Svenska Läroplaner (Kapitel 1 & 9) Daniel Sundberg Flashcards

1
Q

Vad är Läroplansteori?

A

Läroplansteori kan definieras av ett antal grundläggande frågor som ställs till läroplanen. Läroplansteori ger på det sättet perspektiv och begrepp för att förstå och förklara mål- och innehållsdimensioner i politiskt styrd utbildning och undervisning. Läroplanen kan med sitt uppdrag, sitt innehåll och sin inre organisering definieras som skolans samhällskontrakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka sex delar ryms i Läroplanen?

A
  1. Läroplansmål - Det är formuleringar om syfte, värden, mål och betygskriterier.
  2. Läroplansinnehåll - Det anger utbildningens och skolans innehåll, kursplaner och ämnesplaner. Helt enkelt det som eleven ska möta i undervisningen.
  3. Läroplansramverk - Det är de nationella och lokala dokument som ger strukturer till läroplanens olika delar (t.ex. skolans mål, lokal organisering, bedömningskriterier, bedömningsvägledningar, riktlinjer, etc.)
  4. Läroplansresurser - det är system och strukturer som används för att strukturera undervisningen. (t.ex. timplan, ämnesplan, årskursscheman och läroböcker).
  5. Didaktisk kunskap - undervisningsstrategier och repertoarer som krävs för att omsätta läroplanen i klassrummet eller praktiken, det vill säga den läroplanskompetens som rektorer och lärare besitter för att omsätta läroplanen.
  6. Bedömning - det är lärarens summativa och formativa bedömning, som läraren följer upp undervisningen med. (t.ex. bedömningsstöd, betygskriterier).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad kan man säga att hur ska läraren tolka vad Läroplanen innebär i ens yrkesroll?

A

Läroplanen är både ett reglerande styrdokument, men också ett pedagogiskt verktyg som möjliggör att läraren ska kunna förstå men också tolka den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är skillnaden mellan didaktik och läroplansteori?

A

Didaktik: den avser kunskaper om undervisningen, särskilt dess inre kontext. Man arbetar i klassrummet och i möte med elever. Man använder sig mer av olika handlings teorier och har systematiska reflektioner kring sig arbete.
Läroplansteori: Även om den också handlar om undervisning, så tar den inte upp dess inre kontext som didaktiken gör. Den är mer intresserade av teoretiska perspektiv och förklaringar till varför skolan ser ut som den gör. Man är mer intresserad av hur de politiska besluten på verkar på ett internationellt/nationellt plan och i den enskilda skolan, och hur den tolkas.

Men de båda kan ses som ett komplement i varandra, då de båda förser oss med ett språk för att tala om undervisning på ett kvalificerat sätt och de står ej i motsättning till varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

På vilka tre synsätt kan man se att skolämnen är en förlängning av de akademiska principerna, och vilket ut av de är det som forskningen ser som det mest rimliga?

A

Det första och vanligaste synsättet är den raka och kontinuerliga linjen från akademiska discipliner till skolämnet. Det är helt enkelt att man överför kunskaperna från universitetet till skolan.

Det andra synsättet är att kopplingen mellan akademiska discipliner och skolans ämnen är bruten. Detta synsätt är att man ser att innehållet i universitetskurser och barn- och ungdomsskolornas undervisning är något helt artskilt och har olika syften, då de utgår från olika traditioner och synsätt på “ämnet.”

Det tredje synsättet är att man ser att det finns olikheter mellan de akademiska disciplinerna och skolämnen men att de också har en koppling. Det kallar man för en dialektiskt relation och det är det många forskare ser som det mest rimliga. Detta är för att de svarar mot samma verklighet (en så kallad objektiv, realistisk verklighetsuppfattning) och de har vuxit ur samma historia och traditioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad ingår i en Trevärldsteori?

A

Denna teori utgår från att alla ämnen kommer från en “objektiv verklighet” som inte förändras, utan är empiriskt given och som yttrar sig på tre sätt:

  1. En språklig, mellanmänsklig, deltagande och kulturell syn på världen: ämnen som svenska, kommunikation, andraspråk och samhällskunskap återspeglar denna “verklighet.”
  2. En objektiv och logisk syn på världen: matematik, naturvetenskap-ämnen och geografi återspeglar denna “verklighet.”
  3. En historisk och expressiv dimension där vi skapar oss själva genom subjektivering: ämnen så som historia, bild, religion, musik och bild återspeglar denna process.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka är läroplanens tre dimensioner?

A
  1. Läroplanen som text - De faktiska styrdokumenten som åter finns hos skolmyndigheterna, Formuleringarna, Referenser till tidigare läroplaner, Bakomliggande forskning
  2. Läroplanen som program - Organiseringen av innehållet i läroplanen, (översätter idésystem till skolämnen, program, studiegångar), Tyngdpunkt på t.ex. kunskaper, förmågor eller värderingar
  3. Läroplanen som idésystem - ideologier, värderingar och ideal som präglar
    vad en skola ska vara i ett givet samhälle i en given kultur.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad kan man säga att läroplansideologier representerar?

A

De representerar olika idésystem, kulturellt etablerade antaganden och föreställningar, som på olika sätt bildar underlag för läroplanskonstruktioner liksom olika pedagogiska synsätt. De har också lyst starkare än andra i olika tider och sammanhang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är kunskapssynen inom en vetenskapligt rationell läroplansideologi?

A

Syftet utifrån den vetenskapligt rationella teorin är att man ska utveckla intellektuell förmåga, säkerställa kunskapsutvecklingens kumulativtet (kunskapen måste byggas på kunskap som redan finns). Utifrån detta synsätt så ser man att ämnena i skolan är disciplinerad utifrån en vetenskaplig grund och traditioner. Det ska helt enkelt vara objektiv kunskap som man ska lära ut. Utmaningen utifrån denna teori är att det ständigt pågår olika “paradigmkrig”, då man frågar sig ständigt vad som räkans som det viktigaste att lära ut i ett visst ämne. Dessutom påverkas svaren på frågan inte bara av diskussionerna inom ett ämne, utan också av externa politiska och ekonomiska krafter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är kunskapssynen inom social effektivitet som läroplansideologi?

A

Inom social effektivitet så är syftet att man betonar vikten av att förbereda blivande medborgare med nödvändiga förmågor, kunskaper och kulturellt kapital för ekonomisk och samhällelig produktivitet och tillväxt. Skolan uppgift blir då att vara kompetensförsörjande. I det här synsättet så syftar man på att kunskap har en funktionell värde som är det mest centrala att lära ut. Effekten av denna ideologi blir att man fokuserar på nytta och att tänkandet med detta utbildningssyfte är att det är framförallt kopplat till arbetsmarknaden. Svårigheterna och utmaningen med denna ideologi är att det är svårt att veta vilka kompetenser som blir viktiga inför framtiden. En kompetens som anses viktig nu kanske inte har samma värde om 10-15 år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är kunskapssynen inom den humanistiska/lärande-centrerad läroplansteori?

A

Har en liberal humanistisk inriktning som drivs av frågan “vad som ska utgöra centralt skolinnehåll för individens lärande.” Detta synsätt handlar om att skolan bör fostra personlig utveckling, självförverkligande, innovation och kreativitet. Disciplinär kunskap är relevant så länge den bidrar till en utvecklingsprocess och självrealisering hos individen. I praktiken handlar det om att eleven ska möta ämnet i relation till sina egna erfarenheter och fokuset blir allt mer på själva individen. Utmaningarna med denna ideologi blir att det kanske blir allt för hög individualisering, på både gott och ont.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är kunskapssynen inom social konstruktionism?

A

Inom social konstruktion så betonar man den socio-kulturella och socio-politiska kontexten snarare än individen i läroplansbesluten. Det handlar om att utbildning och skola är viktiga verktyg i en samhällelig reformering mot ökad jämställdhet och jämlikhet för individer, grupper och minoriteter. I enlighet med denna orientering, så innehåller läroplanen samhälleliga kontexter, frågor om tänkbara framtider med syftet att individen och medborgaren ska kunna utveckla sina egna ställningstaganden och framtidsvägar. Ämneskunskaperna blir då aktiviteter som bidrar till meningsfulla lärande-erfarenheter och självständighet och utbildningen sätts då i relation till gemensamma sociala ansvar och framtiden. Utmaningen men denna ideologi blir att skolans roll kanske blir allt för fostrande, och likt den humanistiska/lärande-centrerade ideologin så är det både på gott och ont.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad menas med första ordningens förändringar och andra ordningens förändringar utifrån läroplansförändringar?

A

Första ordningens förändringar: är de synliga och mest uppenbara förändringar. Denna nivå handlar om skolans organisation, som till exempel hur ämnesundervisning organiseras, ett nytt betygssystem införs eller hur skolschemat ändras som följd av en ny läroplan. Den är oftast politiskt styrd av mål och innehåll, t.ex.
Andra ordningens förändringar: är svårare att omedelbart se eller sätta finger på. Här krävs teoretiska begrepp och analyser. Det handlar om hur skolan som institution förändras, de så kallade bakgrundsidéerna som skapssyn, värdebaser, undervisningspraxis eller bedömingskulturer i skolan.

Om man ska jämföra de så handlar första ordningens förändringar om planerade förändringar medan den andra ordningens om framväxande förändring där meningsmönster och innebörder successivt förändras, det vill säga hur vi förstår något på ett delvis nytt sätt och ändrar vårt handlande efter nya referenspunkter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka är de två läroplanstraditioner och vad innebär dem?

A
  1. Nordkontentinal/tyska läroplanstradition - Den är filosofiskt orienterad, teoretiserande och har byggt på begreppsliga modeller med integrerande fokus på skolans samhälleliga uppdrag och skolans innehåll. Mer inriktad på andra ordningens förändringar.
  2. Anglosaxiska läroplanstradition - Den är i högre utsträckning praktisk och empirisk och även inriktad mot den första ordningens förändringar. Den är mer utfall- och produktkontrollerad. Denna inriktning är mer fokuserad på första ordningens förändringar.

I Sverige har vi haft en mix av båda traditioner, dock med en mer riktning mot den Nordkontentinal/tyska läroplanstraditionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad ingår i den professionella uppdraget för alla verksamma i någon av skolformerna, utifrån det politiska uppdraget?

A

För det första: att vara informerad om lager och regleringar som styr verksamheten.
För det andra: att också tillämpa och verkställa dessa direktiv som tjänstemän i ett politiskt styrt myndighetsuppdrag.
För det tredje: när det gäller läroplanen, att bedriva ett professionellt läroplansarbete i verksamheten och kunna analysera och ta ställning till olika principer, värden och kunskapssyner som styr verksamheten när läroplanen ska omsättas i praktiken, det vill säga att läsa och tolka läroplanen, för att sedan tillämpa den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka frågor kan man ställa när man ska läsa/tolka läroplanen?

A
  1. Vilka läroplansideologier, värden och
    principer ligger bakom läroplanen?
  2. I vilket styrningssystem ingår läroplanen
    (juridik, ekonomi, resurser,
    kompetensutveckling)?
  3. Vilka brister har en försökt komma till rätta
    med?
  4. Vilket tolkningsutrymme finns det?
17
Q

Hur är den svenska läroplanen uppbyggd?

A

För grundskolan så ser den nuvarande grundplanen ut så här:
1. Skolans värdegrund och uppdrag.
2. Övergripande mål och riktlinjer för utbildningen.
3. Förskoleklassen.
4. Fritidshemmet
5. Kursplaner för alla ämnen

18
Q

Vilka förändringar har gjorts för den reviderade läroplanen 2021/2022?

A

Det har inneburit att ämnets syfte och centrala innehåll fick ett tydligare fokus i undervisningen och att kunskapskraven skulle bli ett bättre stöd när lärarna sätter betyg. Intentionen var att syftet och det centrala innehållet ska styra undervisningen medan kunskapskraven är tänkta att vara ett stöd när läraren sätter betyg. Det ska då leda till rättvisare betyg och minska de så kallade trösklarna, det vill säga att elever stupar i kunskapskraven eller blir “bedömda på sina sämsta prestationer.” Kunskapskrav blev istället betygskriterier.

Ett annat viktigt motiv till revideringen av läroplanen var att kunskapskraven har styrt för mycket, att de varit alltför abstrakta och generella, dessutom alltför ambitiösa och svåruppnåeliga i grundskolan. Därför har det centrala innehållet setts som nödvändig för att lärare ska ha en chans att täcka av allt i undervisningen.

Ett tredje huvudmotiv till revideringen har varit att åstadkomma en ökad allsidighet i lärares bedömningar och en ökad samsyn kring bedömningskriterier. Det har poängteras att just sambedömning är ett sätt att verka för en ökad likvärdighet i betygssättningen, genom en kollegial kalibrering av kravnivåerna. Sambedömning innebär att lärare arbetar tillsammans kring bedömning och betygssättning.

19
Q

Vad innebär att man har en generell läroplanskompetens kontra en specifik läroplanskompetens?

A

Generell: Handlar om att läraren utgår från de långsiktiga målen i syftestexten och bryter ned dem till genomförbara delmål i relation till det centrala innehållet och betygskriterierna.
Specifik (också kallad situationsbunden kompetens): Handlar om att läraren läser av var eleverna befinner sig i sin kunskapsutveckling. Läraren behöver en slags prognostisk förmåga för att identifiera elevens olika styrkor och utvecklingsbehov för att utifrån detta sätta nya utmanande lärandemål för eleven.

20
Q

Vilka tre nivåer ingår i praxistriangeln?

A

Värdeperspektivet
(Värde)
Värden som fungerar som
riktningsingivare för skolan

Vetenskapsperspektivet
(Teori)
Den teoretiska förståelsen av
undervisningen

Praktikerperspektivet
(Handling)
Pedagogik i praktiken
Växer fram ur erfarenhet

21
Q

Vad ingår i Läroplansmål?

A

Läroplansmål - Det är formuleringar om syfte, värden, mål och betygskriterier.

22
Q

Vad ingår i Läroplansinnehåll?

A

Läroplansinnehåll - Det anger utbildningens och skolans innehåll, kursplaner och ämnesplaner. Helt enkelt det som eleven ska möta i undervisningen.

23
Q

Vad ingår i Läroplansramverk?

A

Läroplansramverk - Det är de nationella och lokala dokument som ger strukturer till läroplanens olika delar (t.ex. skolans mål, lokal organisering, bedömningskriterier, bedömningsvägledningar, riktlinjer, etc.)

24
Q

Vad ingår i Läroplansresurser?

A

Läroplansresurser - det är system och strukturer som används för att strukturera undervisningen. (t.ex. timplan, ämnesplan, årskursscheman och läroböcker).

25
Q

Vad ingår i Didaktisk kunskap?

A

Didaktisk kunskap - undervisningsstrategier och repertoarer som krävs för att omsätta läroplanen i klassrummet eller praktiken, det vill säga den läroplanskompetens som rektorer och lärare besitter för att omsätta läroplanen.

26
Q

Vad ingår i Bedömning?

A

Bedömning - det är lärarens summativa och formativa bedömning, som läraren följer upp undervisningen med. (t.ex. bedömningsstöd, betygskriterier).

27
Q

När använde man en Innehållsorienterad läroplan och vad ingick i den?

A

Innehållsorienterad läroplan - Den gav konkreta anvisningar för det innehåll som eleverna ska möta i undervisningen, i termer av ämnesstoff och arbets- och undervisningsformer. Tyngdpunkten ligger på det stoff som ska förmedlas. I Sverige hade man även kanonlistor under denna period som anger då vilka böcker, sånger eller dikter eleverna ska kunna (ofta från en nationalistisk synsätt). Men man hade en avsaknad av vilka mål eleverna skulle uppfylla i slutet av sin utbildning . Denna läroplan var från 1800-talet till efterkriget (runt 1970).

28
Q

När använde man en Processorienterad läroplan och vad ingick i den?

A

Processorienterad läroplan - Fokuset ligger på elevernas lärande-erfarenheter och lärandeprocesser och mindre på ett förbestämt innehåll. Fokus läggs på samhällsutmaningar, arbetsformer och kognitiva redskap för att vidga elevernas erfarenheter och insikter, snarare än på ämnen eller ett givet kunskapsstoff. Målet är att skolan ska leda till självständiga medborgare. Denna läroplan användes mellan 1970-talet och 1980-talet.

29
Q

När använde man en Kompetensorienterad läroplan och vad ingick i den?

A

Kompetensorienterad - De senaste decenniet så har fokus varit att identifiera och systematisera kompetensmål för eleverna. Olika slags generiska förmågor formuleras som bland annat handlar om att lära sig bemästra praktiker genom att urskilja, bedöma och läsa olika slags problem. De är i regel utformade efter mål- och resultatstyrningsprinciper. Denna läroplan har en gränzon mellan ämneskunskaper och processer. Den är väldigt mål- och resultatstyrd och det är främst mellan 1990-talet och 2010-talet som denna läroplan stod i fokus.

30
Q

När använde man en Resultatorienterad läroplan och vad ingick i den?

A

Resultatorienterad - inriktar sig mot en social effektivitet, ofta kombinerad med antingen innehållsorienterad, processorienterad eller kompetensorienterad läroplan. Den resultatorienterade läroplanen anger och preciserar vad eleven ska ha lärt sig relaterat till bestämda miniminivåer (standards, betygkriterier). Denna läroplan länkar också samman innehållsliga kravnivåer med bedömnings- och betygskriterier (alignment).

31
Q

Vad innebär den Den didaktiska legitimitetsfrågan?

A

Den didaktiska legitimitetsfrågan : ställer frågan om Varför ska ett visst kunskaps och färdighetsområde vara representerat i skolans innehåll? Och även frågan om Vilka ideal och tyngdpunkter i skolans uppdrag återspeglas?

32
Q

Vad innebär den Den didaktiska maktfrågan?

A

Den didaktiska maktfrågan: ställer frågorna om Vem bestämmer innehållet? Vilka aktörer och i vilket syfte? Vem ska anses behörig och ansvarig för att mål uppnås? Till vem riktar sig undervisningen och vem ska den lärande bli?

33
Q

Vad innebär Den didaktiska selektionsfrågan?

A

Den didaktiska selektionsfrågan ställer frågor om: Vad ska - inom kunskaps- och färdighetsområden utgöra undervisningens innehåll? Vilka principer ska styra urvalet?

34
Q

Vad innebär Det didaktiska rummet?

A

Det didaktiska rummet: ställer frågan om var äger undervisningen och lärandet rum? Var avgörs innehållet? Vilken är kontexten? Och på vilka arenor formuleras läroplansidéer?

35
Q

Vad ingår i en instrumentell tillämpning av läroplanen?

A

Den tillämpningsorienterande förhållningssättet till läroplanen blir upptaget med att omsätta och att verkställa, utan att närmare reflektera över de didaktiska frågorna hur, när, var och varför (d.v.s. en snäv definition av läroplanen).

Den fokuserar på en utfalls- och resultatstyrning. En effekt av detta går under benämningen “tydlighetsdoktrinen”, det vill säga att målen måste göras tydliga för alla användare. Det viktiga här är att målen inte ska tolkas på olika sätt, utan att det är entydigt, begripligt och lättadministrerad (gärna med checklistor som kan prickas av).

Det tillämpningsorienterade förhållningssättet fokuserar en juridisk läsning av läroplanen.

Det kan, genom dessa kategorier, se ut så här:

Läroplanstradition: Anglosaxisk produkt-kontroll
Styrning: Resultatstyrning (reaktiv)
Läroplansdesign: Läroplanen som regelverk
Syn på läroplanen: Läroplanen som fakta, “manual för överföring”
Genomförande: Implementering i ett slutet system
Elever: Testresultat, mätningar styr system
Lärare: Läraren som tillämpare
Brister: Minimera brister med lagar och regelverk
Efterlevnad: Extern granskning, kontroll och sanktioner

36
Q

Vad ingår i en professionell översättning av läroplanen?

A

Ett professionellt reflekterande läroplansarbete innebär att skolledare och lärare/pedagoger aktivt tolkar läroplanens olika delar och väger samman de olika perspektiven - praktiker-, vetenskaps- och värdeperspektiven - i en välbalanserad läroplan utifrån de egna lokala villkoren. Det krävs en diskursiv förmåga att utföra ett professionellt agency. Därför blir läroplanens viktigaste uppgift att fungera som utgångspunkter och instrument för att tolka och omsätta mål. Det kan finnas olika tolkningar, värderingar och pedagogiska grundsyner kring hur uppdraget ska genomföras. Man kan då säga att målen i läroplanen tillämpas inte i direkt och linjär mening, utan de anger prioriteringar och riktningar, men själva tolkningen och omsättningen ansvarar professionen för.

Utifrån denna arbetssätt så förutsätter man inte enbart att man är en tillämpare av en färdig läroplan, utan man ser sig som en medskapare när läroplanen ska omsättas och man arbetar lite utifrån en kodex, där man ser till att målen, innehåll och bedömning hänger samman.

Det kan, genom dessa kategorier, se ut så här:

Läroplanstradition: Nordkontinental process-kontroll
Styrning: Målstyrning (proaktiv)
Läroplansdesign: Läroplanen som ramverk
Syn på läroplanen: Läroplanen som praktik (matter of concern), “översättning”
Genomförande: Kommunikation för samsyn i ett öppet system
Elever: Läroplanen, kunskaper och lärande styr undervisningen
Lärare: Läraren som medägare till läroplanen
Brister: Socialisering, självkontroll
Efterlevnad: Självvärdering och professionellt kapacitetsbyggande