Contractul de Vanzare Flashcards
Prețul determinabil
Vânzarea făcută pe un preț care nu a fost determinat in contract este valabilă dacă părțile au convenit asupra unei modalități prin care prețul poate fi determinat ulterior, dar nu mai târziu de data plății și care nu necesita un nou acord de voința al părților.
Determinarea prețului de către terț
Atunci când persoanele astfel desemnate nu determina prețul in termenul stabilit de părți sau, in lipsa, in termen de 6 luni de la încheierea contractului, părțile pot cere instanței sa desemneze un expert pentru determinarea prețului.
Dacă prețul nu a fost determinat in termen de un an de la data încheierii contractului, vânzarea este nula, afara de cazului care părțile au convenit un alt mod de determinare.
Promisiunea bilaterala de vânzare:
Dacă una dintre părți refuza, nejustificat, sa încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care sa țină loc de contract. Dreptul la acțiune se prescrie in 6 luni de la data la care contractul TREBUIA ÎNCHEIAT.
Transmiterea proprietații:
-vânzarea bunurilor de gen: la momentul individualizării;
-vânzarea in bloc: proprietatea se transmite la încheierea contractului, riscul pieirii trecând la cumpărător după predare;
-vânzarea după mostra/ model: la momentul predării bunului identic cu mostra/modelul;
-vânzarea pe încercate: (sub condiție suspensivă) cu efect retroactiv dacă îndeplinește condițiile condiției;
-vânzarea pe gustate: bunuri cu aprecieze subiectiva, la expirarea termenului ori la exprimarea acordului se încheie contractul.
Vânzarea întregii proprietăți:
Cumpărătorul care știa la data încheierii contractului ca bunul nu aparține in întregime vânzătorului, nu poate sa solicite rambursarea cheltuielilor referitoare la lucrările autonome sau voluptoare.
Întinderea daunelor interese:
Dacă vânzătorul a cunoscut cauza evicțiunii la data încheierii contractului, el este dator sa ramburseze cumpărătorului și cheltuielile făcute pentru efectuarea și, după caz, ridicarea lucrărilor voluptoare.
Punerea de drept in întârziere:
In cazul vânzării bunurilor mobile, cumpărătorul este de drept in întârziere cu privire la îndeplinirea obligațiilor sale dacă, la scadentă, nici nu a plătit prețul și nici nu a preluat bunul.
In cazul bunurilor mobile supuse deteriorării rapide sau deselor schimbări, cumpărătorul este de drept un întârziere in privința preluării lor, atunci când nu le-a preluat in termenul convenit, chiar dacă prețul a fost plătit ori atunci când a solicitat predarea, fata sa fi plătit prețul.
Restituirea bunului mobil:
Atunci când vânzarea s-a făcut fără termen de plata, iar cumpărătorul nu a plătit prețul, vânzătorul poate ca, in cel mult 15 zile de la data predării, sa declare rezoluțiunea fără punerea in întârziere și sa ceara restituirea bunului mobil vândut, cât timp bunul este încă in posesia cumpărătorului și nu a suferit transformări.
Punerea de drept in întârziere pentru bunurile imobile:
Atunci când vânzarea are ca obiect un bun imobil și s-a stipulat ca in cazul in care nu se plătește prețul la termenul convenit cumpărătorul este de drept in întârziere, acesta din urma poate sa plătească și după expirarea termenului cât timp nu a primit declarația de rezoluțiune din partea vânzătorului.
Termenul de exercitare a acțiunii estimatorii sau in rezoluțiune:
Acțiunea vânzătorului pentru suplimentul de preț și aceea a cumpărătorului pentru reducerea prețului sau pentru rezoluțiunea contractului trebuie sa fie intentate, sub sancțiunea decăderii din acest drept, in termen de un an de la încheierea contractului, afara de cazul când părțile au fixat o data pentru măsurarea imobilului, caz in care termenul de un an curge de la aceasta data.
Neplata unei rate din preț
In lipsa de înțelegeri contrare, neplata unei singure rate, care nu este mai mare de o optime din preț, nu da dreptul la rezoluțiunea contractului, iar cumpărătorul păstrează beneficiul termenului pentru ratele succesive.
Vânzarea cu opțiune de răscumpărare:
Este o vânzare afectată de o condiție rezolutorie prin care vânzătorul își rezerva dreptul de a răscumpăra bunul sau dreptul transmis.
Opțiunea de răscumpărare nu poate fi stipulată pentru un termen mai mare de 5 ani. Dacă este mai mare, se reduce de drept la 5 ani.