סימן כז כיצד לשון הקידושין , ושיאמר הוא ויתן הוא Flashcards

1
Q

כיצד מקדשין אשה בכסף?

A

הגמ’ (קידושין ה ע”ב) כיצד בכסף? אמר שמואל נתן לה כסף או שווה כסף וא”ל ה”א מקודשת לי וכו’ מקודשת.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

היו מדברים בנושא הנישואין והנה לפתע החתן המיועד נותן לה מתנה ושותק, האם היא מקודשת?

A

הגמ’ (קידושין ו ע”א) “היה מדבר עם האשה על עיסקי גיטה וקידושיה ונתן לה גיטה וקידושיה ולא פירש. רבי יוסי אומר דיו ר’ יהודה אומר צריך לפרש אמר רב יהודה אמר שמואל והוא שעסוקין באותו ענין”. ע”כ. כלל בידינו כאשר רבי יהודה נחלק מול תנא אחר הלכה כמותו לפי זה אינה מקודשת. וכ”פ רי”ף רמב”ם רא”ש ר”ן והטור. לעומתם המהר”ם רשב”א ומרדכי פסקו שהיא מקודשת משום שיש תוספתא בה מופיעה דעת רבי אלעזר בן רבי שמעון שהיא מקודשת.
השו”ע (אה”ע סימן כז, א) כתב “ואם היה מדבר עמה תחלה על עסקי קדושין, ונתן לה אפילו בשתיקה, הוי קדושין. והוא שעדיין עסוקין באותו ענין”.
הרמ”א מוסיף שאפילו דברו בצרכי זיווגם די בכך ואפילו דברו לפניה בצרכי זיווגם (מרדכי והטור)
סיכום: האשה מקודשת.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

האם צריך לדבר עמה ממש או אפילו לדבר בפניה?

A

בשו”ע (אהע”ז כז, א) כתב שצריך לדבר עימה ממש והיא צריכה להסכים בפה. וצריכים לדבר בענייני הנישואין והבית וכ”פ הרמב”ם (לפי הבנת הכס”מ). ברם הרמ”א מקל ופוסק לפי המרדכי והטור שגם אם מדברים לפניה די בכך וכ”פ הרמב”ם לפי הבנת המהרי”ט והיא יכולה לשתוק. הבית שמואל מכריע כדעת הרמ”א שגם אם היא שתקה הרי היא מקודשת.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

אם אמר לאישה ה”א מ”ל והיא לא הבינה את לשונו, האם היא מקודשת?

A

הטור השו”ע פסקו שהיא מקודשת ובלבד שהיו עסוקים באותו עניין. אולם אם לא היו עסוקים בענייני החתונה נאמנת לומר “לא הבנתי” וכ”פ ר”ן המ”מ והטור. מרן הב”י הבין אחרת את דברי הר”ן והמ”מ והטור ופסק שאינה נאמנת והיא מקודשת.
הח”מ פוסק כב”י שאינה נאמנת לומר לא הבנתי.
הב”ש אומר שזה תלוי בנסיבות, אם באמת אינה מבינה נאמנת ואינה מקודשת. ואם רוצה לחזור בה אינה נאמנת וצריכה גט. אם קדשה בשאר לשונות מקודשת מספק.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

אמר לאישה “הרי את זקוקתי” וכו’ והיא לא הבינה את לשונו, האם היא מקודשת?

A

הגמ’ (קידושין ו ע”א) “איבעיא להו מיוחדת לי מהו מיועדת לי מהו עזרתי מהו נגדתי מהו עצורתי מהו צלעתי מהו סגורתי מהו תחתי מהו תפושתי מהו לקוחתי מהו פשוט מיהא חדא דתניא האומר לקוחתי הרי זו מקודשת משום שנאמר כי יקח איש אשה” והגמ’ מעמידה כשהיה מדבר עמה על עסקי קידושיה. והמסקנה שהיא מקודשת שאפילו אם היה נותן בשתיקה היתה מקודשת. וכ”פ השו”ע (אה”ע סימן כז, ב) “אמר לה: הרי את אשתי, הרי את זקוקתי, הרי את קנויה לי, הרי את ארוסתי, הרי את שלי, הרי את ברשותי, הרי את לקוחתי, מקודשת. הוסיף הרמ”א והוא שהבינה דבריו או שהיו מדברים בענייני הנישואין.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

עם מה נוהגים לקדש אישה ועם מה לא נוהגים לקדש אישה?

A

נוהגים לקדש אישה בטבעת ויש בזה סוד ואין נוהגים לקדש במטבע. הטעם לקידוש בטבעת נזכר בתיקוני זוהר דף י”ט ע”א “ובגינה אתמר לגבי כלה, תהא לי מקודשת בטבעת זו ם’, ועלה אתמר קוטרא בגולמא, נעוץ בעזקא” ונמסר מפי המקובלים (מרן בא”ח) שהטבעת צ”ל מכסף מרובעת מבחוץ ועגולה מבפנים. הטעם מבור ב”מתוק מדבש” על התיקונים שהזיווג הראשון שהיה בעולמות היה בין כתר דאריך אנפין לבין חכמה דאריך אנפין באופן שהכתר הוא הזכר והחכמה נקבה אליו. החכמה לפני הזיווג הייתה סתומה כמו ם כזו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

מה הדין אם אמר החתן לכלה “טלי טבעתך מעל גבי קרקע”

A

כתוב בתורה לגבי גט “ונתן בידה” ולא שתרים את הגט מעל הקרקע. כאן השאלה אם מקישים הויה ליציאה לכל מילי ולפי”ז אינה מקודשת. למסקנה כתב הב”ש שהיא ספק מקודשת.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

כתוב לשונות נוספים שיש בהם משום קידושין.

A

האם כשאמר לה “הרי את חרופתי” ומסקנת הגמ (קידושין ו ע”א) שאם באותו מקום קוראים לארוסה חרופה, אכן היא מקודשת ובלבד שיהיו מדברים בענייני הקידשוין.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

איש שטוען שלא התכוין לקדש אישה, האם נאמן?

A

כתב הרמ”א על פי הב”י בשם הרא”ש שהאיש אינו נאמן לטעון שלא התכווין לשם קידושין. כתבו הח”מ והב”ש שאם אמר לה לשון מסופקת כגון: עזרתי, נגדתי, מיוחדת לי, צלעתי וכו’ נאמן לטעון שלא התכוין.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

מה הדין כאשר אדם אמר לאישה לשונות שיש בהן ספק קידושין?

A

הגמ’ (קידושין ו ע”א) “איבעיא להו מיוחדת לי מהו מיועדת לי מהו עזרתי מהו נגדתי מהו עצורתי מהו צלעתי מהו סגורתי מהו תחתי מהו תפושתי מהו לקוחתי מהו? פשוט מיהא חדא דתניא האומר לקוחתי הרי זו מקודשת משום שנאמר כי יקח איש אשה איבעיא להו חרופתי מהו תא שמע דתניא האומר חרופתי מקודשת שכן ביהודה קורין לארוסה חרופה ויהודה הויא רובא דעלמא ה”ק האומר חרופתי מקודשת שנאמר והיא שפחה נחרפת לאיש ועוד ביהודה קורין לארוסה חרופה ויהודה ועוד לקרא אלא ה”ק האומר חרופה ביהודה מקודשת שכן ביהודה קורין לארוסה חרופה במאי עסקינן אילימא בשאין מדבר עמה על עסקי גיטה וקידושיה מנא ידעה מאי קאמר לה ואלא במדבר עמה על עסקי גיטה וקידושיה אף על גב דלא אמר לה נמי דתנן היה מדבר עם אשה על עסקי גיטה וקידושיה ונתן לה גיטה וקידושיה ולא פירש ר’ יוסי אומר דיו ר’ יהודה אומר צריך לפרש ואמר רב הונא אמר שמואל הלכה כר’ יוסי אמרי לעולם במדבר עמה על עסקי גיטה וקידושיה ואי דיהיב לה ושתיק ה”נ הב”ע דיהב לה ואמר לה בהני לישני והכי קא מיבעי ליה הני לישני לקידושי קאמר לה או דילמא למלאכה קאמר לה תיקו: השו”ע הרשב”א מ”מ טור פסקו שאם דיבר עימה בעסקי החתונה היא ספק מקודשת אולם אם גם לא דיברו – אינה מקודשת.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

אמר לאישה (לא ביהודה) הרי את חרופתי. מה ההלכה?

A

רמבם ורשבא פסקו שהיא מקודשת.
רמ”א פסק שהיא ספק מקודשת.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

. אמר לאישה “הרי את נשואתי” מה ההלכה?

A

הרשב”א פסק שאינה מקודשת כי אינה עדיין נשואתו. תמה עליו הב”י והרי אם אמר “הרי את אשתי” מקודשת. ופסק הב”י שהיא ספק מקודשת. והרמ”א כתב שיש אומרים שאם אמר לה “הרי את נשואתי” אינו כלום. כתבו הח”מ והב”ש בדעת הרמ”א שאפילו אם דיבר איתה אינו כלום. אולם הח”מ וב”ש חלקו על הרמ”א ואמרו שאם דיבר איתה אין ספק שמקודשת. כתב בספר “המקנה” שבימינו שהאירוסין והנישואין נעשין יחדו שפיר לשון “נשואתי” אף יותר מלשון “ארוסתי”. ולכן לדעת המקנה האומר לאישה “הרי את נשואתי” קידשה בכך.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

האומר לאישה אחד מלשונות שמקודשת בהם מספק (כגון: צלעתי), באופן שלא דיבר איתה מעסקי הקידושין, והיא אומרת שקיבלה את מה שנתן לה לשם קידושין, האם היא מקודשת?

A

הרמ”א נקט כאן כדעת הר”ן שהיא ספק מקודשת. אולם הב”ש בשם מהרי”ט כתב שאין כאן קידושין.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

נתן לה מתנה ואמר יהא זה לך לאות אהבה וחיבה. האם התקדשה בכך?

A

כתב הרמ”א בשם הגהות מימוני שנתינה זו כאילו אמר לה על מנת שתהיה בינינו אהבה ואחוה ואינו גרוע מלשון “הרי את אהובתי” ולכן יש כאן ספק קידושין וצריכה גט מספק. הוסיף החזו”א שאם יש אומדנא דמוכח שהיא לא התכוונה להנשא אינה מקודשת.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

נתן הוא בשתיקה וקבלה היא בשתיקה ושניהם אומרים שהתכוונו לנישואין

A

בשו”ת המהר”ם (ח”ד תקיט) דן בזה ואמר שאלו קידושין וצריכה גט. הסביר את דבריו הח”מ באופן שהיו עסוקים בענייני קידושין ונתן לה מתנה שרק הם ידעו מזה והעדים לא ידעו באופן זה צריכה גט משום שמקודשת מספק. אולם הרמ”א (על פי המהרם הנל) והמרדכי פסק שאלו קידושין.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

איש שנתן לאישה פקדון, האם יכול אח”כ לקדשה במעות הפקדון?

A

במקרה כזה אינו יכול לומר לה “התקדשי לי בפקדון”. הוא יכול לדרוש את הפקדון ומשנטלו יכול לתיתו לה ולקדשה (רמ”א על פי הרשב”א). אולם אם אמר לה “הרי כסף קידושין שיהא אצלך בפקדון” יכול לקדשה אח”כ בכסף שנתן לה (ח”מ).

17
Q

מה הדין באיש שאומר לאישה “התקדשי בטבעת זו כדת משה וישראל” האם מקודשת?

A

הדין נחלק לשני אופנים. אופן אחד שלא דברו בענייני נישואין: ר”ן רא”ש רבנו ירוחם, ריב”ש ריף רמבם פסקו שאינה מקודשת.
אולם באופן בו דברו בענייני נישאין אומר השו”ע ומהרי בר לב שהיא מקודשת.
במקרה אחר בו קידש אשה ואמר לאישה נוספת שעמדה לידה “ואת תהיי מקודשת” ולא אמר “לי” היא מקודשת מדין ידיים. כלומר מהמצב המתואר מסתבר שהתכוין בצורה ברורה לקדשה לו.

18
Q

האם כשאמר “הריני” זה נחשב כאילו אמר “לי”? כגון: א”ל הריני נותן לך כסף זה בתורת קידושין”

A

כתב בזה השו”ע על פי הריב”ש שהיא מקודשת. והח”מ כתב שהיא ספק מקודשת.
נתן לה טבעת וא”ל “ה”ז לקידושין”. רוב ככל הפוסקים אמרו שאינה מקודשת (מהרי”ט אבני מילואים ועוד) והרשב”א כתב שהיא ספק מקודשת.
אמר האיש “קח טבעת זו בקידושי בתך” כתב בזה המהר”י דוראן שאינה מקודשת והח”מ נשאר בצ”ע.

19
Q

א”ל “הריני אישך” מה הדין?

A

הגמ’ קידושין ה ע”ב דנה בזה והמסקנה שאם א”ל “הריני אישך” אינה אשתו שנאמ’ כי יקח וכו’ כלומר שהוא יקח אותה אליו ולא שיקח את עצמו אליה. ואפילו שדיבר עימה בעסקי קידושין אינה מקודשת וכ”פ בשוע אהע”ז סי’ כז, ו

20
Q

מה הדין בנתן כסף קידושין לאביה ואמר לו “הרי אתה חמי”?

A

כתב הרמ”א שאינו כלום. אילו היה אומר קח טבעת זו ובתך מקודשת לי הייתה מקודשת. וכתב הח”מ שאם דברו בענייני נישואין הווי ספק קידושין

21
Q

מה הדין אם נתנה לו טבעת ואמרה לו הריני מקודשת לך?

A

במקרה זה דנה הגמ’ (קידושין ה ע”ב) ואמרה שאינה מקודשת. וכ”פ השו”ע (אהע”ז סימ’ כז, ז) שאינה מקודשת וכ”פ הפרישה וה”באר היטב” והוסיף הפרישה שאפי’ היה אדם חשוב אינה מקודשת. הסיבה משום שנאמר בתורה “כי יקח איש אשה” ולא שהיא תקח את עצמה אליו. ואולם אומר הב”ש אם היה אדם חשוב מקודשת ובלבד שדברו קודם. אבל בסתם אדם אינה מקודשת.

22
Q

אם האיש נתן לה טבעת ואמרה “הריני מקודשת לך בטבעת זו” מה הדין?

A

אם דברו קודם לכן היא מקודשת.

23
Q

מה הדין אם נתנה לו מתנה וקיבלה ממנה ואמר “הרי את מקודשת לי בהנאת מתנה שקיבלתי ממך”?

A

רי”ף רמב”ם רא”ש ר”ן פסקו שאם היה אדם חשוב מקודשת. באדם פשוט אינה מקודשת. הבה”ג באדם פשוט ספק מקודשת ואם היה חשוב מקודשת.

24
Q

האם במקרה הנז’ היא גם צריכה לומר שהיא רוצה להתקדש לו?

A

היא צריכה לומר ואם שתקה ספק מקודשת (ב”ש רמ”א שוע ח”מ ורמבם)

25
Q

מי הוא אדם חשוב?

A

אם הוא חשוב בעיניה ה”ז אדם חשוב. (נימוק”י).

26
Q

נתנה לו מתנה ואמרה “הריני נותנת לך מתנה כדי שאתקדש לך” והוא קיבל ושתק.

A

שו”ע אינה מקודשת
ח”מ ספק מקודשת.