16. Unirea Transilvaniei cu Ţara Românească şi Moldova sub Sigismund Bathory Flashcards
proiectul lui Castaldo în anii 1550
din cauza faptului ca era nevoie de o putere capabila sa infranga imperiul otoman, este discutat pentru prima data, la 1551-56, proiectul de unire a transilv cu tro si md. contextul era reprezentat de faptul ca habsburgii stapaneau transilvania. generalul Castaldo era informat in legatura cu istoria daciei si ii scrie stapanului sau, imparatul in legatura cu aceasta unire; dorea unirea provinciilor sub dacia, cu un conducator habsbugic
acea initiativa a ramas sub forma de idee politica
proiectul lui Gaspar Bekes și Ioan Sigismund în 1569-1570
negocierile pe baza acestui subiect au fost preluate in contextul unui razboi dintre trnsilvania si habsburgi. totusi, se ajunge la pace iar in fruntea delegatiei se afla gaspar bekes, in cadrul caruia exista si o propunere de tratat conform caruia, in urma inceperii unor cruciade anti otoame, si dupa trecerea la s de dunare a trupelor cfrestine,principatele romane urmau sa se uneasca sub pincipele transilvaniei. aceasta propunere este taiata.
implicarea Transilvaniei în Războiul de 15 ani
planul este pus in aplicare in conditiile razboilui de 15 ani, inceput in 1593 , intre liga sfanta si imperiul otoman. -liga sf= aliata de state europene conduse de papa- ; o delegatie este trimisa in transilvania, atragandu-l pe principe de partea lor, iar pe mihai viteazul de abia in 1594 deoarece era considerat un om al turcilror, de neincredere. acesta ajunge sa il recunoasca senior pe principe, la fel ca si petru aron care era in prag de faliment din cauza datoriilor fata de turci, astfel accepta si el sa intre in loga sfanta.
rolul lui Ştefan Josika în unirea Tranilvaniei cu Ţara Românească şi Moldova și principalele prevederi ale Tratatului de la Alba Iulia din 1595
Stfean Josika este un cancelar din randul conducatorului Stefan Bathory care prefera pacea cu turcii, in locul ligii sfinte. chiar si asa stefan il influenteaza in inceperea razboiului cu turcii.
In 1594-95 sunt actiuni militare pe Dunare. Mihai ataca sudul Dunarii, a atacat mai multe sate si targuri, si Aron Voda ataca in zona Galati. Detasamentele contineau fiecare cate 2000 de soldati secui trimiti de principele Transilvaniei.Toata lumea se astepta sa inceapa un front la Dunare. S-au luat si masuri printre care negocieri. O delegati formata din boieri si mitropolitul Tarii Romanesti merge in Transilvania. In urma negocierilor, a fost un tratat incheiat in 20 mai 1595, cunoscut drept Tratatul de la Alba Iulia.Acest tratat este un tratat de unire pe cale diplomatica intre Tara Romaneasca si Transilvania, principele Transilvaniei devine principe si al Tarii Romanesti si Mihai Viteazul este redus la rangul de domnitor.
In spatele planului de unificare se afla Stefan Josika. Unirea facuta pe cale diplomatica rezista cateva luni in cazul Moldovei, dar mai mult in cazul Tarii Romanesti. In vara lui 1595 este marea campanie otomana de pedepsire a lui Mihai Viteazu. La Calugareni, turcii lui Sinan Pasa sunt infranti, dar Mihai se retrage in munti deoarece nu putea continua lupta, iar otomanii ocupa Bucuresti si Targoviste si incepe administrarea tarii de catre otomani.Se pregatea mobilizarea armatei din Transilvania, aceasta a intarziat deoarece in acea perioada principele se casatorea.Mihai Viteazul impreuna cu domnul Moldovei si armata Transilvaniei se unesc intr-o singura armata in octombrie. Sinan Pasa se retrage in Cetatea Giurgiului, unde a avut loc un asediu de cateva saptamani. Este ocupata cetatea in urma unei interventii a lui Mihai Viteazul, care ii mobilizeaza pe soldati. In acest context principele Transilvaniei ii reda lui Mihai dreptul de a folosi vistieria tarii.
Dupa aceasta victorie, asumata de Sigismund Batory, pentru ca acesta a fost comandantul, in 1596 au fost mai multe evenimente mai putin importante militar la Dunare. Turcii nu muta trupe de pe frontul principal cu habsburgii. Sigismund il viziteaza pe Rudolf la Praga. Habsburgii incearca sa-l convinga pe Sigismund sa renunte la tron. Acesta nu era inca decis. Din consilierii lui Sigismund, cel care s-a opus cel mai vehement a fost Stefan Josika. Austriecii incearca sa strecoare un om foarte influent in jurul principelui, un calugar iezuit care ii devine duhovnic. Peste un an, principele este convins sa renunte la Transilvania.
Sarbii au pornit o rascoala impotriva turcilor bazandu-se pe ajutor din partea lui Sigismund, dar acesta nu i-a ajutat si sarbii au fost macelariti de turci.Stefan Josika este trimis sa asedieze Timisoara, dar acesta nu era un bun strateg si nu reuseste, este acuzat de tradare. Stefan ii trimite o scrisoare lui Mihai in care ii propune sa vina el principe in Transilvania. In aprilie 1598 este convocata dieta Transilvaniei. Stefan Josika este arestat, principele il acuza de tradare, este demis din functia de cancelar.Unii nobili protesteaza si sunt arestati si acestia, cativa dintre ei sunt chiar executati. In aceasta sedinta principele Sigismund anunta ca cedeaza Transilvania habsburgilor. Stefan este eventual condamnat la moarte de capitanul cetatii unde a fost incarcerat.
prevederi: Mihai Viteazul devenea locţiitor principelui Transilvaniei, Sigismundbathory!. Puterea reala urma sa apartina unui Sfat domnesc format din 12mari boieri. biserica ortodoxa din Transilvania trecea sub jurisdictia Mitropoliei de la Targoviste. in anii urmatori,Mihai Viteazul s-a emancipat de sub tutela lui bathory iar in1597 turcii i-au recunoscut domnia.