התפתחותית Flashcards
התפתחות
שינוי איכותי change Qualitative, כזה הכרוך בטרנספורמציה, בארגון ההתנהגות מחדש סביב כישורים חדשים. שינוי איכותי זה הינו סדיר, מצטבר ובעל כיוון:
” סדיר “– רצף התפתחות הגיוני שסולל את הדרך לשינוי הבא.
” מצטבר” – כולל את מה שהיה ויוצר ממנו משהו חדש.
” בעל כיוון” – התנועה היא תמיד לעבר מורכבות רבה יותר.
התפתחות אישית Individual Development
משקפת נטיות אישיות בהתפתחות, והקצב האישי של ההתפתחות הנורמטיבית. כפי שנראה בהמשך, ההתפתחות תלויה בהשפעתם המשולבת של 3 גורמים: פוטנציאל התפתחות הטבוע בגנים, ההיסטוריה ההתפתחותית של האורגניזם ותנאי הסביבה בהווה.
התפתחות בשלבים
קיימים שלבי התפתחות stages developmental מובחנים היטב, כאשר כל אחד מהם שונה באופן ניכר משלב ההתפתחות שקדם לו. על פי תיאוריות אלה, פתאום מופיעים כישורים או יכולות חדשים, שלא היו שם קודם, המגדירים שלב חדש בחייו של הפרט. ההתנהגות בכל שלב מתארגנת סביב תמה מרכזית, או סדרת מאפיינים מרכזית אחת. בנוסף, כל שלב נובע מקודמו - סדר השלבים הוא קבוע ואי אפשר לדלג על אף שלב.
התפתחות רציפה
רצף של שינויים איטיים ותמידיים מילדות לבגרות. לאחרונה יש נטייה לראות את ההתפתחות כתהליך רציף, כאשר השלבים הם תוצאה של יכולת המדידה: מכיוון שכלי המדידה אינם רגישים מספיק, מתקבלת תמונה שגויה של “קפיצות” התפתחותיות בגילאים שונים.
התנסויות מוקדמות לעומת התנסויות בהווה - יציבות מול שינוי תיאוריית הלמידה החברתית בנדורה, תיאוריית הפסיכו-חברתית של אריקסון ותיאורית ההסתגלות (התקשרות)
תיאורית הלמידה החברתית אינה מייחסת חשיבות רבה לגיל שבו חלות ההתנסויות. סגנון התגובה של ילד לסביבה נובע מסך כל ההיסטוריה המצטברת של התגובות על התנהגות הילד.
רבים סבורים אף שהתנסויות בהווה חשובות יותר מהתנסויות מוקדמות. לעומת זאת, על פי התיאוריה הפסיכו-חברתית כל שלב מושפע מן השלב הקודם. יחד עם זאת, על אף חוזקה, אין מדובר בהשפעה בלתי הפיכה. נסיבות חדשות תמיד מהוות פתח לשינוי.
לפי תיאורית ההסתגלות (התקשרות), הילד עומד מול מצבים חדשים, אך מפרש אותם לאור ציפיות קודמות מן העצמי ומן הזולת. עדיין יכול להתחולל שינוי מהותי, שכן ההסתגלות נובעת מההיסטוריה ההתפתחותית, אך גם מנסיבות חדשות. ילדים אינם מושפעים באופן פאסיבי מהסביבה, אלא מהווים משתתפים פעילים בהתפתחות שלהם,
ובמידה מסוימת הם יוצרים את סביבתם ע”י הבחירות שהם עושים.
תיאוריית עיבוד המידע information processing theory
תיאוריה זו מדגישה את חשיבות יכולות הזיכרון והחשיבה, ורואה בהתפתחות תהליך הדרגתי המושפע מאימון ורכישת מיומנויות. התיאוריה עושה שימוש בהקבלה בין תהליכי החשיבה של האדם ואופן פעולת המחשב. המוח מקביל ליחידת העיבוד המרכזית, מקבל מידע פנימי וחיצוני, ומעבד אותו תוך השוואה למידע קודם.
תיאוריית ההתפתחות הקוגניטיבית של פיאז’ה Piaget
תיאוריה המתארת תהליך התפתחות בשלבים, תוך מתן דגש לשינויים האיכותיים החלים בילד בשלבים השונים.
תיאוריית הלמידה החברתית social learning theory
מקורה בגישה ההתנהגותית Behaviourism. התיאוריה מדגישה שינוי התפתחותי בהתנהגות אשר מושפע מחיקוי Modeling וחיזוקים מהסביבה.
התיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד והתיאוריה של אריקסון
תיאוריות אלה מתמקדות בחוויות הרגשיות בגיל המוקדם ובהשפעתן על ההתפתחות בשלבים מאוחרים יותר.
תיאוריית ההסתגלות Theory Adaptational של בולבי Bowlby
התיאוריה מושפעת מתורת האבולוציה, מהתיאוריות הקוגניטיביות ומהגישה הפסיכואנליטית, ומתמקדת בהשפעת יחסי התינוק עם דמויות המטפלים בתקופת החיים הראשונה על תהליכי ההתפתחות במשך כל החיים. על פי גישה זו, על סמך קשרי הגומלין עם המטפל, הילד מפתח ציפיות כלליות הנקראות מודל פעולה פנימי internal working model שמבנה את הציפיות וההתנהגויות במערכות היחסים בעתיד.
יורי ברונפנברנר Bronfenbrenner
טבע מודל הטבעות הקונצנטריות שעל פיו, קיימים 4 הקשרים המשפיעים זה על זה: ההקשר הביולוגי, הסביבה הקרובה, הקשר חברתי וכלכלי, הקשר תרבותי, ואפשר לדבר על הקשר חמישי הכולל את סך האירועים וגורמי ההשפעה.
מעגל 1 הקשר ביולוגי מטבעות ברונפנברנר
מורכב משלושה חלקים:
1) מורשת אבולוציונית - מורכבת מתכונות מולדות המשותפות לכל בני האדם. כל בני האדם נולדים עם סקרנות ויכולת למידה, ועם צורך חזק בחברות ומוכנות ליצירת יחסי גומלין.
2) מאפיינים גנטיים אישים - תרכובת אישית של גנים, שהיא בעלת השפעה על תכונות פיסיות ונטיות אישיותיות.
3) השפעה הדדית של גנים וסביבה - השפעה הדדית זו מתחילה בתקופת ההיריון ונמשכת בשנות ההתפתחות.
תיעול canalization
מתייחס למידה שבה הגנים מכתיבים התנהגות, ללא קשר לסביבת
הגידול.
מעגל 2 הסביבה הקרובה מטבעות ברונפנברנר microsystem
השפעת בני האדם והסביבה שלילד מגע יומיומי עמם. בני המשפחה מהווים עבור הילד מודל לחיקוי התנהגות. בין הילד ומשפחתו מתקיימים יחסים של דטרמיניזם הדדי. הסביבה הקרובה כוללת גם גורמים חוץ משפחתיים כמו מעון, שכנים וקבוצת השווים.
מעגל 3 הקשר חברתי כלכלי מטבעות ברונפנברנר exosystem
המשפחה, הסביבה החינוכית וקבוצת החברים, מעוגנים בתוך הקשר חברתי כלכלי רחב יותר של הקהילה: מוסדות, שירותי בריאות, דת, חינוך, שיעור ילודה, שעורי הפשיעה, גיל הנישואין. ההקשר הקהלתי עשוי להשפיע על ילדים באופן ישיר או באופן עקיף.