tenta Flashcards
Namnge de fyra loberna + funktion
även primära motor och sensoriska cortex
Vad är en somatotopisk organisation?
Frontallob (pannlob) - planering, personlighet, omdöme
Parietallob (hjässlob) - uppmärksamhet, uppfattning av kroppen och omgivningen
Occipitallob (nacklob) - bearbetning av synintryck
Temporallob (tinninglob) - igenkänning
Primära motorcortex (gyrus precentralis)
Primära sensoriska cortex (gyrus postcentralis)
Somatotopisk organisation- innebär att olika delar av kroppen motsvarar en viss del av primära sensoriska/motoriska cortex. Ju fler nervceller som involverar kroppsdelen desto större är området i coretx.
Vad innehåller saliv och vad har de olika beståndsdelarna för funktion?
HALM
Amylas - enzym som bryter ned kolhydrater
Lysozymer - fungerar antibakteriallt
Mukus - slem som gör det lättare att svälja maten
H2O - blandar matinnehållet och underlättar även sväljning
Vad har basal ganglierna för funktion för motoriken?
Basal ganglierna sorterar, väljer ut och initierar motorisk input från motor cortex. Basal ganglierna kan också filtrera bort oönskade rörelser som inte når ett visst tröskelvärde så att de inte initieras.
En relästation som reglerar rörelse tillsammans med cerebellum.
Hjärnan delas in i primära kortexområden samt associationskortex. Vilka delar hör till respektive kategori och vad skiljer dom åt?
Primära kortex innefattar:
Primära motor cortex
Primära sensoriska cortex
Broca’s area
Wernicke’s area
Primära kortex är somatopiskt organiserat till skillnad från associationskortex. Det innebär att varje del/funktion av kroppen har ett eget område i kortex som är exklusiv för denna. Associationskortex integrerar information.
Associationskortex - högre kognitiva förmågor, “tänkande”
Lysosomer är en av cellens organeller. Vad är det och vad har de för funktion i cellen?
Lysosomer är små blåsor med ett enkelt cellskikt som innehåller enzymer och är sura (lågt ph). De kan förenas med ex trasiga eller gamla organeller ex mitokondrier för att bryta ned dem så att cellen kan använda beståndsdelarna.
Förklara följande transportmekanismer för hur substanser kan ta sig över cellmembranet.
a) faciliterad diffusion (passiv transport)
b) aktiv transport
a) Faciliterad diffusion är en diffusion från hög till låg konc, men där ämnet i sig självt inte kan passera cellmembranet.
Då krävs hjälp av ett transportprotein, ex en jonkanal. Ex kan acetylkonin binda till nikotin receptorer varpå kanalen öppnas så att en Natriumjon (Na+) kan förflyttas över cellmembranet. Detta kräver ej energi i form av ATP utan är en form av passiv transport.
b) När ämnen ska transporteras mot koncentrationsgradienten, dvs f_rån låg till hög koncentration_, kan ex en natrium-kalium-pump (ett transportprotein) användas. Kräver energi.
Olika sätt ämnen kan passera cellmembranet. 4x
Syre, koldioxid, natriumjoner, glukos, neurotransmittorer
- Diffusion - Syre diffunderar längs sin koncentrationsgradient. Öven koldioxid
-
Osmos - Vatten diffusion, diffunderar genom så kallade aquaporiner (selektiva transportörer) längs med sin koncentrationsgradient. Osmotiskt tryck är större ju större skillnad i vattenkoncentrationen.
* Isoton lösning* - lika salthalt, lika mycket vatten diffunderar ut som in. Tillplattad bulle.
* Hyperton lösning* - högre salthalt utanför, allt vatten i cellen diffunderar ut, cellen skrumpnar.
* Hypoton lösning* - lägre salthalt utanför, vatten diffunderar ut för att lösa ut saltet i cellen. Exploderar. -
Transport med hjälp av transportprotein
- Passiv transport (faciliterad diffusion)
är en diffusion från hög till låg konc, men där ämnet i sig självt inte kan passera cellmembranet.
Då krävs hjälp av ett transportprotein, ex en jonkanal Ex kan acetylkonin binda till nikotin receptorer varpå kanalen öppnas så att en Natriumjon (Na+) kan förflyttas över cellmembranet. Detta kräver ej energi i form av ATP utan är en form av passiv transport. icke selektiv transportör.
Även för glukos
- Aktiv transport
När ämnen ska transporteras mot koncentrationsgradienten, dvs från låg till hög koncentration, kan ex en natrium-kalium-pump (ett transportprotein) användas. Kräver energi.
- Endocytos och Exocytos
Vid endocytos (endo = inuti, ini; cyto = cell) omsluts en stor partikel (eller många små) av cellens membran. Det bildas en membranblåsa (vesikel) med det inneslutna i cellen. Cellmembranet är mjukt och böjligt.
Vid exocytos (ex = ut ur) packas många partiklar – ofta avfall, proteiner eller hormoner – i en membranblåsa (vesikel) för transport ut ur cellen. Exocytosvesikeln smälter samman med cellmembranet, och innehållet släpps ut. Ex neurotransmittor
tre typer av muskelvävnad och lokalisation
Skelettmuskulatur - bygger upp de stora musklerna som finns i till exempel armar och ben. De behövs för att vi ska kunna röra på oss.
Hjärtmuskulatur - finns i hjärta och genomför pumparbetet. Kan ej nybildas.
Glattmuskulatur - omger ihåliga organ såsom luftvägar, magsäck, tarm och blodkärl. Andvänds för att exempelvis hosta, knåda mat samt reglera blodflöde i blodkärl.
Vad är ett centralt motoriskt program? 2 exempel
ett inbyggt rörelseprogram i kroppen: en sekvens av rörelser med ett specifikt syfte. En grupp nervceller som är grupperade funktionellt kan genomföra ett av dess program, ofta utan inblandning av högre funktioner (som de i cortex), Nervcellerna sitter i hjärnstammen och har axon till musklerna som utför rörelserna.
Exempel på centrala motoriska program:
Engångs: sväljning; skyddsreflexer som att hosta
Kontinuerliga: andning
Intermittenta: aktiveras vid behov ex att tugga
Var finns cerebrospinalvätskan + funktion 4x
Lokalisation: en färglös vätska som fyller hjärnans ventriklar och flödar runt i och kring hjärnan och ryggmärgen (centralfåran) samt mellan hinnorna pia mater och spindelvävshinnan.
Funktion: agerar stötdämpande och skyddar hjärnan vid mekaniskt trauma, bidrar till kylning av hjärnan och transporterar näringsämnen till hjärnceller som ligger nära ventriklarna, samt avlägsnar slaggprodukter.
Vad har hjärtats retledningssystem för funktion?
Funktionen är att snabbt leda signaler i hjärtat för att utlösa pumparbetet samt se till att kontraktionerna sker i rätt ordning bestämmer retledningssystemethjärtats rytm genom att påverka pacemakercellerna via bland annat ANS. Cellerna i retledningssystemet är självdepolariserande, det vill säga de utlöser sin egen aktionspotential(detta är anledningen till att ett hjärta som tas ur kroppen fortsätter slå)
I praktiken
En impuls genereras i sinusknutan. Den färdas ned till AV-knutan, där den orsakar kontraktionav förmaken för att slutsprutning ska ske. Då isolerande lager finns mellan förmak och kammare måste signalen färdas genom His bunt med sina två huvudgrenar ned till hjärtatsspets. Under tiden utlöses ingen muskelkontraktion. När signalen når Pikinjefibrerna kan denbörja färdas uppåt igen och utlöser kammarnas kontraktion.
Redogör för hjärtats pumparbete
Översikt: Hjärtat får in syrefattigt blod från kroppen genom Vena cava inferior (mage, ben)och Vena cava superior (armar, huvud) i höger förmak. Det pressas upp till lungorna genompulminaris, som delar på sig till varje lunga, där det syresätts. Det syresatta blodet kommer in genom lungvenerna till vänster förmak där det förs vidare till vänster kammare och pumpas utgenom aorta, kroppspulsådern, och går tillbaks till resten av kroppen
- SL-klaffar är stängda pga högre tryck i artärer än kammare. AV-klaffar är öppnapga högre tryck i förmak än kammare. Blod rinner passivt ned från förmak tillkammare (80% av blodet i en pumpcykel). Diastole (viloläge)
- Förmak kontraherar och pressar ned resten av blodet i kammaren.
- systole (arbetsläge) inleds: Kammaren börjar arbeta (kontrahera) och pressar bloduppåt. Då trycket blir högre i kammaren än i förmaken stängs AV-klaffarna. SL-klaffarna är fortfarande stängda
- Trycket i kammaren blir så högt att det överstiger det i artärerna (aorta,pulminaris). Då öppnas SL-klaffarna och blodet strömmar ut i artärerna.
- Kammarna har nu tömt sig så mycket de kommer att tömma sig denna cykel. De börjar slappna av. SL-klaffarna stängs igen, så inte blodet kan komma tillbaks från artärerna. AV-klaffarna öppnas när trycket i kammaren understiger det i förmaken.Viloläget (diastole) inleds härmed och vi är tillbaks på steg 1, varpå cykeln upprepar sig.
Det första steget i urinbildningen är filtration. Vad filtreras och vad stannar kvar iblodet?
Detta sker i nefronet.
Filtreras: Väldigt mycket vatten, mängden beroende på blodtrycket. Joner som Na+ och Cl-,glukos, alla möjliga små molekyler.
Filtreras ej: röda blodkroppar, stora plasmaproteiner som inte får plats i de stora spalterna ikapillärerna i Glomerulus.(Det är även så att inte allt som fanns i blodet innan filtreras, även om det kan filtreras,beroende på blodtryck.
Från vilket organ frisätts insulin och när frisätts det? Vad har insulin för effekter?
Insulin frisätts från bukspottkörteln (pancreas) när halten av glukos i blodet är för hög.
ex: Skelettmuskel celler och leverceller har receptorer för insulin. Detta möjligör ett upptag av glukos och lagring som triglycerider i fettväv bland annat. Blodsocker halten sänks.
Insulin frisätts även vid parasympatikuspåslag
Redogör översiktligt för det adaptiva/specifika immunsystemet. Ange två olika typer avvita blodkroppar som ingår och vad de har för funktion(obs! funktionen är viktigare ännamnen på de olika vita blodkropparna)
Det adaptiva immunförsvaret är specifikt i betydelsen att det lär sig att känna igen specifikapatogen och sen kan jobba väldigt effektivt mot dessa
B-celler är viktiga i det extracellulära försvaret, dvs mot exempelvis bakterier, som inte leverinuti kroppens egna celler. B-cellerna skapar antikroppar som binder till specifika delar avpatogen. Bakterier buntas ihop, toxiner oskadliggöras och fagocytos underlättas genom attantikropparna binder till dessa delar på patogen. B-minnesceller (specifika för en viss patogen)skapas efter en första infektion och kan sen väldigt snabbt aktiveras när infektionen nårkroppen en andra gång. T-hjälparceller aktiverar B-celler och Tc-celler
Vad är cytokiner och vad har de för övergripande funktioner?
Cytokiner är “immunsystemets språk”, dvs fungerar som signaler mellan immunceller ochvävnad. De startar, upprätthåller, koordinerar och avslutar inflammation. De delas in grovt i tvågrupper: pro-inflammatoriska (Th1) och anti-inflammatoriska (Th2) men det finns väldigtmånga olika, som olika vita blodkroppar reagerar olika på.
De är essentiella för immunsystemets kaskadeffekter. Exempelvis kan neutrofilter ochmakrofager i det medfödda immunförsvaret sända ut cytokiner när de angriper patogen, vilketaktiverar det specifika immunförsvaret, vars vita blodkroppar i sin tur sänder ut nya cytokiner,vilket har en kaskad av konsekvenser
Hur skyddas lungorna från infektioner och skadliga ämnen?
- Hår i näsan som filtrerar luften vi andas in
- Slem i näsan och luftröret som fångar upp mikroorganismer
- Cilier i luftröret som för detta slem, om det bildades i luftröret, uppåt, så vi kansvälja eller spotta ut det
- Hostreflexen i struphuvudet, som aktiveras exempelvis vid sväljning ned iluftstrupen istället för matstrupen
(Man kan ju också tänka på att levern filtrerar blodet från tunntarmen innan detgår upp i kretsloppet och till lungorna. Detta är ju också ett skydd. Likasåimmunförsvaret, men jag tror inte jag ska gå in på det här..
Vad har det sympatiska nervsystemet för centrala (mentala/psykiska) effekter?
- Vaksamhet
- Fokuserad uppmärksamhet
- Vakenhetsgrad
- Rädsla
- Aggression
Förbereder oss för fight or flight. Ovannämnda egenskaper skruvas upp och ska gynna vår överlevnad, antingen fight or flight.
Cellens uppbyggnad och organeller
Organeller - cellens organ. avgränsade delar med specifika funktioner.
cellmembran - består av fosfolipider, avgränsar och bestämmer vad som får komma ut och in i cellen.
cellkärnan - innehåller DNA
kärnmembran - dubbel skikt membran av fosfolipider
Cytoplasma - cellvätskan (cytosol + organeller)
Ribosom - cellens proteinfabrik. Här sker tillverkningen av protein som har många funktioner i organismen, till exempel som byggnadsmaterial i cellen.
Golgiapparaten - packning, bearbetning, sortering av proteiner för vidare transport ut ur cellen.
Lysosom - membranomsluten vesikel, kommer från golgiapparaten, innehåller enzymer som bryter ned material som cellen tagit upp genom endocytos.
Mitokondrie - “cellens kraftverkt” sköter proteinsyntesen (citronsyracykeln + elektrontransportkedjan)
Cytoskelett -utgörs av strukturer inuti cellen som tillsammans håller uppe cellen och ger den dess form. Dessutom ger cytoskelettet stöd åt organeller, förmedlar endocytos och celldelning.
Endoplasmatiska nätverket. Här sker tillverkning och transport av olika ämnen.
Hur sker transkription av DNA (kortfattat)?
1. RNA-polymeras startar processen. DNA-strängen särar på sig och bildar en transkiptionsbubbla.
2. RNA-polymeras skapar mRNA. (nukleotider är byggstenar)
3. mRNA mognar och färdas ut i cytoplasman till ribosomer för translation.
Hur sker translation av DNA (kortfattat)?
Translation är den process i cellerna där ribosomerna använder mRNA för att bygga protein.
Ribosomen sätter sig runt mRNA och läser av kvävebaserna tre och tre (dessa tripletter kallas kodon). Avläsningen går till så att en aminosyrabärande tRNA-molekyl (med rätt passform till den triplett som läses av) matas in i ribosomen, släpper sin aminosyra och matas ut ur ribosomen. Sedan kommer nästa tRNA och släpper sin aminosyra som fästes på den förra aminosyran. På så sätt byggs en aminosyrekedja upp som till slut, efter translationen, resulterar i ett protein (som är en aminosyrekedja).