Week C7 Flashcards
Verzekeringsovereenkomst
De overeenkomst waarbij een verzekeraar zich jegens een verzekeringnemer verbindt tot het doen van een of meer uitkeringen bij het intreden van een onzekere gebeurtenis, zie artikel 7:925 BW. Bij het sluiten van de overeenkomst voor partijen bestaat er onzekerheid over één of meerdere van de volgende zaken:
1. Of er uitgekeerd moet worden;
2. Wanneer er uitgekeerd moet worden;
3. Tot welk bedrag er uitgekeerd zal moeten worden;
4. Hoe lang de overeengekomen premiebetaling moet duren.
De uitkering gaat meestal om een geldbedrag, maar kan ook in natura geschieden, bijvoorbeeld een kosteloze uitvaart of juridische bijstand.
Twee verplichte verzekeringen in Nederland:
- WA-verzekering: als je in een motorrijtuig rijdt.
- zorgverzekering
Twee verzekeringen artikel 7:926 BW
- schadeverzekering
- sommenverzekering
Schadeverzekering artikel 7:944 BW
een verzekering die tot het doel heeft om vermogensschade die een verzekerde zal kunnen lijden te vergoeden. Er dient altijd een relatie te zijn tussen de schade en de uitkering. Daarnaast hoeft de verzekeraar niet 100% te vergoeden. De verzekering kan ook tot een bepaald percentage vergoeden, of dat er een maximum geldt. De verzekeringsvoorwaarden zijn hierbij doorslaggevend.
Sommenverzekering artikel 7:964 BW
een verzekering die geen relatie heeft tot te lijden schade (dus geen directe relatie met de opgelopen schade), maar bij het intreden van een bepaalde, onzekere gebeurtenis leidt tot uitkering van een geldbedrag. (bedrag staat meestal al vast) (levensverzkering)
Informatieplicht
De verplichting van een verzekeringnemer om vóór het sluiten van een verzekeringsovereenkomst alle feiten die voor de verzekeraar relevant kunnen zijn, en die hij kent of behoort te kennen, mee te delen, zie artikel 7:928 lid 1 BW. De gevolgen als je dit niet doet staan in artikel 7:929 jo 7:930 BW.
Mededelingsplicht
De verplichting van een verzekeringnemer om de verzekeraar onverwijld op de hoogte te stellen van het feit dat zich een voorval heeft voorgedaan dat tot uitkering kan leiden, zie artikel 7:941 BW.
Verzwijging informatieplicht
- binnen 2 maanden na ontdekking verzekeringnemer inlichten (artikel 7:929 lid 1 BW)
- bij opzettelijke verzwijgingen moet binnen twee maanden verzekeringsovereenkomst opgezegd worden (lid 2).
- de uitkering vindt plaats volgens de nu wel aanwezige kennis (artikel 7:930 lid 3 BW)
- er vindt geen uitkering plaats (artikel 7:930 lid 4 en 5 BW).
Indemniteitsbeginsel
dit beginsel zorgt ervoor dat een verzekering niet tot een financieel voordeel mag komen te verkeren. Het idee achter het indemniteitsbeginsel is dat verzekerden er geen belang bij krijgen dat het risico (diefstal, brand enzovoort) dat zij hebben verzekerd intreedt.
Aard van de zaak artikel 7:951 BW Let op: dit artikel is van regelend recht: staat niet opgenomen in art. 7:963 BW!
De verzekeraar vergoedt geen schade aan een verzekerde zaak indien die is veroorzaakt door de aard of een gebrek van die (VT: verzekerde) zaak.
Aard: een normale eigenschap van de verzekerde zaak.
Gebrek van de zaak artikel 7:951 BW Let op: dit artikel is van regelend recht: staat niet opgenomen in art. 7:963 BW!
De verzekeraar vergoedt geen schade aan een verzekerde zaak indien die is veroorzaakt door de aard of een gebrek van die (VT: verzekerde) zaak.
Gebrek: een ongunstige of minderwaardige eigenschap die zaken van de verzekerde soort niet behoren te hebben.
Opzet artikel 7:952 BW
De verzekeraar vergoedt geen schade aan de verzekerde die de schade met opzet of door roekeloosheid heeft veroorzaakt. Opzet: - willens en wetens - bewust - expres - wetende dat.
Roekeloosheid artikel 7:952 BW
De verzekeraar vergoedt geen schade aan de verzekerde die de schade met opzet of door roekeloosheid heeft veroorzaakt. Roekeloosheid: - lichtzinnigheid - onbesuisdheid - onbezonnen daad - onvoorzichtigheid - overmoed - vermetelheid - waaghalzerij