sex sigma Flashcards

1
Q

Vad innefattar DMAIC?

A

Define, Measure, Analyze, Improve, Control

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka är huvudkomponenterna när det gäller Sex Sigma?

A

Resultatorienterat ledarskap (nödvändigtvis inte ekonomiska resultat)
Infrastruktur och kompetens
Problemlösningsmetodik

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är skillnaden mellan akuta och kroniska problem?

A

Akuta är sådana som man inte förutsätter alls. Kroniska problem är sådana som funnits länge och som man uppfattat som något som man måste leva med.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka roller utgör en organisation enligt Sex Sigma?

A

Styrande roller (förbättringsnansvariga chefer) som initierar och styr och följer upp förbättringsarbetet. Stödjande roller (välutbildade specialister och coacher) som stöttar chefer och projektgruppen. Utförande roller (medarbetare i förbättringsarbetet) löser problem och genomför åtgärder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär CTQ?

A

Critical to quality. Mätbart och kan användas under projektet. Ska gå att sätta specifikationgränser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär CTC?

A

Critical to customer. Behov, viktig egenskap som kunden använder för att bedöma kvalitet. Svårt att mäta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär part to part?

A

Vid mätning finns och uppstår det variabilitet. Det två huvudorsakerna till denna variabilitet är part to part, det vill säga utförandekvalitet vilket innebär komponenters / objekt olika egenskaper.

Till exempel hur mycket mjölk vi fyller på med i mjölkförpackningar, dem kommer inte att innehålla samma mängd och det är det som kallas för part-to-part.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Är jonkbeast bäst?

A

ja

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär Gauge R&R?

A

Gauge = mätinstrumentet, R = repeatability, mätutrustningens variation. Den variation som fås om samma objekt mäts om och om igen under samma betingelser, hur stor variation har vi då? R = reproducibilty, mätsystemets variation, kopplad till operatörer, olika mätinstrument etc. Den variation som fås om tex olika operatörer mäter samma objekt om och om igen under samma betingelser.

Gauge R&R betraktar variationen i mätningar. Bör vara så lågt som möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär SS(totala) i variansanlys?

A

Kvadratsummor. Beskriver hur stor variation som finns. (n-1)*s^2

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad innebär SS (metod) i variansanalys?

A

Den delen av den totala variationen som förklaras av ”metod”. Den mäter variationen mellan de olika metodernas medelvärden och bör vara nära noll om det inte är någon skillnad mellan nivåerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad innebär SS (error) i variansanlys?

A

Den återstående slumpvariation är oförklarad variation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad kan användas istället för att betrakta kvadratsummor? Vilka gränser accepteras?

A

Istället för att betrakta kvadratsummorna kan variansen beräknas. VarComp = variance components. Rekommendation: om vi har ett bidrag från mätsystemet som är över 9 % är det inte accepterat. Om det är under 1 % har vi ett bra mätsystem.

Kan även beskriva variationen med standardavvikelse. √varcomp men nackdelen med det är att dem inte är additiva, vilket varianser är. R & R = (stdDev för total gage R&R) / (total variation). Om kvoten där är över 30 % är det inte acceptabelt.

Går även att titta på %Tolerance som anger hur stor del av specifikationsområdet tar mätsystemets naturliga variation upp. Över 30 % inte acceptabelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad säger p-värdet? Vad gäller gränserna?

A

p-värdet säger om det finns en signifikant skillnad. En metodeffekt om p-värdet är mindre än 5 %.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad innebär Klassiskt utbyte?

A

Antalet bitar utan defekter i förhållande till totala antalet bitar. Säger inget om hur mycket som omarbetats. Exempel, av 10 000 stockar får vi ut 100 000 bräder. Antalet produkter ut / antalet produkter in.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad innebär first time yield?

A

Hur många bitar har gått genom hela processer utan att behöva korrigeras för att passera kontroller. Ex, vi kanske har fått ut 100 000 bräder men 20 000 bräder repareras, då har vi egentligen bara fått ut 80 000.
(Antalet produkter ut – antal unika produkter enheter som berörts av omarbete) / antal produkter in

17
Q

Vad innebär rolled throughput yield?

A

Sannolikheten att en serie processer kommer att producera en produkt fri från defekter.
yield p1 * yield p2 * yield p3…*yiled pn

18
Q

Vilka är dem tre lagarna som man brukar tala om i Measure?

A

i ) Variationen i en process påverkar genomloppstiden. ii) Flödets totala kapacitet dimensioneras av flaskhalsen. Man kan styra flaskhalsen genom att identifiera den och sedan dimensionera den. iii) Genomloppstiden beror på antalet enheter i systemet och genomsnittliga tiden en enhet spenderar i systemet. Antingen kan man ha färre stationer eller minska tiden på varje station för att få ned genomloppstiden.

19
Q

Vad innebär duglighetsanalys?

A

Duglighetsanalys (kapabilitetsanalys) är en studie där man vill undersöka hur duglig en process är på att uppfylla satta krav (specifikationer, tolerans).
Ska inte sammanblandas med mätsystemets dulighet, mätsystemets duglighet är endast ämnad för att bedöma mätsystemet (inte processen).

20
Q

Vad innebär Overall-standardavvikelse?

A

Overall-standardavvikelsen baseras på s (stickprovs-standardavvikelsen). Baseras på alla observationerna och om processen är under kontroll, speglar den variation som kunden upplever.

21
Q

Vad innebär within-standardavvikelse?

A

Witnin-standardavvikelsen då tittar vi på variationen som man har inom en dag. Den bortser ifrån variationen (variation mellan råvaror, operatörer, dagar etc) mellan batcher. Den mäter den variation som återstår om man skulle kunna eliminera variationen mellan stickproven. För att skatta within-standardavvikelsen utnyttjas stickprovs-variansen s^2. Standardavvikelsen fås genom att dra roten ur s^2. Within-standardavvikelsen mäter inte den variation som kunden upplever, utan den variation man skulle kunna uppnå om man inte hade någon variation mellan batcher.

22
Q

Vad innebär Cp resp Pp?

A

Cp och Pp beskriver måttet på förmågan hos processen att tillverka produkter som uppfyller specifikationerna.
Pp = Använder vi overall-skattningen får vi den potentiella utförandekapabilitetskvoten Pp.
Cp = ett mått på processens kapabilitet är den potentiella kapabilitetskvoten. Anger hur mycket av den naturliga variationen som ryms i ett intervall. Använder vi within-skattningen får vi den potentiella kapabilitetskvoten, Cp. Om Cp> 1 kan vi säga att de flesta enheterna uppfyller specifikationsgränserna (om processen är centrerat runt önskad väntevärde my).

23
Q

Vad innebär SPS/styrdiagram samt vilka faser ingår?

A

SPS / Styrdiagram: upprätta styrdiagram. Indikerar snabbt och säkert förändringar i en process. Kvantitativ styrning. Kontinuerligt följa upp resultatet, bör fortskrida under den tidperiod då risk för avvikelser bedöms vara hög. Kan övervaka en process över tid.

Styrdiagram/Kontrolldiagram: När man har implementerat en förbättring vill man övervaka processen (en eller flera produktegenskaper) under en tid för att verifiera att förbättringarna blir bestående och att symptomen inte återuppstår.
Idén med styrdiagram är att med jämna tidsmellanrum ta ut en eller flera enheter ur produktionen och mäta kvalitetsegenskaper på dessa.
Ett styrdiagram för en kvalitetsegenskap består av en centrumlinje, en övre- och en undre kontrollgräns (UCL, LCL). Dessa väljs oftast till 3 standardavvikelser från centrumlinjen. Dessa har inget med specifikationsgränser att göra.
Arbetet med styrdiagram delas vanligtvis in i två faser:
Fas I – bestämning av styrgränser (skattning av väntevärde och standardavvikelsen). Bestämmer styrgränserna med hjälp av ett representativt stickprov taget över en tidsperiod där processen är under kontroll (Stabil).
Antag att vi tar m stickprov som innehåller n observationer vardera, tagna under en period när vi har skäl att tro att processen är under kontroll. För varje stickprov bildas medelvärdet och stickprovsstandardavvikelsen.
Fas II – använda styrdiagrammet i processen. Applicerar styrdiagrammet i processen som ett övervakningsverktyg. Man övervakar processen så att inte ny /mer variation uppkommer.

24
Q

Vad är sipoc-diagram?

A

Ett sipoc-diagram används för att identifiera alla relevanta element i en process innan man påbörjar ett förbättringsarbete.

Sipoc står för suppliers , inputs, process, output, Customer.

Till exempel en pizzeria:
Suppliers = ica
Inputs = deg, sås, skinka, ost
Process = göra deg, göra sås, ha på ost, baka i ugnen
Output = pizzan
Customer = Äta på plats, ta med, hemkörning

25
Q

Vad innebär slumpmässig variation?

A

Slumpmässig variation uppstår i regel av många orsaker som var och har en liten synbar inverkan.

26
Q

Vad innebär systematisk variation?

A

Systematisk eller urskiljbar variation kan observeras som till exempel skillnader i processens utfall som kan härledas till specifika orsaker. Exempelvis en trend (slitage, temperaturökning) eller ett shift (personalbyte, materialbyte).

27
Q

Vad innebär validitet vid mätning?

A

Mäter vi det som avses att mäta?

28
Q

Vad innebär reliabilitet vid mätning?

A

Hur tillförlitligt är mätsystemet?