Week C5 Flashcards
Consumenten recht
Het consumentenrecht biedt regels die de rechten, en soms ook plichten, van de consument in het handelsverkeer vastleggen. Deze regels bestrijken heel diverse terreinen. Denk hierbij aan: koop op afstand, colportage, het afsluiten van een energie- of telefoonabonnement, verzekeringen en regelingen in de reisbranche.
Koopovereenkomst artikel 7:1 jo 7:47 BW
Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen. Koop kan ook op een vermogensrecht betrekking kan hebben.
Consumentenkoop artikel 7:5 lid 1 BW
De koopovereenkomst waarbij een natuurlijke persoon, niet handelend in de uitoefening van beroep of bedrijf, een roerende zaak koopt van een verkoper die beroeps- of bedrijfsmatig handelt.
- Natuurlijk persoon
- Roerende zaak koopt (dieren, gas, elektriciteit of streamingdienst vallen ook onder consumenten koop) (ook een menging van bijvoorbeeld aannemer die een kozijn komt zetten)
- Voor privédoeleinden
- Van een professionele verkoper
Handelskoop
Een koopovereenkomst tussen in het beginsel gelijkwaardige professionele partijen, beiden handelend in de uitoefening van beroep of bedrijf.
Koop op afstand artikel 6:230e BW
Elke koopovereenkomst die op afstand wordt gesloten, met gebruikmaking van een techniek voor communicatie op afstand. (Marktplaats bijvoorbeeld niet, want dat is geen professionele verkoper) (als je het zelf ophaalt in de winkel, maar online koopt is het nog steeds een koop op afstand, want overeenkomst online gesloten)
- Consumenten koop
- Website (georganiseerd systeem voor verkoop)
- Geen aanwezigheid koper
- Overeenkomst gesloten
- Gebruik van communicatiemiddel op afstand (telefoon, computer)
Overeenkomst buiten de verkoopruimte artikel 6:230g sub f en g BW
iedere overeenkomst tussen de handelaar en de consument, die:
- wordt gesloten in gelijktijdige persoonlijke aanwezigheid van de handelaar en de consument op een andere plaats dan de verkoopruimte van de handelaar of waarvoor door de consument een aanbod is gedaan onder dezelfde omstandigheden;
- wordt gesloten in de verkoopruimte van de handelaar of met behulp van een middel voor communicatie op afstand, onmiddellijk nadat de consument persoonlijk en individueel is aangesproken op een plaats die niet de verkoopruimte van de handelaar is, in gelijktijdige persoonlijke aanwezigheid van de handelaar en de consument; of
- wordt gesloten tijdens een excursie die door de handelaar is georganiseerd met als doel of effect de promotie en de verkoop van zaken of diensten aan de consument
Verkoopruimte
- iedere onverplaatsbare ruimte voor detailhandel waar de handelaar op permanente basis zijn activiteiten uitoefent, of
- iedere verplaatsbare ruimte voor detailhandel waar de handelaar gewoonlijk zijn activiteiten uitoefent;
Twee andere overeenkomsten buiten de verkoopruimte
- de verkoper buiten de verkoopruimte contact maakt en de koper vervolgens meeneemt naar een verkoopruimte;
- een energieleverancier verkopers achter een marktkraam staat in de winkels van een grote elektronicaketen.
Dwingende regels bij consumentenrecht
Strijd met een dwingende wetsbepaling leidt tot nietigheid van de rechtshandeling, doch, indien de bepaling uitsluitend strekt ter bescherming van één der partijen bij een meerzijdige rechtshandeling, slechts tot vernietigbaarheid, een en ander voor zover niet uit de strekking van de bepaling anders voortvloeit.
Dit recht is in het leven geroepen om de zwakkere partij te beschermen tegen de sterkere partij.
Rechten van de consument bij overeenkomst op afstand
- standaard bedenktijd van 14 dagen, waarbinnen de consument kosteloos kan ontbinden.
a. bij dienst gaat termijn in vanaf de dag van het sluiten van de overeenkomst.
b. bij product gaat de termijn in vanaf de dag waarop het product of laatste onderdeel is ontvangen. - uitgebreide informatieplicht
Rechten van de consument bij overeenkomst buiten de verkoopruimte
- standaard bedenktijd van 14 dagen, waarbinnen de consument kosteloos kan ontbinden.
a. bij dienst gaat termijn in vanaf de dag van het sluiten van de overeenkomst.
b. bij product gaat de termijn in vanaf de dag waarop het product of laatste onderdeel is ontvangen. - uitgebreide informatieplicht
Informatieplicht
De plicht van een verkoper om bij een verkoop de inlichtingen te verstrekken die redelijkerwijs van hem verwacht mogen worden. Zodat de consument een weloverwogen beslissing kan nemen over de koop. Voorbeelden:
- Telefoonnummer
- Bezoekadres
- Identiteit verkoper
- Totale prijs van zaken
- Herroepingsrecht
- Herroepingsformulier
Ontbinding overeenkomst op afstand en buiten de verkoop ruimte.
De consument kan een overeenkomst op afstand of een overeenkomst buiten de verkoopruimte zonder opgave van redenen ontbinden tot een termijn van veertien dagen is verstreken, na:
- diensten: de dag waarop de overeenkomst wordt gesloten
- product: de zaak heeft ontvangen/de laatste zaak van meerdere heeft ontvangen/laatste onderdeel heeft ontvangen/eerste zaak heeft ontvangen voor een overeenkomst die strekt tot de regelmatige levering van zaken gedurende een bepaalde periode
- overeenkomst tot levering van water, gas of elektriciteit, die niet gereed voor verkoop zijn gemaakt in een beperkt volume of in een bepaalde hoeveelheid, van stadsverwarming of van digitale inhoud, anders dan op een materiële drager: de dag waarop de overeenkomst wordt gesloten.
Verlenging ontbinding overeenkomst op afstand en buiten de verkoop ruimte.
Als de verkoper zijn informatieplicht heeft geschonden, dan heb je een verlenging van de verbindingstermijn op grond van 6:230 m BW (bijvoorbeeld identiteit niet opgeschreven sub b) dan is 230 o lid 2 van toepassing en wordt de ontbindingstermijn verlengd met maximaal een jaar. Stel je meldt het en als de verkoper het herstelt, heb je vanaf dat moment weer 14 dagen.
Uitzondering op ontbinding artikel 6:230p BW
- Speciale opdracht (maatpak)
- Bederfelijk waar (hello fresh)
- Kranten