoarece nu voia sa il provoace pe Rudolf.A convocat de trei ori dieta in 10 luni, a contrasemnat hotararile dietei, a confiscat si a daruit mosii si a innobilat.A infiintat mitropolia Tarii Romanesti, dar biserica a fost construita in afara zidurilor orasului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly