tenta Flashcards

1
Q

En av byggstenarna som utgör grunden i det så kallade lean-huset är Kaizen.Beskriv vad som menas med Kaizen och vad det innebär.

A

Kaizen är ett japanskt ord som inom Lean står för Ständiga Förbättringar. Det innebär att samtliga inblandade strävar efter att ständigt förbättra verksamheten i små steg, till skillnad från större resurskrävande projekt. Dessa finns också inom Lean men kallas då Kaizen events eller Kaikaku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

En ofta använd modell är den så kallade Deming-cykeln, Plan-Do-Check-Act (PDCA). Beskriv vad de olika delarna består av och på vilket sätt den kan kopplas till Kaizen.

A

Plan: Planera – Definiera, samla in fakta, analysera, hitta rotorsak, målm.m.
Do: Genomför – Genomföra de planerade förändringen
Check: Kontrollera – Mät och analysera resultat av förändringen
Act: Standardisera – Om resultatet var lyckat, Standardisera och om möjligt sprid till andra områden. Om resultatet inte var lyckat, börja ompå Plan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

I lean pratas det ofta om flera olika typer av slöserier, 7+1 st närmare bestämt.Redogör kortfattat för de olika slöserierna

A

1) Överproduktion: Till exempel om produkter tillverkas mot lager eller buffert för att utgöra säkerhet för variationer i behov och processer.
2) Lager: Produkter på lager innebär att de ligger och binder kapital och resurser utan att skapa något mervärde för kunden.
3) Transporter: Onödiga transporter. T.ex. att frakta en detalj som ska bearbetas fram och tillbaka till ett annat land för ett kanske lägre tillverkningspris, istället för att använda en lokal leverantör med flexibilitet och korta ledtider.
4) Överarbete: Att förse en produkt med funktioner eller kvalitéer som kunden inte vill ha eller betala för. T.ex. en chef ber en anställd ta fram några resultatsiffror till ett möte och den anställda lägger en heldag på en presentation med diagram och trender osv.
5) Väntan: Vid obalans i produktionskedjan kan köer och väntetider uppstå, exempelvis om en snabb operation sätts före en långsam.
6) Rörelser: Om verktyg, material eller information saknas där behovet finns så uppstår onödiga rörelser. Till exempel om en montör behöver hämta ett verktyg på en annan plats.
7) Produktion av fel (Omarbete): Om processen inte levererar ”rätt från början” så kommer moment få omarbetas, vilket är ett direkt slöseri.
8) (+1) Outnyttjad kompetens/kreativitet: Om ledningen inte utnyttjar befintliga kompetenser, eller uppmuntrar till kreativitet, kommer förbättringstakten för verksamheten stanna av. Det finns också risk att kompetenta personer slutar på grund av bristande utveckling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

En av grundpelarna i TPS-huset är Just-In-Time (JIT). Vad menar man med JIT?

A

Med JIT menar man rätt produkt, i rätt antal, på utsatt tid och på rätt plats. Begreppet innehåller delarna Takt, Kontinuerligt flöde och Dragande system.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ett sätt att styra produktionen för att sträva efter JIT är så kallat dragande flöde (pull). Förklara vad som menas med detta och vad skillnaden mellan ett dragande flöde och ett så kallat tryckande flöde (push) är.

A

I dragande system så ger efterföljande processteg signal om behovet. Till exempel så beställer kunden en vara från färdigvarulagret, då startar slutmontering av en ny detalj till lagret, vilket i sin tur ger signaler till delmontering att ersätta använda produkter på slutmontering osv. Ett bra verktyg att använda i dragande system är Kanban. I tryckande system körs alla tillverkningssteg efter en produktionsplansom bygger på en prognos, utan egentlig hänsyn till verkliga behovet. Ofta med fokus på att utnyttja alla resurser så effektivt som möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara skillnaden mellan de olika duglighetsmåtten 𝐶𝑝 och 𝑃𝑝 och vad den betyder i vårt fall

A

𝐶𝑝 och 𝑃𝑝 anger hur stor del av den Naturliga variationen (6σ) som ryms i specifikationsområdet (USL−LSL). 𝐶𝑝 baseras på alla observationerna och speglar den variation som kunden upplever medan 𝑃𝑝 bortser i detta fall ifrån variationen mellan de olika passen.Kan variationen mellan passen elimineras så kan 𝐶𝑝 ökas till𝑃𝑝.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör för vilka typer av problem som finns utöver kroniska och hur dessa skiljer sig åt samt motivera varför vi bör fokusera på kroniska problem.

A

Utöver kroniska problem har vi även akuta problem. Dessa är sporadiska avvikelser som uppstår som kan ses som en avvikelse från den förväntade nivån.Att fokusera på aktuta problem leder inte till någon långsiktig förbättring utan bara en återgång till normalläget. En vanlig fallgrop är dock att mycket fokus i verksamheter hamnar på brandsläckning av akuta problem istället för att försöka förbättra och eliminera orsakerna till uppkomsten av problemen.Kroniska problem är ofta sådana som verksamheten tyvärr lärt sig leva med och därför de facto accepterat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara skillnaden mellan utförandekvalitet och specifikationskvalitet.

A

Specifikationskvalitet är helt enkelt den kvalitet som är specificerad för varan eller tjänsten. Olika taxiföretag erbjuder t.ex. samma tjänst i grunden (förflyttning mellan punkt A och B) men kan ha valt att specificera saker annorlunda. Ex. kan ett företag ha specificerat att förarna ska infinna sig inom tio minuter från utlovad tid medan ett annat ha valt fem minuter. De erbjuder alltså samma tjänst men de är av olika specifikationskvalitet.Utförandekvalitet är hur väl det faktiska utförandet av varan eller tjänsten överensstämmer med specifikationen. Ett sätt att se på detta är t.ex. dugligheten där utförandet jämförs med specifikationsgränserna. I vårt case är detta helt enkelt avvikelsen från den utlovade tiden och om den är inom det specificerade intervallet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

För att lyckas med förbättringsarbete i projektform ställs stora krav på en fungerande infrastruktur med tydliga roller. Inom sex sigma pratar man om trehuvudsakliga typer av roller. Beskriv dessa kortfattat.

A

Stödjande roller, styrande roller, utförande roller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Inom lean är synen på effektivitet viktig. Under kursen har begreppen resurs- och flödeseffektivitet behandlats. Förklara dessa begrepp, beskriv skillnader och vad det innebär för verksamheten.

A

Resurseffektivitet – fokus på att resursen utnyttjas maximalt tex att maskinen beläggs i så hög utsträckning som det är möjligt. Ligger till grund för hur vi organiserar och leder verksamheter utifrån funktioner vilket ger skalfördelar men uppfattas ofta som opersonligt och utan kundfokus. Resultatet: Liten andel värdeskapande tid och långa köer, lager, lång genomloppstid, väntetid som genererar nya behov, många saker hanteras samtidigt, stress, inget fokus på kund, många överlämningar – fallerar mellan gränssnitten, ger också upphov till kvalitetsbrister.

Flödeseffektivitet – fokus på enheten i flödet.Flödeseffektivitet - fokuserar på tiden från det att behov har identifierats till dess att det är tillgodosett. Från fokus på funktion till process och vad som skapar värde.Kortare ledtider, kortare köer, utgår från kunden, minskade lager. Stora vinster för kund, effektivare hantering, t.ex. snabbare handläggning, minskad stress, tidsåtgång, mm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Arbetet med standard sägs i Lean vara grunden och en förutsättning för ett strukturerat förbättringsarbete och lärande. Beskriv och förklara varför och hur man bör jobba med standard.

A

Principerna är grunden och ”översätts” till standard dvs konkretiserar hur verksamheten bedrivs. Standard är utgångspunkten för att upptäcka avvikelser => driva ut slöserier => grund för förbättringsarbete, bidra till förutsägbarhet i verksamheten, och skapa lärande. Standardiserat arbete säkerställer säkerhet/ergonomi, kvalité => minskad variation, effektivitet => ökad kapacitet i processen, takt. Standard är det bäst kända sättet vi känner till idag att utföra något på, det minskar personberoendet, alla får bäst kända kunskap, goda idéer får spridning. Bidrar också till lärande om processen, avslöjar brister i verksamheten => visar på behov av kompetensutveckling och åtgärder som utbildning, lärande och träning.En god metodstandard (hur arbetet ska utföras, manuellt arbete) bör tas fram av medarbetarna själva för att säkra rätt nivå på standarden, enkelhet, förankring samt acceptans. Bör även tidsättas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

En organisation som jobbar efter leanfilosofin styrs med hjälp av Värderingar, Principer och Metoder.

a) Förklara begreppen och hur de hänger ihop.
b) Beskriv vad som menas med metodstyrning och hur det återspeglas i ledarskapet.

A

Värderingar – Hur vi ska ”vara”, Principer – Hur vi ska ”tänka”, Metoder – Hur ska vi ”göra”, Resultat – Vad vi ”uppnår”Värderingar och principer är fasta över en längre tid och gäller för hela verksamheten. Metoder och verktyg anpassa utifrån behov och specifika områden i verksamheten. Utifrån värderingar definierar man principer som i sin tur blir vägledande för val av metoder och verktyg som ger resultatet. Är utfallet inte det önskade går man tillbaka och analyserar om man valt rätt verktyg/metod utifrån principerna, eller om metoden har används på rätt sätt.Metodstyrning - Medarbetarna får större utrymme då värderingar och principer ger stöd och guidning i arbetet, ledaren roll blir att coacha, ge stöd, skapa förståelse och säkra lärande. Ledarskapet får också en tydlig ram utifrån vilken man agerar, styr och tar beslut som är långsiktiga och fokus ligger på hur arbetet utförs inte på resultatet. Synsättet är att små kontrollerade steg är vägen till långsiktig utvecklig och resultatet fäljs i syfte att säkra att man går åt rätt håll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Två fokusområden som utgör basen för förbättringsarbete med Sex Sigma är fokus på variation och resultat. Förklara innebörden samt motivera varför respektive område anses vara så viktigt att fokusera på.

A

Fokus på Resultat: Avgörande för ett framgångsrikt Sex Sigma-arbete är uppnådda resultat. Förbättringsarbetet och projektets framgång mäts exempelvis i sparade pengar, ökad kundtillfredsställelse eller kvalitet. Sex sigma har alltså ett mycket starkt fokus på mätbara resultat samt att konceptets mål och verksamhetens mål är synkroniserade. Detta fokus medför dessutom att tuffa mål sätts, uppföljning av startade projekt är rigorös samt att resultaten är väldokumenterade och validerade.

Fokus på Variation: En huvudorsak till att brister och problem uppstår i en verksamhet är att e flesta aktiviteter som utförs inte blir identiska vid varje tillfälle. Om inga variationer existerat hade allt alltid blivit exakt som man avsett och kvalitetsarbetet varit enkelt. En viktig del av sex sigma är att bestämma, förstå och reducera variationer i verksamhetens alla processer. Genom att identifiera processens kritiska mått, mäta dessa på ett välavvägt sätt och analysera insamlad data med hjälp av statistisk metodik kan man skapa förståelse för verksamheten förekommande variationer. Detta utgör en värdefull grund för orsaksanalys och problemlösning. Erfarenheter visar att en analys som baseras på fakta och verkningsfulla analysmetoder ofta leder till ny kunskap, lösningar och genombrott som inte hade nåtts med mer traditionella verktyg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Arbetet med styrdiagram delas vanligen in i två faser. Beskriv de två fasernas syften.

A

I fas I bestämmer man styrgränserna med hjälp av ett representativt stickprov taget över en tidsperiod där processen är stabil. I fas II applicerar man styrdiagrammet i processen som ett övervakningsverktyg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv vad som ska gälla för processen när man skapar ett styrdiagram? Förklara eventuella begrepp som används.

A

Processen ska vara under kontroll / stabil. En process (kvalitetsegenskap) som endast innehåller slumpmässig variation är stabil och ger bästa möjliga resultat under rådande förhållanden. En sådan process sägs vara under kontroll. Innan den är stabil (under kontroll) är den inte förutsägbar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv vilka antaganden som skall vara uppfyllda för att man skall kunna säga att sannolikheten är 0,0027 att få ett falskt ”larm” från slumpmässig variation?

A

Observationerna måste vara Normalfördelade samt oberoende. Process under kontroll.

17
Q

Produktkvaliteten på en vara kan delas upp i specifikationskvalitet och utförandekvalitet. Redogör för begreppen specifikationskvalitet respektive utförandekvalitet.

A

Specifikationskvalitet: förmågan att tillfredsställa kundernas behov. Två produkter som har samma användning men som är utformade på olikasätt kan vara av olika specifikationskvalitet.

Utförandekvaliteten: graden av överensstämmelse mellan skapade produkter och deras specifikationer.

18
Q

Kapabilitet Syftet med gauge R&R och kapabilitetsanalys skiljer sig markant från varandra. Förklara vad de används till och vad skillnaden är.

A

Gauge är en fristående undersökning av mätsystemet och dess komponenter; operatör och mätutrustning, även interaktionen mellan dessa. Den genomförs för att undersöka om man kan lita på den information som samlas in och potentiellt identifiera problemområden som ska åtgärdas. Viktigt att den inte har med produktion eller kapabilitet att göra utan är ett planerat försök för att undersöka mätsystemet.
Kapabilitetsstudien undersöker hur faktisk produktion förhåller sig till de satta kraven på kvalitet i form av LSL och USL. Den analyserar faktisk produktion och overall är den kvalitet som kunden kommer att uppleva.

19
Q

Förklara skillnaden mellan begreppen potential Capability och Overall capability.

A

Med within-standardavvikelsen bortser man ifrån variationen mellan stickprov (variationen mellan medelvärdena). Det kan vara variation mellan råvaror, operatörer, dagar. Within-standardavvikelsen däremot mäter (bara) den rena variationenOverall-standardavvikelsen baseras på alla observationerna och om processen är under kontroll speglar den denvariation som kunden upplever.