נשימה Flashcards
תפקיד מערכת הנשימה
חילוף גזים בין הדם לאוויר - CO2/O2
שני חלקי מערכת הנשימה
חלק מוביל - טרכיאה, ברונכוס ראשי, ברונכוס משני. חלק נשימתי - ברונכיולות, ברונכיולות סופיות, נאדיות.
חלק מוביל - תפקידים
הובלת האוויר אל החלק הנשימתי. ניקוי האוויר. הוספת לחות. חימום האוויר.
חלק נשימתי - תפקידים
חילוף גזים (בנאדיות). ניקוי האוויר.
מערכת ההובלה
חללי אף ופה, pharynx, larynx, trachea, bronchi, bronchiols, terminal bronchiols.
חלל האף - חלקים
נחיריים - שערות קצרות ועבות לסינון חלקיקים גדולים. הפרשת חומר שומני המצפה את השיערות ללכידה. - אזור הרחה (olfactory) בקרת איכות האוויר הנשאף. אזור נשימה - אפיתל רב שכבתי מיוחד קולמונרי עם ציליות שהוא מגוון עם מספר סוגי תאים. lamina propria היא הרקמה החיבורית שנמצאת מתחת לאפיתל. היא עשירה בכל”ד לחימום האוויר הנשאף.
אפיתל נשימתי - מאפיינים
מצפה את רוב החלק המוביל. אופייני בעיקר במערכת הנשימה. הציליות מניעות את הריר על האפיתל בכיוון מערכת העיכול או בשיעול החוצה מהגוף.
pharynx - לע
אזור החיבור בין חלל הפה והאף אל הוושט והlarynx. 2 חלקים: oropharynx nasopharynx אזור עשיר ברקמת לימפה דיפוזית וקשרוני לימפה.
larynx
אזור מעבר האוויר בין הלע לקנה הנשימה. משמש להעברת אוויר לנשימה ולהפקת קול. מגן מפני חדירת גופים זרים לקנה הנשימה.
trachea
קוטר 2-3 ס”מ אורך 15-20 ס”מ משמש להעברת אוויר ולהכשרתו לנשימה. נתמך על ידי טבעות סחוס היאליני, לכל טבעת יש פתח בחלקה הפוסטריורי כמו פרסה.
שכבות דופן קנה הנשימה
מוקוזה - אפיתל נשימתי מיוחד למינה פרופרייה, רקמה חיבורית עשירה בסיבים אלסטיים ותאים (לימפטיים). סאבמוקוזה - רקמה חיבורית צפופה יותר מהלמינה פרופרייה, מכילה רקמה לימפטית, כל”ד ולימפה, בלוטיות מוקוטיות וסרוטיות. סחוס - סחוס היאליני בצורת פרסה. ייחודי לטרכיאה. מדובר בתמיכה מכנית המונעת תמט של הקנה בנשיפה. בחלק האחורי של הפרסה ישנו שריר חלק ורקמה פיברוטית. אדוונטיציה - רקמה חיבורית המקשרת בין הקנה לסביבה. מכילה כל”ד והעורקים הגדולים המספקים את הקנה.
בלוטות מוקוטיות וסרוטיות
שכבת ריר הלוכדת חיידקים. הוספת לחות לאוויר הנשאף. מונע התייבשות האפיתל על ידי האוויר. מוסע על ידי הציליות אל הלוע. נראה מעין מבנה Acini. צינור הבלוטה יגיע עד לפני השטח.
ציסטיק פיברוזיס
מחלה תורשתית שנובעת ממוטציה בטרנספורטר של יוני כלור. יש עלייה בכמות המוקוס המופרש בבלוטות המוקו-סרוטיות בריאה וברקמות אחרות. בריאות, ההפרשות המוגברות גורמות להצטברות מוקוס. זה מוביל לחיידקים, דלקת וחסימה של צינורות האוויר.
שכבות הסימפונות - Bronchi
מוקוזה - אפיתל נשימתי מיוחד. למינה פרופרייה דקה יותר מבטרכיאה. מוסקולריס - רצועות שריר חלק מאונכות זו על זו. מווסתים את קוטר הסימפון. ככל שנרד אינפריורית - כמותם תעלה. סאבמוקוזה - רקמה חיבורית לא צפופה, בלוטות מוקו-סרוטיות ורקמת שומן. סחוס - טבעות סחוס היאליני בצורה ארגולרית. כמותם תרד ככל שנרד אינפריורית וייראו “לוחות”. אדוונטיציה - רקמה חיבורית.
bronchiole - שכבות
בקוטר של 5 מ”מ ופחות. ללא בלוטות. ללא סחוס. מעט גובלט. אפיתל שמשתנה עם הירידה: אפיתל מיוחד נשימתי אפיתל פשוט קולמונרי אפיתל פשוט קובודיאלי
terminal bronchiole - שכבות
תאי אפיתל פשוט קובודיאלי הכולל: ציליות - מספרן קטן לאורך הברונכיולות. קלארה - תאים מפרישי ליפופרוטאין. מקטין מתח הפנים בברונכיול. מקור משני לסורפקטנט. מספרם עולה לאורך הברונכיולות. “מחליפים” תאי הגובלט.
המעבר בין ברונכיולות לברונכיולות טרמינליות
שינוי שכבת האפיתל - מעבר מגובלט לתאי קלארה. ירידה בכמות השריר החלק הברונכיולה הטרמינלית.
מערכת הנשימה
נאדיות, שקי הנאדיות, תעלות הנאדיות, ברונכיולות נשימתיות
repiratory bronchioles/ברונכיולות נשימתיות
החלק הראשון של העץ הברונכיאלי המאפשר חילוף גזים. אפיתל פשוט קובודיאלי. נאדיות לאורך הברונכיולות מאפשרות חילוף הגזים. השריר החלק מאפשר סילוק האוויר.
alveolar ducts/תעלות הנאדיות
צינורות אוויר שדפנותיהן מורכבות מפתחי נאדיות. בהיקף טבעות שריר חלק הנראות ככפתורים בחתך.
alveolar sacs/שקי הנאדיות
חללים מוקפי נאדיות.
alveoli/נאדיות
אתר חילוף הגזים בין האוויר לדם. 100-150 מיליון נאדיות בכל ריאה. קוטר 0.2 מ”מ. שטח חילוף גזים של 140 מ”ר, כמגרש טניס.
אפיתל נאדיות
פנאומוציט מסוג 1: אפיתל חד שכבתי שטוח במיוחד שמצפה את רוב שטח הנאדיות. התאים מחוברים בoccludent junction ומייצרים מחסום בין חלל האוויר והדם. פנאומוציט מסוג 2: תאים מפרישי סורפקטנט. תאים קובודיאליים הבולטים לחלל הנאדיות. מכילים גרנולות הפרשה ובהן פוספוליפידים.
alveolar septum/מחיצת הנאדיות
הרקמה המפרידה בין חללי אוויר סמוכים. חלק דק - אזור חילוף הגז. פנאומוציט מסוג 1. חלק עבה - הצטברות נוזל חוץ תאי, פנאומוציט מסוג 2, מקרופאג’ים לאבאולריים וסיבים אלסטיים.
