12. Cortex cerebri, thalamus og capsula interna (færdig) Flashcards

Cortex cerebri, thalamus, capsula interna

1
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.1 Beskriv kort hjernebarkens laminære opbygning og forskellene i dens opbygning i gyrus præ- og postcentralis.

A

Størstedelen af cortex cerebri udgøres af neocortex. Cortex cerebri er et 2-5 mm tykt lag af grå substans som er ordnet i 6 lag. Lagdelingen opstår fordi neuroner med nogenlunde samme form og størrelse ligger samlet i egne lag.

Omkring 2/3 af neuronerne er pyramideformet, pyramideceller, og har et langt akson der aftager fra basis af cellekroppen.

De større pyramidecellerne er konstrateret i lag 3 og 5. Resten af neuronerne i cortex er en heterogen grupper, ikke-pyramideceller. Sidstnævnte er sandsynligvis interneuroner -

  • Lamina 1, molekylelaget: fiberrig, men cellefattig. Ligger yderst i cortex. Aksoner og apikaldendritter.
  • Lamina 2, ydre kornlag: tætliggende små neuroner
  • Lamina 3, pyramidalis externa: indeholder mange mellemstore pyramideceller
  • Lamina 4, indre kornlag: tætliggende små neuroner
  • Lamina 5, pyramidalis interna: mange store pyramideceller
  • Lamina 6, lamina multiformis: mange aflange neuroner

Hovedsagelig kan man sige at lamina 2 og 4 er afferente og modtager information, og lamina 3 og 5 er efferente og sender informationen videre til andre områder.

Lamina 3 sender først og fremmest aksoner til andre dele af cortex som fx associationsforbindelser eller kommisuralforbindelser, mens lamina 5 sender aksoner til subcorticale strukturer og er derfor især veludviklet i motorisk cortex.

Afferente fibre som formidler præcis sanseinformation ender særligt i lamina 4.

Associationsfibre ender mere variabelt, men især lamina 2 og 4.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.2 Beskriv kort den lysmikroskopisk synlige, histologiske opbygning af hjernebarken svarende til primær synscortex.

A

Cortex cerebri er et 2-5 mm tykt lag af grå substans som er ordnet i 6 lag. Lagdelingen opstår fordi neuroner med nogenlunde samme form og størrelse ligger samlet i egne lag.

Lamina 1, molekylelaget: fiberrig, men cellefattig. Ligger yderst i cortex. Aksoner og apikaldendritter.

Lamina 2, ydre kornlag: tætliggende små neuroner

Lamina 3, pyramidalis externa: indeholder mange mellemstore pyramideceller

Lamina 4, indre kornlag: tætliggende små neuroner

Lamina 5, pyramidalis interna: mange store pyramideceller

Lamina 6, lamina multiformis: mange aflange neuroner

Det primære synscortex kaldes area striata og er BA17.

Det der er særligt ved BA 17 er, at den modtager massevise af afferenter fra retina, lamina 4 må derfor være særlig veludviklet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.3 Nervebanerne i centralnervesystemets hvide substans kan principielt inddeles i 3 typer. Benævn disse typer og angiv to nervebaner for hver type.

A
  • Associationsforbindelser – Præcist ordnede fiberforbindelser mellem forskellige områder af barken indenfor SAMME hemisfære. De kan være korte, altså mellom og indenfor gyri, disse kaldes U-fibre. De kan være lange, forbinder forskellige lobi
  • Kommissuralforbindelser – Præcist ordnede fiberforbindelser mellem barkområder der forbinder de to hemisfærer. De går igennem corpus callosum (langt de fleste), commisura anterior og commisura hippocampi.
  • Projektionsfibre – Et neuron der sender sit akson til forskellige niveauer af CNS. Eks. Tr. Corticospinalis, corticopontine, corticobulbære etc. Et projektionsneuroner defineres som et neuron der sender sit akson ud af barken til hvid substans. Man kan derfor godt angive alle ovenstående som et projektionsneuron. Derfor er det vigtig at kunne skelne dette fra især projektionsfiber. Altså, et projektionsneuron kan have associationsfibre, kommissuralfibre og projektionsfibre.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.4 Beskriv kort opbygning og funktion af corpus callosum og angiv to vigtige områder af hjernebarken, der ikke forbindes med callosale fibre.

A

Corpus callosum består af myeliniserede aksoner der forbinder de to hemisfære, altså kommisuralforbindelser. Corpus callosum forbinder altså de to hemisfære, og kan inddeles i rostrum, genu, truncus, og splenium.

Hvilke områder af cortex forbindes IKKE med callosale fibre? - Især håndområde og fodområde både i MI og SI sender ikke kommisuralforbindelser - area striata

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.5 Hvad forstås ved kortikale søjler (”cortical columns”)? I hvilke områder er de især undersøgt?

A
  • Corticale neuroner er arrangeret i søjler med en diameter på nogle få hundrede mikrometer.
  • Cellerne er karakteriseret af forskellige funktionelle egenskaber, og søjlerne kan derfor ses på som funktionelle enheder.
  • Disse søjler udgør funktionelle enheder (moduler), da de stimuleres fra samme receptoriske felt. Dette fænomen er meget studeret i area striata, hvor søjlerne ligger organiseret i langstrakte bånd – dominance columns.
  • Disse søjler i synscortex indeholder neuroner der responderer på stimulus af samme del af synsfeltet, og de har også responsegenskaber (øjedominans eller retning).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.6 Angiv hvad man udviklingsmæssigt forstår ved sensitive (kritiske) perioder og redegør kort for deres neurobiologiske grundlag.

A

Med en kritisk eller sensitiv periode menes en periode i individets udvikling, hvor visse egenskaber eller færdigheder udvikles hurtigt.

Hvis udviklingen ikke sker i denne periode, er muligheden for at opnå disse egenskaber/færdigheder senere hen i livet begrænset/borte.

I den sensitive periode er systemet maksimalt plastisk – dvs. det har den største evne til at forandre sig.

EKSEMPEL

Kritisk periode syn (human): Første leveår (2.-3. leveår). F.eks. hvis et barn er født med ugennemsigtigt linse, kan man udvikle normalt syn, hvis linsen fjernes ved operation. Jo længere tid der går uden operation, jo mindre mulighed har man for at udvikle et normalt syn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.7 Redegør kort for den topografiske repræsentation af øvre motorneuroner i hjerne- barken, herunder forskellene i den areal-mæssige størrelse af de forskellige krops- og legemsdeles repræsentation.

A

Der er to typer af homunculus, nemlig den sensoriske og den motoriske. De viser hvor meget deres respek-tive cortex innerverer visse kropsdele.

Den primær motoriske cortex er beliggende i gyrus præcentralis. Mængden af primære motor cortex afsat til en kropsdel er ikke proportional med den absolutte størrelse af kroppens overflade, men i stedet til den relative tæthed af kutane motor receptorer på nævnte kropsdel.

Densiteten af kutane motor receptorer på kropsdelen er generelt en indikator for den nødvendige grad af præcision af bevægelse, der kræves ved denne kropsdel. Af denne grund ses der, at de menneskelige hænder og ansigt har en meget større repræsentation end benene. Fødder mest medialt, dernæst resten af benet, truncus, arm, albue, hånd, hals, bryn, øje, ansigt, læber, kæbe, tunge, svælg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.8 Angiv placeringen af supplementær motorisk cortex og områdets funktion.

A

Supplementær motorisk område (SMA) findes i Brodmanns Area 6. Area 6 kan inddeles

  • Medial del - udgøres af SMA, supplementær motorisk cortex,
  • en laterale del - udgøres af PMA, premotorisk area.
  • SMA ligger foran M1.
  • Organiseringen og planlægning af særlige sekvenser af bevægelser, rytme, og brug af begge arme. SMA modtager fibre fra præfrontale cortex og sender fibre videre til reticulærsubstans og medulla spinalis, hvorved der bidrages til direkte og indirekte corticospinale baner. Endvidere sendes der fra SMA også fibre til MI.
  • Områdets funktion er i samarbejde med PMA at koordinere de bevægelser, der skal foregå samt ryt-men af denne. Dvs. der ses ved udførelse af en bevægelse først en aktivering i SMA og så en aktivering af MI, da bevægelsen koordineres før den udføres. Skade af området kan medføre at præcise bevægelser bli-ver svære at koordinere. De kan ikke holde en rytme. Griberefleksen ses forstærket ved skade af SMA, må-ske som et tegn på at der ikke er et sammenspil mellem sensorisk stimuli og bevægelsessvar.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.9 Redegør kort for den topografiske repræsentation af lemniscus medialis/bagstrengsbanerne og lemniscus trigeminalis i hjernebarken, herunder for forskellene i den areal-mæssige størrelse af de forskellige kropsdeles repræsentation

A

Der er to typer af homunculus, sensoriske og motoriske. De viser en repræsentation af, hvor meget af deres respektive cortex innerverer visse kropsdele. Den primære somatosensorisk cortex (sensorisk) er placeret i den postcentral gyrus. BLM og lemniscus trigeminalis fører information fra tryk, berøring, 2-punkt-diskrimination og proprioception fra hhv. kroppen og ansigtet. Mest medialt i hjernebarken ender information fra benet, lateralt for ender information fra truncus, hånden, og mest lateralt ansigtet + tungen. Mængden af primær somatosensorisk cortex afsat til en kropsdel er ikke proportional med den absolutte størrelse af kroppens overflade, men er i stedet er relateret til den relative tæthed af kutane receptorer på den kropsdel. Densiteten af kutane receptorer på en kropsdel er generelt en indikativ for, graden af følsomhed for stimulering oplevet ved den nævnte kropsdel. Af denne grund, har den menneskelige læbe og hænder en større repræsentation end andre kropsdele.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.10 Redegør kort for årsagen til, at en person med en læsion af f. eks. somatosensorisk cortex svarende til benet på modsatte side stadig kan føle smerte fra dette ben, samtidig med at der er fuldstændigt tab af 2-punktsdiskrimination, vibrationssans og stillings- og bevægesans fra benet.

A

Dette skyldes to ting. Dels vil smertefibre fra VPL projicere flere steder hen end bare SI. Herunder også amygdala, gyrus cinguli, insula, SII, præfrontalkorteks og bagerste parietalkorteks. Derudover så findes også det retikulære aktiveringssystem (RAS). Der afgår kollateraler fra tr. Spinothalamicus til retikulærsubstansen herunder især PAG. Herfra afgår der ascenderende fibre til nogle af de samme steder. Skade på SI vil give besvær med at lokalisere smerten, men ikke oplevelsen af smerte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.11 Begrebet med simple, komplekse og hyperkomplekse neuroner eller grupper af disse (moduler) er specielt kendt fra synscortex, men noget tilsvarende findes også i den somatosensoriske cortex. Giv et eksempel herpå.

A

Når en celle opfanger ET signal er der tale om et simpelt neuron. (Signalet skal være enkelt, fx form, lys, berøring, farve). Simple neuroner sender én udløber ud, der danner synapse med et andet neuron. Når flere informationer sammenkøres. Komplekse neuroner sender flere udløbere ud, der hver danner synapse med ét simpelt neuron. Ved hyperkomplekse neuroner sker genkendelse og bedømmelse af de sammenkørte informationer og er altså koblet til hukommelse. I synssansen er dette område beliggende i area striata, og gør at man kan genkende et ansigt, da registreringen af forskellige former og farver sammenkobles med hukommelsen. Hyperkomplekse neuroner sender flere udløbere ud, der danner synapse med flere komplekse neuroner. Hvad angår somatosensorisk cortex, så kan simple neuroner opfange signaler om berøring eller smerte. Ved komplekse neuroner, kan man forbinde visse stimuli med behag eller ubehag, hvor de hyperkomplekse neuroner kan koble den sensoriske info med tidligere oplevet smerte/berøring af samme slags og reagere på dem motorisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.12 Den del af hjernens parietallap, der ligger lige bag det primære somatosensoriske område har en række integrative funktioner. Giv 3 eksempler herpå (gerne med angivelse af de kliniske udfaldssymptomer efter læsion).

A

Skadens fremtoning afhænger af skadens omfang og hvilken del der er mest ramt men symptomerne vil samlet set være problemer med at omsætte sanseindtryk til adækvate (målrettede) handlinger. Symptomer: 1. Agnosi: Mistet evne til at genkende objekter, personer og former mens de specifikke sanser stadig er intakte. 2. Apraksi: Manglende evne til at udføre tidligere velkendte handlinger på trods af normal innervation og motorisk funktion. Specielt venstresidig læsion 3. Neglect: Ignorering af objekter i det kontralaterale rum og kan også indebære benægtelse af egen legemshalvdel. Specielt Højresidig læsion. 4. Gerstmanns syndrom: Der ses fingeranogsi (kan ikke genkende og skille mellem fingrene på egne og andre hænder), agrafi (gider ikke at skrive), aleksi (gider ikke at læse), højre-venstre konfusion, dyscalculi (regnevanskeligheder, f.eks. skelne mellem talkategorier, som tier, hundrede og tusinder)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.13 Hvilke funktioner tilskrives den øverste posteriore del parietale cortex (Brodmanns areae 5 og 7)?

A

Funktionen af området er at samle auditiv, visuel og somatosensorisk information, behandle og samordne informationen og sende informationen videre som udgangspunkt for koordinering af motoriske funktioner/ bevægelser. Area 5: - Væsentlig ved brug af somatosensorisk information. - Målrettede bevægelser, brug af genstande. Area 7: - Vigtig ved integration af visuelle og somatosensoriske indtryk. - Visuel styring/koordination af bevægelser (hånd, øjne), intentionskort over målrettede bevægelser (projicerer til PMA, SMA, PFC).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.14 Hvordan passer en bilateral, nedsat funktion af den inferiore parietalcortex med symptomerne ved demens og Alzheimers sygdom? (Besvarelsen kræver integration af viden fra flere kapitler i lærebogen)

A

I den inferiore parietalcortex sidder Wernickes sprogområde, skade heraf vil give impressiv afasi, hvilket bl.a. ses ved nedsat sprogfunktion (usammenhængende ord). Dette er også et af symptomerne på fx demens. Den mediale del af parietalcortex er vigtig for hukommelsen, og pt med skade her bilateralt vil ofte have amnesi (hukommelsesbesvær), hvilket også ses ved demens og alzheimers. Desuden er der skade i associationsområder, hvilket også vil give nogle symptomer (svært at koble ting).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.15 Angiv de typiske funktioner af den præfrontale hjernebark

A

Den præfrontale cortex ligger foran area 6 og 8 svarende til den anteriore del af lobus frontalis. Området modtager mange afferenter fra de øvrige lapper samt gyrus cinguli, amygdala, hippocampus, ventrale pallidum (en del af globus pallidus) + nogle afferenter fra mediodorsale thalamuskerner. Den er central for planlægning og igangsætning af målrettet adfærd, opmærksomhed, selektion af adfærd hvor flere er mulige, hæmmer uønsket adfærd. Den er også vigtig for nogle aspekter af hukommelsen inkl. Arbejdshukommelsen. Den er vigtig for læring af regler ved associationer og derved hensigtsmæssig adfærd. Vigtig for social tilpasning og kognitiv empati. Social adfærd, tilpasning mv. samt empati er et samspil mellem de andre funktioner. En skade på præfrontal cortex giver personlighedsændringer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.16 Redegør for begrebet lateralisation i forhold til de cerebrale hemisfærer, og angiv tre eksempler herpå baseret på normale funktioner eller “lateraliserede”typer af udfald ved cerebral skade.

A

Lateralisering er når den ene hemisfære dominerer i forhold til den anden i forbindelse med enkelte opgaver. Begge hemisfærer er altså istand til at udføre de fleste opgaver, dog ikke med samme effektivitet. • Sprog sidder hos 90% af højrehåndede og 70% af venstrehåndede i venstre hemisfære. • Øredominans, ses hos de fleste på højre side, om det hænger sammen med sprogfunktionen er da muligt. (bilateral, dog fleste kontralatereale fibre til A1, derfor venstre hemisfære) • Synsfeltsdominans, er lidt anderledes. Ord og bogstaver foretrækkes på højre synsfelt, dvs. venstre hemisfære ligesom sprog og hørsel. Hvis der skal ses ansigter er det primært højre hemisfære.

17
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.17 Relativt store områder af menneskets hjernebark bearbejder synsindtryk. Angiv beliggenhed og funktion af disse funktionelt forskellige områder på en tegning af venstre hemisfære set medialt og lateralt fra.

A
  • Objektgenkendelse i temporallappen, agnosi ved skader
  • V4, overgang mellem temporallap og occipitallap, gyrus lingualis og gyrus fusiformis. Her er især associationscortex for farve.
  • Overgang mellem parietallap og occipitallap ses MT eller V5. Her er identifikation af bevægelse. I bageste parietallap kan vi lokalisere objekter ift. Hinanden og i rummet. Se. Evt. opgaver under synet.
  • Kan ikke finde noget ordenligt vist medialt fra. Men inferomediale temporallap har særlig med genkendelse af ansigter og krop.
18
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.18

12.1.18 Synsindtryk i højre og venstre del af synsfeltet og somatosensoniske sanseindtryk fra højre og venstre del af kroppen går til henholdsvis venstre og højre hjerne- halvdel, men når en genstand passerer fra den ene del af synsfeltet eller den ene korpsdel til den anden, oplever vi det som et kontinuum uden ”spring”. Hvad sker der?

A
  • Hånd- og fodområde i MI og SI + V1 har ikke commisuralforbindelser, men associationscortex integrerer hele tiden informationen og bearbejder den.
  • Fra associationscortex bliver der sendt kommisuralforbindelser igennem især corpus callosum.
  • Det er igennem associationscortex at begge hemisfære bliver bevidste om hvad der sker og al sensorisk input opleves som en helhed.
19
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.19

12.1.19 Angiv på en skematisk tegning den typiske placering af a) Broccas område, b) Wernickes område og c) Brodmanns areae 5 og 7, og de symptomer, som en læsion af hvert af disse områder typisk vil medføre.

A
  • Brocca svarer til BA 44 (gyrus triangularis) og BA 45 (gyrus opercularis) i inferiore del af frontallappen. Ved skade ses ikke-flydende/ekspressiv afasi, helt eller delvist mistet evne til at snakke, meget hakkende tale, leder efter ord. Man ser ofte også agrafi.
  • Wernickes svarer til BA 39 (gyrus angularis), BA 40 (gyrus supramarginalis) + post. Del af gyrus 22 (gyrus temporalis superior). Ved skade ses flydende/impressiv afasi, forståelse og analysering af tale er forstyrret, patienten formulerer sig usammenhængende i meningsløse ord. Man ser ofte også aleksi og dysleksi (ordblindhed).
  • BA 5 og 7 ses i lobus parietalis superior. Skader har vi været inde på, det er især apraksi, neglekt (højre hemisfære) og diverse agnosier (manglende evne til at genkende ting, uden tab af sansning og intellekt, altså demens)
20
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.20

12.1.20 Hvis dyslexi (ordblindhed) skyldes en forkert kobling af forbindelser mellem nerveceller eller en lokal ubalance i transmitterstoffer og receptorer, hvor i hjernen ville du så lede efter denne ændring? Giv en kort begrundelse.

A

Wernickes område, lobus parietalis inferior gyrus supramarginalis (BA 40) og gyrus angularis (BA 39) samt post. Del af gyrus temporalis superior (BA 22). Ved skade her ses flydende/impressiv afasi, hvor dysleksi og aleksi kan være en del af sygdomsbilledet.

21
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.21

12.1.21 Gør kort rede for begreberne sensorisk (impressiv) afasi og motorisk (expressiv) afasi og den typiske placering af en beskadigelse ved hver af de to afasi-former.

A

Afasi er en erhvervet forstyrrelse i sprogfunktionen, hvorved evnen til at opfatte og analysere talt og skrevet sprog (sensorisk, impressiv, receptiv, flydende afasi) og/eller til at formulere et tankeindhold og give dette udtryk (motorisk, ekspressiv, ikkeflydende afasi) helt eller delvis går tabt.

Hjernens to sprogcentre udgøres af Wernickes (22, 39, 40) og Brocas (44, 45) områder. Hos højrehåndede ligger sprogområdet normalt i venstre hemisfære.

Uddybende (12.1.19)

Brocas area og ekspressiv afasi:​

  • Placering af Broca’s område (gyrus triangularis (area 45) og opercularis (area 44) af inferior lobus fron- talis). Vigtig for evnen til at formulere tankeindhold og give udtryk for dette sprogligt.
  • Ved skade ses afasi med forstyrret evne til at formulere et tankeindhold og udtrykke dette helt eller delvist samt manglende evne til at skrive (agrafi).
  • Ikke problemer med at forstå talt og skrevet sprog.
  • Kaldes ekspressiv/ikke-flydende/motorisk afasi.
  • Karakteristisk er: Tendens til at gentage ord, Ingen grammatik/struktur, Hakkende/haltende tale.
  • Personer med ekspressiv afasi også at have manglende evne til at skrive (agrafi).

Wernickes area og impressiv afasi:

  • Lobulus parietalis inferior (nedre, bagre parietalcortex) indeholder Wernickes område samt sekundær somatosensorisk cortex, S2.
  • Wernickes sprogområde er lokaliseret til gyrus supramarginalis (BA 40) og gyrus angularis (BA 39) og/ eller gyrus temporalis superior (BA 22).
  • Vigtig for evnen til at opfatte og analysere talt og skrevet sprog ligger her og området modtager fibre fra visuelle, auditive og somatosensoriske områder således at skrevne, taktile og sagte signaler kan tol- kes i en sproglig sammenhæng.
  • Ved skade af dette område ses der afasi hvor opfattelsen af sprog er dårlig samt problemer med at læse (dysleksi, aleksi).
  • De forskellige lyde bliver ikke integreret således at de giver mening. Ikke problemer med at tale, men det sagte giver oftest ikke mening i en sammenhæng.
  • Kaldes impressiv/flydende/sensorisk afasi.
  • Karakteristisk er: Flydende tale, Korrekt grammatik/struktur, Uforståelig sammenhæng, upassende ord.
22
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.22

12.1.22 Angiv navn og beliggenhed af hjernens sprogcentre hos en normal højrehåndet person, og beskriv kort den funktionelle forskel på disse, gerne eksemplificeret ved de symptomer, der opstår efter beskadigelse.

A

90% af højrehåndede og 70% af venstrehåndede har sprogcentrene i venstre hemisfære.
Der er broccas område og wernickes område:

Brocca:

Brocca svarer til BA 44 (gyrus triangularis) og BA 45 (gyrus opercularis) i inferiore del af frontallappen. Ved skade ses ikke-flydende/ekspressiv afasi, helt eller delvist mistet evne til at snakke, meget hakkende tale, leder efter ord. Man ser ofte også agrafi.

Wernickes:

Wernickes svarer til BA 39 (gyrus angularis), BA 40 (gyrus supramarginalis) + post. Del af gyrus 22 (gyrus temporalis superior). Ved skade ses flydende/impressiv afasi, forståelse og analysering af tale er forstyrret, patienten formulerer sig usammenhængende i meningsløse ord. Man ser ofte også aleksi og dysleksi (ordblindhed).

BA 5/7:

BA 5 og 7 ses i lobus parietalis superior. Skader har vi været inde på, det er især apraksi, neglekt (højre hemisfære) og diverse agnosier (manglende evne til at genkende ting, uden tab af sansning og intellekt, altså demens)

23
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.23

12.1.23 Angiv beliggenheden af Broccas talecenter og anfør den naturlige variation, der er i beliggenheden, samt hvilken større arterie forsyner Broccas område?

A

Brocca svarer til BA 44 (gyrus triangularis) og BA 45 (gyrus opercularis) i inferiore del af frontallappen.

Arterieforsyning: a. cerebri media.

24
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.24

12.1.24 Stereognosi er evnen til med f.eks. hånden at erkende genstandes 3-dimensionale struktur. Angiv det neuronale grundlag for den stereognostiske sans og den typiske lokalisation af en læsion, der medfører astereognosi.

A
  • Neuronerne i den primære somatosensoriske cortex danner funktionelt søjler. En søjle svarer til en senso- risk enhed og er grundlag for: 2-punktsdiskrimination og taktil lokalisation.
  • Taktil lokalisation: Lokalisation af berøring. Taktil agnosi: Manglende evne til erkendelse af lokalisation af berøringsstimuli (kan forekomme udelukkende ved S1 læsion).
  • Stereognose: Erkendelse af objekter ved hjælp af sans for berøring og proprioception uden brug af synet Astereognose: Form for taktil agnosi. Mangel på evne til at identificere objekter vha. sans for berøring og proprioception uden brug af synet. Skyldes skade på overgangen mellem temporal- og parietallap.
  • Den stereognostiske sans er et resultat af en integration af moduler som sammen danner et kort over fx hånden, denne integration sker i associationsområderne i bageste parietal cortex (BA 5,7). Aktiviteten i BA 5 og 7 er relateret til aktiv håndtering og manipulering af genstande samt brug af sensorisk information til målrettede bevægelser samt den visuelle styring af bevægelser. En skade på BA 7 vil være sufficient til at få astereognose.
  • Obs at det neuroanatomiske grundlag for integrationen i BA 5 + 7 udgøres af korte associationsforbindelser/afferenter fra S1.
  • Astereognosi ses ved skade af BLM, SI + BA 5 og 7.
25
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.25

12.1.25 Hvad forstås ved agnosi og apraxi, og hvorved adskiller disse tilstande sig fra alm. sensorisk udfald og alm. lammelse?

A

De cortikale associationsområder modtager og bearbejder output af de primære sensoriske og motoriske områder. Neuronerne her responderer på mere komplekse stimuli. Beskadigelse af associationscortex resulterer i mere komplekse problemer end dem, der ses ved beskadigelse af primær motorisk eller sensorisk cortex. Fx vil en beskadigelse af associationscortex ikke have indflydelse på sensorisk bearbejdning som sådan, men mere evnen til at bruge den sensoriske information til at interagere med omgivelserne. Disse problemer kan klassificeres som værende agnosier eller apraxier:

  • Agnosi er manglende evne til at genkende eller koble mening til et givet objekt, på trods af at patienten har normal intelligens, hukommelse og visuel, auditiv og somatosensoriske egenskaber.
  • Apraxi er manglende evne til at udføre praktiske, motoriske (tidligere velkendte) bevægelser, som ikke direkte skyldes motorisk paralyse eller sensoriske mangler.

Typiske forbindelser for associationscortex: Afferente fra sensoriske og limbiske områder af cortex. Efferente til bl.a. motoriske områder i cortex cerebri (MI, SMA, PMA) og indirekte til hypothalamus

26
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.26

12.1.26 Betegnelsen apraxi, anvendes når f.eks. evnen til at klæde sig på eller bruge en hammer er mere nedsat end svarende til en eventuel lammelse af de relevante muskler. Angiv den typiske lokalisation af læsioner, der giver apraxi, og nævn de typiske afferente og efferente forbindelser for området.

A

Nikolaj:

Det skyldes en skade på bageste parietallap, dvs. BA 5 og 7. Mange angiver det som værende på venstre side, men det står dog hverken i bog eller til forelæsning. Der står det er Gerstmann-syndromet der oftest er venstre side. Vi fik dog venstre side oplyst til holdtime. Det må blive en vurderingssag til evt. eksamen.

Afferenter fra V1 + visuel associationscortex, SI og A1 + et polymodalt område, dvs. et allerede integreret område.
Efferenter til PMA, SMA, MI, gyrus cinguli og præfrontalcortex. Faktisk er disse forbindelse reciprokke.

27
Q

CORTEX CEREBRI 12.1.27

12.1.27 Begrebet agnosi dækker over symptomer, hvor en person nok kan registrere primære sanseindtryk, men ikke evner at tolke disse (nedsat eller manglende perceptionsevne). Nævn tre eksempler herpå og angiv den typiske placering af læsionerne for hver af dem.

A
  • Visuel agnosi – skyldes skader på temporale ekstrastriatale områder. Det er manglende evne til at genkende genstande man ser. Underopdelinger kan være prosopagnosi i inferomediale temporallap gyrus fusiformis. Fingeragnosi (del er Gerstmann-syndrom).
  • Taktil agnosi – manglende genkendelse af objekter man mærker. Skade på SI og BA 5 og 7.
  • Akustisk agnosi – genkendelse af bestemte toner eller specifikke lyde. Skade på A1 (BA41)
28
Q

12.2 THALAMUS

12.2.1 Nævn de sensoriske thalamuskerner, og angiv deres cortikale projektioner (forløb og endeområder).

A

Følgende er fra Netters: Sensoriske thalamuskerner inkluderer:

  • Ventrale posterolaterale (VPL) fibre fra BLM og ALS -> Projicerer gennem capsula interna crus posterior pars lenticulothalamica -> corona radiata til SI (ALS flere) BA 3, 1 og 2.
  • VPM, somatosensoriske fibre fra ansigt -> samme vej til BA 3,1,2 bare helt lateralt
  • Corpus geniculatum laterale modtager fibre fra retina efter de er krydset -> Mange i capsula interna crus posterior pars retrolenticularis -> radiatio optica i enten pars horisontalis eller meyers loop. Fibre løber til BA 17, area striata (V1)
  • Corpus geniculatum mediale modtager fibre fra colliculus inferior (fra cochleariskernerne) -> fibre til auditive cortex (BA41)
  • Pulvinar nævnes også, det er ikke en kerne vi har haft meget at gøre med. Man kalder den sammen med mediodorsale kerne (MD) for thalamus højereordenskerner.

De motoriske nævnes her. De skal dog ikke medregnes i spørgsmålet, da der spørges om sensoriske.

  • VA modtager afferenter fra basalganglierne, dette er jo særlig GPi, substansia nigra har også nogle. De sender fibre til motorisk cortex (se evt. kapitel om basalganglier)
  • VL modtager afferenter fra både basalgangler og cerebellum. Samme forhold for basalganglier som under VA. Cerebellum til motorisk cortex (se evt. kapitel om cerebellum).

Denne opdeling er baseret på Netters. I bogen og da vi havde om cerebellum står der; Efferenter til VL og tilgrænsende dele af VA. Det er nok derfor nemmere bare at sige, basalganglier og cerebellum sender efferenter til VA og VL.

29
Q

THALAMUS 12.2.2

12.2.2 De intralaminære thalamuskerner optræder i flere forbindelsesmæssige og funktionelle sammenhænge. Nævn 2 af disse kerner og angiv den forbindelsesmæssige sammenhæng, de indgår i.

A

Thalamus er en omkoblingsstation for næsten alle fibre fra lavere niveauer der skal til cortex. Thalamus deles op i 3 store kerneområder af den Y-formede lamina medullaris interna; en anterior, medialt og lateral del. Hver af disse områder kan videreinddeles. Videre kan vi snakke om et 4. kerneområde; pulvinar. På un- dersiden af pulvinar findes corpus geniculatum laterale og mediale. Lamina medullaris interna indeholder de intralaminære thalamuskerner og har generel virkning på excitationen af corticale neuroner.

De intralaminære kerner udgøres af nc. Centralis lateralis, centralis medialis, centromedian, parafasciculær og paracentral kerne. Deres projektioner er mere diffuse.

  • Nc. Centromedianus (CM)
    • Afferent info fra M1, basalganglier og formatio reticularis.
    • Efferent info til især putamen (striatum) og nc. subthalamicus, derudover til cortex, substantia nigra og globus pallidus.
  • Nc. Parafascicularis (Pf)
    • Afferente fra præmotorisk cortex.
    • Efferent info til cortex, putamen, nc. Subthalamicus, substantia nigra og globus pallidus.
  • Nc. Centralis lateralis (CL)
    • Afferenter fra tr. Spinothalamicus, de dybe cerebellare kerner og nc. Parabrachialis.
    • Efferenter til parietalcortex og striatum.
30
Q

THALAMUS 12.2.3

12.2.3 Angiv henholdsvis en afferent og en efferent forbindelse for nc. anterius thalami.

A

Afferent:

  • Nc. Anterius thalami modtager afferenter fra hippocampusregionen, corpora mamillare, via tractus mammilothalamicus, samt subiculum, og sender efferente fibre videre til subiculum.

Efferent:

  • Nc. Anterior sender efferente fibre videre til gyrus cingula via fornix, corpus mamillare og tractus mamillothalamicus.

Dette er Papez kredsløb den indgår i:

  • Fra hippocampus via fornix til nc. Tuberomamillaris.
  • Herfra via fasciculus mamillothalamica til nucleus anterior (NA) thalamicus.
  • Videre til gyrus cinguli -> area entorhinalis -> hippocampusformationen
31
Q

THALAMUS 12.2.4

  • *12.2.4 Angiv med navn de thalamuskerner, der
    a) indgår i forbindelsesmæssige kredsløb i hjernen af betydning for regulering af motorik,**

b) projicerer til de primære sensoriske områder af cortex cerebri, og angiv disse områders nøjagtige pla- cering (gerne med brug af tegning),

c) indgår i forbindelsesmæssige kredsløb med det limbiske system og hypothalamus.

A

a)

  • VA modtager afferenter fra basalganglierne, dette er jo særlig GPi, substansia nigra har også nogle. De sender fibre til motorisk cortex (se evt. kapitel om basalganglier)
  • VL modtager afferenter fra både basalgangler og cerebellum. Samme forhold for basalganglier som under VA. Cerebellum til motorisk cortex (se evt. kapitel om cerebellum).

b)

  • Ventrale posterolaterale (VPL) fibre fra BLM og ALS ® Projicerer gennem capsula interna crus posterior pars lenticulothalamica ® corona radiata til SI (ALS flere) BA 3, 1 og 2.
  • VPM, somatosensoriske fibre fra ansigt ® samme vej til BA 3,1,2 bare helt lateralt
  • Corpus geniculatum laterale modtager fibre fra retina efter de er krydset ® Mange i capsula interna crus posterior pars retrolenticularis ® radiatio optica i enten pars horisontalis eller meyers loop. Fibre løber til BA 17, area striata (V1)
  • Corpus geniculatum mediale modtager fibre fra colliculus inferior (fra cochleariskernerne) ® fibre til auditive cortex (BA41)
  • Pulvinar kan nævnes - NB! Primær sensorisk indebærer nok ikke den, da den er højereordens. Jeg vil nok kun angive de 4 første som sensoriske når det kommer til stykket. Den tages med, og så er det op til læseren at vurdere.

c)

  • Limbiske har vi nucleus anterior. Den får fibre fra corpus mamillare gennem fasciculus mamillothalamicus og sender videre til gyrus cinguli. Det er Papez kredsløb.
    Corpus mamillare er en del af hypothalamus.
  • Nucleus medialis dorsalis modtager fra amygdala og sender til præfrontalcortex

Det kan tilføjes af thalamus opdeles af en Y-formet lamina medullaris interna i kerner der ligge hhv. anteriort, medialt eller lateralt herfor. Desuden findes intralaminære kerner i laminaen.

32
Q

CAPSULA INTERNA 12.3

12.3.1 Beskriv kort capsula internas opbygning og funktion. Besvarelsen ses gerne understøttet af en tegning.

A

Hvor er den?

  • Capsula interna findes i den inferomediale del af hemisfærene
  • Den er opdelt i en crus anterior, en genu og en crus posterior. Crus posterior opdeles yderlige
    • pars leticulothalamica mellem thalamus og nc. Lentiformis
    • pars retrolenticularis bag nc. Lentiformis
    • pars sublenticularis under nc. Lentiformis
  • Den opdeler basalganglierne, hvor nc. Caudatus findes medialt for og linsekernen lateralt for. Desuden ligger thalamus medialt herfor lidt længere posteriort for nc. Caudatus hoved.

Opbygning:

  • Capsula interna er opbygget af myeliniserede aksoner (=hvid substans).

Funktion:

  • Funktionen er at føre de myeliniserede aksoner fra og til cortex. Fibre føres bl.a. til og fra thalamus til cortex, til hjernestammen og rygmarven.
33
Q

CAPSULA INTERNA 12.3.2

12.3.2 Beskriv capsula internas beliggenhed og opdeling i forhold til omliggende strukturer.

A
  • Capsula interna består af 3 dele; crus anterior og posterior samt genu.
  • Den har formen som en boomerang med genu pegende medialt.
  • Lateralt for CI finder vi globus pallidus interna et externa samt putamen som til sammen udgør linsekernen, nc. Lentiformis.
  • Medialt for crus anterior finder vi caput af nc. Caudatus, og medialt for det posteriore ben finder vi thalamus. Genu ligger i plan med foramen Monroe.
  • Capsula interna indeholder forbindelser til og fra cortex fra thalamus og andre strukturer.
  • CI består af hvid substans fordi der er overvejende snak om ledningsbaner til og fra de højere niveauer af CNS.

Nervebaneplacering i CI:

  • Crus anterior:
    • Frontopontine fibre (descendrende)
    • Radiatio thalamica anterior (ascenderende)
  • Genu:
    • Corticobulbære fibre
  • Crus posterior:
    • Pars lenticulothalamica:
      • Tr.Corticospinalis
      • BLM + ALS der bliver radiatio thalamica superior
    • Pars retrolenticularis:
      • Radiatiooptica
    • Pars sublenticularis:
      • Radiatioacustica


Blodforsyningen til CI er primært grene fra a. cerebri media, aa. Centrales, a. lenticulostriata.

34
Q

CAPSULA INTERNA 12.3.3

12.3.3 Beskriv nervebaner i capsula internas forskellige dele, idet banerne opdeles i des- cenderende og ascenderende, og med angivelse af funktion.

A

Crus anterior:

  • Frontopontine fibre: descenderende fibre fra lobus frontalis til pons
  • Thalamocorticale fibre: ascenderende fibre fra thalamus til især frontallappen. Kaldes også radiatio thalamica.

Genus:

  • Nogle corticobulbære fibre – descenderende fibre til hjernenervekerner

Crus posterior:
Pars lenticulothalamica

  • Nogle corticobulbære fibre – descenderende fibre til hjernenervekerner. Obs. Der er lidt uenighed om de corticobulbære fibre. Som minimum skal det nævnes at corticobulbære fibre løber længst anterior relativt til ØMN til kroppen.
  • Corticospinale fibre – descenderende fibre til rygmarvens NMN. Bag ansigtet finder vi fibre til OE, helt posteriort er til UE.
  • Tr. Spinothalamicus’ fibre (ALS) efter synapse med 3. Neuron i thalamus (VPL). – ascenderende fibre der skal til SI, SII, insula, amygdala, hippocampus og gyrus cinguli.
  • BLM efter synapse med 3. Neuron i VPL – ascenderende fibre til SI
  • Ansigtets sensoriske fibre. 3. Neuron efter synapse i VPM – ascenderede til SI (lateralt)

Pars retrolenticularis

  • Radiatio optica – fibre fra corpus geniculatum laterale til area striata. Obs. Ikke altid at alle fibre går heri, meyers loop går ofte udenom.

Pars sublenticularis

  • Radiatio acustica – fibre fra corpus geniculatum medialie til A1.
35
Q

CAPSULA INTERNA 12.3.4

12.3.4 Capsula internas crus posterius kan opdeles i tre dele, en del placeret mellem thalamus og nc. Lentiformis (pars lenticullothalamica), en del placeret bag nc. lentiformis (pars retrolenticularis) og en del, der passerer under nc. lentiformis (pars sublenticularis). Angiv hvilke nervebaner, der forløber i hver af de tre dele, med samtidig angivelse af nervebanens oprindelse og endeområde og funktion.

A

Spørgsmål er det samme som 12.3.3.

Crus anterior:

  • Frontopontine fibre: descenderende fibre fra lobus frontalis til pons
  • Thalamocorticale fibre: ascenderende fibre fra thalamus til især frontallappen. Kaldes også radiatio thalamica.

Genus:

  • Nogle corticobulbære fibre – descenderende fibre til hjernenervekerner

Crus posterior:
Pars lenticulothalamica

  • Nogle corticobulbære fibre – descenderende fibre til hjernenervekerner. Obs. Der er lidt uenighed om de corticobulbære fibre. Som minimum skal det nævnes at corticobulbære fibre løber længst anterior relativt til ØMN til kroppen.
  • Corticospinale fibre – descenderende fibre til rygmarvens NMN. Bag ansigtet finder vi fibre til OE, helt posteriort er til UE.
  • Tr. Spinothalamicus’ fibre (ALS) efter synapse med 3. Neuron i thalamus (VPL). – ascenderende fibre der skal til SI, SII, insula, amygdala, hippocampus og gyrus cinguli.
  • BLM efter synapse med 3. Neuron i VPL – ascenderende fibre til SI
  • Ansigtets sensoriske fibre. 3. Neuron efter synapse i VPM – ascenderede til SI (lateralt)

Pars retrolenticularis

  • Radiatio optica – fibre fra corpus geniculatum laterale til area striata. Obs. Ikke altid at alle fibre går heri, meyers loop går ofte udenom.

Pars sublenticularis

  • Radiatio acustica – fibre fra corpus geniculatum medialie til A1.