Week 8 Flashcards

1
Q

Art. 6:98

A

Aard van de schade
Aard van de aansprakelijkheid
Aard van de gedraging
Type schade
Voorzienbaarheid van de schade

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Tennet/ABB

A

Uitleg art. 6:100 BW (Verrekening van voordeel)

Nadat is vastgesteld dat het voordeel zonder dat de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust er niet was geweest, moet worden vastgesteld in hoeverre toerekening van dat voordeel redelijk is. Zelfde criteria 6:98.`

Je kan ook meteen het onstane voordeel meenemen in de schadevaststelling dat maakt voor de HR niet uit. Rechter moet wel inzichtelijk maken hoe het bedrag tot stand is gekomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wrongfull birth

A

Arts vergeet bij medische ingreep de spiraal terug te plaatsen.

De vrouw raakte zwanger waardoor het ziekenhuis een wanprestatie pleegde ogv de behandelingsovereenkomst. Vrouw eist kosten van de opvoeding tot het kind 18 jaar is en smartengeld

Als we kijken naar het wettelijke stelsel kan deze vermogensschade gevorderd worden. Het is gewoon matriele schade. Het kind heeft als zodanig niks met de kosten te maken. Dit wordt niet als beledigend gezien.

Geen vergoeding van het smartengeld want geen categorie uit art. 6:106 BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Baby Kelly

A

In de familie van de man heersen genetische afwijken. Men vraagt in het ziekenhuis om een vruchtwaterpunctie opdat ze de zwangerschap kunnen afbreken bij ernstige gebreken. Zuster zegt dat dit neit nodig is. Kind wordt ernstig gehandicapt geboren.

Ouders eisen: Matriele schade voor levensonderhoud van het kind
Smartengeld voor zichzelf en voor het kind.

Matriele schade is gewone schade die vergoed moet worden.

Smartengeld: Ouders zijn geraakt in het zelfbeschikkingsrecht en het kind in het lichaam dus alle drie hebben ze recht op smartengeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nefalit/Karamus

A

7:658 aansprakelijkheid werkgever.

Man met kanker die kettingroker was wilde zijn werkgever aansprakelijk stellen voor de schade omdat hij in onveilige ruimtes met asbest moest werken.

De rechter zei in beginsel dat bij een erg kleine kans dat het de schuld is van de werknemer, de werkgever alles moest betalen en dat bij een erg kleine kans van de werkgever, de werknemer alles moest betalen.

De Hoge Raad vond het onaanvaardbaar bij kansen ertussen in om alles of niets te betalen. (In casu 45/55)

De HR creert proportionele aansprakelijkheid hier waar je de 100% schuld van de werkgever neemt en daar de eigen schuld van de werknemer vanaf trekt.

Dit is een uitzonderingssituatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Aardbevingsschade

A

NAM kon worden aangesproken ogv art. 6:162 BW of 6:177 BW. Verschil bij de twee artikelen bij de toerekening van de schade ogv art.6:98. Moet de rechter terughoudend zijn bij de toerekening van schade ogv art. 6:177?

Aard van de aansprakelijkheid is inderdaad een van de gezichtspunten bij het toerkenen van schade maar daaruit kan niet worden afgeleid dat de omvang van de verplichting tot schadevergoeding die berust op risicoaansprakelijkheid in het algemeen kleiner of juist groter is dan die van de verplichting tot vergoeding van schade die berust op art. 6:162.

Je moet het dus per geval bekijken. Bij mijnbouwexploitant moet er ruim worden toegerekend. Degene die economisch profiteert van de mijnbouw moet alle negatieve gevolgen op zich dragen.

Art. 6:162 kan de deur open zetten tot nog ruimere toerekening.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Overzee/Zoeterwoude

A

Overzee koopt een aantal percelen met het doel een oude dienstwoning te restaureren en in gebruik te nemen. Het college van B&W van de gemeente heeft toegezegd dat ze de oude dienstwoning onder ‘woondoeleinde’ zouden opnemen in het bestemmingsplan.

Toezegging is niet nagekomen. Overzee leidt schade omdat de grond voor hem niks meer waard is. Bestemmingsplan als zodanig is echter niet onrechtmatig jegens Overzee.

HR: Het gaat om de gemiste kans schade.

De schade die overzee bevordert is de schade van de gemiste kans om zijn plannen te verwezenlijke. De onzekerheid dat het bestemmingsplan tot stand zou komen met inbegrip van woonbestemming voor de dienstwoning dient tot uitdrukking worden gebracht in de bepaling van de grote van die kans.

Indien er geen grond bestaat om op voorhand ervan uit te gaan dat de kans nihil is of zeer klein is, dient die schade bij wijze van schatting te worden vastgesteld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly