vetenskapligabegreppen Flashcards
assumptions
grundantaganden
Paradigm
En gemensam syn på vetenskap, hur forskning ska bedrivas och vilka resultat som ska ses som godtagbara. Kännetecknas av en viss verklighetsuppfattning, människosyn och världsbild.
Exempelvis är positivism, hermeneutik och fenomenologi tre olika vetenskapsteoretiska perspektiv: paradigm.
deduktiv ansats
processen av att utveckla specifika antaganden från generella principer; exempelvis om man har ett antagande om att alla svanar är vita så utgår man utifrån detta och bevisar att så är fallet.
induktiv ansats
processen som utgår från specifika observationer till mer generella regler.
Exempelvis om man undersöker svanar och noterar att en är vit, en till är vit osv… dvs är samtliga undersökta svanar vita och säger att alla svanar är vita.
Hypotes
Ett antagande om verkligheten som baseras på som baseras på att det finns ett samband mellan två eller fler variabler.
Finns nollhypoteser och mothypoteser, där mothypotesen är det motsatta antagandet. I en hypotesprövning undersöks det om nollhypotesen kan bekräftas eller förkastas.
positivisme
vetenskap baserad på objektivitet. kunskap fås genom erfarna observationer (empirisk fakta; saker vi förstått genom våra sinnen och sedan analyserat genom logiskt tänkande) och logik. Matematiken är användbar här och andra ska kunna bevisa samma teori genom.
-prövbarhet.
-hypoters ska kunna beläggas och förklaras för att vara sanna
-objektivitet
hermeneutik
Ämnar att förstå. Utgår ifrån människans tolkningar av sin tillvaro = tolkningslära. Handlar om att skapa teorier och metoder kring tolkningen i sig, tolkningen av symboler & myter eller om tolkningen av olika texters innehåll. Förstå och söka mening i högre bemärkelse. här är forskaren central eftersom det är hen som ska stå för tolkningen (förförståelsen viktig här och påverkar ens tolkning är de fördomar, förväntningar, bilder etc vi har sedan innan)
empiriska bevis
Empiri innebär erfarenhet och sinnesintryck som ligger till grund för en slutledning.
-Empiri är datainsamling genom vetenskapliga undersökningar av verkligheten, exempelvis experiment, samt observation och därav erhållna sinnesintryck och gjorda erfarenheter.
intervention
åtgärd/ingripande/intervention.
i experimentell forskning är det den experimentella behandlingen
Evidensbaserad vård
sjukvården ska vara baserad på bästa möjliga kunskap och integrerar individuell klinisk expertis med systematisk forskning.
kvalitativ forskning
- fokuserar på deltagarnas eget perspektiv på det som undersöks
- den sker i en naturlig miljö
- data samlas in som ord eller bilder – ofta från fler källor
- forskaren är det viktigaste instrumentet för datainsamlingen
- den innehåller en tolkning
-vill ej jämföra
-det är läsaren som bedömer om studien är överförbar
-samhället är socialt konstruerar/alla är unika
kvantitativ forskning
- objektivitet
- manipulerar numerisk data genom statistiska procedurer i syfte att beskriva ett fenomen eller bedöma omfattningen och tillförlitligheten bland dem
Generalisering
Graden av hur forskningsmetoderna rättfärdigar inblandningen av att upptäckterna är sanna för wn bredare grupp än bara de som deltar i studien. i synnerhet att fynden kan generaliseras från urvalet till populationen.
mättnad (eng. saturation)
Forskaren slutar inte samla in data förrän det ät uppenbart att ingen ny information kan komma fram som ytterligare kan utveckla den framväxande teorin (ofta i grounded theory)
fenomenologi
Läran om fenomen: naturvetenskapen kan inte förklara vad människor upplever eller hur de uppfattar olika fenomen.
Fenomen: ngt som visar sig för en person när denna upplever något, tänker på något eller fantiserar - oavsett om den saken eller händelsen finns i verkligheten eller inte.
forskaren strävar efter att finna vad som kännetecknar fenomenet; vad är det som utgör själva kärnan eller essensen av det?