Week 4 - Transparantie en samenwerking Flashcards
Leg uit hoe rol de tax afdeling binnen bedrijven er vroeger uit zag en hoe dit tegenwoordig is.
Vroeger waren tax afdelingen binnen ondernemingen verantwoordelijk voor de efficiëntie van de belastingprocessen, het minimaliseren van belastingrisico’s en de naleving van de nationale voorschriften.
Tegenwoordig zien we dat belastingafdelingen verantwoordelijk zijn voor het optimaliseren van de belastinglast, het minimaliseren van de belastingrisico’s en het beheersen van de belastingpositie van het bedrijf binnen de wettelijke grenzen.
Waarvoor wordt technologie gebruikt binnen tax afdelingen?
Technologie wordt gebruikt voor het verzamelen van data en het overzichtelijk maken hiervan. Ook wordt het gebruikt om tijdig te rapporteren en om intern veranderingen in processen, systemen etc door te voeren.
Noem enkele effecten welke zichtbaar zijn in de praktijk met betrekking tot de steeds belangrijkere rol van technologie.
- Tax tech is een vereiste in elke ‘senior tax’ vacature.
- We zien dat er steeds meer tax tech software is.
- Er zijn steeds meer cursussen en opleidingen binnen het gebied van tax tech.
Hoe handelen MNE’s (Multinational Enterprises) ten opzichte van de heffing of afdracht van belastingen?
- Ontwijking. Legale strategieën en methoden om belastingverplichting te minimaliseren binnen de grenzen van de wet.
- Ontduiking. Illegaal en opzettelijk frauduleus en onwettig handelen om belastingverplichtingen te vermijden/verminderen.
Waarom moet belastingontwijking aangepakt worden?
Wanneer belasting ontweken wordt, dan betekent dit dat de Staat inkomsten misloopt. Hierom wil de Staat er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk belastingontwijking is.
De OESO, BEPS en multilaterale verdragen zijn enkele vormen van samenwerkingen tussen belastingautoriteiten van verschillende landen. Waarom is het van belang voor belastingautoriteiten om samen te werken?
- Belastingontwijking heeft een internationale aard.
- Om dubbele niet-belasting te voorkomen.
- Om informatie uit te wisselen.
Vaak als belastingautoriteiten samenwerken, dan gaat dit via bilaterale belastingverdragen, verzoekprocedures, spontane informatieuitwisselen of internationale organisaties. Wat is een nadeel van deze traditionele methoden van informatie uitwisseling?
- Dit zijn hele trage formele processen.
- Landen vinden het vaak niet fijn als anderen afspraken maken over hun jurisdicties.
- Het kan technologisch zeer complex zijn, bijvoorbeeld met de uitwisseling van informatie.
Enkele alternatieven voor de hier voor besproken traditionele methoden welke landen kunnen gebruiken voor de informatie uitwisseling met andere landen, zijn de CRS, EIOR en de toepassing van digitale technologiën. Welk resultaat kan toepassing van deze alternatieven opleveren?
- Het kan de geautomatiseerde gegevensuitwisseling bevorderen.
- Het kan de effectiviteit van belastingcontroles verbeteren.
Welke maatregelen en initiatieven liggen er momenteel om de informatie uitwisseling en dus de samenwerking tussen belastingautoriteiten te verbeteren?
- BEPS Action Plan (Base Erosion and Profit Shifting)
- Country-by-Country reporting
- ATAD
- Pillar 2
Op welke problematiek moet de BEPS Action Plan een oplossing bieden?
Strategieën waarbij gebruik gemaakt wordt van mazen in en conflicten tussen belastingregels voor het kunstmatig verschuiven van winsten naar locaties waar weinig of geen belasting wordt geheven. De BEPS moet er voor zorgen dat belastingplichtigen belasting gaan betalen in het land waar de winst behaald wordt.
Wat is Country-by-Country reporting en wat is het doel hiervan?
Geldt enkel voor grote entiteiten. De rapporterende entiteit van een multinationale onderneming moet jaarlijks een ladenrapport aaanleveren bij de belastingautoriteit in het land waarvan de entiteit fiscaal inwoner is. Het doel hiervan is het creëren van transparantie en voor bedrijven en het verbeteren van publieke controle.
Wat is de ATAD?
De ATAD (Anti Tax Avoidance Directive) zijn twee richtlijnen welke lidstaten verplichten om maatregelen ter voorkoming van belastingontwijking te nemen.
Wat is de Pillar 2?
Pillar 2 is een afspraak tussen landen over een minimum belastingtarief. Ieder land dient minimaal 15% belasting in te houden. Geldt enkel voor ondernemingen met meer dan €750 MIO omzet.
“Uitvoeringstoets DAC7 gegevensuitwisseling tussen EU-belastingdienstautoriteiten”
Welke oplossingen biedt de DAC7 voor bestaande problemen?
- Het inkorten van doorlooptijden, door de termijn van het verstrekken van informatieverzoeken te verkorten.
- Toevoegen royalty’s aan lijst met inkomenscategorieën die op automatische wijze worden vastgesteld.
- Meeleveren van gegevens buitenlandse TIN (Fiscaal Identificatie Nummer).
- Gezamenlijke audits tussen twee of meer lidstaten.
“Richtlijn 2011/16/EU”
Voor welk probleem wordt in Richtlijn 2011/16/EU een oplossing geboden?
Tegenwoordig zijn er veel meer grensoverschrijdende transacties dan vroeger. Hierom is het voor nationale belastingautoriteiten steeds moeilijker geworden om de belastinggrondslag vast te stellen. Hierom is het zaak om een nieuwe administratieve samenwerking tussen belastingdiensten van de listaten op te zetten. Deze richtlijn wordt geacht een passend instrument te zijn voor het realiseren van de doeltreffende administratieve samenwerking.
“APA Directive Summary Example”
Waar ziet de APA Directive op?
Dit ziet op problemen m.b.t. transfer pricing. Indien een belastingautoriteit van een lidstaat een afspraak heeft afgegeven, dan dient deze automatisch gedeeld te worden met andere lidstaten.