Contractul de Locatiune Flashcards
Contractul de locațiune, încheiere:
Contractul de locațiune se considera încheiat îndată ce părțile au convenit asupra bunului și prețului.
Perioada maxima a locațiunii:
49 de ani. Dacă este mai mare, se reduce de drept.
Sarcina reparațiilor:
In caz de urgentă, locatarul îl poate înștiința pe locator și după începerea reparațiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înștiințări.
Garanția contra viciilor:
Atunci când viciile aduc vreun prejudiciu locatarului, locatorul poate fi obligat și la daune-interese, in afara de cazul când dovedește ca nu le-a cunoscut și ca, potrivit împrejurărilor, nu era dator sa le cunoască.
Tulburarea de drept:
Indiferent de gravitatea tulburării, dacă i-a comunicat-o locatorului, fără ca acesta sa o înlăture de îndată, locatarul poate cere o scădere proporțională a chiriei. Dacă tulburarea este atât de gravă încât, dacă ar fi cunoscut-o, locatarul nu ar fi contractat, el poate rezilia contractul.
Lipsa de folosință in caz de reparații urgente:
Dacă reparațiile durează mai mult de 10 zile, prețul locatiunii va fi scăzut proporțional cu timpul și cu partea bunului de care locatarul a fost lipsit.
Dreptul de a subcontracta și deca ceda contractul:
Locatarul poate sa încheie o sublocatiune, totala sau parțiala, ori chiar sa cedeze locatiunea, in tot sau in parte, unei alte persoane, dacă aceasta facultate nu i-a fost interzisă in mod expres.
Cu toate acestea, dacă bunul este mobil, sublocatiunea ori cesiunea nu este permisă decât cu acordul scris al locatorului.
Interdicția sublocatiunii și a cesiunii:
Interdicția de a încheia o sublocatiune o include și pe aceea de a ceda locatiunea.
Interdicția de a ceda sublocatiunea nu o include și pe aceea de a încheia o sublocatiune.
Tacita relocatiune:
Noua locațiune se va încheia in condițiile celei vechi, inclusiv in privința garanțiilor, însă va fi pe durata nedeterminata, dacă prin lege ori convenția părților nu se prevede altfel.
Încetarea locatiunii in caz de înstrăinare:
Dacă părțile convin, locatiunea încetează in cazul înstrăinării bunului dat in locațiune.
Cu toate acestea, locatiunea rămâne opozabila dobânditorului chiar și după ce locatarului i s-a notificat înstrăinarea, pentru un termen de doua ori mai mare decât cel care s-ar fi aplicat notificării denunțării contractului.
Cesiunea și plata anticipata a chiriei:
Plata anticipata a chiriei sau cesiunea creanței privind chiria nu poate fi opusa dobanditorului decât dacă in privința acestora au fost îndeplinite, înainte ca înstrăinarea sa devină opozabila locatarului, formalitățile de publicitate prin înscrierea la arhiva, sau, după caz, in cartea funciară, in funcție de obiectul locatiunii, ori dacă plata anticipata sau cesiunea a fost cunoscuta de dobânditor pe alta cale.
Imposibilitatea folosirii bunului:
Dacă bunul este distrus in întregime sau nu mai poate fi folosit potrivit destinație stabilite, locatiunea încetează de drept.
Desființarea titlului locatorului:
Desființarea dreptului care permite locatorului sa asigure folosință bunului închiriat determina încetarea de drept a contractului.
Totuși, locatiunea va continua sa își producă efectele și după desființarea titlului locatorului pe durata stipulata de părți, fără a se depăși un an de la data desființării titlului locatorului, însă numai dacă locatarul a fost de buna-credință la încheierea locatiunii.
Moartea locatarului:
Pentru locatiunea cu durata determinata: Moștenitorii pot denunță contractul in termen de 60 de zile de la data la care au luat cunoștința de moartea locatarului și existența locatiunii.
Răspunderea locatarului pentru degradare:
Răspunde in timpul folosinței bunului, inclusiv pentru cea cauzată de incendiu, dacă nu dovedește ca a survenit fortuit.