שלושה חלקי אישיות Flashcards
סתמי = איד
הסתמי הוא חלק באישיות שאנו נולדים איתו והוא כולל את האינסטינקטים שלנו. מטרת הסתמי היא לספק את הדחף המתעורר באופן מיידי. הוא אינו מתחשב במגבלות החברהאו בצו המוסר. הסתמי אינו מסוגל לבצע שיפוט ערכי או להבדיל בין טוב לרע כל האנרגיה שלו מופנית לחיפוש אחר הנאה והימנעות מכאב. אישיות התינוק שנולד מורכבת רק מהסמי, ולכן התינוק מתנהג רק על פי עקרון ההנאה והכאב.
אינסטינקטים של חיים = ארוס [סתמי]
כוללים את כל הצרכים השומרים על קיומו של האדם כמו צורך במזון, הצורך בשתייה,אוויר בנוסף יש את אינסטינקט המין שדוחף את האדם לאהוב, ליצורלבנות ועוד.
אינסטינקטים של מוות = טנטוס [סתמי]
כוללים את הדחפים שמביאים את האדם לפגוע בעצמו, באחר או ברכוש. העקרון שמנחה את הסתמי הוא עקרון ההנאה והכאב שאומר שיש לחפש אחרי הנאה ולעשות מה שאנחנו רוצים ולהימנע מכאב ואי נוחות.
אני = אגו
החל בשנת החיים השנייה מתחילהה סביבתו של התינוק לדרוש ממנו דרישות שונות. סיפוק דרישות המציאות מחייב התנהגות שלא על פי עקרון ההנאה והכאב. בעקבות זאת מתחיל העקרון שמנחה את “האני” הוא עקרון המציאות שאומר סיפוק הדחפים תוך כדי התחשבות בדרישות המציאות והמגבלות שלה. כלומר, הדחפים אינם מסופקים כאן ועכשיו, אלא בזמן ובמקום שהמציאות דורשת. פרויד תפס את “האני” כמשר של הסתמי. במהלך חיינו אנו רוכשיםדרכים מסוימות כדי לספק את הצרכים שלנו תוך התחשבות בנורמות ובערכים של החברה בה אנו חיים. ה”אני” הוא חלק האישיות שבא במגע עם המציאות. הסתמי והאניעליון אינם בקשר עם המציאות, ולכן ה”אני” הוא בעצם המבצע כלומר, הוא מקבל את ההחלטות כיצד להתנהג כדי לספק את צורכי הסתתמי תוך התחשבות בדרישות המציאות.
אני עליון= סופר אגו
אני עליון כולל את ערכי החברה, הנורמות שלה וכדומה. חלק זה של האישיות מתפתח אחרוןהחל מהשנה השלישית. העקרון שמנחה אותו הוא עקרון המוסר ששואף לשלמות, מכוון ליעד ולאידיאל כלשהו. אני עליון מפקח על כוונותיו, מעשיו ומחשבותיו של ה”אני” וגם שופט אותם.
אני עליון מחולק לשניים - המצפון
המצפון כולל את האיסורים, הוא לומד ומפנים מה אסור לעשות ואם בכל זאת הוא עושה את זה הוא מרגיש אשמה וייסורי מצפון.
אני עליון מחולק לשניים - “אני” אידיאלי
הוא מתפתח כשהילד מקבל חיזוקים על התנהגות טובה וכך הוא לומד מה טוב עבורו, למה עליו לשאוף. ה”אני” האידיאלי מכוון את האדם להציב לו מטרות וכאשר הוא מגשים אותן אז הוא חש גאווה, הערכה עצמית וכאשר הוא לא מגשים אותן הוא חש אכזבה, רגשי נחיתות.