Oefen Tentamen Vragen Flashcards

1
Q

Volgens het boek Moneyland was corruptie (als ambtenaar stelen van de overheid) vroeger beperkt tot hetgeen de ‘lokale markt’ kon absorberen. Leg in eigen woorden uit wat dit betekent en hoe de financiële offshore-industrie dit heeft veranderd.

A

Pagina 26 van het boek Moneyland: Vroeger kon een ambtenaar niet zoveel doen met het geld dat hij van zijn overheid gestolen had. Hij kon een nieuwe auto kopen, een mooi huis laten bouwen of het aan zijn familie en vrienden geven, maar dat was het dan wel (5 punten). Zijn geldhonger werd begrensd door het feit dat de lokale markt geen eindeloze geldbedragen kon absorberen. De financiële offshore-industrie heeft er voor gezorgd dat je het geld makkelijk in het buitenland kan brengen en aankopen doen die de lokale bevolking niet kan ‘zien’

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

In het college en in het boek Moneyland worden een aantal oorzaken/ mogelijkheden genoemd waarvan de offshore-industrie gebruik maakt om vermogen te verhullen. Omschrijf twee oorzaken/ mogelijkheden en wat jij hiervan vindt.

A

Oorzaken/ mogelijkheden: (2 genoemd 5 punten)
* Beperkte communicatie tussen landen
* Verschillen in juridische benamingen tussen landen
* Het toevoegen van ‘goedkope’ laagjes
* Het opwerpen van barrières (bijvoorbeeld 100.000 borg Nevis)
Uitleg van eigen mening met onderbouwing (5 punten). Voorbeeld bij beperkte communicatie tussen landen is dat dit een voordeel is voor het verhullen van vermogen. Je maakt gebruik van het feit dat landen niet/ slecht met elkaar communiceren en dus niet van elkaar weten wat een persoon nu echt bezit. Dit vind ik slecht omdat een gebruiker van deze mogelijkheid nu niet voldoende belasting betaald en dat de rekening bij andere belastingbetalers komt te liggen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Volgens het boek Moneyland bepalen landen zelf welke belasting zij heffen. Leg in je eigen woorden uit wat met deze stelling wordt bedoeld in relatie met het huishoudboekje en wat de gevolgen zijn.

A

Landen moeten hun eigen huishoudboekje rond krijgen en op basis van de verwachte uitgaven zullen zij inkomsten genereren door het heffen van belastingen. (3 punten) Landen kunnen zelf bepalen of zij dit doen door inkomstenbelasting, vermogensbelasting of BTW (3 punten). Hierdoor kunnen landen op verschillende manieren hun burgers belasten en ontstaan verschillen tussen de landen waar niet ingezetenen gebruik van kunnen maken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

De FATF-onderscheid 3 categorieën voor het verhullen van de oorsprong (uit andere landen) van geld en dit geld introduceren in de ‘bovenwereld’. Noem deze 3 categorieën en geef daarbij aan welke van de drie volgens jou het moeilijkste is om aan te pakken en waarom.

A

Modelantwoord:
1. Gebruik maken van financiële instellingen
2. Boodschappentas met geld de grens over
3. Gebruik maken van handel in goederen (2 punten per categorie)
De handel in goederen is moeilijker om aan te pakken omdat daar enerzijds goederen voor verhandeld worden waarbij waarde een subjectief begrip is (2 punten). Anderzijds kennen de verschillende landen nog geen consensus over de aanpak waardoor mazen in het net blijven

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Omschrijf in je eigen woorden de betekenis van Hawala bankieren. Neem in je antwoord mee de ontstaansgeschiedenis van deze methode, de werking en de gevolgen voor de maatschappij in het geheel.

A

Hawala bankieren is ontstaan door arbeidsmigranten die geld ‘naar huis’ willen sturen (4 punten) (immers arbeidsmigranten proberen door werk in het buitenland meer geld te verdienen voor de familie thuis). Hawala werkt doordat arbeidsmigranten geld geven aan makelaars die contact maakt met makelaars in het land waar het geld naar toe moet. Die makelaar keert het geld uit aan de familie. In deze transactie wordt geen geld overgemaakt maar op basis van onderling vertrouwen ontstaat een vordering/ schuld positie tussen de makelaars die op een later tijdstip wordt verrekend. (4 punten). De gevolgen voor landen waar het geld “uitgaat” is niet bekend, voor de landen waar het geld naar toe gaat is de impact groot en sommige economieën zijn grotendeels afhankelijk van dit geld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Tijdens het college is aangegeven dat voor het identificeren van Trade Based Money Laundering kan jij jezelf een aantal vragen stellen. Noem 2 van die vragen en geef aan waarom jij juist deze vragen wil stellen?

A
  • Wat voor goederen worden verzonden?
  • Waar zijn de goederen gemaakt?
  • Wat is de uiteindelijke bestemming van de goederen?
  • Is de route logisch?
  • Is de oorsprong en bestemming logisch?
  • Wie is de koper en wie is de verkoper?
  • Wie profiteert het meeste van de transactie zoals die op papier staat?
  • Als één van de partijen duidelijk geld verliest op de transactie, waarom is die onderneming dan nog in bedrijf?
  • Wie is de verzendingsmaatschappij, tussen persoon of reder? Wat is de relatie met de koper en/of verkoper?
  • Komen regelmatig soortgelijke verzendingen voor?
  • Komen de goederen overeen met de activiteiten van de koper en verkoper?
  • Zijn alle documenten beschikbaar? (Denk aan registraties, douane formulieren, etc.)
  • Komen de inhoud en de kosten van de verzending overeen met de omschrijving in bijgevoegde documenten?
  • Komen de prijzen van de goederen overeen met de marktwaarde?
  • Zijn de grootte, gewicht en verpakking in overeenstemming met de goederen?
  • Hoe wordt de transactie/ verzending betaald?
  • Zijn financiële dienstverleners betrokken bij de transactie?
  • Zijn er uitzonderlijke relaties tussen verkoper, koper en partijen betrokken bij de verzending? Denk aan dezelfde groep, netwerk of familie.
  • Zijn de partijen betrokken bij de transactie betrouwbaar?
  • Indien van toepassing zijn er antecedenten bekend van de betrokken partijen?
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Stel dat de docenten van de minor financiële criminaliteit minder belasting willen betalen in Nederland? Wat zou jij hun adviseren als je ervan uit kan gaan dat in plaats van in loondienst de docenten zich ook kunnen laten ‘inhuren’ via hun eigen eenmanszaak of besloten vennootschap door de Hanzehogeschool.

A

Als voorbeeld kan dienen de RTLZ-clip over de bakkerij waarbij de receptuur verplaatst is naar het buitenland en de bakker royalty’s betaald om deze te mogen gebruiken. De docenten zouden een soortgelijke constructie bedenken waarbij het intellectuele eigendom in een offshore entiteit wordt gestopt (5 punten). Aan de hand van een contract met die entiteit kunnen de docenten hun lessen verzorgen en royalty’s afdragen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

In het boek Panama Papers staat in hoofdstuk 29 (bladzijde 311) de volgende tekst: De Britse auteur Nicholas Shaxson slaat de spijker behoorlijk op de kop: ‘Offshore is niet alleen een plek, een idee, een manier om de dingen af te wikkelen, of een wapen van de financiële industrie. Het is ook een proces; een neerwaartse wedloop naar waar de regels, de wetten en de uiterlijke tekenen van de democratie stuk voor stuk worden gesloopt.’
Geef een beschouwing wat met deze woorden wordt bedoeld en waarom jij het met deze stelling eens of oneens bent.

A

De financiële (offshore) industrie heeft laten zien dat het verplaatsen van merken, rechten en activa op papier relatief gemakkelijk is. Om als land aantrekkelijk te zijn voor deze industrie moet je ‘goedkoper’ zijn of juridisch meer voordelen dan andere landen (3 punten). Als elk land dit doet kom je uiteindelijk in een situatie waarin de kosten van een entiteit nihil zijn en ook weinig inkomsten meer geven voor het land en juridisch zo complex dat landen hun eigen identiteit kwijtraken (3 punten).
De keuze voor eens of oneens plus een goede onderbouwing

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

In het programma Jan de Belastingman gaat Jan Versteegh samen met Arno Wellens naar Metinvest Holding B.V. van de Oekrainse zakenman Rinat Leonidovich Akhmetov (UBO volgens de Kamer van Koophandel). In de database Reach is als bestuurder van deze onderneming opgenomen ITPS (Netherlands) B.V. een zogenaamd trustkantoor. De Minister van Financiën heeft in 2021 aangekondigd een onderzoek te doen om de trustsector te verbieden. Bedenk twee redenen waarom de minister dit zou willen doen?

A

De basis voor het onderzoek is het rapport van SEO Economisch Onderzoek. Hierin is opgenomen dat trustkantoren activiteiten “opknippen” om onder toezicht uit te komen. De activiteiten van een trustdienst zijn volgens de DNB:
1. Het zijn van bestuurder/vennoot van een rechtspersoon/vennootschap
2. Het ter beschikking stellen van het adres of het postadres aan een doelvennootschap en het verlenen van ‘aanvullende werkzaamheden’, zoals het voeren van administratie of het verzorgen van belastingaangiften (domicilie plus)
3. Het verkopen van of bemiddelen bij de verkoop van rechtspersonen
4. Het optreden als trustee
5. Het aanbieden van een doorstroomvennootschap
6. Het verrichten van algemene bestuurshandelingen voor een rechtspersoon of vennootschap
En met name bij het punt 2 van de activiteiten kan je de activiteiten op verschillende plekken “onderbrengen” en dus niet voldoen aan de criteria. (5 punten).

De minister trekt de integriteit van de trustsector in twijfel (5 punten) gebaseerd op de eerdere incidenten, de ervaringen van de DNB en de onttrekking aan het toezicht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Corruptie en de fraude driehoek hebben vaak een relatie. In het boek Panama Papers wordt een hoofdstuk gewijd aan de vraagtekens die gezet kunnen worden bij de handel in televisie rechten van de FIFA. Gebruik de fraude driehoek en geef bij elk van de onderdelen van de driehoek aan waarom bestuursleden mee werken aan de discutabele constructies omtrent televisie rechten?

A

De fraude driehoek kent 3 componenten:
* Druk
* Gelegenheid
* Rechtvaardiging
In de voetballerij gaat veel geld om en dus voelen bestuurders zich genoodzaakt te laten zien dat zij veel geld ontvangen/ hebben met hun prestige baan en dat ook kunnen spenderen. Daarbij zijn het ook allemaal mannen met haantjesgedrag waardoor zij een druk voelen nog meer geld te willen hebben.
De gelegenheid is aanwezig omdat de bestuursleden bepaalde posities bekleden. De uitkomsten van onderhandelingen over televisierechten zijn niet traceerbaar en daarom open voor beïnvloeding.
De rechtvaardiging is dat iedereen geld verdient aan het voetballen dus waarom zij niet. De spelers verdienen miljoenen en omdat de bestuursleden de voetbal besturen vinden zij ook dat zij miljoenen moeten verdienen. Daarbij komt dat de bestuurscultuur zodanig is dat iedereen aan dubieuze transacties meewerkt en wat verdient dus waarom zij niet?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly