Sosiaalipsykologian käsitteitä - tämä sanasto on työnalla vielä Flashcards
konformistisuus
pyrkimys käyttäytyä vallitsivien mielipiteiden ja asenteiden mukaan, yhdenmukaisuuden paine, myöntyvyys muiden (enemmistön) mielipiteisiin. Henkilö antaa periksi sosiaaliselle paineelle, vaikka kukaan ei suoraan häntä siihen kehottaisikaan.
johtamistyylit
- autoritäärinen=määräileva johtamistyyli,päämäärä tärkeä.
- demokraattinen=neuvottelee,keskustelee,osallistuu toimintaan
- antaa mennä-tyyli; ei tee päätöksiä,ei osallistu, kommentoi vaan kysyttäessä.
rooli
käsitteellä “rooli” kuvataan ryhmän jäsenten väliseen “työnjakoon” perustuvia tehtäviä, yksilön asemaan kohdistettuja käyttäytymisodotuksia, jotka kohdistuvat hänen asemaansa ryhmässä.
prososiaalisuus
vapaaehtoista (ei ammattiin perustuvaa) käyttäytymistä jolla on myönteisiä ja muista hyödyttäviä seurauksia toisille
ensivaikutelma
Mielikuva, joka henkilölle syntyy ensimmäisen kohtaamisen alussa
aivopesu
Propaganda- ja asennemuokkausmenetelmä, jolla vaikuttaja yrittää psyykkisin keinoin, esim. eristämällä tai tunnustuksia kiristämällä mitätöidä ihmisen entiset arvot ja istuttaa uudet tilalle
normi
Ryhmän tai yhteisön virallinen tai kirjoittamaton käyttäytymissääntö.
Stigma
Polttomerkki-ilmiössä ihmisen yhdestä kielteisestä piirteestä tehdään stereotypinen yleistys,josta päätellään,että yksilön muutkin piirteet ovat negatiiviivisiä.
Haloefekti
Sädekehäilmiössä yksilö nähdään positiivisessa valossa niin,että yhden positiivisen piirteen takia ihmiseen liitetään muitakin positiivisia asioita.
Rooliristiriita
Kun yksilön oma arvomaailma tai rooli eroaa ympäristön asettamasta käsityksestä yksilöstä.Esim. oma käsitys itsestä eroaa siitä miten muut hänet kokevat ja yksilöä kohdellaan odotusten mukaan vaikka itse sitä haluaisi. (vrt. pidättyväinen pappi - vapaalla bilehile) Ristiriita voi olla sisäinen tai eri roolien välinen esim. opettaja joutuisi arvostelemaan omaa lastaan. (opettaja - vanhempi)
itseään toteuttava ennuste
Itseään toteuttava ennustus aiheuttaa oman toteutumisensa suoraan tai välillisesti. Eli ihminen alkaa toimia odotusten mukaisesti ja toteuttaa ennusteen.
koheesio
Koheesio tarkoittaa ryhmän kiinteyttä eli ryhmän kykyä pysyä koossa. Koheesio vaihtelee sen mukaan, miten yksilö voi irtaantua ryhmästä. Kiinteyden yhtenä mittapuuna voidaan käyttää ryhmän sisäisiä ystävyyssuhteita.
sosiaalinen havaitseminen
Sosiaalisella havaitsemisella tarkoitetaan vuorovaikutussuhteissa toisten ihmisten havaitsemista ja heidän viestiensä tulkintaa.
attraktio
ihmistä tai ryhmää kohtaan tunnettu myönteinen vetovoima. On havaittu tekijöitä, jotka lisäävät attraktiota. Näitä tekijöitä ovat ulkonäön lisäksi läheisyys, samankaltaisuus ja täydentävyys
sanktio
eli rangaistus. Liitty erityisesti erilaisten ryhmien normeihin/piilonormeihin. Ryhmä voi valvoa yhdenmukaisen käyttäytymisen toteutumista sanktioiden tai palkkioiden avulla. Rangaistuksia voi olla esimerkiksi moittiminen, uhkaaminen, ryhmästä erottaminen, arvostelu, leimaaminen tai paheksunta, jos jokin ryhmän jäsen rikkoo jotain normia/piilonormia.
ryhmän kaksoistavoite
Jokaisella ryhmällä on kaksi samanaikaista tavoitetta: tehtävätavoite ja tunnetavoite. Päämäärää johon ryhmän toiminta tähtää, nimitetään ryhmän tehtävätavoitteeksi. Tällaisia voivat olla esim. päämäärä, tehtävä, tuloksellisuus ja tehokkuus. Tunnetavoitteella tarkoitetaan ryhmän koossa pysymistä ja kiinteyttä. Tunnetavoite on tehtävätavoitteen saavuttamisen edellytys ja tällaisia voivat olla esim. kiinteys, koossa pysyminen, jäsenten väliset suhteet ja tyytyväisyys. Erilaisissa työryhmissä tehtävätavoite on usein keskeinen, kun taas ystävien kesken tunnetavoite korostuu.
sosiaalipsykologia
psykologian ja sosiologian välimaastossa oleva tiede, joka tutkii yksilöä ryhmän jäsenenä ja sosiaalisen ympäristön vaikutusta yksilöön, sekä ryhmien keskinäisiä ja niiden välisiä prosesseja. Vuorovaikutus, ryhmäjäsenyys ja identiteetti ovat sosiaalipsykologian keskeisiä tutkimuskohteita.
stereotypia
tarkoittaa joidenkin yksittäisten asioiden tai ilmiöiden käsittämistä ryhmäksi eli joukoksi, jonka jäsenillä on samankaltaisia piirteitä. Yleistys koetaan usein kielteiseksi, kun sillä muodostetaan liian samansisältöinen kuva kaikista jonkin ryhmän, esimerkiksi ihmisryhmän, jäsenistä vain pienen otoksen perusteella.
propaganda
on tietoa, jota levitetään tarkoituksena muokata kohteen mielipidettä, niin kuin mainos. Propaganda saattaa olla valheellista tai tosipohjaista, mutta on usein yksipuolista ja saattaa valaista asiaa ainoastaan propagandan tuottajalle hyödyllisistä puolista
joukkoharha
ryhmän jäsenten samankaltaisia harhakuvitelmia todellisuudesta. Esimerkiksi nuoret usein kuvittelevat ikätoveriensa olevan seksuaalisesti paljon kokeneempia kuin he itse, vaikka näin ei ole. Harhakäsitykset liittyvät usein uskomuksiin, asenteisiin tai käyttäytymiseen.
Solomon Aschin konformistisuuskoe
koehenkilön tuli kertoa ääneen, mikä kolmesta viivasta oli samanpituinen kuin kortissa oleva viiva. Huoneessa olevat muut valekoehenkilöt totesivat viivan olevan jokin muu kuin samanpituinen viiva. Noin joka kolmas koehenkilö yhtyi valekoehenkilöiden mielipiteeseen ja kertoi viivan olevan sama mitä valekoehenkilöt ehdottivat, vaikka se ei ollutkaan koehenkilön oma kanta.
Zimbardo vankilakoe
Koe, jossa joukko miehiä jaettiin kahteen ryhmään, toiset vangeiksi ja toiset vartijoiksi. Koe sijoittuu vankilamaiseen ympäristöön. Kokeessa haluttiin selvittää voidaanko yksilön persoonatekijöitä pitää tärkeimpänä syynä vankilaolosuhteissa tapahtuviin väärinkohteluihin. Kokeen tulosta tulkittiin siten, ettei moraalin pettämistä voida selittää yksilötekijöillä vaan tilannetekijöillä.
Stanley Milgramin tottelevaisuuskoe, sähköshokkikoe
Koehenkilöille kerrottiin että tarkoituksena oli testata lievien sähköiskujen vaikutusta oppimiseen. Erillisessä huoneessa ollut “oppija” oli kuitenkin kokeen järjestäjien kanssa yhteistyössä ja varsinainen koehenkilö oli kokeen johtajan ohjeiden mukaan sähköiskujen voimakkuutta nostava ihminen.Todellisuudessa oppija ei saanut sähköiskuja vaan hänen kanssaan oli sovittu missä kohtaa tuskanhuutoja aletaan esittää. Kun kokeen
johtaja, huudoista huolimatta, kehotti jatkamaan ja nostamaan sähköiskun voimakkuutta, useampi kuin neljä viidestä (83%) teki niin.
Näistä jatkajista neljä viidestä (79%) eli 60% kaikista koehenkilöistä jatkoi laitteen ylärajalle, 450 volttiin.Kokeen katsottiin osoittavan että ihmiset tekevät pahaa toisille, jos auktoriteetti käskee niin. Havainnolla selitettiin miksi ihmiset
tekivät julmia tekoja toisille (esim. keskitysleireissä).
vertaisryhmä
Ryhmä, jossa ihmiset ovat tasavertaisia keskenään ja toimivat yleensä tukijoina tai tuettavina. Perustuu esim. samanlaisten elämänkokemuksien läpieläneiden ymmärretyksi tulemiseen ja kohtaamiseen.
aggressio
.
akkulturaatio
.
altruismi
.
arvot
.
attribuution peruserhe
.