Contractul de Mandat Flashcards
Dreptul la acțiune pentru stabilirea cuantumului remunerației:
Se prescrie odată cu dreptul la acțiune pentru plata acesteia.
Forma mandatului:
Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie sa respecte acea forma, sub sanctiunea aplicabila actului însuși.
Prevederea nu se aplica când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului fata de terți, dacă prin lege nu se prevede altfel.
Durata:
Dacă părțile nu au prevazut o durata, contractul de mandat încetează in 3 ani de la încheierea lui.
Mandatul de ocrotire:
Mandatul de ocrotire poate fi dat si de majorul care beneficiază de consiliere judiciara, cu încuviințarea ocrotitorului legal si cu autorizarea instanței de tutela.
Forma mandatului de ocrotire:
Se încheie prin înscris autentic notarial.
Executarea mandatului de ocrotire:
Este condiționata de survenite deteriorării facultăților mintale, constatate și de încuviințarea de către instanța de tutela, la cererea mandatarului desemnat in contract.
Actul prin care mandantul a încredințat deja altei persoane administrarea bunurilor sale continua sa producă efecte, cu excepția cazului in care acesta este revocat de către instanța de tutela, pentru motive temeinice.
Cuprinsul mandatului de ocrotire:
Mandatul cuprinde și persoana desemnată de mandant căreia mandatarul trebuie sa ii dea socoteala, precum și frecventa îndeplinirii acestei obligații, care nu poate fi mai mare de 3 ani. Dacă nu exista o persoana desemnată, instanța de tutela va desemna, cu ocazia încuviințării mandatului.
Dispunerea unei măsuri de ocrotire:
In cazul in care mandatarul nu îndeplinește și funcția de tutore, acesta continua sa își îndeplinească mandatul și întocmește, la cerere și cel puțin odată pe an, o dare de seamă pe care o prezinte tutorelui mandantului, iar la sfârșitul mandatului ii da socoteala și acestuia.
Inventarierea bunurilor:
Dacă mandatarul este însărcinat cu administrarea bunurilor, in termen de 10 zile de la încuviințarea mandatului de către instanța de tutela, acesta procedează la întocmirea inventarului bunurilor mandantului.
Actele încheiate de mandant:
Actele încheiate anterior încuviințării mandatului de ocrotire pot fi anulate ori obligațiile reduse dacă la date când au fost încheiate lipsa discernământului era notorie sau cunoscuta de cealaltă parte.
Actele juridice încheiate de mandant ulterior încuviințării mandantului și incompatibile cu clauzele acestuia nu pot fi anulate sau obligațiile care decurg din acestea nu pot fi reduse decât dacă acesta a suferit un prejudiciu.
Mandatul de ocrotire cu titlu gratuit:
Nu încetează prin falimentul mandantului.
Efectele revocării:
Atunci când părțile au declarat mandatul irevocabil, revocarea se considera a fi nejustificata dacă nu este determinata de culpa mandatarului sau de un caz fortuit ori de forța majora.
Încetarea mandatului in caz de pluralitate de mandatari:
In lipsa unei convenții contrare, mandatul dat mai multor mandatari obligați sa lucreze împreuna încetează chiar și atunci când cauza încetării ii privește numai pe unul din ei.