Vätskebalans Flashcards

1
Q

Definiera poikiloterm

A

Innebär att djurets kroppstemperatur följer omgivningen, tex reptiler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Definiera homeoterm

A

Innebär att djuret har regleringssystem som påverkar och försöker upprätthålla värmebalansen mellan produktion/belastning från omgivningen och värmeförlust, och därmed bibehåller relativt stabil (dygn) kroppstemperatur trots varierande omgivning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv metabolisk hastighet

A

Skattar storleken på värmeproduktionen, motsvarande den frisatta värmeenergin uttryckt per tidsenhet, som är från metaboliska processer i celler. Det kan påverkas av flera faktorer, tex foderintag (mer = högre). Om värmeförlust inte var möjlig skulle kroppstemperaturen öka till livshotande tillstånd där normala kroppsfunktioner störs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv värmebalans

A

Påverkas av fysikaliska faktorer (finns temperaturgradient sker värmetransport) och värme kan avges via strålning, ledning (mark), konvektion (luft), avdunstning (svettning, hässjning, energikrävande = stor avkylningseffekt) och djurets storlek. Små djur har stor yta i förhållande till massa och förlorar därför mycket värme till omgivningen. Då behöver de äta mer för att ha högre metabolisk hastighet och därmed högre värmeproduktion vilket kompenserar för värmeförlusten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv temperaturreglering

A

Sker hos homeoterma djur med temperaturcentrum i hypotalamus samt köld- och värmereceptorer i vävnader. Receptorer i hypotalamus är känsligast för förändringar och jämför med ett referensvärde som vanligen är djurets normala inre temperatur (feber, individ, dräktig, digivande, tillväxt, var). Informationen resulterar i output där kroppen svarar på värmestress eller köldstress med olika försvar. I kall miljö låter kroppen temperaturen sjunka i perifera delar genom att minska blodflödet vilket minskar energiförlusten till omgivningen och fokus ligger på att hålla den inre temperaturen normal (motsatt varm). Långsiktigt ökas isolering med tjockare päls.
Om kroppens inre temperatur stiger så sjunker impulsfrekvensen hos sympatikusnerver i hudens blodkärl och de slappnar av vilket ökar blodflödet så att mer värme kan avges.
Djur kan även ha mer eller mindre utvecklade värmeväxlarsystem i delar av kroppen som exponeras för omgivningen, tex vid kyla leds blod tillbaka i vener nära artärer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv vad termoneutral zon är för något

A

Är det temperaturinterval där kroppen klarar av att hålla normal temperatur bara genom att förändra blodflödet till huden, alltså utan extra energi.
Om omgivningstemperaturen sjunker under lägsta kritiska temperaturen behövs aktiva mekanismer, tex frysskakning, som ökar metabolisk aktivitet och värmeproduktion.
Om omgivningstemperaturen stiger över högsta kritiska temperaturen behövs aktiva mekanismer, tex svettning (häst, -vatten) eller hässjning (hund/fågel/idisslare, - vatten och elektrolyter), som kyler men även delvis ökar metabolisk aktivitet och värmeproduktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Definiera hjässning

A

Innebär värmeförlust då kall och torr luft passerar djurets näs- och munslemhinnor så att varm och vattenmättad luft förs ut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Definiera frysskakning

A

Är värmeproduktionsökning som sker när temperaturregleringscentrum aktiverar motorenheter som gör att muskler börjar skaka. Allt blir värme, inte rörelsenergi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Definiera och beskriv non-shivering thermogenesis

A

Innebär att djur ökar värmeproduktionen utan att skaka.
Kortsiktigt – Sker det genom sympatikus påslag och frisättning av adrenalin samt noradrenalin som ökar metaboliska hastigheten.
Långsiktigt – Sker det mha tyroidhormon som långsamt ökar metaboliska hastigheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ge exempel på hur beteende kan påverka värmebalans?

A

Hos djur kan också ha stor påverkan på värmebalansen och kan anpassas efter klimatet, tex att söka skydd, bädda eller stå tätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Definiera och beskriv vätskebalans

A

Är det optimala fysiologiska tillstånd gällande kroppens vätskeinnehåll, som den strävar efter att upprätthålla. För att klara det har kroppen ett utvecklat system som reglerar balansen av både vatten och natrium.
Vatten utgör normalt 60-70 % av kroppsvikten och har flera livsavgörande kroppsfunktioner. Det fungerar som lösningsmedel för transport, medium för utsöndring av restprodukter och är viktigt i kemiska reaktioner med hydrolys. Fysikaliska egenskaper som det också har är hög specifik värmekapacitet (temperaturen förändras inte mycket under förhållanden där värmeproduktionen är hög) och det går även åt mycket energi att förånga (svett tar mycket energi = kraftig avkylning).
Förluster (urin, träck, evaporation, svett, mjölk) måste balanseras med intag (foder, dricksvatten, metaboliskt vatten som bildas i cellerna vid oxidtionen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur är kroppsvattnet uppbyggt

A

Är 2/3 intracellulärt (i celler) och 1/3 extracellulärt (blodplasma, interstitiell direkt utanför celler). Stora plötsliga förändringar i ECV-volymen (-30-40% livshotande) påverkar blodtrycket och kan leda till cirkulationsstörningar. För att förhindra detta ligger fokus på att kunna reglera ECV-volymen för stabilt blodtryck samt att kunna reglera ECV-osmolariteten för att cellerna inte ska krympa eller svälla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv och definiera osmolaritet

A

Vatten kan röra sig fritt över cellmembran, och hur det fördelar sig beror på mängden lösta ämnen, sk osmos. Det dras alltså till områden med förhållandevis mycket lösta ämnen och låg vattenkoncentration. Hur mycket lösta ämnen det finns i en lösning, sk osmolaritet, kan mätas och i ECV (extracellulär vätska) dominerar Na medan K dominerar i ICV (intracellulär vätska).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka hormon påverkar njuren, cirkulationen och reglering?

A

ADH – Antidiuretiskt hormon/vasopressin är avgörande för att njuren ska kunna vattenspara.
Angiotensin II – Blodtryckshöjande, stimulerar törst och frisätter ADH/aldosteron (RAAS).
Aldosteron – Är saltsparande och påverkar natriumutsöndringen i framförallt njuren (RAAS).
ANP – Atrial natriuretic peptide är blodtryckssänkande och saltutsöndrande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv törstreglering

A

När vatten förloras av kroppen ökar osmolariteten i ECV vilket osmoreceptorer i hypotalamus registrerar och signallerar till törstcentra. Vid utjämning av osmolariteten fås permanent törsthämning, men det finns även temporär törsthämning där törst avtar även om osmolariteten inte är normal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv natriumbalans

A

Förluster (urin, träck, svett, mjölk) kompenseras av intag (foder, saltkälla) och saltaptiten regleras från hypotalamus, samt stimuleras av liten blodvolym och lågt natriuminehåll i kroppen. Aldosteron är viktigt då det påverkar Na- och K-pumparna.

17
Q

Hur fungerar vattenbrist?

A

Ökar osmolariteten i kroppen vilket känsliga osmoreceptorer i hypotalamus registrerar, signallerar till endokrina och sekretoriska celler i hypofysen så ADH frisätts och påverkar aquaporiner i njuren så permeabiliteten i tubuli ökar och mer vatten hålls kvar i kroppen istället för att utsöndras med urinen. Ökad osmolaritet stimulerar även törstkänslan, och tillsammans upprätthåller det normal osmolaritet. Om vattenbrist leder till arteriellt blodtrycksfall aktiveras RAAS, en effektkaskad för att höja blodtrycket.
Vattenbehovet, vattenbalansen och urinutsöndring påverkas av foderintag (vatteninnehåll, energiomsättning, mer = värmeproduktion, sammansättning), laktation, omgivningstemperatur (evaporation, varmare större förluster) och fysisk aktivitet. Störande faktorer kan vara vattentemperatur och vattningsmetod.

18
Q

Vad är postprandiala effekter?

A

Djur blir törstiga när de äter eftersom foderintag kräver att digestionsvätskor, tex saliv, bildas. Vätskan till sekretionerna kommer från extracellulära rummet, och blodvolymsänkningen registreras samt resulterar i törstkänsla. Beroende på fodrets sammansättning så kan även osmolariteten höjas, vilket också stimulerar törst.

19
Q

Definiera vätskebalansreglering

A

Vatten kan röra sig fritt mellan celler och vävnader, och riktningen påverkas av det osmotiska trycket.

20
Q

På vilka sätt kan värme avges?

A

värme kan avges via strålning, ledning (mark), konvektion (luft), avdunstning (svettning, hässjning,

21
Q

Vilka djur har värmereglering?

A

homeoterma djur med temperaturcentrum i hypotalamus samt köld- och värmereceptorer i vävnader.

22
Q

Hur mycket av kroppsvattnet är intracellulärt?

A

Är 2/3 räknas som intracellulärt

23
Q

Hur mycket av kroppsvattnet är extracellulärt?

A

1/3 är extracellulärt (blodplasma, interstitiell direkt utanför celler).