Ps1 Oppiminen Flashcards
Syväsuuntautautunut opiskelutyyli
Opiskelijat pyrkivät selittämään itselleen, mistä tekstissä pohjimmiltaan oli kyse.
Tälläistä tapaa lähestyä opiskeltavaa ilmiötä tutkijat kutsuivat syväsuuntautuneisuudeksi.
Opiskelu on syväsuuntautunutta silloin, kun oppijan päämääränä on ymmärtää keskeiset ilmiöt.
Metakognitio
Tietoisuutta omasta kognitiivisesta toiminnasta, ajattelusta, oppimisesta ja tietämisestä. Ihminen ikään kuin tarkkailee omaa ajatteluaan pienen etäisyyden päästä.
Tietoa toistava opiskelutyyli
Oppija ei juuri työstä oppimaansa, vaan toistaa sitä, esim kopioimalla tekstiä, tekemällä muistiinpanoja, tai alleviivaamalla.
Minäpystyvyys (Albert Bandura)
Uskomus omista taidoista, kyvyistä, motivaatiosta ja kognitiivisista taidoista.
Tietoa tuottava/muokkaava, prosessoiva opiskelutyyli
Työskentelytavat, jotka auttavat selittämään opittavaa asiaa itselle, yhdistelemään ja vertailemaan asioita toisiinsa tai soveltamaan tietoa. Esim. kaavion, käsitekartan, kuvan tuottaminen opiskeltavasta aineksesta tai tekstin kirjoittaminen omin sanoin.
Tutkiva oppiminen
Tutkivalla oppimisella tarkoitetaan sellaista oppimista, jossa tietoja ei omaksuta valmiina opettajalta tai oppikirjasta, vaan oppija ohjaa omaa oppimistaan asettamalla ongelmia, muodostamalla omia käsityksiään ja selityksiään sekä hakemalla tietoa itsenäisesti ja rakentamalla nain syntyneestä tiedosta laajempia kokonaisuuksia
Sisäinen motivaatio
yksilö kokee tekemisen itsessään palkitsevaksi, ulkoista palkkiota ei tarvita.
Ulkoinen motivaatio
Ensisijainen päämäärä on esim. saada hyvä numero tai tehtävään liittymätön luvattu rahapalkkio. Tällöin ensisijainen syy opiskella ei ole itse oppimisesta saatu mielihyvä. Ulkoisiin palkkioihin perustuva motivaatio on yleensä lyhytkestoista. Joskus ulkoinen motivaatio voi auttaa alkuun ja kiinnostus voi herätä - oppiminen voi muuttua sisäisesti motivoituneeksi.
Välttely
Jos opiskelutehtävät tuntuvat epämiellyttäviltä tai ylitsepääsemättömiltä saatamme vältellä niitä. Välttely voi johtua myös heikoista itsesäätelytaidoista, haluamme tehdä jotain mukavampaa ja emme saa työtä aloitetuksi. Välttelystä seuraa usein negatiivinen kehä - tekemättömät työt ahdistaa, tunnemme itsemme huonoksi ja usko itseen laskee. Välitavoitteiden asettaminen saattaa auttaa, samoin lyhyisiinkiin työskentelyrupeamiin ryhtyminen. Kiinnostus saattaa herätä, kunhan pääsee tehtävän alkuun.
Kiinnostuksen vaiheet
Kiinnostuksen vaiheet:
- Tilannekohtainen kiinnostus
- Jatkuva tilannekohtainen kiinnostus
- Heräävä henkilökohtainen kiinnostus
- Syvällinen henkilökohtainen kiinnostus
Suunnitelmallinen opiskelu, strateginen tyyli
Opiskelija järjestää opintonsa johdonmukaisesti tavoitteenaan saavuttaa mahdollisimman korkeat arvosanat. Opiskelijan motivaatio on saavutusorientoitunutta ja hän käyttää tietoisesti erilaisia taktiikoita opiskelussaan. Hän on tietoinen opettajan käyttämistä arvostelumenetelmistä ja -tyylistä.
Julian Rotter Locus of control
Locus of control eli hallintakäsitys tarkoittaa ihmisen käsitystä siitä, mikä hänen elämäänsä ohjaa ja miten hän itse voi hallita häneen vaikuttavia tapahtumia. Vahvan sisäisen hallintakäsityksen omaava ihminen uskoo voivansa vaikuttaa itse asioihin, kun taas vahvan ulkoisen hallintakäsityksen omaava uskoo, että ei itse voi vaikuttaa esim. koetulokseensa vaan se on kiinni sattumasta tms.
käsitekartta
Käsitekartta on graafinen esitys jostain ilmiöstä. Sen avulla havainnollistetaan käsitteitä, käsitteiden välisiä suhteita ja niiden muodostamia kokonaisuuksia. Miellekartassa ei välttämättä käytetä verbejä kuvaamaan asioiden välisiä suhteita. Käsitekartta on siis hierarkiempi, miellekartta on pikemminkin ideointia. Koska tiedon muokkaus syventää oppimista, on käsitekartan tekeminen hyvä tapa jäsentää asiasisältöjä. Se autaa ilmiön suhteiden ymmärtämistä, vertailua ja arviointia.
vapaa mieleenpalautus
opittua muistellaan ilman ulkoisia vihjeitä
pintasuuntautunut opiskelustrategia
opiskelija pyrkii oppimaan pintapuolisesti. Hän “pänttää” asioita ulkoa. Tässä opiskelutyylissä vaarana on sirpaletieto ja asioiden unohtaminen.