6. Särskilt om påföljden skadestånd Flashcards

1
Q

Skadeståndslagen (SkL)

A

innehåller allmänna regler om skadestånd. Huvudregeln är att den skadelidande har bevisbördan för skadans existens, för den culpösa handlingen/underlåtenheten och kausalsambandet mellan skadan och handlingen/underlåtenheten. Skadeståndsansvaret omfattar huvudsakligen gottgörelse för person- och sakskada, undantag enligt SkL 5:1

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Tillämpas ej på/SkL 1:1

A

lagen i fråga inte är avsedd att tillämpas på det så kallade kontraktuella skadeståndsansvaret. SkL tillämpas därmed på det så kallade utom kontraktuella eller deliktuella, skadeståndsansvaret där en skada uppstår mellan juridiska eller fysiska personer som inte har en avtalsrelation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Skadeståndsansvar

A

viktigaste rättsliga grunden är vållande. Kan ske genom aktiv handling eller underlåtenhet att göra något man är skyldighet att göra. Kräver att 1. En skada har uppstått, 2. Det föreligger en ansvarsgrund (oftast culpa), 3. Det finns ett tillräckligt starkt orsakssamband eller kausalitet mellan handlingen och själva skadan (adekvansregeln).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vållande (vårdslöshet, culpa)

A

SkL 2:1.1. Går i skala från uppsåt (högst), grovt vållande, ”vanligt” vållande och slutligen lindrigt vållande. Olyckshändelse (våda) utesluter ansvaret, culpöst handlande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vållande/SkL 2:1.1

A

Den som uppsåtligen eller av vållande förorsakar någon annan en skada ska ersätta den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Adekvansregeln (SkL)

A

orsakssambandet mellan vållandet och skadan måste vara så starkt att skadan är att betrakta som en förutsägbar följd av vållandet. Utesluter skadeståndsansvar för mycket avlägsna, ovanliga och överraskande följder av avtalsbrottet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Jämkning av skadestånd/SkL 2:12 och SkL 6:1

A

skadeståndet kan jämkas om skadeståndsskyldigheten t.ex. blir ekonomiskt oskäligt betungande eller om den skadelidande har medverkat till skadan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ren ekonomisk skada (förmögenshetsskada)

A

ekonomisk skada som inte sår i samband med en person- eller sakskada.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ren ekonomiskt skadestånd/SkL 5:1

A

det krävs att ”skadan orsakats genom en straffbar handling eller vid myndighetsutövning eller om det i andra fall finns synnerligen vägande skäl”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kontraktuella skadeståndsansvaret

A

Täcker ren ekonomisk, sak och personskada. Det finns vissa regler i speciallagar (t.ex. köplagen) men till stor del avgörs dessa frågor på basis av allmänna avtalsrättsliga principer. Det finns många olika ansvarsgrunder när det gäller skadeståndsansvar som uppstår i avtalsförhållande. Vid utbetalning av skadestånd är fullt skadestånd utgångspunkten. Det finns även grunder som kan utesluta eller minska skadeståndsansvaret: 1. Den skadelidande anses allmänt vara skyldig att begränsa sin skada. 2. Force majeure (oöverstigligt hinder) befriar en part från skadeståndsskyldighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ansvarsgrunder för skadeståndsansvar vid avtalsförhållande

A
  1. Presumtionsansvaret, 2. Culpa in contrahendo
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Presumtionsansvaret (culpaansvar med omvänd bevisbörda)

A

För att undgå skadeståndsansvar vid begått avtalsbrott måste parten exculpera sig, dvs. visa att hen inte har agerat vårdslöst (varit de facto aktsam). Lindrigare än kontrollansvaret. Parten måste inte kunna bevisa att avtalsbrottet beror på ett hinder utanför hens kontroll. Avtalsbrottet kan bero på t.ex. insjuknad arbetstagare eller plötsligt avbrott i viktigt datasystem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Fullt skadestånd vid utbetalning

A

innebär att andra parten ska kompenseras i enlighet med det så kallade positiva kontraktsintresset. Kompensationen ska motsvara en situation där avtalet har uppfyllts på ett korrekt sätt. Man ersätts för ekonomiska fördelar man gått miste om.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Skadeståndsansvar för culpa in contrahendo

A

Det negativa kontraktsintressen som bildas i culpa in contrahendo situationer tillhör inte utomkontraktuella eller det rent kontraktuella ansvaret. Vårdslöshetsbedömningen vanligen bör grunda sig på skadelidandes bevisbörda (utomkontraktuella skadeståndet). Argument för att det tillhör det utomkontraktuella skadeståndet; Illojalt uppträdande motsvaras ”synnerligen vägande skäl” i SkL 5:1 som möjliggör skadestånd för ren ekonomisk skada. Det finns även rättsdoktrin enligt vilket culpa in contrahendo är en egen utomkontraktuella ansvarsgrund som får sitt innehåll från etablerat handelsbruk (gottgörelse är inte beroende på skadeståndslagens förutsättningar för ren ekonomisk skada).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Culpa in contrahendo

A

skadeståndsskyldighet som bildas under förhandlingarna om 1. Ena parten genom sitt agerande gett den andra parten orsak att anta att ett avtal kommer att ingås. 2. Den andra parten har påbörjat avtalsförberedelser eller vidtagit andra åtgärder. 3. Parten skall ha varit oaktsam eller har agerat uppsåtligen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Negativa kontraktsintressen

A

Hur skadestånd bestäms i fall som culpa in contrahendo. Skadelidande ska försättas i samma ekonomiska situation som hen hade varit i om hen inte hade deltagit i några avtalsförhandlingar och följaktligen inte gjort några avtalsförberedelser.

17
Q

Skadestånd vid ogiltigt avtal

A

I rättsdoktrinen har det påpekats att eventuella skadeståndsrättsliga krav normalt ska lösas enligt reglerna i skadeståndslagen. Det brukar här handla om en ersättning för kostnader på basis av det negativa kontraktsintresset.

18
Q

Skadeståndsansvaret enligt köplagen

A

utgår från adekvansregeln, skadeståndsansvaret kan även jämkas. Utgår från principen om fullt skadestånd, dock påverkas skadeståndets omfattning av den särskilda skadeståndsregleringen (olika grunder för direkta och indirekt skadestånd). Även i ett fall där det är omöjligt, eller orimligt att kräva fullgörelse kan det vara motiverat att kräva att säljaren står för den ekonomiska risken för dröjsmålet.

19
Q

Jämkning av skadeståndsansvaret enligt KöpL

A

t.ex. om den skadelidande medverkat till skadan, vilket delvis hör samman med den skadelidandes skyldighet att ”vidta skäliga åtgärder för att begränsa sin skada”

20
Q

Begränsa sin skada/KöpL 70.1 §

A

skyldighet att ”vidta skäliga åtgärder för att begränsa sin skada”

21
Q

Förutsebar följd ersättningsskyldighet/HD 1997:179

A

ersättningsskyldigheten omfattar endast en ”förutsebar följd” av avtalsbrottet

22
Q

Skadestånd/KöpL 67.1 §

A

Skadestånd på grund av avtalsbrott omfattar ersättning för utgifter, prisskillnad, utebliven vinst och annan direkt eller indirekt förlust med anledning av avtalsbrottet.”

23
Q

Särskilda skadeståndsomfattningen

A

skiljer mellan direkta och indirekta förluster som baseras på två olika ansvarsgrunder: kontrollansvaret ersätter endast direkta förluster. Vid vårdslöshet ersätts såväl de direkta som de indirekta förlusterna (KöpL 27.3-4 §).

24
Q

Kontrollansvar

A

Parten måste bevisa att avtalsbrottet beror på ett hinder utanför hens kontroll. PÅ basis av kontrollansvaret ersätts endast direkta förluster. Betyder att säljaren i praktiken nästan alltid blir ansvarig för de direkta förlusterna. Säljaren har bevisbördan för prestationshinder som kan utesluta kontrollansvaret. Kontrollansvaret undgås inte då förseningen beror på den utomstående hjälp som anlitats för att helt eller delvis fullgöra köpet

25
Q

Ersättning för direkta förluster/KöpL 27.1 §

A

köparen har rätt till ersättning för direkta förluster ”om inte säljaren visar att dröjsmålet beror på ett hinder utanför hans kontroll som han inte skäligen kunde förväntats ha räknat med vid köpet och vars följder han inte heller skäligen kunde förväntas ha räknat med vid köpet och vars följder han inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit”

26
Q

Befrielse från ansvar/KöpL 27.2 §

A

säljaren blir fri från ansvar i ett sådant fall endast om den som säljaren har anlitat har råkat ut för ett sådant hinder utanför hens kontroll som avses i KöpL 27.1 §.

27
Q

KöpL skadeståndsansvar vid vårdslöshet

A

Culpaansvar krävs för ansvar för de indirekta förlusterna. Inget presumtionsansvar har ålagts säljaren gällande vårdslöshet. Domstolen ska i varje fall separat avgöra bevisbördans fördelning och ta ställning till vad som ska anses utgöra tillräcklig bevisning

28
Q

Skadeståndsskyldighet vid fel

A

bygger på samma principer som vid skadeståndsskyldigheten vid dröjsmål.

29
Q

Indirekta förluster/KöpL 67.2 §

A

”Som indirekt fölust anses 1) förlust till följd av minskning eller bortfall av produktion eller omsättning, 2) annan förlust till följd av att varan inte kan utnyttjas på det sätt som avses, 3) utebliven vinst till följd av att avtal med tredje man har fallit bort eller inte har blivit riktigt uppfyllt, 4) förlust till följd av skada på annan egendom än den sålda varan, 5) annan liknande svårförutsebar förlust”

30
Q

Direkta förluster

A

de förluster som inte specificeras i lagen, t.ex. olika utredningskostnader med anledning av dröjsmålet, samt transport- och lagerutgifter som blivit onödiga på grund av dröjsmålet. Vid hävning rätt till ersättning för prisskillnad om prisnivån stigit efter köpet

31
Q

Ersättande vara/KöpL 68 §

A

Kan t.ex. utgå enligt konkret beräkning ifall köparen som hävt köpet med omsorg och inom skälig tid har köpt en ersättande vara av någon annan

32
Q

Avtalsviten

A

en på förhand överenskommen ersättning som ska utgå vid avtalsbrott. Partens oaktsamhet är irrelevant. Skrivs in i avtal i syfte att säkerställa en skadelidande parts rätt till ersättning också ifall var det kan vara svårt att bevisa orsakade skadorna. Avtalsbrottet räcker som grund för att vitet ska utgå. Beloppet som skall betalas vi avtalsbrottet kan vara fixerat på förhand, t.ex. kan det vara en viss % av det avtalsenliga priset för vare försenad tidsenhet, man har även ofta ett maximibelopp för avtalsvitet. Kan innebära att den avtalsbrytande parten betalar ersättning utöver den egentliga skadans storlek, även om det kan bevisas att ingen skada de facto har skett. Avtalsvitesklausulen kan bli föremål för jämkning om den är oskälig på grund av t.ex. storleken.

33
Q

Avtalsvitet i förhållande till skadestånd

A

Huruvida skadestånd kan fås utöver avtalsvitet beror på avtalet, dock är det klart att en skadelidande part inte kan få såväl (full) skadeståndsersättning som avtalsvite för denna samma förlust. Om det avtalats att avtalsvitet skall vara den enda ersättningen finns det som utgångspunkt ingen orsak att tolka den annorlunda. Om avtalsvitet endast gäller vissa avtalsbrottet kan skadestånd bli tillämpligt på de andra avtalsbrotten.