Vår 2010 Flashcards

1
Q

Varme overflater, flamme og gnister skaper stor fare i Ex områder. Nevn så mange prinsipielt forskjellige eksempler som mulig på hvordan en gnist kan oppstå i en installasjon.

A

Elektrisk (strøm på anlegget, statisk, lyn), mekanisk (friksjon, slag) atmosfæriske forstyrrelser, kjemisk reaksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Skisser en zenerbarriere og forklar virkemåten. Hva er alternativet til en zenerbarriere?

A

Zenerbarriere er skissert i boken(10-12). Begrenser strøm og spenning ut i Ex område. Tennenergi blir dermed for lav til antennelse. Alternativet er en trafobarriere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar begrepene BD(Blow Down) og NAS/ESD.

A

Forklaring i boken(12-17) - (12-21)
BD - blow down (trykkavlastningssystem). Forhindrer overtykk, og dermed forhindrer man at tanker / rør revner eller eksploderer. Uavhengig av nedstengning. Kontrollert trykkavlasting. Ofte egen ventil til atmosfære, eller fakling.
NAS/ ESD (Nødavstengningssystem) (emergency shutdown system).
System med helt egen separat logikk som stenger av / går til sikker modus ved nødssituasjoner. Isolerer prosessavsnittene. Kan ta imot signaler fra prosessen (for eksempel brann og gass deteksjon), manuelle meldere. Bruker ikke alltid egne aktuatorer av økonomiske hensyn.
BD er i de aller fleste sammenhenger et manuelt system som brukes etter at ESD har seksjonert installasjonen i passe store volumer som kan enten sekvensielt eller samtidig trykkavlastes. Behovet for BD er primært ved brann for å hindre at trykksatt utstyr blir overopphetet og eksploderer / lekker ukontrollert ettersom stålet blir svakere ved oppvarming og kan briste uten at PSV utløses da trykket i utstyret ikke behøver å komme over settrykket til PSV. I verste tilfelle kan dette føre til en BLEVE.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva står OPC for, og hvorfor er bruken av OPC så utbredt?

A

Forklaring i boken(5-31)
OPC = OLE for process control. OLE = Object linking and embedding. Spesielt tilpasset reguleringsformål. Felles system på tvers av produsenter og produkter som muliggjør enkel informasjonsutveksling. Kan skrive og lese verdier fra utstyr og samle informasjon på ett sted. (For eksempel kontrollrom). OPC bruker åpne standarder ++

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar oppbygningen og virkemåten til Profibus.

A

Profibus PA har et visst nivå av Ex sikring, buss / stjerne / ringtopologi, overføring via tvunnet trådpar eller fiber, maks 127 noder på en buss, 9.6 kbit/s til 12 Mbit/s overføring, opp til 24km rekkevidde (med fiber, hastighetavhengig), master / slave eller peer to peer, bussarbitrering via token passing, HD4 CRC feilsjekk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

En hvilken som helst komponent pleier som oftest å følge en forutsigbar total feilrate over tid. Skisser denne typiske grafen med tid langs X-aksen og feilraten langs Y-aksen. Hvilken vedlikeholdstype vil du anbefale kunden å følge de kommende 30 årene systemet er planlagt i drift?

A

Her er det ønskelig å få skissert opp den klassiske badekarskurven. Tid langs X- aksen og feilrate langs Y. Den første tiden når systemet settes i drift er det mange barndomssykdommer og derfor en høy feilrate. Kurven synker deretter raskt nedover og flater ut. Etterhvert som årene går, stiger kurven sakte opp igjen etter som slitasje, rust, elektriske feil osv. trer inn. Man bør konkludere med periodisk funksjons verifisering, se (17-6). Svar med forklaring i sammenheng med figur 17.3 er også godkjent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

En egen operatør skal sitte på kontrollrommet som er noen kilometer fra anlegget, og holde øye med nettopp den delen av anlegget du har hatt ansvar for. Operatøren skal ha oversikt over prosessverdier, B&G system og kameraer. Hvordan vil du presentere denne informasjonen til operatøren på en god og oversiktlig måte?
I tillegg til systemets nå-tilstand, hvilken annen informasjon bør presenteres?

A
Se boken (4-11) Her finnes det mange svar som kan godtas. Som regel er det gunstig å ha en dedikert skjerm til hvert av elementene som skal vises. Det bør nevnes elementer som informasjonsmengde, korrekt og intuitiv fargebruk, basere informasjon rundt en P&ID liknende skisse av systemet på skjermen, alarmer osv.
I tillegg til nå-tilstanden bør produksjonsmål, begrensinger, historikk og fremtidsprediksjon vises frem.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ergonomi er viktig for at operatøren holder fokus og får utført en best mulig jobb. Nevn punktvis og begrunn hvilke elementer i kontrollrommet som spiller inn på et individs ytelse.

A

Se boken (4-2). Her bør studenten komme inn på en del av disse punktene: Informasjonsmengde og presentasjon, arbeidsmengde, lyd, lys, luft, medarbeidere, sitteposisjon, trygghetsfølelse. Studenten kan også nevne hovedpunktene som står listet opp på side 4-2

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

I store og komplekse leveranser har man ikke alltid full forståelse av det totale systemet i sammenheng. For å komme frem til en god modell av systemet kan man bruke en analytisk, eller en black-box metode. Hva innebærer de to metodene og hva er fordeler og ulemper med de?

A

Analytisk: Bruke matematiske modeller for å skape seg en komplett modell av systemet. Med en fullstendig analytisk modell kan man finne alle feil og konsekvenser av disse. Dermed kan man identifisere og lokalisere alle feil, feilårsaker og prosesstilstander. Dette er veldig kostbart og ikke minst vanskelig og tidkrevende. Resultatene må også valideres mot tester og måledata senere.
En black box metode baserer seg på måledata fra systemet. Man kan da benytte en algoritme for å bygge seg opp en modell. Dette vil også være tidkrevende, gå gjennom alle systemmodi for å skaffe seg måledata. Man vil heller ikke benytte den a priori kunnskapen som finnes om systemet.
Hybridmodeller som er en kombinasjon av de to ovennevnte bør også komme frem i besvarelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva heter hoveddokumentet som beskriver til leverandør hva kunden ønsker og hva inneholder dette dokumentet?

A

Se boken (14-2). Hoveddokumentet heter FDS / FS (Functional design specification / Functional specification). Dette dokumentet beskriver for leverandøren spesifikasjon av funksjoner og ytelsen som er ønsket av systemet. Dokumentet inneholder ikke detaljspesifikasjon om hvordan funksjonene skal realiseres (f.eks. hvilket språk koden skal skrives i). Dette er opp til leverandør.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

En kunde som ser frem i tid vektlegger ikke kun hva kjøp av et system vil koste, men livs-syklus kostnadene (LCC). Hvilke kostnadselementer inngår i LCC og hva kan gjøres for å holde disse så lave som mulig?

A
Se boken (14-13)
LCC er alle kostnadene som er forbundet med et produkt helt fra planleggingsfasen til produktet er kastet/avviklet.
Svaret bør inneholde så mange punkter som mulig fra side (14-13 til 14-14).

For å holde LCC så lave som mulig: Kjøpe inn produkter som krever lite vedlikehold, har lave installasjonskostnader, lang levetid, kan vedlikeholdes uten produksjonsstopp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

List opp de dokumentene som er mest sentrale under bygging og ved drift av et prosessanlegg. Begrunn kort hvert dokument.

A

P&ID – Fokuserer på instrumentering, aktuatorer, rør, fysiske dimensjoner. Brukes av mange fagdisipliner.
SCD – System control diagram. Forteller hvordan funksjoner skal utføres. Poeng kan også gis for andre sentrale dokumenter som blir nevnt og begrunnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly