Week C3 Flashcards
Algemene voorwaarden/verkoopcondities/exoneratieclausules/leverings- en betalingsvoorwaarden
een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestaties aangeven, voor zover deze laatstgenoemde bedingen duidelijk en begrijpelijk zijn geformuleerd;
De algemene voorwaarden worden bekend gemaakt op de volgende manieren:
- Ter hand stellen (Indien niet mogelijk, inzage geven)
- Meesturen met de offerte
- Hangt ergens in de winkel
- Verwijzen naar website
- Verwijzen naar de KvK
- Elektronische weg (echt kruisje aanvinken) (makkelijk opslaan en printen)
Mogelijkheid om algemene voorwaarden te vernietigen
- Indien onredelijk bezwarend (zwarte- en grijze lijst)
- Geen redelijke mogelijkheid om algemene voorwaarden te kennen.
Je toetst dit op twee manieren:
1. Heeft de gebruiker voldaan aan de informatieplicht?
2. Toetsing van de inhoud van de algemene voorwaarden.
Aanvaarding algemene voorwaarden
een rechtshandeling vereist een op een rechtsgevolg gerichte wil die zich door een verklaring heeft geopenbaard. Artikel 3:33 BW.
Gerechtvaardigd vertrouwen artikel 3:35/Haviltex arrest
bij een mondelinge overeenkomst zijn woorden vaak voor meerdere uitleg vatbaar. Als een woord of een term in een overeenkomst onduidelijk is, begint artikel 3:35 BW een rol te spelen. Partijen hebben iets opgeschreven, maar de ene partij verstaat dit en de andere partij verstaat dat. Kon een partij er gerechtvaardigd op vertrouwen dat dit bedoeld werd en niet dat, dan kan hij zijn tegenpartij hieraan houden. Hij handelde in gerechtvaardigd vertrouwen.
Beschermende werking algemene voorwaarden bij professionele partijen
Bij professionele partijen komt het nog wel eens voor dat de aanvaardende partij in een aanvaarding weer verwijst naar de eigen algemene voorwaarden. De partij die de overeenkomst wil aanvaarden, moet dus de algemene voorwaarden van de aanbieder nadrukkelijk van de hand wijzen. Daarmee doet hij de aanbieder een tegenbod: hij wil de overeenkomst wel aanvaarden, maar alleen onder zijn eigen algemene voorwaarden.
Beschermende werking algemene voorwaarden tussen professionele partij en consument of klein bedrijf.
Groot bedrijf = een bedrijf met een jaaromzet van 12 miljoen of meer dan 50 werknemers.
- algemene voorwaarden moeten helder geformuleerd zijn. Als dit niet zo is gaat voor de consument-wederpartij de meest gunstige uitleg voor (artikel 6:238 lid 2 BW).
- de hoofdregel is dat algemene voorwaarden vernietigbaar zijn wanneer zij niet voor of bij het sluiten van de overeenkomst ter hand zijn gesteld of wanneer zij onredelijk bezwarend zijn (artikel 6:233 BW). Bij een digitale overeenkomst mogen ze ook digitaal ter hand worden gesteld (artikel 6:234 BW). Geldt dus voor consumenten en kleine bedrijven.
- alleen voor consumenten geldt hiernaast ook nog de extra regeling van artikel 6:236 en 6:237 BW (zwarte- en grijze lijst). Voor de hiervoor genoemde kleine partijen van artikel 6:235 lid 1 sub b BW gaat van deze regeling wel een beschermende werking uit, maar zij geldt alleen expliciet voor consumenten. Kleine partijen dienen zelf aan te tonen dat een voorwaarde onredelijk bezwarend is. Het bewijzen wordt voor een klein bedrijf wel makkelijker als een voorwaarde in een van deze artikelen voorkomt. Dit is reflexwerking.
Zwarte lijst
bedingen in de algemene voorwaarden zijn vernietigbaar als een beding onredelijk bezwarend is. Dit hoef je niet als consument zelf te bedenken. In artikel 6:236 BW heeft de wetgever een lijst met bedingen opgenomen waarvan hij vindt dat deze per definitie onredelijk bezwarend zijn voor de consument. Dit is de zwarte lijst. Wanneer een bedrijf een van deze bedingen van de zwarte lijst in zijn algemene voorwaarden heeft opgenomen, kan een consument deze vernietigen. De overeenkomst blijft verder in stand, maar het vernietigde beding is niet meer van toepassing. door middel van een buitengerechtelijke verklaring (artikel 3:45 BW) vernietigen.
Grijze lijst
dit staat in artikel 6:237 BW hierin heeft de wetgever een lijst met bedingen opgenomen die worden vermoed onredelijk te zijn. Het woord vermoed houdt een rechtsvermoeden in en betekent in de praktijk dat de rechter ervan uitgaat dat het beding onredelijk bezwarend is, en daarmee vernietigbaar, tenzij de tegenpartij met overtuigend tegenbewijs komt. door middel van een buitengerechtelijke verklaring (artikel 3:45 BW) vernietigen.
Gevolg (semi-)dwingende bepalingen
het gevolg van (semi)dwingende bepalingen zijn dat ze nageleefd moeten worden. Als dit niet gebeurd is de overeenkomst vernietigbaar op grond van een buitengerechtelijke verklaring (artikel 3:45 BW). Als de dwingende bepaling op de zwarte lijst staat, dan slaagt vernietiging altijd. Staat de bepaling op de grijze lijst dan kan de gebruiker van de algemene voorwaarden nog proberen onder de vernietiging uit te komen door tegenbewijs te leveren. Dit zal meestal niet eenvoudig zijn.
Contra-proferentem
Soms zijn de kleine letters niet te lezen (abracadabra) en kan je ze op twee verschillende manieren uitleggen, dan wordt er in het voordeel van de consument gekozen. Dus is het niet duidelijk en kan op twee manier uitgelegd worden dan is het altijd in het voordeel van de consument. Anders verwoord: wanneer een beding in de algemene voorwaarden voor meer dan één uitleg vatbaar is, dient de uitleg gekozen te worden die het meest gunstig is voor de wederpartij van diegene die de algemene voorwaarden heeft opgesteld. (Geldt alleen voor overeenkomsten als bedoeld in artikelen 236 en 237 BW (zwarte lijst en grijze lijst). Dit is contra-proferentem.
Haviltex arrest
de hoge raad merkte op dat het, bij de uitleg en interpretatie van een term, van belang is tot welke maatschappelijke kringen de partijen behoren en over welke rechtskennis zij beschikken. Uit andere uitspraken blijkt dat de hoge raad daarmee onder meer bedoelt dat, als er een geschil is tussen een professionele verkoper, een term of woord bij onduidelijkheid in beginsel op de voor de niet-professionele koper meest gunstige manier moet worden uitgelegd. Het is aannemelijk dat de niet-professionele koper deze uitleg zal hebben bedoeld, terwijl de professionele verkoper er eenvoudig(er) voor had kunnen zorgen dat de bewoordingen van de overeenkomst duidelijk waren geweest.