Teoria Obligatiilor Flashcards
Ce este contractul de adeziune?
Acel contract ale cărui clauze sunt esențiale sunt impuse ori sunt redactate de una dintre parti, pentru aceasta sau ca urmare a instrucțiunilor sale, cealaltă parte fiind obligată sa le accepte.
Regulile aplicate contractelor nenumite:
Teoria obligațiilor, regulile speciale privitoare la contractul cu care se aseamănă cel mai mult.
Contractul-cadru:
Acordul prin care părțile convin sa negocieze, sa încheie sau să mențină raporturi contractuale ale căror elemente esențiale sunt determinate de acestea. Modalitățile de executare a acestuia, in special termenul și volumul prestațiilor precum și prețul acestora sunt precizate in convenții ulterioare.
Revocarea ofertei cu termen
Nu se poate revoca. (Doar cea fără termen poate fi revocata, dacă revocarea ajunge la destinatar înainte ca ofertantul sa primească acceptarea ssu, după caz, înaintea săvârșirii actului ori faptului care constituie acceptare tacită). Art. 1191 și art. 1193
Spre deosebire de aceasta, revocarea ofertei de DONAȚIE se poate face cât timp ofertantul nu a luat cunoștință de acceptarea destinatarului.
Condițiile esențiale pentru validitatea contractului:
- Capacitatea de a contracta
- Consimțământul părților
- Un obiect licit și determinat
- O cauza licita și morală
Momentul încheierii contractului între absenți:
Contractul se încheie in momentul si locul in care acceptarea ajunge la ofertant, chiar dacă acesta nu ia cunoștiință de ea din motive care nu ii sunt imputabile.
Revocarea ofertei adresate unei persoane nedeterminate.
Produce efecte doar când este făcută in aceeași forma cu oferta însăși sau intr-o modalitate care permite sa fie cunoscuta in aceeași măsura cu aceasta.
Decesul sau incapacitatea ofertantului atrage caducitatea ofertei irevocabile?
Da, doar atunci când natura afacerii sau împrejurările o impun.
Acceptarea tardiva produce efecte?
Da, doar dacă ofertantul îl anunța de îndată pe acceptat despre încheierea contractului. Totuși, dacă acceptarea făcută in termen ajunsă la ofertant după expirarea termenului, din motive neimputabile acceptantului, produce efecte dacă ofertantul nu in înștiințează de îndată despre aceasta. Art. 1198.
Care este termenul in care o parte poate accepta adaptarea contractului?
3 luni de la data când a fost notificata ori de la data când i s-a comunicat cererea de chemare in judecată.
Constituie violenta amenințarea cu un drept?
Da, dacă amenințarea a fost făcută cu scopul de a obține avantaje injuste. Art. 1217.
Obiectul contractului trebuie sa fie determinat si licit, iar obiectul obligației trebuie sa fie determinat/determinabil si licit dub sancțiunea:
Nulității absolute
Sancțiuni pentru lipsa cauzei și pentru cauza ilicită sau imorala:
Lipsa cauzei atrage anulabilitatea contractului, cu excepția cazului in care contractul a fost greșit calificat si poate produce alte efecte juridice.
Cauza ilicită sau imorală atrage nulitatea absoluta a contractului daca este comuna ori, in caz contrar, daca cealaltă parte a cunoscut-o sau, după împrejurări, trebuia sa o cunoască.
Ce sancțiune intervine când este afectată capacitatea de exercitiu?
Nulitatea relativa.
Ce este nulitatea virtuală?
Sanctiunea nulității, contractul se desfiinteaza și atunci când sanctiunea nulității absolute sau, după caz, relative trebuie aplicată pentru ca scopul sa fie atins.
Conversiunea contractului nul
Un contract lovit de nulitate ABSOLUTA va produce totuși efectele actului juridic pentru care sunt îndeplinite condițiile de fond și de forma prevăzute de lege.
Totuși, dacă părțile au stipulat in contract ca nu se aplica conversiunea sau reiese, in chip neîndoielnic din scopurile urmărite de părți la data încheierii contractului.
Riscul contractului translativ de proprietate: creditorul pus in întârziere:
Creditorul pus in întârziere preia riscul pieirii fortuite a bunului. El nu se poate libera chiar dacă ar dovedi ca bunul ar fi pierit și dacă obligația de predare ar fi fost executata la timp.
Denunțarea unilaterala:
Pentru contractele a căror executare nu a început, poate ți exercitata.
Pentru contractele cu executare succesivă sau continua, acest drept poate fi exercitat cu respectarea unui termen de preaviz.
Dacă s-a stipulat o prestație in schimbul denunțării, aceasta produce efecte doar atunci când prestația este executata.
Pactul de opțiune, termen pentru acceptare:
Dacă părțile nu au stabilit un termen, acesta poate fi stabilit de instanță, prin ordonanța președințială, cu citarea părților.
Promisiunea de a contracta, hotărâre care sa țină loc de contract:
Instanța, la cererea partii care și-a îndeplinit propriile obligații, poate sa pronunțe o hotărâre care sa țină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerintele legii pentru validitate sunt îndeplinite.
Aceste prevederi NU se aplica in cazul promisiunii de a încheia un contract real, dacă prin lege nu se prevede altfel.