Week 4 Flashcards

1
Q

Wat wordt er verstaan onder belastingontduiking?

A

Bij belastingontduiking doet iemand expres de belastingaangifte verkeerd of niet volledig. Of betalen mensen of bedrijven expres geen of te weinig belasting. Bijvoorbeeld door verkeerde informatie op te geven om hier voordeel uit te krijgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Welke eerste 2 maatregelen neemt de Rijksoverheid tegen belastingontwijking en belastingontduiking?

A
  • Nederland heeft een eigen lijst van landen met een lage belasting. Nederland gebruikt deze lijst voor (het toepassen van) verschillende maatregelen. Zoals de bronbelasting op rente en royalty’s.
  • Belastingadviseurs, accountants en andere financiële instellingen moeten vanaf 1 januari 2021 ongebruikelijke en verdachte constructies melden bij de Belastingdienst.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke laatste twee maatregelen neemt de Rijksoverheid tegen belastingontwijking en belastingontduiking?

A
  • Er komen meer internationale richtlijnen voor het uitwisselen van informatie. De Tweede Kamer kijkt naar een wetsvoorstel waarmee digitale platformen vanaf 1 januari 2023 verplicht informatie over hun verkopers moeten verstrekken aan een belastingdienst in een EU-lidstaat. De belastingdiensten wisselen deze informatie uit, zodat ze weten welke inkomsten hun inwoners via digitale platformen verdienen. Deze informatie kunnen ze gebruiken bij het heffen van belastingen.
  • Boetes aan dienstverleners die belastingontduiking mogelijk hebben gemaakt, kunnen openbaar worden gemaakt. Het kan hierbij gaan om belastingadviseurs, maar bijvoorbeeld ook notarissen, accountants en advocaten. De gegevens blijven 5 jaar staan op de website van de Belastingdienst.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is de relatie tussen belastingontwijking en de fraude driehoek?

A

-Druk
-Gelegenheid
-Rechtvaardiging

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat zijn mogelijke constructies voor (internationale) onderneming gen?

A
  1. Intergroep leningen.
  2. Manipulatie van interne verrekenprijzen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat zijn mogelijke constructies voor particulieren?

A
  1. Onthouding
  2. Vervanging
  3. Fysieke verplaatsing
  4. Juridische vorming
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat verstaan we onder intergroep leningen?

A

Geld komt uit lage belastinglanden en wordt gegeven aan landen waar een hoge belastingdruk heerst.
Interestkosten zijn fiscaal aftrekbaar en drukken de winst van de onderneming aldaar.
Denk ook aan het voorbeeld van de Utrechtse bakker (royalties zijn interestkosten)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat verstaan we onder manipulatie interne verrekenprijzen?

A
  • OECD kent 5 basis methoden van interne verrekenprijzen
  • ‘At arm’s length principle’
    1. Comparable uncontrolled price method
    2. Resale price method
    3. Cost plus method
    4. Transactional net margin method
    5. Transactional profit split method
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is een oplossing voor dit probleem volgens Zucman?

A
  • Link omzet aan kapitaal of werknemers en bereken het percentage op het geheel. Dit percentage is ook het percentage van de winst. Voordeel is dat je de omzet niet kan verplaatsen naar een ander land immers een Nederlander zal niet voor de aankoop naar Bermuda reizen
  • Belasting (wereldwijd) heffen op dezelfde grondslagen
  • Instellen van een (wereldwijd) financieel register zodat gegevensuitwisseling makkelijker is
  • Name and shame
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Waar staat OECD voor?

A

International collaboration to end tax avoidance.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat houdt minimaal belastingtarief in?

A

De wereldwijde minimumbelastingovereenkomst is niet bedoeld om belastingconcurrentie uit te schakelen, maar legt er multilateraal overeengekomen beperkingen aan op.

Pijler één zorgt voor een eerlijkere verdeling van winsten en belastingrechten tussen landen met betrekking tot de grootste en meest winstgevende multinationale ondernemingen. Het zal sommige belastingrechten voor MNO’s herverdelen van hun thuisland naar de markten waar ze zakelijke activiteiten hebben en winst maken, ongeacht of bedrijven daar fysiek aanwezig zijn. Met name multinationale ondernemingen met een wereldwijde omzet van meer dan 20 miljard euro en een winstgevendheid van meer dan 10% - die kunnen worden beschouwd als de winnaars van de globalisering - zullen onder de nieuwe regels vallen, waarbij 25% van de winst boven de drempel van 10% zal worden toegewezen aan de markt. jurisdicties.
De omzetwinsten van ontwikkelingslanden zullen naar verwachting groter zijn dan die in meer geavanceerde economieën, als percentage van de bestaande inkomsten.

Pijler twee introduceert een wereldwijd minimumtarief voor de vennootschapsbelasting van 15%. Het nieuwe minimumbelastingtarief zal van toepassing zijn op bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro en zal naar schatting jaarlijks ongeveer 150 miljard dollar aan extra wereldwijde belastinginkomsten genereren. Verdere voordelen zullen voortkomen uit de stabilisering van het internationale belastingstelsel en de grotere belastingzekerheid voor belastingbetalers en belastingdiensten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is het verschil tussen belasting ontduiking en belasting ontwijking?

A

Belasting ontduiking is fiscale fraude en dat wordt zowel strafrechtelijk als fiscale gesanctioneerd. Is het opzettelijk niet betalen van een verschuldigde belasting door een inbreuk te maken op de fiscale wet. Belastingontwijking is ervoor zorgen dat de fiscale wet niet op jou van toepassing is, door je zo te gedragen dat de toepassingsvoorwaarde die in de wet beschreven staan niet vervuld zijn. In dat geval zou je de belasting niet verschuldigd zijn of minder belasting hoeven betalen. Belastingontwijking is in tegenstelling met belasting ontduiking wel legaal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is fiscale optimalisatie/ tax engineering?

A

Belastingontwijking kan een onderdeel zijn van fiscale optimalisatie. Om minder belasting te moeten betalen. Door handig gebruik te maken van allerlei fiscale aftrekken, verminderingen en andere fiscale voordelen, die dat door de wetgever in ons wetboek zijn ingeschreven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat maakt nu fiscale optimalisatie?

A

De wetgever probeert daar met andere woorden sturend op te treden. De wetgever voegt bepaalde fiscale voordelen in, om daarmee een gewenst gedrag te bekomen van de belastingplichtige. Echter, houdt de wetgever er niet van wanneer belastingplichtigen, bijv. belasting ontwijking zouden gaan doen, om doelen te bereiken die zij volledig zelf kiezen of nastreven. Zonder dat er andere goede reden ervoor zijn, dan loop je het risico dat die handelingen worden gekwalificeerd als fiscaal misbruik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat houdt simulatie in?

A

Betreft dat u een soort werkelijkheid creëert, die voor schijn bestaat in dit geval om de fiscus te misleiden. Maar in de realiteit eigenlijk een andere handeling stelt dan u heeft willen laten uitschijnen naar de buitenwereld toe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat houdt belastingontwijking door onthouding in?

A

Een persoon gaat een bepaalde belastbaar gestelde gedraging niet stellen en de persoon onthoudt zich daarvan. Op die manier ontwijkt u gewoon het betalen van die belastingen. (Bijv. accijns op tabak zijn verhoogd, je stop met roken.)

17
Q

Wat is belastingontwijking door vervanging?

A

U vervangt een belastbare of zwaar belaste handeling door een niet of minder zwaar belaste handeling. Die ook leidt to een andere finaliteit. (Bijv. op de fiets inplaats van met de auto naar je werk gaan.)

18
Q

Wat houdt belastingontwijking door fysieke verplaatsing in?

A

Een persoon registreert zich en verhuisd als inwoner naar een ander land om lager persoonsbelasting te hoeven betalen. Ook al is de persoon grote deels aanwezig in zijn vroeger thuisland.

19
Q

Wat houdt belastingontwijking door juridische vormgeving in?

A

Een fiscale wet heeft een bepaalde handeling of transactie belastbaar gesteld, maar een persoon vindt een manier om economisch hetzelfde doel te vinden, maar daarvoor gewoon een andere juridische weg zou kunnen kiezen. Die ook juridisch anders gestructureerd is. (belastingparadijs, trust, BV)

20
Q

Wat is de kaaiman Tax?

A

Is een heel complex fiscaal regime dat er onder meer op gericht is om die vormen van belastingontwijking fiscaal te neutraliseren. Zorgt ervoor dan een belastingplichtige die als oprichter van een buitenlandse juridische constructie kan worden beschouwd, belast wordt op de inkomsten die door de juridische constructie worden verkregen alsof die inkomsten door onze belastingplichtige zelf verkregen zouden zijn. Zo wordt de ontwijking geheel teniet gedaan.

21
Q

Waarom was de G20 opgericht?

A

Om off shore belastingontduiking tegen te gaan. Door de implementatie van globale belasting doorzichtigheid standaarden.

22
Q

Waarom kwamen OECD en G20 landen samen?

A

Gezamenlijk ontwikkelden ze een pakket van 15 maatstaven, om BEPS (Base erosion & profit shifting) te tackelen. Zo werken alle leden samen op gelijke voet, voor de implementatie van deze maatstaven. Om ervoor te zorgen dat multinationals belasting betalen.

23
Q

Hoe supporten de OECD de Un’s en Goals?

A

De OECD en Undp start belastingispecteurs die niet gebonden zijn aan grenzen van een land.