1. De VIO kan het verschil tussen fysiologische en pathologische stijging van het bilirubinegehalte bij de neonaat uitleggen. Flashcards
leg Fysiologische geelzucht
Door de kortere levensduur van de erytrocyten en het hoge hemoglobinegehalte heeft een pasgeborene een verhoogde hemoglobineafbraak en een hoog aanbod van bilirubine. Samen met een beperkt transport van indirecte bilirubine gebonden aan albumine, de nog beperkte conjugatie in de lever en de vertraagde uitscheiding treedt bij aterme kinderen op de derde of vierde dag na de geboorte icterus op.
leg Pathologische geelzucht uit
Wanneer je direct na de geboorte geel bent wijst het op lever problemen. Ongeconjugeerd bilirubine is vet oplosbaar en is bij pathologische waarden schadelijk voor de hersenen. De waarden in het navelstrengbloed van ongeveer 20-35 μmol/l stijgen tot een gemiddelde piek van 85-100 μmol/l op de derde en vierde dag post partum. Het totale bilirubinegehalte zal meestal binnen veilige grenzen blijven en niet boven de 210 μmol/l komen. Een cefaal hematoom en bijvoorbeeld bloedgroepincompatibiliteit kunnen leiden tot een verhoogde bloedafbraak.
Waar is geelzucht voornamelijk zichtbaar en wanneer is het gevaarlijker
Icterus is als eerste zichtbaar op het hoofd, rond de neus en bij de sclerae, en in een volgende fase ook op de romp. Door over het slijmvlies van het kaakje te strijken, kan – vooral bij donkere rassen – de mate van icterus globaal worden beoordeeld. Wanneer ook de ledematen geel zijn, is de icterus ernstiger.